Snart vinter i hela landet?

Nu blir det sakta lite kallare.

Lågtrycket (som gav snö i Götaland och södra Svealand under lördagen) håller på att fyllas ut.

Ett högtryck växer sig starkare och präglar vädret de första dagarna kommande vecka. Det kan förekomma lite lättare snöfall, men överlag blir det uppehåll och svaga vindar från måndag.

Undantaget gäller Östersjölandskapen och då främst Gotland. Östersjön är fortfarande öppen och när det blir lite kallare så bildas snöbyar. Det sker genom konvektion då havet värmer luften. Den (relativt sett) varma luften stiger och bildar stackmoln. Om/när stackmolnet är tillräckligt mäktigt (högt) så faller det ut snö.

Att det blir kallare kommande dagar betyder även att vintern kommer att krypa söderut. (Definition av årstider: se här) Det är till och med möjligt att det faktiskt blir vinter så långt söderut som i Skåne kommande vecka!

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

35 CommentsLeave a comment

 • Det har kommmit några centimeter från snöbyarna här i Gnesta under morgonen. Men nu verkar det avta.. Tror du det kommer mer senare eller har allt dragit bort ?

  Martin: Det kan nog komma ett par centimeter till.

 • Tycker det du skriver inte stämmer. Just nu är det +1,9 grader i Taberg och snön håller på att töa bort. Varför kan det aldrig komma snö, utan att den ska börja töa dan efter?

 • Martin

  Har en fråga om hur smhi tänker när de väljer mätstationernas plats.
  Vad krävs för att de ska bli en station på en specifik plats ?
  Måste det finnas en lång mätserie från en närliggande station ?

  Saknar nämligen en station på några ställen 🙂
  Tennäng är ju ett klassiskt köldhål och de finns en bur där. Men den är väl privat. Rapporteras de till smhi därifrån ?

  Och framförallt finns det ingen på höjderna öster om Borås. Visst finns det en i Rångedala men den ligger alldeles för lågt i jämförelse.
  Om de funnits en station som mäter bla snödjup på antingen Hyberg eller Häglared. Så hade definitivt snödjuplistorna för Götaland sett helt annorlunda ut.
  Går inte ens att jämföra med stationen nere i Borås.

 • Härligt med 10 cm snö och en minusgrad, pulkaåkning och snöskottning i ett soligt Seglora. Fortsätt såhär två månader till tack!

 • Till Norco: En gissning är att det måste bo nån nära platsen som vill ansvara för stationen. …Ingen vill ju bo ens i Borås. 😉

  Tänk! Nääst å’ kom de väl bli än sämme te vinte! Och sen än sämme. Ään te folk begrip.

 • Ja Martin du hade rätt! Det har kommit flera centimeter till, och snöat väldigt kraftigt av och till. Över 10cm är det nu här i Gnesta 🙂 Äntligen!

 • Norco,det är nog i hela Sverige det allmänt saknas mätstationer eller att de sitter missvisande, jag har saknat detta sedan de tog bort de manuella stationerna. Men det är väl bara att vänja sig, datorer fixar ju allt….Att mätstationen sitter i Rångedala tror jag hänger ihop med SMHI kompis vägverket huserar i dessa lokaler, om jag inte minns fel så är det väl där den sitter.

 • Vadå ”äntligen”? Det är ju fantastiskt skönt att slippa snön, hur kan någon längta efter det? Makalöst. Helt sjukt.

 • Avsaknaden av mätstationer i landet är stor lokalt i inre Götaland samt i stora delar av inre Norrland. Detta medför att Sveriges lägsta uppmätta temperatur enligt SMHI, -53 grader, i Malgovik och Vuoggatjålme 1941 respektive 1966, troligtvis inte är korrekta, då privata obekräftade uppgifter om nedåt 55-60 minusgrader genom historien förekommit från isolerade fjälldalar och i ödebygder i Norrlands inland.

 • Fredrik: Härligt med lite ironi såhär på söndagen.

  Henrik: De saknas säkert på fler ställen i landet. Och med stor sannolikhet finns inte mätplatserna på ”rätt” ställen.
  Jag tänker på extremer. Som minimi, maximi och snödjup. För de listorna gillar jag. Därför jag vart nyfiken.

 • Väderstationen i Rångedala ligger nånstans i Holmen/Vevelhult, en bit högre än större delen av byn. Förra vintern var det ganska stora temperaturskillnader i området; vi kunde ha -22 vid vårat hus, sen var det -18 vid Dalsjöforsmotet, sen -14 i själva Borås! Så ofta var det flera graders skillnad mellan delar av byn och vad väderstationen rapporterade.

 • Daniel: Vart kan man finna dessa obekräftade uppgifter om temperaturer ned mot -60 ? Hade varit intressant o läsa dem.
  Men rekorden från Vuoggatjålme o Malgovik är väl officellt bekräftade som rekord ?

  Christer: Visst är det så, att de kan skilja väldigt mycket på kort sträcka. Speciellt vintertid.
  Men jag vill att de ska vara ”riktiga” mätningar. Alltså de kriterierna som smhi har.
  Då ska de inte fela något på utrustningen. Tror de kan skilja ett par grader på en digitaltermometer som hänger ut genom fönstret.
  Mot en som sitter i en bur 1,5 meter ovanför backen.

 • här i nordmaling börjar det bli mycket snö nu… gillar inte snön så mycket, men nu är det ca. en meter så nu får det räcka!!!

 • Snökanon här på Ostkusten nu vettu!
  Borde lägga ut varning för 10-20cm nysnö under natten 🙂

 • Här vid Göteborgskusten så blir det säkerligen ( likt övriga södra kusterna ) en ganska mild vinter , egentligen bara en vintermånad kvar här vid kusten jag tror ” kylan ” ( som kallast i år -4.8 grader ) inte blir långvarig utan att vi kan räkna med mildväder igen om 7-11 dagar.

  Jag kan ju dock ha fel.

 • -60 grader skall, enligt fjällvandrare på 1800-talet ha uppmätts långt ned i Kaitumdalen. Intressant är att bara 10-20 meter upp i dalen var det -30 grader.

 • Bedrövlig prognos på klart.se i fredags! Då kunde man läsa att det skulle komma 0,9 mm nederbörd i Sthlm på söndagen, det blev 10 cm snö vilket borde vara 1000% mer…

  Herregud vad svårt det verkar vara med metreologi…

 • Jakob: Ja, det är nog riktigt svårt att bedömma nederbördsmängd ibland.
  Jag bor i Trosa och vid midnatt rasade det plötsligt mer runt 2 decimeter snö här. I Gnesta nån dryg mil bort kom nästan ingenting.

 • Niklas: Det var en så kallad ”snökanon” som drabbade Sörmlands-kusten vid midnatt. Själv bor jag utanför Tystberga, inte långt ifrån dig. Och jag har nog nästan aldrig sett så kraftigt snöfall som det snöade vid midnatt! Kom 17cm här. Jag var faktiskt i Trosa i eftermiddags och det var en aning mer där faktiskt.

  Daniel: Såg det också, fast de menar nog 10cm, och inte 100cm.

  Och alla ni här i närheten, räkna med mer snö ikväll! En ny snökanon är på G. I Nynäshamn snöar det redan som bara den (16:50)

 • Bengt, nu överdriver du väl? Skulle det vara ”sjukt” att längta efter snö? Med tanke på Sveriges klimat så förefaller det ju vara normalt att förvänta sig snö under vintersäsongen. Och när vi dessutom har avverkat mer än halva vintern och knappt sett en snöflinga i syd och mellansverige så är det nog inte så konstigt att vissa längtar efter snö, knappast något sjukt. Vi bor i Sverige och det är vinter, inte längtar man efter regn och 2 plusgrader iaf. Förra vintern längtade jag dock inte efter mer snö. Det räckte den gången.

 • -60 grader, fy tusan vad kallt det låter….Har upplevt -32 i Götaland för några år sedan. Upplevde -43 i Norrbotten under min värnplikt men det är väl inget för en inföding antar jag. Dock låg vi tält då, och eldade surved.

 • -60 grader är en extremt låg temperatur, men är faktiskt vardagsmat på burk i Sibiriens innersta delar samt inre Kanada och tilldels i nordligaste USA. I mellansibiriska Ojmjakom är medeltemperaturen för januari -45 grader, och köldrekordet är -77 grader. Den enda rapporten om -60 grader i Sverige kommer från vintern 1880, då Kaitumdalen skall ha haft så lågt. Däremot har en grupp norska fjällvandrare i samma dalgång uppgivit att det under värsta vinterkylan januari 1999 var -54 grader, men enligt SMHI nåddes som värst -49 grader.

 • Så kom den inte alls efterlängtande skitsnön,med halkolyckor med benbrott,krockar i trafiken,mina många vänner som sitter i rullstol hade hoppas att slippa skiten,nu kommer dom inte fram,måste ha hjälp med detta,mina rullstolsvänner har inte ett gym att gå till!!deras gym är ute på fina gångbanor att träna på,nu går det inte alls,så trist!!

 • Fråga:Enligt Expressen har en Solstorm träffat Jorden,kan en sådan ställa till nåt med vädret,eller är det bara störningar på radar m.m som kan inträffa!?

 • Åh, di kan nog bätte, meen skuull di avslöj hu di kan te å få fullständige’ föutskickelse… Ja, då skull di skick bått sej själva. Ell ock bli gudaföklate. Och vi anne, som vell klaag på vädret had iing å göa.

 • Varför visar du att det ska komma mycke snö i karlstad till helgen ena stunden, och nästa ingenting?? Är det inte lika bra och skriva att det blir ingeting alls,? för det kommer du ju att göra senare än då!!!