Av Martin Hedberg

Idag kommer det att vara stora problem med trafiken i Stockholm. Ja inte bara i Stockholm utan troligen i hela östra Svealand och östra Götaland. Ungefär som det var för knappt en vecka sedan i Gävleborg och Västernorrland.

Skillnaden mellan Gävleborg/Västernorrland och Stockholm skulle nog många säga är att Stockholmare inte vet hur man kör bil och att ”landar det två snöflingor på varandra så blir det kaos”. Jag har hört det många gånger.

Men det som verkligen skiljer ut trafiken i storstäder är inte dess förare, utan att det är många förare på en begränsad yta. Trafiken är intensiv. Det är många som reser, såväl i bilar som med kollektivtrafiken. Intensiteten på vägnätet är utnyttjad till max. Det är därför det är köer och ibland stillastående trafiken även vid optimalt väglag.

Gissa då hur det kan bli om det kommer ett par decimeter snö som dessutom bildar drivor i blåsten. Det går extremt sakta i trafiken. Även en liten incident får stora följder. Det blir svårt att köra förbi och inte heller bärgare eller snöröjningsfordon kommer fram.

En stor del av Stockholms trafikanter reser kollektivt. Det är ett effektivt sätt. Det hade varit omöjligt för dessa människor att transportera sig med egna fordon med det vägnät som finns. Så kollektivt är rätt så lyckat där det finns ett stort underlag som kan använda det. Men även om kollektivtrafiken har egna körfält så får man även här räkna med att resorna tar längre, kanske mycket längre, tid än en vanlig dag.

Själv cyklar jag (2 mil tur och retur) till kontoret i centrala Stockholm. Det går något snabbare än att åka kollektivt och mycket snabbare än att åka bil.

Vi är inte lika många nu när det är vinter på riktigt som under sommaren, eller för ett par veckor sedan för den delen heller. Cykelvägarna är bättre nu än för ett par år sedan. Men snön landar även på dem.

Jag hoppas, men räknar inte med att de skall vara snöröjda. Blåsten gör att det driver igen på några minuter och man inser lätt att man inte har skytteltrafik med de miniplogar som röjer cykelvägar. Ett större problem är dessutom att snön från vägarna ofta landar/mellanlandar på cykelvägarna när man röjer för biltrafiken.

Det kanske är läge att jobba hemifrån för de som har möjlighet till det idag?

/Martin

52 Comments

  • Stäng ner blogen Martin,det är ju fruktansvärda fula påhopp bl.a på dig och andra.Antagligen lätt att sitta framför datorn och vräka ut sin skit på andra,med andra ord inget eget ansvar hur man beter sig mot andra

    Martin: En del blir refuserade, dvs kommer inte in, tex om de är otrevliga eller skriver om saker som är för långt från vad bloggen/artiklarna handlar om.

    Vi kommer under vintern att bygga om så att man måste skriva under sin rätta identitet. Jag tror att det kommer att avhålla en del från att bara häva ur sig saker på måfå. Fram till dess så kan man bara vädja till folk.

  • Detta kommentar är till Anders som skrev att USA stänger ner när där kom för mycket snö. Jag som Amerikana kan faktist säga att USA gör inte detta.. De stänger bara skolar och detta är för barnens säkerhet annars är det som vanligt där.. så tyvärr har du fel där…

    Och jag vill tackar denna mannen som hjälpte jag och min man igår när vi sittade fast i snoan i Stockholm..

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: