Januari (o)väder 3

Under ett besök i London strax före jul kom jag över en bok om Storbritanniens största väderhändelser de senaste 150 åren. Här finns allt från stormar, snökaos och köldknäppar till översvämningar, torka och dimma. Låt mig i den här serien återge de kanske mest förödande snöoväder som drabbat södra England.

Vi skriver vintern 1880-81. Efter en mild och blöt december kom kylan smygande norrifrån och efterhand blev det minusgrader i hela Storbritannien. Den 16-17 kom ett lågtryck upp från Biscayabukten och på morgonen den 18 låg centrum på 974 hPa över Engelska kanalen.

Kraftiga ostvindar upp till storm hade dragit in över hela södra England. Ett snöfallsområde spred sig norrut och till eftermiddagen snöade det häftigt ända upp till Birmingham.

Med yrsnö och stark drivbildning blev det kaotiska förhållanden. Vägar och järnvägar var helt utslagna. Inga varutransporter kunde genomföras och tågen blev helt igensnöade och stod stilla i flera dagar. Passagerare satt fast i ett helt dygn. Alla telekommunikationer var avbrutna. Tusentals träd fälldes och hustak revs upp. I London svämmade Themsen över och massor av källare blev vattenfyllda.

Man uppskattade att över 400 dog i huvudstaden och totalt ca 3 000 i södra England under perioden 18-21 januari.

Den 19 hade ovädret bedarrat i de norra delarna medan det fortsatte i de södra grevskapen. Men ett nytt lågtryck norrifrån gav en ny dos med massor av snö igen i södra England. På många håll var snödjupet upp till 40-60 cm med meterhöga drivor.

Ett annat snöoväder som beskrivs i boken inträffade i början av december 1990. Det minns jag särskilt. Jag var nämligen där och satt insnöad på ett hotell i Birmingham i 3 dygn. Hela mellersta England var lamslaget av en halv meter tung blötsnö.

Trevlig helg,

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

  • Det är alltid trevligt att läsa dina inlägg!

    Jag har undrat över hur många dagar i sträck ett oväder, och då menar jag riktigt elaka stormar/orkaner , har pågått som längst?

    Trevlig helg!

    John säger: Hej Christin
    Tack för din fråga och vänlig kommentar.
    På våra breddgrader med ständigt vandrande lågtryck är det vanligast att ett oväder drar förbi under ett dygn. I vissa fall kan dock ett lågtryck röra sig långsamt eller tillfälligt stanna upp och utsträcka varaktigheten av ovädrets verkningar till två eller kanske högst tre dygn. Till exempel har det hänt att ett stillaliggande lågtryck över norra Tyskland gett flera dagars snöfall och häftiga vindar över Skåne med svår drivbildning och katastrofala följder, bland annat för 30 år sedan.
    Den här senaste veckan har jag för övrigt befunnit mig på Österlen och upplevt två snöväder med friska till hårda vindar, yrsnö och drivbildning, ett i onsdags och ett i dag lördag.
    Vintriga hälsningar John

  • När man läser dn berättelse här, blir man återigen medveten om hur fin beredskap vi ändå har här i Sverige och hur bra vi är på att anpassa oss.
    Varningssystemen fungerar så bra de kan och det är jag ytterligt tacksam över. Att ha möjlighet att följa väderutvecklingen via internet har också bidragit till bättre beredskap och överblick.
    Under min barndom på Öland upplevde jag ”Fåkens” härjningar och minns meterhöga drivor, inställda skolor och hur vi en gång fick klättra ut genom ett fönster för att dörren blockerats av snö.
    Numera bor jag i Norra Skåne och här blir väderläget sällan så dramatiskt, men erfarenheterna från barndomen har lärt mig mycket.

  • Snön yr rätt kraftigt utanför mitt fönster. Kollade för skojs skull nederbördsprognosen de närmaste 2 veckorna för Löddeköpinge här vid Öresundskusten. Det visar sig att temperaturen kommer att ligga under fryspunkten så gott som hela perioden och att det förväntas komma 85 mm nederbörd. Om nu den nederbörden kommer som snö skulle det innebära ett tillskott på runt 85 cm nysnö.Snön sjunker väl ihop en del, men med den snö som redan finns skulle det kanske innebära ett snödjup på 80 – 90 cm. I Skåne! Visserligen van vid sådana snödjup eftersom jag är nerflyttad jämte, men ändå. Kan det stämma?
    Passar i alla fall på att åka skidor nästan varje dag.
    För övrigt trevligt att läsa dina inlägg.

  • Tillägg
    Ser att prognosen uppdaterats. ”Bara” 65 mm inkl. dagens nederbörd, men ändå en hel del om det kommer som snö.

  • Snön är jätte djup här ute vid vagnhärad i södermanland i onsdags och torsdags kom det sammanlagt 40cm ocg vi hade redan 30 cm så det är nu 70cm ute oj vad det är tungt att gå! Hejdå en hälsning från en tioåring ifrån Södermanland

  • ”Januari(o)väder 3”
    Intressant bok över 150 års väder.
    Står där något om år 1883? ”Den 11 sistl.December strax före midnatt afgick ångfartyget Patriot från Sunderland till Malmö. Samma natt uppstod en orkan som till-intetgjorde 53 fartyg på Storbritanniens kuster. ..
    Det lider knappast något tvifvel att”Patriot” gått under med man och allt och hafva derigenom 10 hust-rur blifvit enkor och 18 barn faderlösa”. Drabbade orkanen Sverige också?
    Undrar Sten.

    John svarar:
    Hej Sten!
    Någon beskrivning av ett oväder den 11 december 1883 fanns inte i boken om Storbritanniens stora oväder. Men det konstateras att första hälften av 1880-talet var speciellt blåsigt med flera förödande stormar. Förutom snöstormen i januari 1881 som jag skrev om tidigare tar boken också upp ett extremt kraftigt oväder i januari 1884.
    Det var ett lågtryck som fördjupades kraftigt under sin bana över Nordatlanten och när det kom in över Skottland den 26 januari var det 926 hPa i dess centrum. Så lågt lufttryck har aldrig sedan dess uppmätts över Brittiska öarna.
    Det blåste upp till storm- och orkanvindar i hela Storbritannien med snöfall och drivbildning i de norra delarna och kraftigt regn med åska och hagel i de södra. Det blev enorma materiella skador. Massor av träd rycktes upp och stora problem uppstod i kommunikationer och transporter. Dessutom havererade många fartyg med förlust av människoliv.
    De kraftiga vindarna runt lågtrycket berörde också stora delar av Europa, i Sverige med sydliga stormvindar. Lågtrycket rörde sig från Skottland upp längs norska kusten och försvagades de följande dagarna.
    Det berättas om en plikttrogen observatör i de skotska högländerna, Mr Omand. För att komma ut och avläsa termometerburen en bit ifrån huset band han fast ett rep runt midjan. Medan hans assistent stod i husets förstuga och höll i andra repändan kröp Mr Omand ut mot buren i ovädret. Första gången kom han bara halvvägs. Vid det andra försöket kom han visserligen fram men kunde omöjligt läsa av temperaturen eftersom snön piskade honom i ansiktet. Tappert!
    Hälsningar John

  • Intressant att läsa om det kraftiga ovädret i Storbrittanien i januari 1884.
    Min mormors mor födde tvillingar i ett litet torp i Alböke på norra Öland dagen före julafton år 1884.
    Finns uppgifter om väder o vind runt årsskiftet 1884-1885? Jag släktforskar och skriver
    just nu lite om min mormors mor och livet i torpet.
    Själv är jag född i Sandvik på norra Öland februari 1942.Tuff vinter då pappas skinnjacka frös fast på köksväggen inomhus!
    Karin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *