Midsommarvädret

Av Martin Hedberg

Så stundar då en av de mest intensiva och traditionsbundna helgerna på hela året. Midsommar.

Och eftersom en hel del av traditionerna tilldrar sig utomhus så är vädret ett hett ämne. Blir det regn eller sol? Blåsigt, mulet, kallt, varmt eller ombytligt?

Jag har pratat med journalister i drygt en veckas tid om vädret just på midsommarafton. Det har varit en övning i att förklara att man inte kan utlova det ena eller det andra, trots att den senaste prognosen säger si eller så. Detta dels för att kraven på detaljrikedom inte kan tillgodoses med den stora tidshorisont som varit (två veckor i förväg). Dels för att väderläget i sig medför stora svårigheter till att vara precis.

Det är helt enkelt ett väldigt dynamiskt väderläge som kommer att råda under Midsommar. Är de tinte så varje dag? Nej, i situationer med högtryck eller lågtryck, kall luft eller varm, vindstilla eller blåsigt så är det betydligt enklare.

Men det som sker just nu är en mix mellan kall luft och lågtryck i sydväst och varm luft och högtryck i nordost.

Märk väl att vädret som blir på fredag inte ännu finns. Högtrycket är inte samma högtryck som vi har i öster idag och framför allt så är det lågtryck som ger regn i sydvästra Sverige inte ännu fött. Lågtrycket som, enligt prognosen, ger regn i Sverige på fredag kommer att bildas i östra Frankrike -på torsdag.

Och inna det blir Midsommarafton så har dessutom såväl högtryck som ett annat lågtryck passerat Sverige.

Att med de förutsättningarna överhuvudtaget förutspå var det kommer att regna eller inte regna på fredag är en bedrift som bara kan lösas med avancerade datormodeller och ett stort mått av försiktighet när det gäller att tolka dessa.

Hur som helst. Det blir ostadigt, främst i Götaland och Svealand, på Midsommarafton fredag. Störst sannolikhet till uppehåll och även sol har man i Norrland. Störst sannolikhet för regn finner i vi Götaland och västra Svealand. Östra Svealand kan klara sig från regn under eftermiddagen.

Men den exakta tidtabellen och att dra linjen för var det kommer att regna, vara molnigt och var det kommer att vara soligt, det är ännu för tidigt att göra. Men vill man ändå planera och skapa sig en bild så gäller: Ostadigt i sydvästra och mer stabilt i norra Sverige. Temperaturerna hänger ihop med regn- och solkartan: Räkna med omkring 20 grader på eftermiddagen, något lägre där det blir regn och ett par grader varmare för de som får uppehåll och sol.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

27 CommentsLeave a comment

 • Av utlåtanden från flera meteorologer om de kommande dagarnas väderutveckling att döma, är prognoserna inför midsommaraftonen fortfarande mycket, mycket osäkra, och detta trots att det blott återstår två dagar dit. Således blir det nog till att vänta ända till midsommaraftonens morgon innan vi kan få någorlunda säkra besked om vädret under dagen. Faktum är att även prognosen för idag tycks vara osäker, då det trots att såväl SMHI som SVT förutspått att det skulle dra in regn och åska mot Skåne och västkusten ikväll, regnar här på Kullahalvön redan nu. Detta hade dock YR.NO fångat in, men dessa å andra sidan är hur osäkra som helst angående väderutvecklingen imorgon. Slutsatsen är att det ännu är för tidigt att slå fast hur vädret i detalj blir på midsommaraftonen.

 • Enligt prognosen ska det vara minst 23 grader i Stockholm samtliga dagar 22 jun-02 jul. Ska bli väldigt intressant att se facit…

 • Äsch det är sån hysteri kring detta med midsommar. Blir det sol så blir det. Blir det regn så blir det. Kan inte folk bara lära sig att ta det som det kommer.

 • Bra förklaring Martin till hur svårt det är ibland med prognoser. Gla midsommar. Nisse

 • Märkligt dock att midsommarvädret nästan utan undantag är ostadigt – åtminstånde på västkusten där jag bor. 8 av 10 år kommer regn. Sällan eller aldrig stabilt. Oftast 3-4 veckor före midsommar torrt utan en regndroppe och så midsommar med sitt typiska midsommarväder. Till och med meterologerna använder detta uttryck. Finns det någon annan förklaring än ”slumpen”. Vad säger Martin!

 • Ser ut som ett stort åskväder kommer att dra in över den södra halvan av Sverige. Mindre jobb för polisen med andra ord. Klara midsommarnätter är en mardröm för polisen. Färskpotatis och åska går bra ihop ;p.

 • Du är lite på rätt håll nu Martin men hade det inte varit ännu ärligare att bara säga att ni helt enkelt inte har en aning, att vems gissning som helst inte är vare sig bättre eller sämre än någon annans.

  Jag bor i Stockholm, varje dag, ja varje dag, jämför jag Klart.se, SMHI, Accuweather och Wunderground och försöker med hjälp av min egen långvariga erfarenhet att lista ut någon sorts genomsnitt av dessa för hur vädret ska bli. För det mesta lyckas jag hyfsat, MEN jag skulle aldrig lyckas bara genom att använda endast en av dem.

  Om vi tar prognoserna för Stockholm i morgon torsdag (ja jag vet varför de skiljer sig åt) hos t.ex. SMHI och Klart så säger SMHI att de ska bli fint väder i morgon under dagen, bortsett från tidiga morgonen, medan Klart pekar på regn och ostadig och att det blir sol/växlande molnighet först vid 14-tiden.

  För oss som är insatta och vet vad en prognos är och hur och varifrån den tas fram är detta inget problem men för den stora allmänheten fungerar det inte så, de ser på vädret i slutet av Rapport och TROR att vädret ska bli just så i morgon. Och de går på samma blåsning gång efter annan.

  Väderprognoser är just prognoser, i bästa fall kan en meteorolog ha en 80%-ig säkerhet för morgondagens väder, 80% ytterligare för i övermorgon osv. (Om inte t.ex. ett högtryck har parkerat över Sverige, då blir det ju lite enklare att räkna ut). Den ekvationen innebär att i genomsnitt är det ren gissning efter 3 dagar. Men om detta vill så klart inte meteorologerna tala så tydligt, av förklarliga skäl.

  Jaja, hur vädret blir på midsommar, vi får väl titta ut genom fönstret och se…

 • Rainman säger: “…hade det inte varit ännu ärligare att bara säga att ni helt enkelt inte har en aning, att vems gissning som helst inte är vare sig bättre eller sämre än någon annans.”

  Det var exakt detta budskap jag framförde vid ett möte arrangerat av Royal Meteorological Society i april. Se:

  http://www.rmets.org/events/should-weather-and-climate-prediction-models-be-deterministic-or-stochastic/uncertainty

  Kalle: Vad gäller skillnaderna mellan yr.no och smhi.se så beror de på flera saker:

  1. Under de första 24-48 timmarna använder de för det mesta sina egna datormodeller. De är ganska lika men inte identiska

  2. Till dessa datorprognoser görs analyser av det rådande väderläget som också kanske skilja sig en aning

  3. SMHI låter sina meteorologer vid behov redigera datorfälten innan de går in i punktprognospresentationen

  4. Efter cirka 48 timmar litar båda till ECMWF men har olika sätt att presentera informationen vilket kan ge intryck att prognoserna är mer “olika” än de är.

  5. SMHI:s presentation kan därför komma ut på nätet några timmar efter yr.no. Eftersom den gamla ECMWF prognosen ligger kvar kan detta ge intryck av ännu större olikheter – och att SMHI senare “rättar sig” efter yr.no

  Men allt detta borde ni kunna få veta av SMHI. . . . .

 • Ja, uppenbarligen är det en väldig osäkerhet hos de flesta väderinstitut i hur man skall tolka underlagen för midsommarhelgen. Det har verkligen varit väldiga svängningar i utsikterna, och någon visar sig väl ha haft rätt, när helgen är över…

  Hedberg tycks i alla fall ha rätt i konstaterandet att ”lågtrycket som, enligt prognosen, ger regn i Sverige på fredag kommer att bildas i östra Frankrike på torsdag”. Uppenbarligen är det vad som just pågår i östra Frankrike idag, torsdag.

 • Jag kan förstå att vädret är dynamiskt och svårt att förutse, MEN! Ett exempel är vår fiskedag igår. Vi kollade klart.se som gjorde en uppdatering ca.30min innan vår fisketur. ”Mulet, vind 4m/s. Sanningen var:Solsken och molnfritt, KULING på sjön. Det blåste konstant ända fram till vi skulle ge oss av på kvällen. Vädret var en fullständig mardröm. Nästa uppdatering kom: ”halvklart, vind 3m/s.” Alltså, vad gör ni på jobbet egentligen? Det finns faktiskt en mätstation inte långt ifrån vårt fiskeställe. Att det är svårt med framtida prognoser är EN sak, men NUVARANDE borde det inte bli så här pinsamt! Skärpning!

 • Re: Anders Persson

  En prognos att det ska regna om 3 dagar, där sannolikheten är 50% för uppfyllelse, är naturligtvis mer värdefull för läsaren om meteorologen uttalar han/hon är osäker än exakt samma prognos där meteorologen felaktig låtsas att han/hon är säker. Varför? Jo för att den första prognosen kommer att vara rätt, den andra prognosen kommer att vara fel i 50% av fallen.

  Kan inte annat än hålla med dig i det du skrev som svar till mig.

 • I min ålder är jag glad att det ”är väder ute när jag tittar ut” ! Trevlig midsommar !

 • Riktigt varmt härnere i Skåne idag. Koll radar tyska Wetterdienst. Ett massivt kraftigt regnområde rör sig rakt norrut och siktet tycks vara inställt på Skåne. Bara att vänta och se hur det utvecklas. Men senaste prognosen talar iallafall om blixt och dunder imorgon.

 • Hej!
  Oavsett prognoser så fortsätter det vara sol och varmt här på Skånes östkust. Det har så varit ett riktigt bra tag nu. Hur mycket det svider för Stockholmare och övrigt är vi tämligen oberoende av. Glad midsommar!

 • Re:Ove

  Det har varit förhållandevis bra väder i Stockholm den senaste månaden. De senaste 27 dagarna är det bara 4 dagar det inte har varit någon sol alls (regn och/eller helmulet, en minut sol räknas inte). Övriga 23 dagar har solen i alla fall tittat fram en stund.
  Så här har det ungefärligen fördelat sig, sol:
  0-1 h: 4 dgr
  1-2 h: 4 dgr
  2-3 h: 4 dgr
  3-4 h: 2 dgr
  4-5 h: 4 dgr
  > 5 h: 9 dgr

  Statistiskt sett är det betydligt mer sol i Stockholm än i Skåne och om vi jämför år för år är 2013 ett bra stockholmsår solmässigt, dock ej temperaturmässigt.

 • Missade att jag redovisade soltimmar mellan kl 10-16 ovan. Varför just den tiden? Jo, för att det är den tiden som är viktig för en solbadare. Den tiden som tillbringas på playan, i båten, trädgården eller parken.

 • Rainman: 2013 har varit ganska bra temperaturmässigt i Stockholm. Maj var en av de varmaste någonsin och även juni har varit varmare än normalt. Januari-April det var däremot kallare än normalt.

 • Då har vi haft mer sol än er! Inlandet har jag ingen aning om. Missade jag att nämna att solen står högre i Skåne året om : ) Stockholmssol är inget att ha om man är van vid den skånska.

 • vad är det här? prognosen visade inte ett skit rätt bra jobbat amatörer smhi visade ochså fel det är ju pinsamt lyckat…..not.

  Martin: Det skall vara punkt efter ”amatörer” och kommatecken efter ”fel”. Därtill stavas ”också” med k. 😉
  God midsommar.

 • mm tack för rättstavningen ;D. Men ehh är det verkligen så svårt att se vart åska kommer och inte kommer? det ser lättare ut än vad det att göra prognoser. aja god midsommar på dig med.

 • 27.2 grader här i GBG :-)…och det ska bli ännu varmare enligt klart. Snacka om att åskan snart kommer, det känns i luften. Stackars alla de midsommarfirande människorna som får avbryta deras picknickar o dans runt stången …
  Martin, en liten fråga. Kommer det att bli mycket varmare än såhär på sommaren? Har hört att de varmaste dagarna brukar vara i juni och i början av juli. Är det så? Ska vi njuta av solen nu och make the most of it, eller ta god tid på oss?
  Kanske en lite onödig fråga, men är bara nyfiken att få veta

 • Sämsta prognosen inför midsommar som jag har sett och hur det är här nu på Gotland, hur kan det bli totalt tvärtom som man har sagt under flera dagar

 • Några regnstänk tidigt i morse härnere i Skåne vid Öresundskusten, sedan soligt, varmt och uppehåll. Kanske föll högst 2 mm regn och inget blixtrande och dundrande. Klass 1 varning var väl att ta i. Med reservation att det plötsligt skulle byggas upp åskceller, men det ser inte ut så just nu.

 • Det som såg ut att bli ett mardrömsväder på midsommarafton med åska o regn blev istället riktigt njutbart tack vare värmen, ca 23 gr, och att det först frampå kvällskanten började regna lite men då var allt uteliv avklarat. En riktig toppendag! (i N Bohuslän)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *