Det åskar

Av Martin Hedberg

Sommartid är det inte ovanligt med åska. Men vintertid är det annorlunda. Det förekommer, men inte alls så ofta som under sommaren. Men nu har vi fått in rapporter om åska från lite olika håll i Stockholmsområdet. Jag har även sett det på blixtpejl vilket bekräftar observationerna.

En av de som hörde åskan sade att hon först trodde det var ett flygplan som mullrade. Men just nu är faktiskt flygplan i luften dessutom mindre sannolikt än blixtar och åska. Flygtrafiken till/från Stockholm (Arlanda och Bromma) och på många andra platser står stilla.

Förutsättningar för det finns när det finns kraftiga vertikala vindar i atmosfären. Det händer tex sommartid iså kallade Cumulunimbusmoln (förkortas Cb). I de är det kraftiga vertikala vindar som når högt upp i atmosfären och i dem så ”gnuggas” snö och hagel mot varandra. Vid denna process så flyttas elektroner och förutsättningar för åska uppstår. Det hela liknar hur statisk elektricitet bildas, men i fantastiskt mycket större skala.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

23 CommentsLeave a comment

 • Här ute i saltsjö Boo Hörde jag för cirka en timme sedan ett åskliknande muller. Tänkte först att det var en vägskrapa men din förklaring ger ett nytt ljus på det märkliga ljudet.

  Häftigt väder men inte kul för alla som skall hem snart.

 • Hej, när ni skriver nederbörd i antal mm, menas detta då som snö eller som vatten? För 1mm vatten motsvarar väl 10mm snö?

  Martin: Nederbörd är i mm vatten. Dvs det man får om man smälter snön. (Undantaget om man inte i en text uttryckligen skrivit si och så mycket snö).

  Och du har helt rätt i att man kan approximera 1 mm vatten att motsvara 10 mm snö. (eller helt enkelt byta ut mm mot cm när man går från vatten till snö.)

 • I penningby ,,, söder om Norrtälje ,, åskar det 2 smällar,, och blixtar ,, trodde oxå d va flygplan,,,,

 • Hörde åska inne i stan för ca två timmar sedan.
  Stod som ett fån. Fattade ingenting.

 • …och i Upplands Väsby vid 14-tiden. Närheten till ARlanda gjorde att jag tänkte att det var märkligt att det var plan i luften i det här vädret.

 • Kommer ihåg för många år sedan,en Nyårsafton.
  Vilket åskväder och snöstorm som drog in över
  Hallandskusten.
  Mvh:Hallandskusten.

 • Åska förekommer på vintern. Hörde själv åskmuller under en promenad i snöstorm på Djurgården under mellandagarna för några år sedan.

 • Mina hundar, som är åskrädda reagerar kraftigt.Hör avlägset muller. Åska i Danderyd?

 • NU small det här. 16.35 Blixt och dunder inom en en sekund… Vreta Utanför Norrtälje.

 • Apropos konstiga väderhändelser. Temperaturen kommer i morgon tordag att sjunka 8 grader på 1(en) timme, mellan kl. 19 och 20. …Enligt er prognos, om den är nåt att gå efter. 😉

  Martin: Vilken ort?

 • Mycket om ovädret i Stockholmstrakten. Kan bara ge en lägesrapport från Öresundskusten. Ingen åska men kollat på DMI radar (Danmarks SMHI). Snökanon från nordväst som bl.a berört Köpenhamnsområdet och flyttat sig över sundet. Här en liten bit norr om Malmö kommit c:a 5 cm, men ser ut att att ha kommit klart mer snö nere i Malmö.
  Också stora lokala variationer när det gäller snödjup härnere. Kan förklaras med att temperaturen ofta pendlar kring nollstrecket. Alltså ibland regn vid kusten och snöfall bara någon mil inåt land.

 • Vad jag skriver in som sökort är ”Resmo”. Dock är den prognosen ändrad nu, men om du fortfarande är vaken kan du titta på, samma ort, fredag mellan kl. 9 och kl. 10 samt mellan kl. 12 och kl. 13. Lika stora förändringar.

  Energin i en sådan väderförändring motsvarar nog ett par atombomber 😉 , så jag gissar att det är aritmetiken som löpt amok.