Lever vi i en för trygg värld?

En del kommentarer på våra artiklar indikerar att man varnar för oväder för ofta och att vi generellt sett är för dåliga på att ta hand om oss själva.

Men om man nu har information om t.ex att vädret kan komma att förändras på ett sätt som skapar besvärliga situationer, borde man då inte informera och varna för det?

Eller är det så att vi blivit alltför teknikoptimistiska och bekväma när vi ständigt blir informerade av såväl myndigheter som förståsigpåare om allehanda faror som lurar runt hörnet?

Vi är så trygga att vi blir förbannade när vi inte i god tid får information som gör att vi kan skydda oss och våra tillgångar, vare sig det rör aktiekurser, influensa eller stormar.

Vi kanske har blivit för bra på att optimera vår tillvaro? Visst är det är bekvämt med en jämn inomhus temperatur, kollektivtrafik, färsk mjölk i butiken runt hörnet, sjukvård som fungerar, jordbruk utan missväxt, inga farliga djur i naturen, flytväst och cykelhjälm. Men verkligheten består inte bara av dunkuddar och räkmackor.

Trygghet, hög servicegrad och optimerade system gör att det flyter på bra. Men man står däremot inte särskilt bra rustad om något i systemet går sämre eller slutar att fungera. Då havererar så mycket mer -eftersom vi är dåligt rustade för oförberedda händelser. Både praktiskt och kanske framför allt mentalt!

– Är priset för att leva i en trygg och bekväm värld att man samtidigt blir mycket överraskad och i det närmaste hjälplös vid de tillfällen då trygghetsgränserna passeras?
– Eller finns det sätt att leva gott och samtidigt vara förberedd på obekväma situationer?
– Och hur skall vi göra för att slippa, det eventuellt osakliga, snacket om att vi inte kan ta hand om oss själva när/om det börjar blåsa?
– Eller skall vi börja öva istället för att prata, för att bli bättre?

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

 • Så sant det du skriver!

  Vi har bott på en gammal gård i Halland i 15 år nu, varit med om Gudrun, Per m. fl. och tvingats klara det mesta själva. Man baxnar när man hör hur griniga och bortskämda folk är. Att ta ansvar för sitt eget liv tycks inte längre vara en del av folksjälen.
  Just nu yr snön utanför och vi håller värmen med vedspisen. Snart ska brödet in i ugnen där. Tidskrävande och slitigt, men en fungerande livsföring.

 • Mycket klokt skrivet…men jag har en känsla att dagens folk har glömt bort hur man klarar sig med enkla medel om det skulle hända säg ett ordentligt oväder te.x och långvarigt elavbrott. Vi som är födda lite längre bak i tiden fick lära oss detta sedan barnsben. Svenskarna verkar ibland stå handfalna om något större saker händer som te.x ett ordentligt oväder. Dagens samhälle vilar på en bräcklig grund så att säga.

 • Hej Hej!

  Bra talat!
  Klart vi vill ha infon!
  Sen är det upp till var och en…. att sålla i skvallerpressens löpsedlar.
  Har inget extra ordinärt inträffat de senaste dagarna så blir gårdagens lätta snöfall automatiskt ett SNÖKAOS 😉 (Erfarenhet från tidigare år)

  Detta ställer ju till det något för vår trygghetskänsla, vi kan lätt känna oss för trygga och t.ex. bli överraskade av ett ”opublicerat” SNÖKAOS mitt i valtider; eller börsras)
  Så för säkerhets skull:
  Skadar det inte att ha lite extra konserver hemma
  Lite värmeljus i bilen, en liten snöspade, en påse salt och grus.
  Ved till kaminen hemma eller en gammal hederlig fotogenkamin med värmeplatta.
  Själv vill jag montera in ett elaggregat om huset slocknar (för vi har ingen kamin) men det jag får inte 😉

  Gillar att vara förberedd!

  /Mattias

 • Hej! Jag vill säga att klart.se hade mycket fel med vädret på onsdag. Det står att det ska komma 44 cm samanlagt idag, men redan nu klockan 16 har det kommit 58 cm. Så det kommer nog vara 70 cm nysnö senare ikväll. Det är väl mer än 44 cm. Eller?
  Justin. Från Jokkmokk i Lappland.

  Martin säger: Hej Justin. Det här med nederbörd kommer aldrig att bli rätt på centimetern. Dessutom är det 44 millimeter i smält form. När den mängden vatten är i fast fas (snö eller is) så kan det vara från 45 millimeter (is) till knappt en meter (fluffig pudersnö).
  Men om det redan har kommit 58 centimeter så kan vi i alla fall konstatera att det har snöat mycket. Om du har ett större rör (ventilationsrör eller liknande) så kan du försiktigt trycka ner det i nysnölagret. Ta in den volymen snö och smält den. Häll vattnet i en form eller kastrull med samma diameter som röret och mät höjden.

 • Här i Arvika har det då inte varit nåt ”snökaos”. Har väl kanske kommit en knapp centimeter snö sen inatt…

 • Just nu när jag skriver så har det börjat lugna ned sig med både vind som nederbörd, temp. ligger på ungefär 1½ minus och detta gäller nedåt Österlen.

  Vi är härdade eftersom de gånger vintern slår till så blir det besvärligt eftersom det är nästan alltid kraftig vind i samband med nederbörd. Vägar, järnvägar, våra sydliga hamnar mm får alltid problem men detta skall och bör vi som bor här känna till. Men minnet är kanske som det sägs kort?

  Och vår ”sårbarhet” är enligt mig i mångt och mycket självförvållat. Med lite planering så kan man utan större problem ”överleva” en Österlensk vinter. Vi förlitar oss för mycket på att någon annan skall ta hand om oss helt enkelt.

  För inte så värst länge sedan räknat i det stora hela så hade vi det mesta livsviktiga nära inpå genom närproducerade varor typ mat. De flesta hade någon typ av värmekälla om strömmen skulle vara borta en längre tid där man då kunde laga mat, koka vatten etc. Vi förlitade inte oss på att andra skulle göra det. Det är ett av svaren på att vi lätt tar till uttryck som då ”snöoväder” som ett exempel. Men allt var givetvis inte bättre för vill jag tillägga.

 • Precis dom tankarna jag tänk ett flertal gånger, vi lever i ett överbeskyddande sammhälle som tar hand om oss, vad händer den dagen då den stora katastrofen är ett faktum…? vem skall ta hand om oss då?
  Såg på nyheterna för ett tag sedan om en familj i Bromma som var fly förbannade på Fortum för det tagit dom flera dagar att lösa deras elavbrott och det var bara några plusgrader hemma. Dom hade fått sova i samma rum vid en kakelugn eller liknande. Stackars människor!! Fortum skall ju ta hand om dom! det har dom ju betalat för! jaja, ni förstår tankarna…

 • Hej, allesammans.

  Tackar för en mycket välskriven text. Väcker en del tankar om livet som helhet.

  Visst är det bekvämt med alla våra vardagliga hjälpmedel. Problemet som jag ser det är att de samtidigt som de hjäper oss till ett enklare liv också avtrubbar våra inbyggda sensorer. Vi har glömt bort att titta på himlen för att utröna hur vädret skall bli. Det som var ett reflexsmässigt beteende för våra anfäder, har istället blivit att vi skall få information av ”experter” uppifrån. Visar sig det då att deras antagande är fel, kommer vi att reagera med ilska. Oftast är ju ilska en variant av att vi faktiskt är rädda. Tyvärr leder inte det till att vi till nästa gång har kommit ikapp i vår egna kunskap, utan istället kräver vi mer teknik, information. Dock inte av oss själva utan av våra ”experter”. Fram för mer eget tänkande överlag är min mening och att frihet är något som man skapar själv och inte genom andras kunnande.

 • Mycket mycket bra att du skriver om vår trygghetsnarkomani i det här landet. Våra nuvarande regerande politiker börjar som smått röra om i den gamla trygghets soppan som sossarna skapat i decennier. Eget ansvar är något som knappt existerar bland oss svenskar, därför vi har ju fått lära oss att samhället tar hand om allt farligt…

 • Vet inte om vi blivit för bortskämda med all info. Men vi har ju skapat detta infosamhälle där både arbetsmarknad och vardagsliv utgår från och kräver att det rullar på!
  På fm idag, var mitt bredband, TV och telfoni helt utslaget.Med tanke på snökaoset ville jag välja att åka kommunalt men hur skulle jag få tag på info om vilka linjer och tider som gällde för att ta sig dit jag skulle? Typexempel på hur vi byggt upp ett samhälle med höga krav på information!

 • Det är väl bra om ni säger till i förväg när ni ändå vet att det blir besvärligt.
  För att som barnfamilj och äldre kan man planera sina inköp, så att man inte står utan mjölk och bröd just den besvärliga dagen.
  Framför allt på vintern bör man planera sina inköp, så att man har några extra batterier till radion, värmeljus, matvaror med lång hållbarhet eller i frysen. Det kostar ju så lite men när ovädret kommer är det guld värt att ha det hemma.

 • Jag håller med om det mesta som skrivits här.
  Vi måste kanske också betänka att alla de här problemen uppkommer i fredstid. Sverige är mycket sårbart. Egentligen borde alla hus förses med någon form av kamin/vedspis som möjliggör värmetillförsel och matlagningsmöjligheter. Som det är nu kan många inte ens få upp vatten utan el. Det går att förse brunnen med en extra handpump om man planerar rätt.
  En annan ”beredskapsåtgärd” som också försvunnit i Sverige är snökedjor till bilar.

 • Några tips inför en ev. kommande storm med elavbrott:
  Tappa upp vatten i badkaret! Då kan du spola toan med hink. Har du inget badkar, använd alla kärl du äger!
  Skaffa ett par 25litersdunkar med kran! Perfekt på diskbänken för dricksvatten!
  Köp hem våtservetter! Jättebra att torka av saker, sig själv och ungarna med när det är ont om vatten.
  Drapera fönster och dörrar med påskalan! Trä snöre genom hålen där man fångar täcket och spänn för alla öppningar där kalluft drar in, så har du skjutbara draperier!
  Många värmeljus i rader på fönsterbrädorna värmer stor del av kallraset där du inte vill ha draperi för.
  Ett gasolkök, och vips går du inte miste om morgonkaffet heller!
  Håll kaffet i kannan varmt! Ställ 2 tegelstenar på bordet och sätt några värmeljus mellan den, vips, värmeplatta!
  Gasolkamin, säger jag bara! Köp en! De värmer så in i vassen och är mysiga till uterum/förtält på sommaren också!
  Uppdatera ditt ”survival-kit” då och då. Fyll på med värmeljus, batterier, tändstickor, våtservetter, konserver, gasoltuber!
  Njut av ovädren förberedd! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *