Av Martin Hedberg.

Högtrycket som givit klart och kallt väder ger vika för lågtryck, regn och mildluft.

Det ostadiga, mulna och blöta vädret vi har i Götaland rör sig under tisdagen norrut. Det ger en del snö i norra Värmland och Dalarna innan det drar in över södra Norrland.

Nederbörden skiljer den kalla luften vi har i norr från den betydligt mildare i vi har i söder. Och nu är det alltså den milda luften so vinner terräng.

Under tisdag kväll är det bara Lappland som har kvar minusgraderna. På onsdag blir det mellan 0 och 10 plusgrader i Norrland och upp till 15 plusgrader i Götaland och Svealand. Det blir blåsigt med sydliga vindar som sveper upp över landet.

Även under torsdagen blir det milt, regnigt och blåsigt. Vinden vrider på sydväst.

Temperaturerna tillbaka lite under fredagen, men bara någon grad.

/Martin

28 Comments

  • Där jag bor har vi haft skapliga vintrar med snö 3 år i rad ! Börjat olika tidigt ! Och under 1 av dom var jag ofta ute och gick på isarna på norra Vättern i 10 till 20 minusgrader !

  • @ Tommy / Martin
    En grund för att prognoserna kan variera så mycket i Alperna just nu är vinden som kallas ”föhn”. Den blåsar på nordliga sidan av Alperna söderifrån (och norrifrån på sydliga sidan), den är mild och torr och kann driva upp temperaturen själv på vintern till 20 grader. Ett väldigt intressant fenomen.

    Jag bor i Vorarlberg, vid gränsen mellan Schweiz och Österrike, här har det redan snöat ner till dalen för två veckor sen. Men därefter har föhnen kommit och stannat ovanligt långt. Så har vi 20 grader nästan varje dag, förra veckan upp till 27, på nätterna även 15 eller mer. Är föhnen några timmar bort så åker temperaturen tillbaka till ”normala” 5-10 grader.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: