Stökigt väder i Småland

Av Martin Hedberg

Nordostliga vindar driver in snöbyar över Östersjölandskapen. Värst drabbat förefaller Öland och Småland att vara, men det snöar från södra Stockholm till Blekinge.

Nederbördsområdet rör sig norrut under dagen och natten mot onsdag.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Hej!

  En fråga om den lilla inforuta som kommer upp när man håller muspekaren över prognosen för t.ex. torsdag eftermiddag.
  Om det står 50-80% sannolikhet att det blir -21°C.
  Hur stort spann är det på detta? Typ att det blir mellan -20 och -22 i 50-80% sannolikhet, och annars blir det något helt annat väder.

 • Hej!
  Nu idag står det ingen snö,men lite kommer det från himlen ändå:)
  Varför har vi så mycket regn här i Växjö?Det är ju konstaterat!? Bor vi typ i en grop,där stannar regnet?Är detta något du kan svara mig på,eller?
  Nu svårt komma ut,snöplogen sen:/
  Mvh
  kicki

 • Snön och kylan är enligt MODERN VETENSKAP visst det skapad av uppvärmning från människan! Vetenskapen är visst det okorrumperad. Nu tar vi oss en kopp kaffe och lyssnar på de som vet hur klimatet fungerar! Giv Akt!!!

  Martin: Du kanske skall dra ner lite på kafferansonen.

 • Ser ut som vi fick 2 veckor med kallt väder , nu troligtvis mildare framöver och hur skall ” Aftonbladet ” formulera rubrikerna nu då ?

  Denna vinter kan mycket väl bli mild ( typ som förra ) men med kall inledning och relativt mild andra halva av december samt jan-feb.

 • @Daniel Rashid: Visst, det går mot tillfälligt mildare enligt prognosen, men från svealand och norrut innebär det fortfarande snö eller möjligen blötsnö, och sedan kallare igen om prognosen håller (kallt även långt ner i landet). Så att börja spekulera om mild eller kall framtid i detta skede är lika fel nu som då.

 • En hel vinter helt utan töväder i södra delen av landet vore mycket ovanligt tror utan att säkert veta att det aldrig har hänt 😉

 • Svar till Peter J:

  Det är helt korrekt. Det har faktiskt ALDRIG genom hela historien inträffat att snön och vintern helt och hållet uteblivit ens i södra Sverige. Däremot har det vid flertalet tillfällen varit nära; vintern 1988/89 är ett exempel. Förvisso vräkte snön ned i Götaland och Svealand i början av december 1988, och detta årets jul var vit i så gott som hela landet, men i mellandagarna slog blidvädret till, för att sedan dominera större delen av vintern, med endast smärre undantag. Faktum är att det från Alperna och norrut troligtvis aldrig skett att vintern helt och hållet uteblivit, utan för att finna något sådant måste man begiva sig till Medelhavet, då enbart inkluderande kuststräckan, där vindarna aldrig varit tillräckligt kalla för att kunna frambringa en endaste snöflinga.

 • Ojdå vad du väljer hårt vilka kommentarer som du vill se. Är du på dåligt humör eller klarar du inte kritik alls?

  Martin: Hej Eva. Jag mailade dig ett svar för att följa upp din fråga. Men du har inte svarat på den. Nu anger du en annan mailadress.

  Du kan väl börja med att läsa mailet.

 • @Daniel: Nu var det ju inte det Peter J menade. Han sa att en vinter utan TÖväder aldrig inträffat. Du verkar tala om raka motsatsen, dvs SNÖväder. Du har säkert rätt i att en vinter utan snöväder aldrig inträffat i landets södra delar, men hur är det med vintrar helt utan töväder, dvs när temperaturen aldrig går över nollan? Jag har personligen ingen aning, men vintern 2009/2010 kröp inte temperaturen ovanför noll på tre månader i sträck i mina hemtrakter (Nora kommun, Bergslagen). Däremot kan jag tänka mig att det säkert blev plusgrader någonstans i landet under denna period.

 • Hade jag varit intresserad av att mejla dig så hade gjort det innan jag lägger ut en kommentar, bloggande sköts väl inte via personliga mejl, det är liksom motsatsen till att blogga. Var kommentaren så känslig för att publiceras?

  Martin: Din kommentar hade inget med bloggartikeln att göra. Därför bemötte jag din fråga med ett mail.