Redan sommar i Norrland?

Av Martin Hedberg

Sedan en tid tillbaka är det sommar i Götaland och Svealand. På många platser, främst i Svealand, blev det sommar lite tidigare än det brukar. Men följer man medias rubriker så var det i alla fall inte tidigt nog.

Men det har även varit förhållandevis varmt i norra Sverige och i torsdags blev det till och med sommartemperaturer i större delen av Norrland. (Delar av Lapplandsfjällen undantagna).

Idag kommer det att bli mellan 20 och 25 grader på många platser i Sverige, från Norrbotten till Halland. I östra Götaland, östra Svealand och Lapplandsfjällen blir det dock något svalare. Jag noterar att fruktträden står i blom i Svealand, men jag har inte sett så många insekter ännu.

Enligt definitionen så är det sommar när medeltemperaturen, beräknat på ett dygn, överstiger 10 grader. Det är inte otänkbart att det förhållanden står sig i Norrland fram till och med måndag. Sommaren skulle då ha kommit mellan en och fyra veckor tidigare än normalt. Det säger inget om hur sommare som sådan blir, men de som vill ha en tidig sommar har fått se sin sin vilja uppfylld.

Vädret överlag: Nu stundar en tid med ostadigt väder. Regnområden avlöser varandra och rullar in främst i söder men även i norr. Istället för att vädret präglas av högtrycket över Ryssland så blir det inhemska Skandinaviska lågtryck som sätter agendan för vädret.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

30 CommentsLeave a comment

 • Jag har sett att det blåser mer från öster den senaste tiden, det gillar vi i väster. Mer värme och sol då, hehe. 😉

 • Växtlighetens utveckling är en bra måttstock på årstidernas framskridande. I år är det här ca 10 dagar senare än de två senaste åren. Häggen blommade för fullt först 18/5 i år mot 8/5 i fjol. Samma skillnad vg körsbärsblomning. Även vattentempen är ca 10 dagar förskjuten. Också fågellivet verkar mer dämpat. En stackars svartvit flugsnappare som visade sig för en vecka sedan, när det var riktigt ruggigt väder, försvann illa kvickt, förmodligen var det ont om insekter. Men myggorna har börjat dyka upp i och med värmen. Just nu är vädret paradisiskt här = N Bohuslän.

 • Inte blommar mina äppelträd här i västra Östergötland än, märkligt om dom blommar tidigare i Svealand.

 • Hej!
  Undrar hur mycket man kan förlita sig på en prognos på en 10 dygnsprognos?
  Jag ska vara utomhus 24-25/5 hela dygnet.
  Hade ju önskat fint soligt väder.

  Tack på förhand!
  /Micke

  Martin: En stor nypa salt. Hur långt i förväg som prognoserna är stabila beror på väderläget. Men generellt sett så kan en tiodygnare variera rätt så mycket.

  PS. Det är bara i höjd med Treriksröset du har en teoretiskt chans att få sol hela dygnet så här års. 😉 DS.

 • Nu har klimatforskarna börjat svänga. Mindre risk för kraftig temp.höjning. CO2 tycks alltså inte spela så stor roll som man trodde. Andra faktorer – okänt vilka påverkar alltså klimatet mer än CO2.

  Hoppas Martin i fortsättningen skriver mer djupgående analyser om vädersituationen istället för sina klimatalarmististiska inlägg. Btw så har inte Mauna Kea:s mätstation passerat 400 ppm CO2 än..

 • För mig som amatör ” i sällskapet ” är det rätt kul att se på vädret som ett intressant ” fenomen ” o inte som ” gnällobjekt ” ! Just nu är det intressant att se kampen mellan det kalla i väster o det varma i öster som resulterar i bl.a. blixt o dunder ! Detta tillstånd gör väl prognoser ännu mera ” svårlösta ” förståss ?

 • Hejsan! Kanske svårt fråga för dig och svara på och jag är ganska säker på att du får många frågor frågor om hur sommaren kommer bli. Men har du någon koll på hur sommaren skulle kunna bli? varm med mycket sol eler kall? tacksam för ett svar !

  Martin: Långtidsprognoser har lutat åt en varm sommar, främst i norra Sverige.

 • Mysigt med åska 🙂 Och härligt med omväxlande väder, tack för det!
  Martin vill du se insekter, så kan jag skicka en påse med fästingar till dig… För det var värst vad många det var av dom i år!! Jag förstår inte att de överlevt vintern bara, men det verkar dom ha gjort och de finns i stora mängder i år verkar det som 🙁

  Martin: Tack, men nej tack. Har tillräckligt och undrar vad för funktion de egentligen har i naturen. Men lite mer av humlor och fjärilar kunde jag ta emot 🙂

 • För en gångs skull nått mera positivt som man inte ” har facit på ” ! Enl. forskare så är en extrem värmeökning osannolik enl. forskarstudie i Nature Geosciense. Och deras studie ger siffror en bra bit under den FN:s klimatpanel presenterade 2007 ! Källa Svt-text. Men ” positivitet säljer väl inte lika mycket som negativitet ” och prestigen måste väl underhållas som man låst fast sig vid ” ?

 • Jan, jag läste om den nya forskningen, som påvisar att klimatpåverkan av en DUBBLING av koldioxidhalten (eller dess ekvivalent i andra växthusgaser) i atmosfären skulle troligtvis ligga någonstans runt 1,5-2 grader, men ett problem med denna forskningen är att den inte tagit hänsyn till andra potentiellt starka påverkare av klimatet, såsom solens magnetfält, vilket blockerar kosmisk strålning, som stimulerar molnbildning, som kyler klimatet. Solens magnetfält mellan ca 1930-2000, var det kraftigaste det varit under de senaste 8.000 åren, därmed mindre moln och ett varmare klimat. Solens magnetfält har varit svagare sedan 2000 (och har progressivt försvagats sedan dess), men pga tröghet i klimatsystemet så tar det ca 10-12 år innan förändringen slår igenom i luft temperaturer. Vi kan förvänta oss att det kommer bli kallare under de närmsta 10 åren, och fortsätter försvagningen av magnetfältet under kommande solcykler, så kommer klimatet inom en generation att vara rejält mycket kallare… Det var besvärligt för människorna under Maunder minimum på 1600-talet, men numera så har vi närmare 8 miljarder människoliv att föda, många kommer att dö…

 • Hej! Jag har en fråga, ungefär när kommer björkpollensäsongen slå till här i Uppland??

  Tack i förhand!

 • Hej Mattias, jag hoppas att Martin gör precis tvärtom och bara fortsätter med att bidra med klimatalarmistiska inlägg. Tydligen finns det fortfarande människor som tror att vi har en hel nomal klimatutveckling ingenting som vi behöver vara orolig för.. Och att mätstation som inte än passerat 400 ppm CO2 är ett tecken att vi kan vara nöjda med vårt beteende – Så allt är OK, vi får fortsätta och pumpa in ännu mer CO2 i luften – bravo! btw våra barnbarn kommer att bli tacksamma

 • Det är många även, vetenskapsmän, som vet, tror, siar o slår fast ang. det kommande klimatet ” allt ifrån värme till kyla ” ! Det gäller att ha fötterna på jorden för ingen har ” patent på den absoluta sanningen ” ! Inte heller ” på oförutsägbara händelser ” !

 • Varför fungerar inte väderkartan för moln? Har varit så i flera dagar

  Martin: Vad jag kan se så fungerar den.

 • Det finns fler klimatpåverkande gaser än koldioxid. Stigande värme kommer att göra att t ex metan kommer att frigöras i en allt högre takt. På norra halvklotet, i Kanada och Sibirien finns stora mängder ännu bundet i frusen mark: http://fof.se/tidning/2010/4/metan-fran-arktis-oroar

  F.ö. tycker jag det vore ansvarfullt och korrekt att ange forskarna vid namn, och inte generalisera, såsom att kalla dem ”klimatforskarna” /Mattias. Vilka vetenskapsmän är det som du umgås med, Jan Ekblom? Vad pratar ni om?
  Är ”publish-or-die” ett bekant fenomen? För att göra karriär, få fortsatt forskningsstöd, och av andra orsaker är forskare under vissa omständigheter mer eller mindre tvungna att få artiklar tryckta i erkända forskningstidskrifter.

 • Jaa, det här med kyla o värme ! Idag meddelar MCMurdo Station på Antarktis att dom har extremly cold, – 24 C !

 • Jan Ekblom, onsdag den 22 maj 2013 klockan 07:26
  Vad är det för mystiskt med -24 grader celcius på McMurdo?
  De hade kallare i början på månaden och har en årsmedeltemperatur på -18. De lär garanterat få ännu kallare framöver.

 • Hej! Hur kommer det sig att senaste tiden så har inte temperatur prognoserna för tex Luleå stämt över huvudtaget, inte ens under pågående dag? Ser ganska roligt ut när det står Max +11. Just nu +19

 • Hej Jan: det stämmer säkert att det är ”extremly cold” på Antarktis men ändå stiger medeltemperaturen:

  http://www.umweltbundesamt.de/uba-info-presse-e/2010/pe10-044_climate_change_average_temperatures_on_the_rise_more_hot_days.htm

  Hej Fredrik: att skriva artiklar, tvungen eller inte, vi snackar om innehåll om budskapen! det som Martin skriver är inte minst värd att fundera om. Det ser man redan här (väder blogg), du bidrar ju också, kanske för att du vill ha uppmärksamhet? eller för att du är övertygad om att det du skriver, att det påverkar positivt? Men alltid för att få mer klarhet om saken förstås 😉

 • Väldigt kort (meteorologisk) vår i år. ca 3 veckor bara. Samt väldigt mycket sol. Hur ovanligt är det med en så kort vår? Vad är ”normalt”?

 • Jag kan nämna att det just nu (kl 02:50) endast är 2 grader i Lund. Rätt så kallt för att vara så långt in i Maj, och Skåne dessutom. Skulle inte förvåna mig om det når ned till 1 grad i natt.

 • Hej Martin,

  Undrar bara vad du gjort, eller inte gör, men Klart. Nog för att väderläget är svårt att bedöma nu, men uppdateringar av prognoser görs väldigt sällan och inga svar på tidigare personer inlägg.
  NÄR KOMMER uppdateringen av prognospresnetationen som du lovade förra året. Den skulle ju bli mindre rörig.

  Ha en bra helg.

 • Hej Martin jag skrev en kommentar i fredags morse, den har ännu inte publicerats varför? det vet mycket väl att det råder Yttrandefrihet i det här landet!är du rädd för att sanningen skall komma ut? och andra sidan har jag alltid gillat dina kommentarer jag hoppas verkligen att du står upp och svarar mig,om inget annat kan du svara på min email som du ser, i annat fall får jag gå till flasback och berätta vad som försigår på klart.se trevlig lördag

  Martin: Hej Leffe. Visst har vi yttrandefrihet, men ingen har rätt att utrycka sig på vilken plats som helst. Det är ingen rättighet att skriva här på bloggen lika lite som du eller jag inte har någon rättighet att få sändningstid i radion, på TV, eller hemsida som vi själva inte äger.

  Man kan ventilera sin åsikt, men det är upp till den som äger sajten/mediet om han/hon vill publicera det.

  När du sedan kryddar detta inlägg med någon form av mini-hot så minskar mitt intresse att publicera dig ytterligare.

  Att jag inte publicerade ditt förra inlägg berodde på att det i princip bara bestod av en länk. Vill du ha något publicerat så få du komma med lite mer än så, dock inte långa uppsatser.

  Inte heller accepterar vi kommentarer som till största delen består av citat. Vi tar inte heller in påhopp, hot, grova ord osv. Lite vanligt netikett helt enkelt.

 • Hej om du känner att det var ett ”minihot” så är du ute och cyklar mitt inlägg var mer menat till en debatt om dito.Jag hade också en liten text till mitt inlägg men det räckte tydligen inte för dig,det verkar som om att du är förser folk med munkavel enligt mina ögon och bestämmer vilka inlägg som passar dig!du verkar begränsad och tillsluten,dom bloggar jag besöker har förstås inte några munkavlar som du har på denna sait,det är trist att du uppfattar mitt inlägg som hot vilken inte är fallet alls,begränsningar som att ”Rättigheter” är skrämmande f,ö dig en fortsatt trevlig helg/ Leffe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *