Sol och regn i söder

Av Martin Hedberg

Vädret präglas fortfarande av kontrasten mellan hög- och lågtryck i vårt närområde. Vi har ett högtryck över Kolahalvön och lågtryck över norra Tyskland. Däremellan är vi och vi får ta del av bägge systemen.

Under söndagen mulnar det på i Götaland och Svealand med början i öster. Under eftermiddagen och kvällen drar så regn in med ostliga vindar.

Norrland får fortsatt en hel del sol, men under natten mot måndagen och måndagen kan det förekomma lite lätt regn.

Det blir fortsatt varmt, i synnerhet i Norra Norrland.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Har det inte varit varmare än det brukar vara i maj månad i år?

  Martin: Ja. Det har varit 1,5 till 3,5 grader varmare än normalt hittills i maj.

 • Jag tänkte väl det. Det som, enligt mig, har varit mest anmärkningsvärt under årets majmånad tycker jag är de höga temperaturerna i norra Norrland, där de sedan en dryg vecka tillbaka nästan dagligen haft sommarlika temperaturer. Mig veterligen brukar det inte vara så varmt där uppe vid den här tiden på året, och jämför man med fjolårets maj är det i år betydligt varmare än det brukar. Värt att nämna är också att maxtemperaturerna i England, Tyskland, Kroatien och Spanien m.fl. vid flera tidpunkter varit lika höga eller lägre än i norra Sverige, Finland, Norge och Ryssland. En fördel för oss nordbor:)

 • Det är väl bara bra med högre temperaturer i Norrland, då kanske alla skövlade urskogar återskapas lite snabbare. Det kanske tar 200 år i stället för 400. Jag syftar på alla de skogar som avverkats av de ”miljöcertifierade” svenska skogsbolagen med svenska folkets goda samtycke.

 • Håkan, det där gäller medeltemperaturen. Vore intressant att se maxtemperaturen som troligen avvikit än mer i år

 • @Anders

  Om nuvarande väderläge skulle hålla i sig låt säga ända till september månad, så skulle vi i Skandinavien överlag få varma, ostliga vindar, men det är än för tidigt att slå fast.

 • Ser ut som att vi kan få mer inlandsklimat, med varma sommrar och kalla, långa vintrar.

 • Har studerat era prognoser noga nu i några dagar.
  Detta pga ett takbyte på garaget.. Prognosen har visat
  ytterst liten risk för regn fram till idag och flera dagar framåt..
  Nu har himlen öppnat sig och det känns som att det kommit
  1000 mm på en timme..
  Är det vanligt att det blir såna här dundermissar då man ska försöka
  lista ut vad det blir..
  Kolla upp prognosen för Rosvik Norrbotten natten mot tisdag, får ni se hur fel det blev..

  Martin: Det har varit en skarp linje mellan regn och inte regn och den linjen har rört sig i närheten av Rosvik. Det kan göra att prognosen och verkligheten skiljer sig kraftigt åt.

  Som jag skrev om tidigare så kan man, genom att kolla nederbördskartorna innan man kollar punktprognosen, själv skapa sig en uppfattning om den orten man är intresserad av ligger i farozonen. Ett annat sätt som vi studerar är att ”smeta ut” prognoserna mer. Vi får då mindre fel, men också mindre detaljer. Vinner man något så får man betala för det med något annat. En annan variant, som jag själv gärna gör, är att tala mer om intervall och sannolikheter. Kruxet då är att informationen kan bli knepigare att ta till sig vid ett snabbt ögonkast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *