Av Martin Hedberg

Så var det då strax dags igen. Ett nytt nederbördsområde är på väg in över Skandinavien. Den här gången kommer det västerifrån och drabbar främst västra Götaland. Det kommer in över Västkusten, Halland och Skåne under lördag morgon.

Men inte nog med att det blir mer snö, det för även med sig mildare luft. Det gör att temperaturen stiger rätt så markant i hela Götaland och Svealand under lördagen.

Från en linje genom Värmland-Västmanland-Uppland och söderut så blir det från nollgradigt till ett par plusgrader i södra Götaland. En del av nederbörden kommer därmed i form av blötsnö.

I samband med att nederbörden drar in så blir det även blåsigt med kraftiga sydostliga vindar över Götaland och Svealand under lördagen. På Västkusten blåser det upp redan under fredag kväll.

Detta är omställningen till ett nytt väderläge där vindar med sydlig gradient vinner terräng över Skandinavien. Det gör att det inte kommer att vara lika kallt nästa vecka. Mellan tummen och pekfingret blir det en allmän temperaturhöjning med ca 10 grader.

Det gör att Götaland och Svealand kommer att få temperaturer mellan -5 och +5 grader, medan södra och norra Norrland får temperaturer mellan -5 och -15.

Detta kommer att påverka snötillgången i södra Sverige under julen. Det är ännu för tidigt att säga mer än att det ser ut att bli omkring noll grader i Götaland, medan Norrland troligen får flera minusgrader. Däremellan ligger Svealand. Där får tex Stockholm enligt ensembleprognoserna en temperatur mellan +3 och -12 grader på julafton. Det är ett stort spann, men prognoserna är inte mer konsistenta än så ännu.

/Martin

29 Comments

 • Svar till Henrik:

  Det ena utesluter inte det andra.
  Gemenskap och kärlek har vi redan och en vit jul är betydelsefullt för många, det ger en fin inramning till julstämmning.
  Men visst behöver vi ta oss en funderare över dagens
  shopping samhälle och matsamhälle vad kan vi som individer göra åt det???
  Kram!

 • HEJ Martin så vintern är över nu.I södra Sverige för detta år o nästa år med vad bra att du låvar det så nu blir det vår då.

 • Men jösses vilka slutsatser som dras av en ynka mildluftsattack. Det är ju knappast någon tropisk värmebölja vi talar och vintern är INTE över, den har ju knappt börjat. Titta på prognoserna en bit in i nästa vecka. Inte mkt talar för en grön jul, om du inte bor i sydvästligaste Sverige möjligen.

 • När kan man börja ”lita” på vädret för julafton?

  Martin: Det här blir en prognos på en prognos 🙂 : I morgon söndag eftermiddag.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: