Av Martin Hedberg

Sedan en tid tillbaka är det sommar i Götaland och Svealand. På många platser, främst i Svealand, blev det sommar lite tidigare än det brukar. Men följer man medias rubriker så var det i alla fall inte tidigt nog.

Men det har även varit förhållandevis varmt i norra Sverige och i torsdags blev det till och med sommartemperaturer i större delen av Norrland. (Delar av Lapplandsfjällen undantagna).

Idag kommer det att bli mellan 20 och 25 grader på många platser i Sverige, från Norrbotten till Halland. I östra Götaland, östra Svealand och Lapplandsfjällen blir det dock något svalare. Jag noterar att fruktträden står i blom i Svealand, men jag har inte sett så många insekter ännu.

Enligt definitionen så är det sommar när medeltemperaturen, beräknat på ett dygn, överstiger 10 grader. Det är inte otänkbart att det förhållanden står sig i Norrland fram till och med måndag. Sommaren skulle då ha kommit mellan en och fyra veckor tidigare än normalt. Det säger inget om hur sommare som sådan blir, men de som vill ha en tidig sommar har fått se sin sin vilja uppfylld.

Vädret överlag: Nu stundar en tid med ostadigt väder. Regnområden avlöser varandra och rullar in främst i söder men även i norr. Istället för att vädret präglas av högtrycket över Ryssland så blir det inhemska Skandinaviska lågtryck som sätter agendan för vädret.

/Martin

30 Comments

 • Hej Martin,

  Undrar bara vad du gjort, eller inte gör, men Klart. Nog för att väderläget är svårt att bedöma nu, men uppdateringar av prognoser görs väldigt sällan och inga svar på tidigare personer inlägg.
  NÄR KOMMER uppdateringen av prognospresnetationen som du lovade förra året. Den skulle ju bli mindre rörig.

  Ha en bra helg.

 • Hej Martin jag skrev en kommentar i fredags morse, den har ännu inte publicerats varför? det vet mycket väl att det råder Yttrandefrihet i det här landet!är du rädd för att sanningen skall komma ut? och andra sidan har jag alltid gillat dina kommentarer jag hoppas verkligen att du står upp och svarar mig,om inget annat kan du svara på min email som du ser, i annat fall får jag gå till flasback och berätta vad som försigår på klart.se trevlig lördag

  Martin: Hej Leffe. Visst har vi yttrandefrihet, men ingen har rätt att utrycka sig på vilken plats som helst. Det är ingen rättighet att skriva här på bloggen lika lite som du eller jag inte har någon rättighet att få sändningstid i radion, på TV, eller hemsida som vi själva inte äger.

  Man kan ventilera sin åsikt, men det är upp till den som äger sajten/mediet om han/hon vill publicera det.

  När du sedan kryddar detta inlägg med någon form av mini-hot så minskar mitt intresse att publicera dig ytterligare.

  Att jag inte publicerade ditt förra inlägg berodde på att det i princip bara bestod av en länk. Vill du ha något publicerat så få du komma med lite mer än så, dock inte långa uppsatser.

  Inte heller accepterar vi kommentarer som till största delen består av citat. Vi tar inte heller in påhopp, hot, grova ord osv. Lite vanligt netikett helt enkelt.

 • Hej om du känner att det var ett ”minihot” så är du ute och cyklar mitt inlägg var mer menat till en debatt om dito.Jag hade också en liten text till mitt inlägg men det räckte tydligen inte för dig,det verkar som om att du är förser folk med munkavel enligt mina ögon och bestämmer vilka inlägg som passar dig!du verkar begränsad och tillsluten,dom bloggar jag besöker har förstås inte några munkavlar som du har på denna sait,det är trist att du uppfattar mitt inlägg som hot vilken inte är fallet alls,begränsningar som att ”Rättigheter” är skrämmande f,ö dig en fortsatt trevlig helg/ Leffe

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: