Högtryck och solstormar

Högtrycket med centrum över Ryssland ligger kvar.

Det är tillräckligt stort för att ge oss i Sverige högtrycksdominerat vinterväder. Det betyder:

– mest svaga vindar, i den här situationen nordliga,
– lokala snöbyar, främst i Östersjölandskapen och längs med Norrlandskusten,
– fortsatta temperaturer under noll grader.

Med lite tur så kommer högtrycket att ge klart väder. Det ger dig möjlighet att se norrskenet som troligen kommer att vara synligt inte bara i norra Sverige.

Solen har haft en medelstor solstorm och den kommer att beröra oss kommande dagar.

Nedanstående bild tagen av NASA visar en utkastning av UV-strålning.

Bild från NASA (23 januari 03.59 UTC) via spaceweather.com

Solstormen ger inte bara vackra norrsken, det kan även skapa störningar i elektronisk utrustning, digital kommunikation mm.

Att det skulle kunna uppstå problem i vår digitala värld gör det lätt att mer eller mindre automatiskt skylla minsta avvikelse på solstormen. Klockan på min mobil gick fel i morse och en digital termometer hade skiftat till Fahrenheit istället för Celsius. Det skulle kunna vara barnen som varit framme. Eller solstormen. Det första låter mest troligt, det senare mer fascinerande.

Nåväl, när hela system drabbas så är det troligen inte sexåringar som varit i farten. Kommande dagar får vi se hur sårbart och robust det moderna samhället är för en solstorm. Solstormen är graderad till en 3:a på en 5-gradig skala.

Jag hoppas och förväntar mig att det finns folk som har gjort sårbarhetsanalyser. Om de har gjort sina läxor så märker vi inte mycket av solstormen. Eller så har vi bara tur. Det kan också vara så att analytikerna har gjort sin läxa men att vi har otur.

Jag har ett mekanisk armbandsur. Det drar sig ett par sekunder per vecka. Plötsligt känns det mycket mer tillförlitligt än ack så precisa digitala klockor som antingen går helt rätt. Eller helt fel.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

 • Själva stormen kommer ju inte till götaland , den är ju på solen, Duuuh !

  Eventuellt kommer effekterna som Martin pratar om märkas här på jorden i bla Sverige

 • För solstormar mest utsatta är ledningssystem med slingor med stor area som det (långsamt) varierande magnetfältet från solstormen kan inducera växelström med mycket låg frekvens. Den beter sig på kortare tidskalor som likström och kan exempelvis driva transformatorer i mättnad eller stör signal- och tågdetekteringssystem. Ett storskaligt elavbrott p g av att transformatorer gick i mättnad och skydden löste ut hände i Kanada 1989. P g a geografin är slingorna i det kanadensiska nätet större än på den långsmala skandinaviska halvön vilket gör oss mindre utsatta trots vårt läge i den mest solstormsexponerade zonen runt polen.

 • Hej! Blir det inget större snöfall i västSverige på fredag nu? Från i söndags visade det på olika vädersidor allt från 6-10 cm totalt, men såg att Klart, Yr, Smhi ändrat här i Trollhättan nu till knappt ingen snö alls.

 • Oj så bra att du och andra skrev om Solstormen.
  Det här är ju så skrämmande och det talas ju mycket om en solstorm 22 dec 2012 som ska ödelägga världen. Det här talas det om i Maya-kalendern och sådana forum. Skriv gärna mer.
  Har man t ex reda på om det blir en gigantisk solstorm i dec 2012?

 • Hur länge väntas högtrycket ligga och blockera mildluften?

  Färöarna och Storbritannien ser ut att få rena vårvärmen med uppåt 10 plusgrader.

 • Emma: Maya-kalendern nämner inget om varken solstorm eller undergång. Det är något som väst hittat på för att skrämma upp folk samt tjäna pengar….
  Men visst kan det hända att en enorm solstorm träffar oss med katastrofala följder. Men det går inte att förutspå….

  Skönt att slippa plusgrader och regn. Det var på tiden 🙂

 • Läskigt det låter med solstorm!?

  Aja, här utanför Tystberga i Sörmland är det full vinter, med omkring 30cm snö 🙂 Imorse var jag tvungen att skotta 10cm igen.. Ni är lite klena med prognoserna tycker jag, ni sa att det skulle komma
  2-4cm och så kom det 10cm! Fast det är väldigt lokalt. Bara någon mil innåt land, mot Gnesta har det bara 10cm sammanlagt. Hörde från en kompis i Valdemarsvik att de också fått en hel del snö.

  Hur länge tror du ”kylan” håller i sig? Kommer det fortsätta att komma snöbyar här i Östersjölandskapen ? 🙂

  Tacksam för svar.

  Martin: Ja det blir väldigt lokalt med snöbyarna. Men vintern ser ut att fortsätta tills vidare (även i södra Sverige), så efterhand kommer variationerna i snötäckets tjocklek på olika platser att jämna ut sig.

 • Snygg bild du hittade!

  Var ute och tittade då det för en gångs skull är klart väder, men ingenting. Måste väl bo längre norrut och helst bort från stadens bländade ljuskorona.

 • Vid kalla nordostvindar över öppet vatten vintertid bildas snöbyar, som kan vara kraftiga. Men jag upplevde samma sak här i Nyköping oktober 2011, då ett högtryck i norr gav nordostvindar och mest klart väder, men med jämna mellanrum kom stråk med kraftiga regn -och åskskurar in över Nyköping, och på er radarbild såg jag långsmala band av regn & åska från Östersjön och in mot ostkusten, liknande snökanoner fast med regn. Är det så att regnskurar i samband med NO-vindar kan bildas på samma sätt som snöbyar vintertid?

  Martin: Ja. Det som krävs är bland annat att det är varmare i vattnet än i luften.

 • Får vi en solstorm, som den Richard Carrington rapporterade 1859, lär vi märka hur mycket som slås ut. Den kommer, frågan är bara när.

 • TACK NIKKE.
  Jag har klistrat dina ord i min word-pad.
  Att för pengars skull säga och låta anspela på jordens undergång är lågt. Då förstår jag att det ekonomiska system vi har måste förändras. Jag ska börja med att skänka allt jag inte behöver så att någon annan inte behöver köpa. 🙂

 • TACK OCKSÅ TILL MARTIN HEDBERG.
  Idag skriver du symboliskt så bra om katter och valpar. Kanske ska du snart ställa upp som social-demokraternas partiledare. Där behövs ett fint ord-förråd och diplomati. :)Du är så bra!:)

  Martin: Tack för komplimanger. Men/och det där med politik lämnar jag åt andra.

 • Märklig upplevelse; inatt ställde två (vanligtvis pålitliga) klockor om sig hemma. Den ena min väckarklocka som ändrade både datum, väckning och tid. Den andra klockan på spisen, som for på sned flera timmar. Allt annat gick som det ska, så jag kan inte skylla på strömavbrott. Jag trodde solstormen var över…