Nu blir det sakta lite kallare.

Lågtrycket (som gav snö i Götaland och södra Svealand under lördagen) håller på att fyllas ut.

Ett högtryck växer sig starkare och präglar vädret de första dagarna kommande vecka. Det kan förekomma lite lättare snöfall, men överlag blir det uppehåll och svaga vindar från måndag.

Undantaget gäller Östersjölandskapen och då främst Gotland. Östersjön är fortfarande öppen och när det blir lite kallare så bildas snöbyar. Det sker genom konvektion då havet värmer luften. Den (relativt sett) varma luften stiger och bildar stackmoln. Om/när stackmolnet är tillräckligt mäktigt (högt) så faller det ut snö.

Att det blir kallare kommande dagar betyder även att vintern kommer att krypa söderut. (Definition av årstider: se här) Det är till och med möjligt att det faktiskt blir vinter så långt söderut som i Skåne kommande vecka!

/Martin

35 Comments

  • Bengt, nu överdriver du väl? Skulle det vara ”sjukt” att längta efter snö? Med tanke på Sveriges klimat så förefaller det ju vara normalt att förvänta sig snö under vintersäsongen. Och när vi dessutom har avverkat mer än halva vintern och knappt sett en snöflinga i syd och mellansverige så är det nog inte så konstigt att vissa längtar efter snö, knappast något sjukt. Vi bor i Sverige och det är vinter, inte längtar man efter regn och 2 plusgrader iaf. Förra vintern längtade jag dock inte efter mer snö. Det räckte den gången.

  • -60 grader, fy tusan vad kallt det låter….Har upplevt -32 i Götaland för några år sedan. Upplevde -43 i Norrbotten under min värnplikt men det är väl inget för en inföding antar jag. Dock låg vi tält då, och eldade surved.

  • -60 grader är en extremt låg temperatur, men är faktiskt vardagsmat på burk i Sibiriens innersta delar samt inre Kanada och tilldels i nordligaste USA. I mellansibiriska Ojmjakom är medeltemperaturen för januari -45 grader, och köldrekordet är -77 grader. Den enda rapporten om -60 grader i Sverige kommer från vintern 1880, då Kaitumdalen skall ha haft så lågt. Däremot har en grupp norska fjällvandrare i samma dalgång uppgivit att det under värsta vinterkylan januari 1999 var -54 grader, men enligt SMHI nåddes som värst -49 grader.

  • Så kom den inte alls efterlängtande skitsnön,med halkolyckor med benbrott,krockar i trafiken,mina många vänner som sitter i rullstol hade hoppas att slippa skiten,nu kommer dom inte fram,måste ha hjälp med detta,mina rullstolsvänner har inte ett gym att gå till!!deras gym är ute på fina gångbanor att träna på,nu går det inte alls,så trist!!

  • Fråga:Enligt Expressen har en Solstorm träffat Jorden,kan en sådan ställa till nåt med vädret,eller är det bara störningar på radar m.m som kan inträffa!?

  • Åh, di kan nog bätte, meen skuull di avslöj hu di kan te å få fullständige’ föutskickelse… Ja, då skull di skick bått sej själva. Ell ock bli gudaföklate. Och vi anne, som vell klaag på vädret had iing å göa.

  • Varför visar du att det ska komma mycke snö i karlstad till helgen ena stunden, och nästa ingenting?? Är det inte lika bra och skriva att det blir ingeting alls,? för det kommer du ju att göra senare än då!!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: