Av Martin Hedberg

Så stundar då en av de mest intensiva och traditionsbundna helgerna på hela året. Midsommar.

Och eftersom en hel del av traditionerna tilldrar sig utomhus så är vädret ett hett ämne. Blir det regn eller sol? Blåsigt, mulet, kallt, varmt eller ombytligt?

Jag har pratat med journalister i drygt en veckas tid om vädret just på midsommarafton. Det har varit en övning i att förklara att man inte kan utlova det ena eller det andra, trots att den senaste prognosen säger si eller så. Detta dels för att kraven på detaljrikedom inte kan tillgodoses med den stora tidshorisont som varit (två veckor i förväg). Dels för att väderläget i sig medför stora svårigheter till att vara precis.

Det är helt enkelt ett väldigt dynamiskt väderläge som kommer att råda under Midsommar. Är de tinte så varje dag? Nej, i situationer med högtryck eller lågtryck, kall luft eller varm, vindstilla eller blåsigt så är det betydligt enklare.

Men det som sker just nu är en mix mellan kall luft och lågtryck i sydväst och varm luft och högtryck i nordost.

Märk väl att vädret som blir på fredag inte ännu finns. Högtrycket är inte samma högtryck som vi har i öster idag och framför allt så är det lågtryck som ger regn i sydvästra Sverige inte ännu fött. Lågtrycket som, enligt prognosen, ger regn i Sverige på fredag kommer att bildas i östra Frankrike -på torsdag.

Och inna det blir Midsommarafton så har dessutom såväl högtryck som ett annat lågtryck passerat Sverige.

Att med de förutsättningarna överhuvudtaget förutspå var det kommer att regna eller inte regna på fredag är en bedrift som bara kan lösas med avancerade datormodeller och ett stort mått av försiktighet när det gäller att tolka dessa.

Hur som helst. Det blir ostadigt, främst i Götaland och Svealand, på Midsommarafton fredag. Störst sannolikhet till uppehåll och även sol har man i Norrland. Störst sannolikhet för regn finner i vi Götaland och västra Svealand. Östra Svealand kan klara sig från regn under eftermiddagen.

Men den exakta tidtabellen och att dra linjen för var det kommer att regna, vara molnigt och var det kommer att vara soligt, det är ännu för tidigt att göra. Men vill man ändå planera och skapa sig en bild så gäller: Ostadigt i sydvästra och mer stabilt i norra Sverige. Temperaturerna hänger ihop med regn- och solkartan: Räkna med omkring 20 grader på eftermiddagen, något lägre där det blir regn och ett par grader varmare för de som får uppehåll och sol.

/Martin

27 Comments

  • Några regnstänk tidigt i morse härnere i Skåne vid Öresundskusten, sedan soligt, varmt och uppehåll. Kanske föll högst 2 mm regn och inget blixtrande och dundrande. Klass 1 varning var väl att ta i. Med reservation att det plötsligt skulle byggas upp åskceller, men det ser inte ut så just nu.

  • Det som såg ut att bli ett mardrömsväder på midsommarafton med åska o regn blev istället riktigt njutbart tack vare värmen, ca 23 gr, och att det först frampå kvällskanten började regna lite men då var allt uteliv avklarat. En riktig toppendag! (i N Bohuslän)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: