Snökaos, eller i alla fall något besvärande väder

Av Martin Hedberg

Idag kommer det att vara stora problem med trafiken i Stockholm. Ja inte bara i Stockholm utan troligen i hela östra Svealand och östra Götaland. Ungefär som det var för knappt en vecka sedan i Gävleborg och Västernorrland.

Skillnaden mellan Gävleborg/Västernorrland och Stockholm skulle nog många säga är att Stockholmare inte vet hur man kör bil och att ”landar det två snöflingor på varandra så blir det kaos”. Jag har hört det många gånger.

Men det som verkligen skiljer ut trafiken i storstäder är inte dess förare, utan att det är många förare på en begränsad yta. Trafiken är intensiv. Det är många som reser, såväl i bilar som med kollektivtrafiken. Intensiteten på vägnätet är utnyttjad till max. Det är därför det är köer och ibland stillastående trafiken även vid optimalt väglag.

Gissa då hur det kan bli om det kommer ett par decimeter snö som dessutom bildar drivor i blåsten. Det går extremt sakta i trafiken. Även en liten incident får stora följder. Det blir svårt att köra förbi och inte heller bärgare eller snöröjningsfordon kommer fram.

En stor del av Stockholms trafikanter reser kollektivt. Det är ett effektivt sätt. Det hade varit omöjligt för dessa människor att transportera sig med egna fordon med det vägnät som finns. Så kollektivt är rätt så lyckat där det finns ett stort underlag som kan använda det. Men även om kollektivtrafiken har egna körfält så får man även här räkna med att resorna tar längre, kanske mycket längre, tid än en vanlig dag.

Själv cyklar jag (2 mil tur och retur) till kontoret i centrala Stockholm. Det går något snabbare än att åka kollektivt och mycket snabbare än att åka bil.

Vi är inte lika många nu när det är vinter på riktigt som under sommaren, eller för ett par veckor sedan för den delen heller. Cykelvägarna är bättre nu än för ett par år sedan. Men snön landar även på dem.

Jag hoppas, men räknar inte med att de skall vara snöröjda. Blåsten gör att det driver igen på några minuter och man inser lätt att man inte har skytteltrafik med de miniplogar som röjer cykelvägar. Ett större problem är dessutom att snön från vägarna ofta landar/mellanlandar på cykelvägarna när man röjer för biltrafiken.

Det kanske är läge att jobba hemifrån för de som har möjlighet till det idag?

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

52 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin snön smälter här på gotland kommer vi o få mera snö eller har vi haft våran vinter här på gotland

 • Undrar hur många procent av Sveriges befolkning det är som kan jobba hemifrån. Det kan inte vara många. Som byggnadsarbetare finns det inte en chans. Verktygen styrs tyvärr inte ännu med ”mindcontrol”.
  Och de som har den möjligheten arbetar nog hemifrån.

 • Jaså Du och hur många har möjlighet att att jobba hemifrån ?
  Det är jobbigt att läsa dylikt från världsfrånvarande kontorsnissar.
  Vi kan ju börja med förarna i kollektivtrafiken eller
  varför inte personalen i de affärer Du frekventerar
  eller varför inte lärare, sjukvårdspersonal etc.
  Tänk till och kanske Du inser att Du inte har något gemensamt med de flesta…

  Martin: Förlåt, men läs då vad jag skriver: ”…för de som har möjlighet till det”. Jag är mycket medveten om att alla inte kan välja att jobba hemifrån. Värst torde det vara för de som inte ens har något hem.

  Jag betraktar mig inte som en kontorsnisse. Jag arbetar hellre ute än inne, tex med att snickra, hugga skog, köra grävmaskin eller jaga. Men som du säger så skiljer jag mig från andra, tex genom att fortsätta cykla, trots att det är skitväder. Jag lade mig till med det när jag pluggade i Stockholm respektive när jag bodde på Frösön.

  Jag har vidare arbetat med att förse expeditioner och olika sportevenemang med väderprognoser. Det har gjort att jag har spenderat en hel del tid i rätt så bistert väder, såväl till havs som i skog eller på fjället. Detta då jag även deltagit i dessa expeditioner och event.

 • Det kanske i stället är läge att vi får politiker som ser till att sköta sitt jobb och ser till att Sverige fungerar också vintertid. Att skylla på snö i Sverige är som att skylla på sand i Sahara. Dumt. Mycket dumt. Politikerdumt.

  Martin: Notera att SJ har rullat på rätt så bra, trots ett par dagar med ”snökaos”.

 • Gunnar: yr.no är bra fast den här gången hade de (och klart.se) fel med temperatuutvecklingen. Enligt yr’s prognos från igår kväll så skulle det regnar nu och vara 2 grader varmt.

 • Bor 11 mil från Sthlm där jag mestadels jobbar, styrde snabbt om min kalender och tog en arbetahemma-dag idag.. synd att inte alla har den möjligheten.
  /Pernilla, säljare Mälardalen.

 • Det är en sådan här dag man önskar att vi kunde göra likadant som de gör i USA. Har för mig att de ”stänger av” landet för en dag när det kommer så här mycket snö. Nu törs jag inte säga att detta stämmer, men det vore ingen dum idé. Snöröjningen skulle få fri väg att ploga förutsatt att ingen ger sig ut på vägarna under dagen.

 • Martin, din sopa. Du skrev på klart.se att det skulel bli regn och +4 på Lidingö idag… Det var -5 och snökaos.. Hur fan kan ni gissa så fel?!

  Martin: Jag har just skrivit ett par irriterade mail till de som vi köper våra prognoser från.

 • Hej Martin! Tänkte fråga om det finns områden i Sverige som är lättare/svårare att göra träffäkra prognoser för? Bor själv i Östergötland och tycker att prognoserna brukar stämma (upp till fem dygn). Annars är det ju ganska mycket klagomål på dålig träffsäkerhet.

 • En sån rubrik, är ju bara några kontorsnissar som kan jobba hemmifrån, alla andra har ju fysiska saker att göra. Men visst vi kan väll ha fjärrstyrda plogbilar, sjukhus, skolor m.m. Fixar du det då?
  Annars kan du hålla så fåniga kommentarer för dig själv…

 • äsch jag bor utanför Stockholm och åker buss. Idag var det lite bökigare,det var rätt mycket folk och en del förseningar. Jag fick vänta i 15 min på att komma med en buss- sååå farligt är det inte.

 • Kjell Nordström: Undra vem som är har snedvriden syn på samhället. Det finns idag fler tjänstemän än arbetare i Sverige. Vissa använder hellre hjärnan än händerna. Lite mer komplicerade arbetsuppgifter…

 • Ni som blir upprörda över uppmaningen att jobba hemifrån: uppmaningen gäller ju de som KAN jobba hemifrån så att det underlättar för dem som INTE kan göra det. Ju färre i trafiken ju lättare för de som måste vara dä.. Tänk efter innan ni slänger på er offerkoftan. Många som inte kan jobba hemifrån är också de viktigaste i samhället, t.ex. Sjuksköterskor, läkare, busschaufförerna etc. Så har du ett sånt jobb så behöver du väl inte välja att ta lika upp för en sund uppmaning till ”kontorsnissarna”?

 • Jag kan inte riktigt förstå hur man kan välja att cykla en dag som denna?? Det är en direkt livsfara för den som cyklar och man sätter bilisten i onödig fara både vad gäller skador som fängelsestraff. Sikten är obefintlig och väglaget tillåter inga snabba inbromsningar eller väjningar. Var själv nära att köra över en cyklist som vinglade runt i snöyran på St Eriksgatan!!

  Martin: Cyklister skall hålla sig till trafikregler och cykelbanor. Men även bilister måste givetvis följa trafikreglerna även de. Överhuvudtaget är det sällan bra att mixa olika trafikslag på samma yta.

 • Eh, Micke. Och….Skulle alla tjänstemän kunna jobba hemifrån, skratt….
  Och Martin, erkänner du att ni har gett oss en taskig prognos, det måste absolut vara första gången, du brukar ju envist hänvisa till lokala variationer. Meteorologins ständiga försvar för dåliga prognoser.

  Martin: Temperaturprognosen för idag var dålig och som jag sade så har jag påpekat det för vår leverantör och begärt såväl förklaring som åtgärder för att det inte skall upprepas.

 • Martin, det är riktigt redigt att cykla så långt varje dag, du har inga barn som skall till dagis och skola antar jag? Det är så enkelt och tryggt att bo i staden, tycker att alla genast skall flytta in dit, de som bor på landet gör ingen nytta och är ändå lite korkade, eller?

  Martin: Varför denna polemik och förutfattade tolkningar om åsikter?

 • Det är väl klart att det blir provocerande med en arbetare/tjänstemannadiskussion. De flesta gör ett jäkla slitjobb för att de andra skall kunna ta sig fram och sällan får något tack utan bara besvärliga jävlar emot sig. Sedan är väl Martins inlägg inget otrevlig alls. Likadant blev det när jag var hemma väldigt mycket med barnen, det var för lyxigt tyckte knegarna….

 • Så många ilskna kommentarer du får Martin…Det verkar finna människor här i Sverige idag , som inte vet om att vi har olika typer av jobb. Som vi valt, eller inte, olika där med. Jag bara hoppas att det inte stämmer att det ska bli plusgrader i kväll nu, för då blir det nog rätt bökigt.
  Här i Roslagen snöar och blåser det galet mycket, värst är vinden som gör att vägarna driver igen på direkten. Gick det att cykla idag? Jag har cyklat året om i flera år. Idag hade jag möjlighet att jobba hemifrån, vilket ju kanon, när man har den möjligheten. Har inte haft den förut, men nu har jag.

 • Mattias, det är inte du då som skall se upp? Resonerar du likadant om det är ett springande barn? Klart man skall få cykla när man vill, så länge som man håller sig till trafikvett. Skulle gärna cyklat till jobbet ifall jag bott i stan. Bra att du lever som du lär Martin!

 • VÄLDIGT TYST om den globala uppvärmningen.
  Tänk vad det kan göra att skicka 17000 personer till DOHA.

 • Men herregud människor!!!!!
  Klaga på att en uppmaning om att jobba hemifrån OM man kan……varför denna bitterhet????

  Och Henrik, nej, alla tjänstemän kan inte jobba hemifrån heller men Martin skrev ”OM man kan jobba hemifrån”

  Ni som klagar och tar illa upp antyder tydligt att ni inte kan jobba hemifrån och har så viktiga jobb……men ändå kan ni sitta och irritera er på vad en journalist på aftonbladet INTE skrev….har ni inte ett superviktigt jobb att göra????
  Det verkar knappast vara så…
  Det har uppenbarligen inte jag heller men jag försöker å andra sidan inte antyda det.

  Och ni som klagar på att prognosen var fel….vilken magisk prognostjänst har ni använt så att ni blir så upprörda över att det blir fel…..seriöst, jag vill gärna veta så att jag kan använda samma magiska tjänst också

 • Martin, för att du ger ett intryck av att alla kan ta cykeln till jobbet om man bara vill, det har du visat vid fleratlet inlägg tidigare. Sedan är det helt naturligt att provocera lite, det gör du också hela tiden med ditt klimatsnack.

  Martin: Jisses vad slätstruken man uppenbarligen skall vara för att inte irritera eller ”provocera”. Jag berättar att jag gärna cyklar till jobbet. Jag har en granne som gör det också. Men jag försöker inte förmå alla andra att göra det. Jag redovisar vad jag gör. Och som jag beskrev i en kommentar: Jag gör det bland annat för att det är det snabbaste sättet för mig att komma till jobbet. Därtill får jag motion och jag sparar såväl bensin och busspengar.

  Men nu får jag väl skit för att jag, genom att cykla och därmed inte köpa busskort, inte bidrar till att finansiera kollektivtrafiken. (som jag å andra sidan inte belastar själv, men däremot är med och finansierar via skattsedeln. Vilket är bra.)

  Jag får också uppenbarligen skit för att jag bor i närheten av en storstad och inte ”på landet”. Vill då bara lägga till att jag var på väg att säga upp mig från Försvarsmakten för femton år sedan för att kunna bo kvar i närheten av Östersund. Samt att Östersund inte är ”på landet”, men att jag helst ville bo ett par mil utanför Östersund (på landet). Men nu är inte min situation den längre.

  Jag respekterar folk var än i Sverige de bor och vad än de jobbar, eller inte jobbar med. Samt hur de transporterar sig.

  När det gäller klimatsnacket så borde folk inte se det som en provokation. Men jag fattar att det tar tid för fakta att sjunka in och jag märker det konkret, tex i direkt dialog med sk. ”skeptiker” och ”förnekare”. Jag har mött flera som, trots att de får vetenskapliga referenser som steg för steg beskriver grunder i klimatsystemet, inte kan ta till sig slutsatsen att vi förstärker växthuseffekten och att det redan får konsekvenser för klimat- och ekosystemen.

  Jag inser att jag borde ”provocera” lite mer.

 • Vad är det för GNÄLLSPIKAR? Att han CYKLAR till jobbet borde ni väl snarare hurra för än att anta att han inte har barn/bor i stan. Och han skrev faktiskt DE SOM KAN jobba hemma!

  Är ni så jäkla avundsjuka och önskar att ni orkade cykla till jobbet, att ni inte behövde lämna barn på dagis, och att ni hade jobb där man kan jobba hemifrån en dag? Det är trots allt bara ni själva som satt er i den sitsen, och det är tragiskt att ni beter er så missunnsamt.

  Väx upp, ni är troligen vuxna människor rent biologiskt sätt.

  Och heder till Martin som får orka stå ut med sån’t här.

 • Edin, vad är du inte förstår att jag inte förstår tror du? Min reflektion är som synes ovan ett inlägg på ett annat inlägg. Utan vissa personer så stannar Sverige, och vissa yrken är sett ur samhällsnyttan totalt oviktiga. När jag inte knegar på en statlig rättsinstans så skottar jag snö och sköter jord och skog. Jag kan lätt säga att jag gör en mycket viktig insats för samhällets upprätthållande. Du får gärna väga in exempelvis en telemarketingsäljares insats i förhållande till min. Och riktiga prognoser är jättetrevligt för oss som jobbar mer än sover när det kommer snö. Så att man förhoppningsvis får sova något och kan ligga säkert framför bilisten med plogbilen. Så ni kommer i tid till jobbet, å vad det är härligt att slå sig på bröstet.

 • De som kan stanna hemma är bra om de gör det för då blir det mindre folk ute i trafiken.
  Inte för att det blir en jättestor skillnad men kanske t ex hindrar det dig som stannar hemma att halka och tillbringa dagen på sjukhus? 🙂
  Le och var glad! Det är som det är och nu ska vi alla hjälpas åt och bidra till en bättre vintervärld! 😛

 • Edin, och alla sitter och jobbar hela tiden då också? Hört talas om rast? Ledig dag? Sjukdom? Semester? Fritid? Journalist på Aftonbladet? Vem talar du om? Du är på bloggen på Klart.se. Inte visste jag att Martin är journalist, trodde han var meteorolog, men det förklarar ju isåfall dåliga prognoser……

 • Martin:
  Jag måste säga att jag beundrar din ork att svara på alla
  dumma och idiotiska kommentarer från människor som väljer att tolka fel.
  Vissa borde läsa det som faktiskt står skrivet och inte slå bakut utan att tänka lite först.

 • Olava, så om alla byter till de jobben som du eller de andra har som kan stanna hemma när man vill så blir det jättebra eller? Du begriper inte att vissa och många yrken är livsnödvändiga, se det som ren tacksamhet att många väljer att stanna i vissa yrken. Jag är tjänsteman men är otroligt tacksam över att vissa ”nöjer” sig med sina knegarjobb.

 • Leif Nordström, ett cv, här? Skämta bare. Klart man ska jobba hemifrån om man kan det. Och om man inte kan det så gör man inte det antar jag. Frågan är ju om man ens hinner till jobbet i detta vita fenomen (25 cm, finns att köpa på ikea förresten)

 • Hej,

  Eftersom en del prognoser var fel så undrar jag om den varmare luften är bara försenat och det kommer bli plusgrader inatt/imorgon eller om det inte kommer hinna bli varmare innan det blir kallare igen?

 • Martin, det var ett intressant svar till Agnes.

  De senaste åren har jag märkt en lavinartad klyfta mellan landsbygdsbor och stadsbor, jag och många med mig upplever ofta att vi på landet inte får vår beskärda del av kakan utan istället allt mer får bita i det sura äpplet. Och när vi klagar så kommer kommentarer snabbt som att vi skall flytta eller sluta klaga. En faktor som ofta kommer upp är bränsleskatt, man får vara rätt obegåvad för att inte förstå att vi på landet behövs och vi får en ökad kostnad som inte följer löneutvecklingen eller förtjänsten på producerad vara. Bor man i staden kan man välja bort bilen och cykla. Jättebra. Att cykla till jobbet är jättebra, att åka buss är också jättebra, om det finns någon. Att åka bil till jobbet och bli rånad vid pumpen är inte jättebra, det är ett demokratiproblem. Och inte mitt eget fel, vi fanns på landet innan bensinskatt och växthuspolitik.

 • Henrik: Var det något i Martins inlägg som antydde att de som inte kan jobba hemifrån gör ett oviktigt jobb?
  Nej, men många här, däribland du, har valt att göra egna tolkningar. Vad beror det på? Varför känner du du måste slå dig för bröstet? Du skriver ju att du är tjänsteman så vem känner du att du måste försvara här, arbetarna eller tjänstemän som inte kan jobba hemifrån som du kommenterade till Micke om?

  Visst är korrekta prognoser trevliga men kom igen nu, man behöver inte bli upprörd över att det blir fel och anklaga Martin för att det är hans fel och att han vanligtvis kommer med bortförklaringar.

  Iden: Shit, akta dig för att prata om att tjänstemän inte jobbar hela tiden och har raster, vi kommer få en del upprörda arbetare och en del upprörda tjänstemän som måste försvara sig!
  Jag kom hit via aftonbladet så därför skrev jag journalist på aftonbladet, ursäkta mig!

 • Angående problem med temperaturprognoserna under natten till idag.

  Vi köper det mesta av våra prognoser från den privata väderfirman Foreca. De har sitt huvudkontor i Finland, men har under hösten utökat sin svenska verksamhet med meteorologer dygnet runt även i Sverige.

  Vi borde ha fått våra prognoser från den databas som det svenska kontoret uppdaterar, men så var inte fallet: Vi fick fortfarande prognoserna från det finska kontoret. Och de har sedan två månader tillbaka slutat att uppdatera Sverige (eftersom det finns svenska meteorologer som gör det).

  Det resulterade i att trots att Foreca Sverige hade koll på vädret så fick inte vi ta del av det. Därav felet då prognoserna för Sverige bara baserade sig på direkt ”model output”, dvs obearbetade data direkt från vädermodellen.

  Nu jobbar man på att skifta systemen. Punktprognoserna har man lovat mig skall vara ”svenska” redan under dagen idag, medan kartorna (de som finns under fliken ”Väderkartor”) blir det först på måndag. -Detta då systemet som producerar kartorna är lite mer omfattande och det är helgdag i Finland i morgon och systemteknikerna inte vill lansera stora förändringar precis innan helger.

  Detta sammantaget kan jag konstatera att man inte skall acceptera fel och att det går att lösa problem om man har rätt inställning.

  /Martin

 • Haha jösses vad folk är lättprovocerade. (Vad ska det annars kallas) Fattar faktiskt inte hur man kan bli upprörd över denna text.

 • Jag hade ett jobb jag var tvungen att åka till och vara på plats – men det var mest gnällspikar där som tyckte synd om sig själv. Så jag pluggade ett par år. Nu sitter jag framför några skärmar och flärpar med musen och ett tangentbord, tänker lite visa tankar, går och hämtar en god kaffe latte, och en till. I em drar jag nog hem vid 14, bastar, käkar praliner, läser en bok, kanske lite glögg – och så loggar jag in via datorn hemma, eller iPad eller iPhone och skickar några rader mail – så kollegor och chef tror jag jobbar. För detta får jag ohyggligt mycket betalt – trots att jag bara flyter runt, snackar lite strunt. Grejen är att den optimala männiksan är anpassningsbar to survive – det är gött att leva – och sitta och titta ut på byggjobbarna i snöstormen… 🙂

 • Har väl aldrig gillat Martin överhuvudtaget, men detta kan vi inte skylla på han för. Han må vara lite blåst som cyklar i snöstormar och hämtar dåliga prognoser från Foreca men jag tror han har lärt sig av de misstag som varit senaste dagarna. Lite snö har ingen dött av :d

  Martin: Hej Albin, så det säger du? Vad jag vet så känner inte vi varandra.

  Nåväl, jag kan bara konstatera att du i alla fall har fel vad gäller ”lite snö”. Det har faktiskt folk dött av, nu senast under förmiddagen. Man kan inte veta säkert, men man kan inte utesluta att vädret hade något med den trafikolyckan att göra.

 • LasseGurra är ju en som har lärt sig att vara provokativ i alla fall – tyvärr (?) är vi en hel del som har möjligheten att ”flyta runt” inom våra jobb. Det känns aldrig bra efter en sådan arbetsinsats, men ibland är det förbannat njutbart. Nu ska jag hämta mig en kopp kaffe och läsa vidare på en bra bok! 😀

 • http://www.youtube.com/watch?v=usNTQNBtTsE

  Martin: I vanliga fall släpper vi inte igenom kommentarer som bara består av en länk (eller citat). Men jag gör ett undantag för denna då det är en rätt så gullig sång som driver med Stockholmares oförmåga att hantera vintersituationer.

  Och till alla stockholmare kan jag bara säga: Det här är sånt man får stå ut med om man bor i eller representerar en huvudstad, är äldst, störst eller på något annat sätt har någon form av dominerande ställning. Samma sak gäller för artister, idrottsmän, stora företag osv. Och det är ingen idé att ge igen, det slår bara tillbaka.

  Smile and be happy. Och det är faktiskt rätt kul med vänskaplig ironi.

 • Köper du klimatprognoserna från samma ställe?
  Eller gör du dom själv?
  Jag tycker inte vi ska gnälla så på Martin.
  Alla gör vi vad vi kan.

  Martin: 🙂 Nu är det ju så att Foreca har hittat felet och lovat att skyndsamt åtgärda det.

  När det gäller klimatfrågor så pratar jag nästan uteslutande om vad som redan har hänt. Det räcker långt så. Men uppenbarligen missförstår folk det och tror att det handlar om saker som kan komma att ske i framtiden. Men som sagt var: Det händer redan nu och jag får det från Science, Nature, PNAS och andra seriösa forskartidskrifter.

 • I am just now at ECMWF in Reading with an English keyboard so excuse me for not writing in Swedish. Just want to say that the scientists here pointed out that the Extreme Forecast Index with data from the Ensemble Prediction System started to warn about the excessive snowfall in the Stockholm region already on Monday, and consistently thereafter. Swedish tax payers have contributed to the EPS system since 1992, the EFI since 2003.

 • Stäng ner blogen Martin,det är ju fruktansvärda fula påhopp bl.a på dig och andra.Antagligen lätt att sitta framför datorn och vräka ut sin skit på andra,med andra ord inget eget ansvar hur man beter sig mot andra

  Martin: En del blir refuserade, dvs kommer inte in, tex om de är otrevliga eller skriver om saker som är för långt från vad bloggen/artiklarna handlar om.

  Vi kommer under vintern att bygga om så att man måste skriva under sin rätta identitet. Jag tror att det kommer att avhålla en del från att bara häva ur sig saker på måfå. Fram till dess så kan man bara vädja till folk.

 • Detta kommentar är till Anders som skrev att USA stänger ner när där kom för mycket snö. Jag som Amerikana kan faktist säga att USA gör inte detta.. De stänger bara skolar och detta är för barnens säkerhet annars är det som vanligt där.. så tyvärr har du fel där…

  Och jag vill tackar denna mannen som hjälpte jag och min man igår när vi sittade fast i snoan i Stockholm..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *