Nollgradigt i Stockholm på onsdag och torsdag?

Av Martin Hedberg

Kalluft och vintertemperaturer håller Sverige i ett järngrepp. Eller?

Mycket tyder på att delar av landet får någon plusgrad idag, på onsdag och torsdag! Låt vara att det bara handlar om en till ytan sett mycket liten del, men det kommer ändå att kunna upplevas av 1-2 miljoner människor.

Som jag skrev i går så är Norden omgiven av betydligt mildare luft än vad vi har här. Under onsdag och torsdag kommer en del av den luften att bryta sig in genom den blockering av kalluft som vi har som en pool över oss. Det gör att de östra delarna av östra Svealand, typ från Stockholm och österut tidvis kan få noll eller tom någon plusgrad under onsdag och torsdag.

Men inte bara det. Det händer i samband med att ett nederbördsområde passerar. Risken är att nederbörden kommer i form av regn eller blötsnö. Det är inte så lyckat när det nu har varit kallt: Det kommer i så fall att frysa till is på tex kalla vägbanor, elledningar, träd osv.

Redan idag tisdag drar nederbörden in över Skåne, Blekinge, Öland och Gotland. Till övervägande delen handlar det om snöfall, men nära kusten kommer nederbörden i form av regn. På torsdag är det istället södra Norrlandskusten som kan få nollgradigt och en situation där nederbörden faller som blötsnö.

Men sedan faller det tillbaka till 5-10 kallgrader eller lägre. Ett par dagar i alla fall.

Den riktigt stränga kylan ser ut att brytas ner efter helgen. Det blir fortfarande vintertemperaturer i större delan av landet, men inte kallt som vi haft och har det just nu.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

20 CommentsLeave a comment

 • Det ska bli någon plusgrad i Stockholm.
  Är det våren som är påväg.
  Kan du säga nåt om det blir en varm vår?

  Martin: Det är flera månader kvar till det blir vår.

 • Lokalt väder, det borde vara när jag knappar in min ort på fliken och får upp den valda orten med en prognos. Detta stämmer sällan med vad lokalradion får för uppgifter. Varför? Hur kan man få tag på lokalt väder? Och varför finns möjligheten att välja ort när det ändå i botten handlar om större områden som ni knyter till orterna, eller hur? Det känns lika onödigt att kunna välja ort som era två veckors perioder av prognoser.

 • Varmluft och nederbörd kommer in över ett område som varit nedkylt. Vad jag kan se ska det också bli hård vind. Förutspår du att det är risk för en s.k. isstorm i Stockholmsområdet på onsdag?

  Martin: Ja, det ser inte bättre ut. Och det kan mycket väl börja byggas upp redan i kväll och under natten till onsdag.

 • Underbart vinterväder här vid Hallandskusten idag.
  -3gr 1dm snö o sol.Detta kallar jag för vinter.
  Mvh:Ingrid.

 • Hej Martin hur mycket mildare blir det. Blir det lika milt som november.Ser ju att mildluften nu kommer Martin skulle vara gold för ett svar

 • Snö till jul i Södra Sverige är lika med 0%. För nu kommer ju mildluften. Mildluft i metrologisk term = plusgrader

 • Hej! Är det stor chans att det blir en vit jul?

  Martin: Det hänger på var man tänker vara. Merparten av Sveriges yta ser ut att ha snö i jul.

 • Erik: Tvärt om, det finns inga långa peroioder mildluft på varken Engelska eller Tyska långtidsprognoser för norra europa fram till 21/12.
  Däremot rejält kallt 3-20 minus i södra sverige och mer snö. Ser ut att komma ett oväder med stora
  mängder snö runt 16/12.

  plusgrader finns bara för någon enstaka dag. Det ÄR ju VINTER, så gilla läget!

 • Svar till fader frost Martin Hedberg här på klart.se har ju skrivit att det är mycket mild luft som omger oss .o den börjar på bryta sönder kall luften i Södra halvan av landet.Så det mildvädret kommer in o med milt så menar Martin flera plussgrader

  Martin: Nej, med ”mildare” menar jag ”högre temperatur”. Det måste inte bli en massa plusgrader. Det jag åsyftar är att temperaturen stiger.

  Om det från början är -30 och sedan blir -20 så kanske man säger ”inte så kallt längre”.
  Om det går från +20 till +3 så heter det ”varmare”.
  Men om det går från -10 till 0 så vill man (jag i alla fall) använda något annat uttryck. Jag väljer så ordet ”mildare”. Jag skulle använda samma uttryck om det gick från 0 till +10. Om det å andra sidan sjunker från +10 till 0 så säger jag ”svalare”.

  Men det är även relativt: Om det är juli och temperaturen sjunker från +30 till +20 så säger jag svalare. Om det i juli går från +10 till 0 så säger jag däremot ”kallare” 🙂

 • Tomas. Det ar smhis varningar som redovisas. Jag gissar att smhi ropoar varg i onodan over sthlmsomradet.. Blir nog bade midre nedebord och plusgrader som enligt Yrs och klarts progmoser.

 • Just nu (21:47) visar prognosen för stockholm följande:
  Nu: -4 grader
  22:00: 3 grader

  Hur kan ni på allvar tro att temperaturen skulle öka med 7 grader på 13 minuter?

 • Hej Martin, har du någon långtidsprognos för resterande del av vintern?
  Vad har de andra stora ”väderinstituten” gett för prognoser för hela vintern?

 • +3 och regn och Stockholmarna klagar över tufft vinterväder. Jag säger då det.

 • Just nu verkar inte Klart.se vara den bästa vädersidan, enl ”timme för timme” så ska det vara +3 och regn i Sthlm men utanför fönstret på jobbet i centrala Sthlm kl 02:50 är det -6 och snö! Jag älskar snö under vintern så jag hoppas att Smhi´s prognos fortsätter stämma, då förblir det minusgrader och snö hela dagen! 🙂

 • Hej Martin här på gotland så smälter snön. Kommer vi här på gotland o få någon mera snö i vinter eller har vi haft våran snö vinter nu

 • Heheheh! De har kommit 3 Decimeter snö här i norrköping och det fortsätter falla. Och så ser de ut som om de kommer va riktigt kallt de 2 kommande veckerna woho!!

 • Petter: Jag är inte så bra på direktlänka, men gå in på TheWeatherOutlook.com och även Wetterzentrale.de. De har samma GFS-kartor, men den tyska siten har flera funktioner för temp, 500hp eller 850hp, samt nederbörd ca tre veckor från 0 till 382 timmar framåt.

  mvh fader frost