Snö, blötsnö och regn

Av Martin Hedberg

Snö, blötsnö och regn drar nu under dagen in över Götaland och Svealand. Även Södra Norrland får nederbörd, men det blir till största delen i form av snö. Längs med södra Norrlandskusten kan det vara så milt att nederbörden är blöt.

SMHI har utfärdat en rad klass-1 varningar för vädret idag. De kan kortfattat sammanfattas i 1 dm blötsnö, kraftiga vindar och halka på vissa platser.

Som nederbördstypen anger så har temperaturen stigit markant det senaste dygnet. Detta hänger samman med de kraftiga sydostliga vindar som sveper in över Skandinavien. Med dem kommer även mildluften.

Under natten har det varit blåsigt i västra Götaland. Det avtar något nu under lördagen, men istället blåser det upp i östra Götaland, Svealand och längs med södra Norrlandskusten.

Idag etableras den situation som gör att det fram till och med tisdag/onsdag blir noll eller ett par plusgrader i Götaland och Svealand. Södra och Norra Norrland får fortsatt kallgrader, men på de flesta platser bara mellan 5 och 10 minusgrader.

Men från mitten av kommande vecka blir det lite kallare igen. Inte som det har varit de senaste veckorna, men troligen så pass mycket att det blir minusgrader i större delen av landet till julhelgen. Jag kan dock tänka mig att det blir över noll i södra och västra Götaland.

Vi följer givetvis upp julvädret i kommande artiklar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • Hej, är innerligt trött på alla väderprognoser, nyheter och div andra typer av rapportering från vinter-Sverige. Bor ca 2 mil väster om Sundsvall och det är inte första året som nyheterna ”varnar” för snöfall upp till 15cm och på marken hamnar ca 50cm+. Första snön som kom här den 1 december i år är ett praktexempel på detta; nyhetskanaler och väderprognoser informerade ”tidvis ymnigt snöfall, upp till 20cm nysnö”. Vi fick 70cm på 9 timmar (!). Efter ett par dagar hade snödjupskartan uppdaterats och den visade mycket riktigt att vi hade det största snödjupet i hela Sverige just då, inklusive fjällvärlden.

  Jag vill ha bättre uppföljning av väder här runt Västernorrland och jag vill att Norrland ska tas på större allvar gällande dom stora snömängder som faller på mycket kort tid. Att varna för ett snöfall som kan ge upp till 15cm nysnö men det kommer istället mellan 50-70 cm är inte ok. Även om det kanske är så att vi i Norrland är mer vana stora mängder snö så har även vi ambulanser, brandkår, polis mm som är berättigade bättre väderprognoser beträffande nederbörd för att kunna förbereda sig.

  Hälsningar från ett snöoväder i Västernorrland som i dag har gett ca 30cm snö och inte 10cm

 • Hej Martin ser att vi som bor på Gotland får. 4plus grader på julafton o ända tills ny år känd inget roligt alls . Kan du säga vilka mer delar av södra halvan av landet som på plus sidan

 • Ja, va milt det blir nu! Detta är ju uppseendeväckande! Att folk inte tror på global uppvärmning är ju ren Skandal!

 • Hej Martin såg att der blir 6 grader varmt här på Gotland på julafton o mellan dagarna med.Så. Det säga att der skulle bli kallare var nog bara skpj

 • Hej! Det känns säkert konstigt för många att det nästan bara skrivs och talas om längtan efter snö till jul när många längtar efter att det inte ska snöa så otroligt mycket som det t ex gör i östra Svealand och ställa till det med elavbrott och daglig snöskottning.
  Undrande