Frosta av frysen

Martin Hedberg säger:

Har du fått nog av kylan? Vill ha lite nytta av kyla och vinter, men inte intresserad av skidåkning, skridskor, skoter, fiske, snölyktor, skottning, pulka, knarr under skorna, rimfrost, dyra elräkningar, promenader, sönderfrusna vattenledningar, svårstartade bilar, frusna lås eller snötyngda tak?

Passa på att frosta av frysen! Perfekt när det är kallt ute.

Lägg maten i en stadig sportbag eller väska och ställ ut i kylan.

Det har ju byggt så friskt i landet så nästan alla lägenheter är väl utrustade med balkong nuförtiden. Bodde jag i stan utan balkong så skulle jag hänga ut väskan från fönstret. Men inte om det fanns risk för att något skall trilla ner på folk nedanför eller att jag inte skulle få in väskan igen.

För en gångs skull kan man ta gott om tid på sig att frosta av frysen. Utan risk att maten skall töa och fara illa.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

16 CommentsLeave a comment

 • Alldeles utmärkt ide.
  Jo, jag har frostat av frysen och kunde göra det i lugn och ro, då det var 20 grader kallt ute. Så nu får det gärna bli varmare.

  Torgny

 • Se bara till att paketera maten väl. Fåglarna huttrar så här års och är på ständig jakt efter allsköns mat.

 • Hahaha det va en bra ide:) på tal om fåglar som Hans nämnde, alla som kan mata dom små liven gör det. Det gör jag, å så e det trevligt å se dom

 • Det är väl självklart att man matar fåglarna på vintern eller hur? Min mormor lärde mej det på 80-talet , och hon hade hade inte mycket till pension.
  Har man inte råd att mata fåglarna tycker jag att man borde fundera på vad man lägger pengarna på !

 • Hej Martin och alla andra!
  Kanonidé med frysen 🙂 Kruxet just nu här i Hästveda är bra att vi har nollgradigt och snön formligen vräker ner. Här räcker utetemperaturen på sin höjd till kylskåpsstädning men det är inte fy skam det heller!
  Nog är man trött på vintern nu och särskilt halkan. Efter en olycka den 20/1 har min halkskräck bara vuxit. Nu måste jag ut och köra i den förbaskade modden igen.

  Ha en fin dag alla på Klart.se!
  /Skydraget

  Martin säger:
  Håller med om att man bör ta med kylskåpet också. När det gäller att frosta av frysen så ställer jag hellre ut maten i nollgradigt än låter den vara inomhus. Du får mer tid på dig att frosta av. Du slipper också tillföra värmeenergi till huset/lägenheten som blir följden av att det (ofrivilligt) går åt värme att töa maten inomhus.
  Men du kanske är inne på nästa steg: Att låta frysen vara avstängd så länge det är kallt nog att förvara maten utomhus?
  Om det är riktigt kallt ute kan man hjälpa frysen på traven genom att lägga in isblock i frysen. Lite som förr i tiden. För att det skall göra nytta så måste isblocken vara kallare än temperaturen i frysen.

 • En fråga bara…isblock som är kallare än frysen…? Hur mycket varierar temperaturen på isblock egentligen? Jag menar så länge de är is?

  Martin säger:
  Is är ju som bekant vatten som frusit. Is är 0 grader eller kallare.
  Om det är minus 20 grader i luften ute så får efterhand föremål ute också temperaturen -20. (Vintertid är det vanligt att snöytan är kallare än luften)
  Om du tar in ett isblock som är -2 grader i värmen så kommer det att smälta mycket snabbare än ett isblock som håller -20 grader.
  Is kan ha vilken temperatur som helst mellan 0 och -273 grader.

 • Haha, det där med ”stadig sportbag” skulle jag läst innan jag ställde maten i en påse på balkongen. Synd om fåglarna som försökte käka djupfryst bröd, men jag skänkte iallafall det till dem sen, tillsammans med några gamla korvbröd 🙂

 • Bra ideer. Ock jag köpte kött, la det ute på verandan i ”fågelsäker” balja över natten och sedan in i frysen . = infrysningsvikt obegränsad.

 • Hej

  Jag har en fråga om snötäcket: Hela januari månad 2010 har ju varit snötäckt i västsverige, vilket år hände det senast? Har ni länk till någon statistik över det?

  Caroline

 • Idén är iofs god, men då jag har frysen i uthuset, och där är det liksom utomhus minusgrader, så jag tror inte att jag kommer att lyckas med att få isen i frysen att smälta……

  Martin säger: Man kanske kan betrakta din frys som en box med mat som står utomhus. Den borde inte dra så mycket ström i alla fall 🙂 Antar att kompressorn inte går så ofta så här om vintern?

 • Eller kan man ju ha all frysmat ute och kylskåpsmaten i garaget eller nåt och stänga av vitvarorna bode ju spara en del pengar å ha dom avstängda en månad eller 2 … lol
  Martin säger:
  Hepp. Frysen drar el för ungefär en krona/dygn.
  En del av detta får man räkna som bonusuppvärmning -att man slipper värma hus/lägenhet på annat sätt. Dock vill man kanske varken vill värma med el eller värma upp just utrymmet bakom frysen.

 • Hej! undrar hur länge kommer vi att ha så här kallt väder? kommer våren i tid?

 • Klar himmel, +27 grader, sand mellen tårna, smoothien i handen… dröm er bort! Väldigt tacksam för vintern då den får mig att uppskatta sommaren mer men tycker inte ni att den kunder varit lite kortare och sommaren lite längre? Bara undrar…

 • mycket bra ide…. det skall göra för det gör man inte så ofta….här i halland så snöar och blåser igen 3 minus

 • Drömmaren har rätt, men det förstår inte vädrets makter, tyvärr.

  Frysen ska man hämta isbitar i en kvav sommardag och njuta av något kallt, gott att dricka medan åskan mullrar i fjärran och näktergalen sjunger sin serenad från lummiga gröna dungar.
  Det är livet!