Milt och blåsigt väder på väg

Av Martin Hedberg.

Högtrycket som givit klart och kallt väder ger vika för lågtryck, regn och mildluft.

Det ostadiga, mulna och blöta vädret vi har i Götaland rör sig under tisdagen norrut. Det ger en del snö i norra Värmland och Dalarna innan det drar in över södra Norrland.

Nederbörden skiljer den kalla luften vi har i norr från den betydligt mildare i vi har i söder. Och nu är det alltså den milda luften so vinner terräng.

Under tisdag kväll är det bara Lappland som har kvar minusgraderna. På onsdag blir det mellan 0 och 10 plusgrader i Norrland och upp till 15 plusgrader i Götaland och Svealand. Det blir blåsigt med sydliga vindar som sveper upp över landet.

Även under torsdagen blir det milt, regnigt och blåsigt. Vinden vrider på sydväst.

Temperaturerna tillbaka lite under fredagen, men bara någon grad.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

28 CommentsLeave a comment

 • Hehe Martin der blir riktig milt med 15 grader varmt nu. O det ser ju utt o hålla i sig under en lång perjod hela november o december o januari vad säger du om der

 • Jag kan bara säga att indiansommaren är kortvarig och i december lär det inte bli mer än 8 grader på dagen om inte ett mirakel sker förstås.Under november tror i alla fall jag att det blir höst igen i hela landet och det första snötäcket i inre småland bör uppträda sporadiskt i slutet av månaden.Nå väl den som lever får se men jag förstår inte hur någon kan föredra/önska/tro/hoppas på en blöt vinter.då kommer vi få se många självmord vill jag lova,det är den vita snön som lyser upp den depressiva mörka årstiden.

 • I sydligaste Skåne är det faktiskt fortfarande sommar enligt SMHIs definition, Och nu tycks den fortsätta ett tag till. Det är underbart med dessa milda dagar. Nu har vi också äntligen fått lite regn som behövs för att fylla på grundvattnet. Själv håller jag tummarna för att det varma vädret fortsätter. skidor åker jag gärna men då blir det i Alperna.

 • Hej Martin vart har du tagit i vägen med dina kommentarer man kan väll inte kalla det för höst när det är 15 grader varmt ute . Nej det är väll mera åt vårsidan o kommer o vara mycket milt jätte länge nu .Det blir nog bara norrland som får vinter med snö .Så ska man åka skidor så får man bege sig norröver .Martin skriv gärna en kommentar

 • Martin har fel när han påstår att det är höst ute nu det är ju bara o se 15-18 grader på många håll.Inte vågar han kommentera.Läste någon stans att det blir en riktig lång mild perjod i som skulle vara länge med temperaturer på mellan 15-18 grader på många platser.Fast det vågar metriologerna inte skriva för dom är rädd för att folk blir arga på dem

  Martin: Hej Markus. Det har blivit höst i i stort sett hela landet. Det har dessutom blivit vinter i den norra halvan.

  Definitionen på höst är att det skall en dygnsmedeltemperatur under +10 grader minst fem dygn i sträck. Definitionen på vinter är att det skall vara under 0 fem dygn i sträck.

  Att det sedan är sommartemperaturer en period i oktober hindrar inte att det enligt definitionen har blivit höst. Man kan säga att det blev ett bakslag för hösten i södra Sverige på samma sätt som man talar om bakslag för våren när det snöar i Götaland i april.

 • Hej Martin.
  Våran familj skall åka till Innsbruck nästa vecka.
  Om man kollar prognoserna för nästa vecka tex onsdagen så tror ni på KLART att det skall bli 17 grader varmt på morgonen,Medan SMHI tror att det blir 8,3 grader KALLT.Alltså en diff på ca 25 grader.Jag vill ju helst lita på er så KLART.
  Men vad tror du???
  Med vänlig hälsning Tommy.

  Martin: Överlag så har SMHI betydligt lägre temperaturer för Innsbruck än vad tex vi eller lokala Österrikiska vädersajter har. När det gäller prognoser som sträcker sig så långt som mer än en vecka så kan dessutom resultatet slå mycket olika.

  Personligen ger jag det just nu att med 70% sannolikhet kommer temperaturen att vara mellan 7 och 15 grader i Innsbruck på onsdag nästa vecka.

 • Ta bort lagen om vinter däck o låt folk bestämma när man vill byta till vinter däck .med tanke på vi som bor i södra halvan av landet där det inte bruka bli så mycket snö

 • Martin, om man är riktigt noga så stämmer det faktiskt inte att det är höst i hela landet. I allra sydligaste skåne är det fortfarande sommar, se SMHI: s hemsida. Där har alltså inte varit under 10 grader i medeltemperatur 5 dagar i följd. En detalj kanske men som vetenskapsman bör man vara väl vara noga med detaljerna?

  Martin: Helt rätt, jag gör ett litet tillägg på tidigare kommentar.

 • Ju varmare och mildare vinter, desto bättre!! Så enkelt är det bara!! Begriper inte hur man står ut i norra Norrland, där det redan nu är minusgrader dygnet runt.

 • Martin hur länge kommer vi o ha de milda vädret som vi har nu.Skulle vara bra om du kunde svara på det .Jag tror inte på att det blir kallare i gen utan detta väder som vi har nu med mildluft består

 • Martin du skrev att hösten hadde gort ett bakslag .Men då får du svara på min fråga hur länge kommer det o vara milt innan det blir kallare igen med normala temperaturer.skyll inte på att det förtidigt o svara på det .För det ser du ju i långtidsprognosen

 • Markus är helt otrolig, snackar om att 15°+ finns i prognosen för Sverige kommande veckan för stora delar av Sverige. Det blir redan från Sön-Mån betydligt kyligare med 4-6° nergång på temperaturen till mer normala temp som ligger kring 6-9°.

  Ett troll antar jag..

 • Tycker det är dåligt Martin att du här på bloggen inte svarar på frågor/synpunkter på klart.se utformning. Jag hade synpunkter på är bl.a. flygreklam på en sida som vill göra sken av ”klimatinriktning”. Du sa förra året att ni nu kan bestämma vad för reklam som webbplatsen ska innehålla. Men antagligen är det bara pengar…

 • Det har väll inte undkommit någon att värmen från frankrike drar in över landet .O o värmen skulle bestå så länge metriolgerna kunde se.Det har ju Martin talat om i aftonbladet

 • Markus: Värmen (som du vill kalla den) drog in igår men är redan nu påväg bort från landet, men det kommer fortsätta vara relativt milt med 9-12° men absolut inga 15-17° som du har skrivit förut.

  Den varmaste luften fanns över Sverige igår, idag har den ersätt med torrare luft, det kommer bli mildare mot lör-sön för att sedan bli kallare från Måndag nästa vecka. Varannandagsväder ungefär

 • Tja, 18 grader i Lund igår, 16 grader i Kristianstad idag och enligt prognosen lika mycket i helgen (brukar bli varmare än prognosen) är ju inte så illa. Landet är långt. Just nu har vi 3 årstider i landet.

 • I morse hade Grise Fiord- 13 C, Verkhojansk- 10 C, Nuuk- 1 C och Mc Murdo stn. – 17 C

  Martin: Tack. Och det betyder att…?

 • Helt rätt Anna, det är precis som om resten av svenskarna inte fattar att vi inte har samma klimat i Skåne som de har. Åtminstone i kustnära och södra delen. Bor åt Österlen till och för oss har liksom sommaren bara fortsatt. Det är hyfsat normalt och vi bara äskar det. Uppgifter om snönorrut låter så konstigt. Tänk på en sak – fryser det aldrig kan det heller inte bli något slask!

 • Jag kanske får upplysa herr soldyrkare att jag hört att rekordet för november är 18 grader så skulle det bli 25 grader så äter jag gärna upp mina skor med vaniljsås.Ska vi vara lite mera verklighetsnära så får man vara väldigt nöjd med 15 grader kommande månad men jag skulle gissa mer på runt 10 grader som prognosen i nuläget pekar åt.Nej, en riktig vargavinter skulle sitta fint,det har vi egentligen inte haft sen 80 talet om jag förstått rätt.Sommaren kommer säkert tillbaka mer eller mindre nästa år igen men nu tycker jag vi riktar blickarna mot vintern och passa på att njuta av den sista höstvärmen vi har kvar. God Helg.

 • Där jag bor har vi haft skapliga vintrar med snö 3 år i rad ! Börjat olika tidigt ! Och under 1 av dom var jag ofta ute och gick på isarna på norra Vättern i 10 till 20 minusgrader !

 • Och det betyder att ? Att vi inte skall underskatta vindarna från Arktis ! Bl.a. från Sibirien !

 • @ Tommy / Martin
  En grund för att prognoserna kan variera så mycket i Alperna just nu är vinden som kallas ”föhn”. Den blåsar på nordliga sidan av Alperna söderifrån (och norrifrån på sydliga sidan), den är mild och torr och kann driva upp temperaturen själv på vintern till 20 grader. Ett väldigt intressant fenomen.

  Jag bor i Vorarlberg, vid gränsen mellan Schweiz och Österrike, här har det redan snöat ner till dalen för två veckor sen. Men därefter har föhnen kommit och stannat ovanligt långt. Så har vi 20 grader nästan varje dag, förra veckan upp till 27, på nätterna även 15 eller mer. Är föhnen några timmar bort så åker temperaturen tillbaka till ”normala” 5-10 grader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *