Kallare, halka sedan varmare

Av Martin Hedberg

Förvisso blir det kallare, men kylan stannar inte så länge.

Sedan det stod klart att det skulle bli kallare och att säsongens första snöfall öster om fjällkedjan stod för dörren så har vädret varit på mångas läppar och löpsedlar.

Men det är varken en ny istid eller ett varaktigt snötäcke för denna säsong. Snön kommer i och för sig att beröra halva ytan av landet, men inte ligga kvar överallt. Det är en första känning på snö för säsongen. Det är en hint om att det är hög tid att plocka bort det som har med sommaren att göra, vinterbona stugan, kolla att vinterdäcken håller måttet (så att man i alla fall hinner beställa nya i tid), ställa undan gräsklipparen och rota fram bättre jacka och skor.

Det är precis det här som handeln behöver för att få lite omsättning på alla höstprodukter. Kläder, skor, värmepumpar, resor… You name it. Det värsta som finns för dem är att det snabbt går från sommar till vinter (om det nu var någon som trodde det fortfarande var sensommar). Det bästa att konsumenterna tidigt får en föraning om att det kan bli vinter, men att det egentligen bara är höst.

Hur som helst. I morgon torsdag så drar ett lågtryck in över Götaland och Svealand. Det för med sig regn i södra Sverige och snöfall i Norrland samt Dalarna.

Under fredagen rör sig lågtrycket in över Baltikum. Det öppnar upp för att det bakom lågtrycket kommer att svepa ner kallare luft. Regnet och snöfallet drar efterhand bort, men det kommer att dröja som längst i de östra delarna av Norrland, Svealand och Götaland. Nu kan det även komma snö i Svealand och på sydsvenska höglandet. Det blir blåsigt i östra halvan av Sverige, från Västerbotten till Blekinge.

På lördag morgon är det allmänt minusgrader i hela landet. Det gör att det kan vara mycket halt, främst dör det under torsdag och fredag kommit regn och blötsnö som inte hunnit torka ännu. Den vätan har under natten mot lördagen frusit till is. Är det en dag på året man skall ha vinterdäck på så är det säsongens första dag med halka när folk ännu är orutinerade för säsongen. Då gäller det att dessutom ta ut avstånden, sänka hastigheten och tänka ännu mer åt varandra.

För övrigt kan det vara rätt så vackert väder just på lördag: En högtrycksrygg stabiliserar vädret och det bör bli en hel del sol, vackra höstfärger och frost.

Under söndagen blir det så lite mildare igen. Ostadigt i Götaland och Svealand, men rätt så klart väder i Norrland.

Och så var det det här med ”varmare” i rubriken. Det är mer korrekt att skriva ”milt igen” eller ”inte så kallt”. Men som kontrast till ”kallare” så är det naturligare med ”varmare”.

I förrgår hade ECMWF:s operationella modell, den som de flesta prognoser på ett eller annat sätt baseras på, en klar kall tendens. Denna tendens var i utkanten av deras ensembler. Ensemblerna, dvs en mängd sinsemellan lite olika prognosern, var varmare. Det gav anledning till att vara försiktig i slutsatserna: Var det en ny signal som framkommit i den operationella modellen, eller var den ett snedskott?

Under gårdagen så rättade den operationella modellen in sig i ledet av ensemblerna: Det skulle inte bli riktigt så kallt i den heller.

Det är inte så att det blir varmt igen. Men varmare än det kalla som nu har börja svepa ner med nordliga vindar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Martin det blir nog inte vinter än.Norrland kan nog få vinter men vi i södra sverige får nog ingen snö fören i december tidigast.Tror mera på en snöfattig vinter här i södrasverige blir nog en regnig o mild vinter

 • Ska man vara riktigt noga så är det faktiskt fortfarande sommar (och det får väl kallas sensomar :)) enligt SMHI:s definitioner i allra sydligaste Skåne och en liten snutt på Öland. Kanske tar det slut närmaste dagarna om kylan drar ner från norr. Men frågan är om kylan håller i sig de fem dagar i följd som krävs för att det ska bli höst. Vi får se.

 • Ofta föregås vintern av feta rubriket i kvällsblaskorna om ”Snöoväderskatastrof” eller liknande.

  På tal om Öland tog jag en 10-milatur på cykel igår. Gråkallt, mycket dimmigt, ovarsamma bilister och, och… Alldeles underbart! 🙂 Svag NV vind tror jag, för jag hade nog medvind hem. Eller så var det kedjeoljan som tinat. Galoscher på, rekommenderas å det va…

 • Är det inte lite kul når meterologen på tv säger att i skåne, halland och södra Småland blir det plusgrader?
  Vi i Blekinge då? Hur kallt blir det hos oss, men vårt lilla län räknas väl inte, eller hur?

 • Jag undrar ” om vädret blir det värsta någonsin vare sig det blir för varmt eller för kallt ” ?

 • ska man tro era prognoser den närmaste veckan så kan man nog cykla till jobbet åtminstone en vecka till 🙂
  Så här års är det lite sport att se hur länge man kan cykla innan ishalkan slår till 🙂

  Martin: Jag byter till dubbdäck. Det går att cykla på vintern, men det är bra mycket jobbigare.

  Men som du antyder: Modellerna är eniga om att det kommer mildluft i nästa vecka, räkna tex med 12-13 grader i Stockholm.

 • Hej Martin,
  Vad gör du med klart.se. Jag tycker det är svårt att se att sidan är seriös, då all reklam tar allt för stort utrymme. Går det verkligen inte att göra sidan mer lättöverskådlig. Jag vet du sa förra året att ni skulle se över sidan med eventuell skriftlig prognos. Hur går det med det, eller är har sidan bara blivit till för att få in pengar….
  Med vänlig hälsning!

 • Hoppas att det kommer mycket snö snart och att det stannat kvar här i Västerbotten. Det var så dåligt med snö i delar av fjällen förra året och jag hoppas på mera i år!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *