Nu stiger temperaturen!

Av Martin Hedberg

…och då talar jag om vädret i Sverige.

Kommande dagar blir det allt varmare.

Ett högtryck med centrum över Ryssland medför att varm luft strömmar in över Skandinavien med sydostliga vindar. Det blir inte riktigt lika varmt som det är i Ryssland, men varmt nog med beaktande av att det ännu så länge bara är mitten av maj.

I medeltal så här års brukar det på eftermiddagen vara (och så här kan det bli under torsdag till söndag):
Kiruna: +6 (kan få 14 till 17 grader tor-sön)
Umeå: +11 (kan få 13 till 21 grader tor-sön)
Östersund: +10 (kan få 12 till 22 grader tor-sön)
Stockholm: +15 (kan få 15 till 22 grader tor-sön)
Göteborg: +14 (kan få 19 till 23 grader tor-sön)
Malmö: +14 (kan få 18 till 23 grader tor-sön)

Som underlag till detta har jag tittat på GFS och ECMWF. De högsta av dessa prognostemperaturer kommer från amerikanska GFS. Den europeiska ECMWF brukar dock vara lite bättre på att fånga vårt skandinaviska väder. Den ligger i spannet, men med beaktande av alla lokala variationer som uppstår så är det i alla fal inte otänkbart att temperaturen landar omkring +20 på många platser i Sverige, främst under lördag och/eller söndag.

Man skall dock även beakta att det inte bara är högtryck och sol som står på menyn. I väster finns det långtryck och dess tillhörande regnområden letar sig också in över Sverige.

Så, det blir alltså allt varmare kommande dagar, men det kommer även att förekomma regn.

Stabilast väder med mest sol och största skillnaden mot för årstiden ”normalt” väder återfinner vi i norra Norrland.

De platser som har högst sannolikhet att få ta del av regn återfinner vi i södra och västra Götaland, men även i västra Svealand. (Jag kanske dock skall förtydliga att det på det hela taget blir uppehåll och en hel del sol, men att det är större sannolikhet för regn här än i Norrland.)

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

43 CommentsLeave a comment

 • Och som vanligt så får Ryssland varmare, lyckostar! Men man får vara glad för den lilla värme som kommer.

 • OT: Bästa nyheten idag tycker jag är vad jag hörde på vetenskapsradion i morse: Havsytenivån beräknas bara stiga med 6 -69 cm fram till år 2100. Vi verkar få mer o mer tid på oss att handla.

  PS Det varma vädret är otroligt välkommet. Här i N Bohuslän har det varit en vecka nu med riktigt ruggigt väder. Vinterkläder mest hela tiden.Fördelen var att den skira grönskan kunnat avnjutas lite längre.

 • Som en annan skrev här, så sant, vi får passa på och njuta av den lilla värme vi får.

 • Nu (?) kommer värmen?
  Inte bara kvällstidningarna, utan också aktade meteorolger i riksmedia, har gång på gång under den svinkalla våren försökt peppa svenska folket med detta euforiska budskap. Facit visar att det bidde en, max. två, icke-kalla dagar. Är det någon statlig myndighet som ligger bakom? Som någon allmän antidepressiv behandling av svenska folket?

 • Vad folk ska klaga så mkt hela tiden. Lyxproblem att klaga på väder hela tiden. Att man inte kan va nöjd över att man är frisk och har tak över huvudet. Hur skulle det va att va hemlös el knappt ha mat för dagen och leva i fattigdom som många människor världen gör.

 • Det blir nog fint väder till pingst, även om jag tycker det har varit lite kyligt här i Stockholmstrakten i dag. Man blir bara så besviken när temperaturen ”bara” hamnar på +20 när TV meteorologerna går ut och säger att nu kommer det att bli +30. Nu hoppas jag att det i alla fall blir +20 på lördag.
  http://www.svt.se/nyheter/het-pingstprognos

 • Ja, det känns nästan lite konstigt och väldigt ovanligt om det nu kommer att bli så varmt som över 20 plusgrader. Det är väl isådantfall över 2 år sedan som det var så varmt.

 • Cesar, ändå var du tvungen att ta dig in bland kommentarerna och gnälla. Bra jobbat!

 • Hej ! Prognosen för Karlsborg vid Vättern enl. Klart.se är 13 grader lätt regn för Pingstafton 🙁 Ingen ”SUPERVÄRME” precis ! Men Klart har ganska ofta fel så hoppet är inte ute än 😉

 • För över en månad sedan utlovades en komplett neder
  börds/satellitkarta som även inkluderade Australien
  och Kina – men så blev det ej. Däremot täcker kartan nästan hela Stilla Havet….Varför diskri-
  mineras två världsdelar till förmån för ett hav??
  Kina och Australien besöks ju av mångdubbelt flera
  turister än ett öde hav.

 • Kalle: I fjol mellan 21 – 27 maj var det, åtm här i N Bohuslän, ca 25 gr varje dag. T o m vattentempen hann stiga till sommarens varmaste, 24 gr. Hoppas på dacapo så småningom.

 • Hej!
  Hur är vattentemperaturen för årstiden? Jag antar att den kalla och långa vintern har påverkar. Kommer vattenmedeltemperaturen upp till det normala nu när det blir så här varmt?
  Med vänlig hälsning,
  Robert

 • Känns snarare som att temperaturen sjunkit från förra veckan då tempen gick upp till över 22 grader. Nu spås den inte ens gå över 20.

  Nåväl. Hoppas på en sommar med oavbruten 30-gradersvärme. Vore skönt det.

 • Många här tycks inte veta att de bor i Sverige. +20 grader i maj är inte dåligt för det här landet. +20 på dagen och +10 på natten är egentligen temperaturer för mitten av juni.

  Det är Sverige ni bor i, för bövelen.

 • Uppskattar det neutrala tonfallet, där värdeladdade uttryck som ”äntligen”, ”hoppas på” eller ”vi kan se fram emot…” saknas. Södra och västra Götaland har högst ”sannolikhet” – inte ”risk” – att få regn. Det här borde vara självklarheter, men uppenbarligen har många meteorologer svårt att förstå att inte allas högsta önskan är så mycket sol och värme som möjligt.

  Möjligen kan man anmärka på utropstecknet i rubriken. Vilken funktion fyller det egentligen? ”Nu stiger temperaturen” är ett nyktert konstaterande, medan ”Nu stiger temperaturen!” antyder att detta är något man bör glädjas över. Vilket det ju, för många, inte alls är.

 • Jag håller med Lasse, fattar inte varför alla pratar om kyliga somrar. Det har varit några ENSTAKA dagar med regn, men merparten har varit ALLDELES för soliga och varma (=mer skadlig UV-strålning och skadliga partiklar i luften). Martin har för övrigt gjort bort sig rejält med den här artikeln, där han tittar på några enstaka dagar och säger ”titta det har blivit varmare!” Vem är det som brukar prata om att ”det är skillnad på väder och klimat” varenda vinter?

 • Cesar,vilken tur att det finns sådana som du som påminner oss i vårt överflöd, jag skall genast skippa middagen idag. Här har vi I-landsproblem, vill du hjälpa U-länderna så gör du nog bäst nytta och inställer dig där på plats, börja gärna med något land i Afrika, satsa några miljarder på solcellsinvesteringar och gör U-landet där nere till världsherrar på solel. Passa dig bara för oljearaber och Amerikanare.

 • Härligt med den ljuvliga försommarvärmen.Men nu börjar väl snart de där som tror att det är växthuseffektens fel att börja gapa o härja.Tror mej om det skulle bli långvarig värme att dommedagsprofeterna börjar att säga detta.Hoppas att det blir en varm sommar med lite regn då o då.
  Tevlig o varm sommar alla gnällspikar

 • Lasse, +8 i maj är däremot dåligt. Det är inte 60-talet, utan 2000-talet. Maj är numera en sommarmånad i södra Sverige! Men jag klandrar inte er äldre som har svårt att förstå förändringen.

 • Typiskt

  nu kom solen och värmen … och blåsten

  13 ms … så man kan ändå inte vara ute 🙁

  typiskt skåne

 • Håller helt med Cesar!!! Ni som klagar, var tacksamma om ni är friska istället:) Gnäll inte över dåligt väder, gör nåt åt det istället…

 • VAD BLIR DET FÖR VÄDER DEN 1 JUNI!?

  Martin: Olika på olika platser. Och det är för tidigt att med säkerhet säga var dessa platser ligger. 😉

 • @Susanne @Cesar

  PS. detta är ett väderforum, och tåler ni inte gnäll på vädret så bör ni ju inte läsa det …

  Hade inte mäniskan gnällt så hade vi haft stenyxor och bott i grottor fortfarande.

  vi gnäller för att Martin ska slå med trollspöet ocg ge oss århundradets sommar :-)))))

 • @Jeppe, vad är du för en fjolla som inte klarar av att vara ute i lite blåst??? Vind är härligt många gånger, i synnerhet då det är varmt ute eller då det snöar. Men, jag antar att din önskan är en del av det som präglar samhället att allt ska vara så tillrättalagt. Allting måste någon myndighet först kontrollera och ta reda på att det är säkert för att Svensson ska våga sig på det.

 • 27 grader varmt justnu, 2 mil söder Borås, kvalmigt så att det knappt går att hitta luft, åskan mullrar runt hörnet. Gissar på ösregn inom en halvtimme och säkerligen 10 grader mindre varmt….

 • 1 juni verkar det bli väst el. sydvästlig vind. Brukar innebära värme, och nederbörd i sydvästra Götaland, Svealand och Norrlandskusten. Således torrt i östra Götaland. Fjällen vet man aldrig hur det blir.

 • Vi hade den 17 maj här 3 mil söder om Jönköping upp mot 27-29 grader, SKITGÖTT Väder.

 • Vad blir det för väder den 23 Maj här i Jönköping.

  Det behöver inte vara exakt bara vad du tror Martin.

 • @Jeppe

  Jag antar att du var aningen ironisk i din sista mening i din kommentar, men jag vill enbart förtydliga att Martin Hedberg inte är magiker, utan fysiker. Hans jobb är att studera vädret, men han kan inte rå över det, oavsett om man vill det eller ej.

 • Frågor frågor frågor !!
  Ett förslag till Killen : Läs prognosen !
  Av innehållet i många inlägg att döma, undrar man vad de har gått i för skola.
  Är det den urlakade svenska grund- och gymnasieskolan ? Många som börjar på universitet kan ju knappt lösa en enkel matematisk uppgift än mindre stava !

 • Såg igår på klart.se och väderkartan över Skåne
  att Höör och Hässleholm kl. 14.oo hade mulet, regn
  och 17 gr??????
  Jag färdades själv i detta område och solen gassade
  och det var c:a 25 gr.
  Hur kunde prognosen bli så tokig???

 • Vad säger erfarenheten, skolkunskaperna och litteraturen? Om du mäter upp 25 C i gassande sol och prognosen säger 17 C måste något vara galet, eller hur?

  Martin: Erfarenheten, skolkunskaperna och litteraturen säger att man inte skall mäta temperaturen i gassande sol. Beroende på vilken färg och material du har på termometern så kan du nämligen då mäta upp till 6000 grader (solens temperatur). 😉

  Men om du mäter temperaturen i skuggan i ett område som i övrigt präglas av gassande sol så blir det mer relevant. Då säger mig erfarenheten, skolkunskaperna och litteraturen att molnigheten spelar en slutavgörande roll för vad temperaturen blir.

  Molnigheten är också väldigt knepig att göra prognoser på eftersom dessa kan vara så små att de inte går att parametrisera (lösa upp, illustrera, modellera) av datorsystemen. -Eller rättare sagt, det är en prioritering: Om man gör modellen så finmaskig/tät att man kan lösa upp små moln så kan man inte göra så långa prognoser och inte heller över så stora ytor.

  I skarven mellan sol/moln, regn/uppehåll osv kommer det alltid att vara större fel än det är lite längre från gränserna.

 • Jag har i över 50 år mätt temperaturen och antecknat i mina journaler, så nog vet jag att man
  alltid ska mäta temperaturer i skuggan.
  Att temperaturen uppmättes i skuggan,
  det kan jag garantera!!!!

 • hur blir vädret i morgon måndag i gagnef
  jag har en väder station såmm visar vad det blir för väder och just nu visar att det blir rägn idag eller i morgon
  och så här varmt har jag just nu ute +36,5 ute
  varmt i solen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *