Normalt väder -regn från sydväst

Av Martin Hedberg

Så har vi då kommit in i en lite mer normal vädersituation. Inte högtryck, sydostliga vindar och värmerekord i norr. Nej nu är det ett klassiskt sydvästläge i dubbel bemärkelse: Vädret kommer in över Sverige med sydvästliga vindar och sydväst är också ett lämpligt klädesplagg.

Det blir regn i olika omgångar. Idag torsdag i Götaland, Svealand och södra Norrland. Inte heller lika varmt som tidigare. Idag 10 till 15 grader. Även om det innan regnset i de östra landskapen blir ett par grader till.

I morgon fredag blir det regn även i norra Norrland. Det blir då inte lika sammanhängande regnområde i söder, men å andra sidan så blir det regnskurar med inslag av åska i söder. Och rätt så blåsigt i Götaland och södra Svealand.

Helgen?

Ser ut att börja med högtrycksrygg, men den orkar inte hålla emot mer än en dag och inte hela landet. Så lite blandad kompott med både regn och sol.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

25 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin!
  När man följer radarsekvenser över passerande regnområden uppstår det ofta luckor i nederbörden över Kristianstadstrakten. Har observerat detta vid många tillfällen (se exempelvis dagens regnväder). Vad kan detta bero på?
  Hälsn /Björn

 • Damn it!

  varför måste alla metrologer vara picknickdomedagsprofeter den här sommaren?!

  suck!

  Typ bygg väder kontrollmaskin och rädda os från allt picknick regn.

 • Hej Martin,ditt svar till finn angående global uppvärmning säger allt. Har du en sådan åsikt är du inte mottaglig för argument. Med vänlig hälsning från din tillgivne AK.

 • På vintern och våren närs vi av en dröm om en kommande sommar med sol värme men när sommaren väl är här får vi veta att regn och blåst och inte sommartemperaturer är det normala.

  Liksom jag önskar ärliga politiker önskar jag också meteorologer som beskriver verkligheten som den är utan att försköna och dölja det som vi innerst inne vet men som vi helst inte vill tänka.

  Har för mig det var lite åt det hållet förr men nu har maskiner på olika sätt tagit över meteorologens arbete och för att fylla sin roll måste man ju ändå komma med något. Kanske lite som kungen som har en uppgift men ändå inte. 🙂

 • Jag vet inte om det bara är jag som tycker att det är rätt skönt med lite global uppvärmning. När svt meteorologer visar kartor med normal temperatur i juni, juli och augusti brukar det också vara ett riktigt sk-t väder. Jag skulle till och med bli ganska nöjd om vi hade en eller två klass ett varning för värmebölja i sommar.

 • Även jag höjde ögonbrynen åt Martins svar till finn ovan. Men det är ju så…

  Inte ens Einstein lär duga åt vissa (förnekare) som vetenskapsman. 😉
  För även han gjorde misstag, som alla andra människor. Där kommer vetenskapen (som helhet) balansera ut den enskildes övertygelser/villfarelser. Så även med Einsteins personliga övertygelse om ett statiskt universum, när tekniken kom ikapp och Hubble påvisade att universum faktiskt expanderade, fick han ge sig.

  Våren i år var exceptionellt trevlig, vädret just nu är ganska tråkigt lagom. Lite regn, lite sol och inte för varmt. Lagom Svensk Sommar. 🙂

 • Ska till Lofsdalen den kommande midsommarveckan. Kollade prognosen här på klart.se och döm av min förvåning när jag ser att det enligt prognosen ska regna 14 dagar i rad (!). Det gör mig genast intresserad av vad rekordet för detta är? Alltså förekomst av nederbörd flest dagar i följd.

 • Hej på er alla

  Det är nog tur att vi inte kan styra vädret. Det räcker att man bråkar om politik och religion. Skulle vi gå till val på vädret också hur skulle det se ut.

 • vill minnas att någon gång i början av 1960-talet var ett år då det var sommar en torsdagseftermiddag.

 • Varför är det så svårt. http://www.klart.se/väder-hörby.html?v=utökad
  Går in och tittar på lokala vädret över Hörby. 0% åska….. jaa, eller hur. Vet inte hur många åsknedslag det har varit, men varför står det då 0%?? Kan man inte se detta?? Tycker det sista åren har det bara blivit ”urkass” prognoser. Varför kan DMI men inte SMHI eller klart.se?? Med vänlig hälsning Jan-Åke

 • Hur har ni det med helgbemmaning? Tycker det är riktigt kass update på helgerna, är det sovmorgon?

  Martin: Uppdateringar sker dygnet runt, året runt.

 • Kan vi styra klimatet då? Vi bråkar ju om (en del i alla fall) huruvida vi kan påverka klimatet eller inte. Och påverkar vi klimatet påverkar vi vädret, i alla fall indirekt. Frågan är om det i så fall blir som vi tänkt oss/förväntat oss.
  Angående Martins svar på Finns fråga så är den globala uppvärmningen inte kontroversiell. Det en del är oense om är vad som orsakat den. Själv TROR jag att människan kan påverka klimatet. Sen så vill jag ha bättre väder! Vad det är, är en annan sak…

 • Minns ni den underbara vårvintern med mycket sol och kalla morgnar. Nu längtar jag åter efter den.

 • Anders Karlsson: Uppvärmningen har avstannat? Enligt vem? Massor av folk som påstår det, men ingen verkar ha någon källa. Där har verkligen oljelobbyn lyckas plantera en bra sak.

  Att förneka global uppvärmning ÄR som att förneka gravitationen. Faktiskt.

  Sedan är det en HELT annan sak att diskutera varför och om vi ska göra något åt det. Vi vet inte hur stora effekter vårt handlande ger, vi vet inte vad som skulle hänt oavsett vårt handlande. DET kan vi diskutera. Ska vi göra något? KAN vi göra något? Behöver vi göra något?

  Men att förneka konceptet är som att förneka gravitationen.

  Många förstår inte detta, vilket är synd. Glöm för en sekund höjd bensinskatt och titta på fakta istället. Jag tycker personligen det skulle vara viktigare att begränsa andra utsläpp än just koldioxid om vi ska begränsa något. Jag kan dock inte förstå personer som Anders Karlsson som förnekar hela konceptet.

 • Svårt att säga om högtryck eller lågtryck är normalt här, jag upplever det fullt lika vanligt med högtrycksväder som lågtrycksväder!

 • Ska inte väderleks tjänsten läggas ner,de verkar ju bara gissa.Jag skulle gärna vilja ha ett jobb där jag fick gissa.

 • Magnus: Har du missat att den globala temp höjningen har avstannat sen ca 15 år tillbaka. Det finns länkar.

 • Global uppvärmning och global nedkylning – ja så är det och det kommer att fortsätta uppåt och nedåt – med varmare perioder och kallare perioder, inkluderat istider, fram till och med att vi (jorden) så småningom uppslukas av solen. Och dessförinnan kommer tillvaron att förändras radikalt på många sätt för de som överlever, dagarna och nätternas längd kommer att förändras, solens uppgång och nedgång kommer att uppträda vid slumpmässiga tider och i slumpmässiga riktningar etc etc.

  Vad är då viktigt att fokusera på just nu?

  Om det kan de lärde få tvista.

  Finns det något som helst intresse av att fördjupa sig i fakta, historiska som nutida, och undvika de stora löpsedlarnas version av den globala uppvärmningen så kan jag varmt rekommendera följande länkar/läsning och avläsning:

  http://ghrc.nsstc.nasa.gov/amsutemps/

  http://www.longrangeweather.com/global_temperatures.htm

  http://denisdutton.com/newsweek_coolingworld.pdf

  http://www.21stcenturysciencetech.com/Articles%202007/20_1-2_CO2_Scandal.pdf

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Skeptical_Environmentalist

  Naturligtvis finns det ännu mer dokumenterat inom området. Ovanstående är bara ett axplock ur floran utanför löpsedels- och lösnummerförsäljningshysterin.

  Ha en härlig sommar!

 • Hej Magnus.När det gäller källan till temperatur uppgifterna är den samma som tidigare visat på temperatur ökning.Sedan kan utplaningen naturligtvis bero på minskad solinstrålning.Allt jag menar är att det är svårt att veta vad saker beror på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *