Nytt snöväder och mildluft

Av Martin Hedberg

Så var det då strax dags igen. Ett nytt nederbördsområde är på väg in över Skandinavien. Den här gången kommer det västerifrån och drabbar främst västra Götaland. Det kommer in över Västkusten, Halland och Skåne under lördag morgon.

Men inte nog med att det blir mer snö, det för även med sig mildare luft. Det gör att temperaturen stiger rätt så markant i hela Götaland och Svealand under lördagen.

Från en linje genom Värmland-Västmanland-Uppland och söderut så blir det från nollgradigt till ett par plusgrader i södra Götaland. En del av nederbörden kommer därmed i form av blötsnö.

I samband med att nederbörden drar in så blir det även blåsigt med kraftiga sydostliga vindar över Götaland och Svealand under lördagen. På Västkusten blåser det upp redan under fredag kväll.

Detta är omställningen till ett nytt väderläge där vindar med sydlig gradient vinner terräng över Skandinavien. Det gör att det inte kommer att vara lika kallt nästa vecka. Mellan tummen och pekfingret blir det en allmän temperaturhöjning med ca 10 grader.

Det gör att Götaland och Svealand kommer att få temperaturer mellan -5 och +5 grader, medan södra och norra Norrland får temperaturer mellan -5 och -15.

Detta kommer att påverka snötillgången i södra Sverige under julen. Det är ännu för tidigt att säga mer än att det ser ut att bli omkring noll grader i Götaland, medan Norrland troligen får flera minusgrader. Däremellan ligger Svealand. Där får tex Stockholm enligt ensembleprognoserna en temperatur mellan +3 och -12 grader på julafton. Det är ett stort spann, men prognoserna är inte mer konsistenta än så ännu.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

29 CommentsLeave a comment

 • Enligt statistiken brukar det vara en grad varmare just på julafton jämfört med alla omkringliggande datum, misstänker att ensembleprognosen inte tar hänsyn till detta fenomen så jag tolkar det som att det blir mellan +4 och -11 grader.

 • Äntligen kommer mildluften, som jag längtat. Sen kan kylan och lite snö komma igen den 23 december så det blir en vit jul! God jul, Martin! 😀

 • hejsan martin.tycker du är lysande och gör ett riktigt bra jobb med din hemsida.jag har en liten fråga angående snön nu i helgen.hur många cm tror du det blir till i stockholm till på måndag??börjar bli fullt överallt och vet ej riktigt vart all snö ska ligga snart.

  mvh vädertokige stoffe

 • Martin,

  Don’t give up your day job!! I’ll stick too looking out the window….probably the best and most reliable forecast !!

  Here’s hoping for a green christmas in Skåne!

  All the very best!

 • Hoppas det blir emellan 5-10plusgrader.
  Kommer ihåg för 5-6 år sedan det var barmark i södra Sverige med nästan 15plusgrader vid den här tiden på året i ett par dagar

 • @Albin: Mitt råd till dig: flytta till ett varmare land, eller lär dig gilla vintern 🙂

 • Hur kommer det sig att era (och andras) temperaturprognoser nästan alltid är 5-6 grader varmare än verklig temperatur när det blir kallt?
  Detta gäller alltså hela samhället som prognosen avser och inte bara just där vi bor.

 • Svar till Albin:

  Du talar nog om december 2006. Denna månad var extremt varm, med en medeltemperatur 4-10 grader högre än normalt i hela Sverige, ett mönster som upprepades 2007 samt även ifjol. Fjolårets december var dock på långt när inte fullt så mild som 2006, då även kalla inslag ingick, medan 2006 års december var i princip helt utan kyla. Detta kommer troligtvis aldrig mer att hända igen, och hade heller aldrig före 2006 inträffat.

 • Hej snö är vit och fin jag vill ha mycket snö i västra Skåne ungefär 1m snö vi ses i snön i 15/12 och 23/12 tack hejdå

 • Hej!

  Håller alla tummar för en mer snö och en vit jul. Det är fortfarande lite för lite snö här i Göteborg för bra skidspår.

  Hur är det med den Nordatlantiska oscillationen, är den fortsatt negativ just nu??

  Tack för bra sida:)

 • Kommande vecka bjuder på lättare snöfall av och till i landet.+ gränsen kommer gå någonstans genom Jönköping trakten och flyttas söderut mot veckans slut.
  Tempereraturer överlag från -1-5 i Svealand upp till 5-10 över Norrland

  Västkusten, Malmö, kalmartrakten inklusive Gotland/Öland tror JAG kommer få en grön jul med endast väldigt litet täcke på Julafton

 • Håller med dig Susanne! det måste komma mer snö för att kunna åka skidor och gärna ordentligt.
  Prognosen visar att det kommer in ett snöområde i natt
  mot västkusten efter det så blir det mildare igen (tyvärr) jag tror att vi kommer att ligga på gränsen
  mot att få en vit jul, blir det bara någon plussgrad
  och inte regn så kommer vi nog att få behålla snön.
  Yr.no visar faktiskt omslag till betydligt kallare igen längre fram i veckan(hoppas det) och hur jul-afton ser ut är väl för tidigt att ställa en prognos
  redan nu.
  God-Jul på er!

 • Lågtryck västerifrån. Betyder det ett skifte i NAO och att vi kan förvänta oss mer Atlantluft framöver? Eller är det någon idé att hoppas på en återgång till kyliga nordostvindar efter lågtrycket har passerat?

 • Hej Martin kan du svara på en fråga blir det en grön jul i södra Sverige o hur länge kommer mild luften o hålla i sig

 • Jättejobbigt med stora banners uppe på sidan, det gör att hela sverigekartan flyttar sig ned. Då måste man skrolla upp igen för att se södra sverige igen. Mna kommer hit för att se vädret inte för att se reklam om leksaksaffärer.

  Martin: Det är annonserna som gör att vi kan jobba med att dela ut väder.

  Under hösten har vi inte visat top-bannern så mycket. Men vi skall se vad vi kan göra åt det hela rent tekniskt, tex att visa sidan med bannerutrymmet intecknat. Då kommer inte sidan att hoppa. (Vi ser till att väderinnehållet laddas in i din browser först, innan eventuella annonser laddas.)

 • Hej Martin!

  Jag har en fråga till dig; Varför har aldrig Blekinge några varningar? Jag ser att alla andra län som gränsar till Blekinge har fått varningar utsatta varenda gång ni förutspår att det kommer cirka 1 decimeter snö, förutom Blekinge. Tack på förhand.

 • Kan ni inte uppdatera prognoserna flera gånger om dagen.
  Ändra frän morgon till kväll.
  Då får ni fler besök som går att redovisa för reklam annonsörerna.
  Och ni tjänar mer pengar.

 • Vem bryr sig om hur vädret ser ut på julafton, förutom dem som jobbar med det eller som påföljd av det? Det viktiga är gemenskap och kärlek… 🙂
  Och att kanske ta sig en riktigt funderare över hur dagens shoppingsamhälle och matsamhälle ser ut och påverkar oss direkt eller indirekt. Hur vi som individer kan göra för att bryta den onda circeln vi befinner oss i, med sjukdom och miljökaos. Mycket viktigare frågor än om det blir vitt eller grönt på julafton… Makten ligger i våra händer, dags att inse det.

  God jul och gott nytt år.

 • Helt sjukt snöoväder som väntas, saxat ifrån era nyhetsreklam: ”För Västsverige väntas, enligt de första prognoserna, runt 510 centimeter snö.” Även TT kan stava fel eller skall vi ta fram bandvagnarna?

 • snöhatare som jag är så skulle jag inte ha någonting emot högre temperaturer så att den försvann 🙂

 • Det verkar vara väldigt svajiga prognoser den senaste tiden på de flesta vädermediorna dock har klart haft minst fel.Vad beror det på? Har det varit extra svåra förhållanden? Eller beror det på något annat.

 • Svar till Henrik:

  Det ena utesluter inte det andra.
  Gemenskap och kärlek har vi redan och en vit jul är betydelsefullt för många, det ger en fin inramning till julstämmning.
  Men visst behöver vi ta oss en funderare över dagens
  shopping samhälle och matsamhälle vad kan vi som individer göra åt det???
  Kram!

 • HEJ Martin så vintern är över nu.I södra Sverige för detta år o nästa år med vad bra att du låvar det så nu blir det vår då.

 • Men jösses vilka slutsatser som dras av en ynka mildluftsattack. Det är ju knappast någon tropisk värmebölja vi talar och vintern är INTE över, den har ju knappt börjat. Titta på prognoserna en bit in i nästa vecka. Inte mkt talar för en grön jul, om du inte bor i sydvästligaste Sverige möjligen.

 • När kan man börja ”lita” på vädret för julafton?

  Martin: Det här blir en prognos på en prognos 🙂 : I morgon söndag eftermiddag.