Av Martin Hedberg

Snö eller inte på marken på julafton, det tycks varje år vara den stora frågan. Nåja, i rättvisans namn skall jag poängtera att en annan kioskvältare är huruvida det skall regna eller inte på Midsommar.

Men nu lackar det mot jul, idag är det drygt en vecka kvar. De senaste dagarna har jag gjort flera intervjuer för media och tillsammans med andra meteorologer konstaterat att det troligen blir en vit jul i stora delar av landet.

Visserligen har det nu under helgen slagit om och blivit milt. Idag söndag är det tex mellan 0 och +5 i Götaland och Svealand, medan södra och norra Norrland har mellan 0 och -10. Det är bra mycket varmare än det var för bara ett par dagar sedan.

Men blidvädret skall bara stå sig fram till och med tisdag. Under onsdagen sjunker temperaturen något. Inte så att det blir riktigt kallt igen. Men i alla fall ett par två tre grader lägre. Det kanske räcker för att det skall bli någon minusgrad i Svealand och på Sydsvenska Höglandet.

Men fortsätter temperaturen att sjunka och räcker det fram till jul?

Jag har följt upp hur ensembleprognserna prognostiserat julvädret. ”Ensembler” är en metodik där man gör många prognoser med lite olika initialisering. Det gör att man får olika  utveckling av prognoserna. Om/så länge som prognoserna ligger samlade så kan man dra slutsatsen att sannolikheten för den utvecklingen är relativt stor. Om prognoserna divergerar, dvs sprider sig, så vet man att man inte skall dra för stora växlar på en enskild prognos.

Tidigare har jag angivit ett stort spann, tex att Stockholm skall få mellan +3 och -12 grader på julafton. Det är för brett intervall för att det skall vara någon praktiskt användning, men det är det man har kunnat säga när det varit nära två veckor kvar till jul.

Därutöver så finns det olika källor till prognoser. De so används mest här i Sverige är ECMWF respektive NCEP. Den första ett Europeiskt samarbete, även kallat ”Centret”, den andra har sitt ursprung i USA, därför kallad ”Amerikanen”. Om prognoser från olika institut visar samma utveckling så är den utvecklingen lite mer sannolik.

Man kan även titta på hur konsistenta prognoserna är från en dag till en annan. Om de hoppar fram och tillbaka så skall man snarare konstatera mellan vilka värden den varierar, snarare än att säga att ”den senaste är den bästa”.

Så hur ser det då ut?

Traditionellt så har ECMWF väldigt bra rykte här i Europa. De är helt enkelt bra på att göra prognoser. Såväl ECMWF dess ensembler som NCEP visade i torsdags att det skulle  kallare och att det skulle stå sig över juldagarna.

Men i fredags visade NCEP på en lite varmare utveckling, ungefär samma temperaturer som vi har idag söndag, eller tom någon grad varmare. Den stöddes dock inte av ECMWF eller dess ensembler.

Men under lördagen så började även ECMWF visa på en lite varmare utveckling. Som det ser ut idag får tex Stockholm mellan +3 och -8 grader på julafton med störst sannolikhet för temperaturer kring noll grader. Dvs det som NCEP redan sagt stöds nu även av ECMWF.

Vill man förbereda sig lite inför julvädret vad gäller temperaturer så kan man föreställa sig dagens väder (söndag 16 dec), men med osäkerheter i form av en rätt stor spridning upp och ned i temperatur. Kring noll i Svealand och någon plusgrad i Götaland, +/- ett par grader. I Norrland väntar jag kallgrader, troligen lite kallare än idag. Jag skulle säga -5 till -15. Variationen, osäkerheterna, i temperaturer illustreras av ensemblerna och det faktum att man inte kan veta exakt hur framtiden kommer att utvecklas. Men man kan age mer eller mindre sannolika situationer.

Med tanke på att det troligen fortsätter att vara blidväder måndag och tisdag i Götaland och södra Svealand så tunnas snötäcket ut något där. Men det blir ju lite kallare på onsdag så det som ligger då kommer att frysa. (Vilket skapar förutsättningar för halka under veckan som kommer.)

Men/och det kan fortfarande komma mer snö, kanske tom dagen innan julafton?

Jag tror man skall vara beredd på att vädret denna jul kommer att handla om något annat än snötäckets svara eller inte vara. Anledningen till att temperaturen hoppat i modellerna är att de har svårt att fånga lågtrycken som vandrar in.

Jag sänker oddsen (ökad sannolikhet) för att julvädret 2012 snarare handlar om vindar än om den snön som redan ligger på marken.

/Martin

29 Comments

  • Som jag påpekat någon gång tidigare: datorprognoserna (från a l l a modeller) vet inget om markvädret utom lufttrycket. Moln, nederbörd och 2 meterstemperatur räknas ut utifrån förhållanderna i den fria atmosfären. Man får vara glad att det inte är sämre än vad det är. Så fylla Sverige med väderstationer skulle inte hjälpa.

  • Svar till Henrik:

    Detta är en bra fråga, i synnerhet då med tanke på att Västsverige präglas av västliga vindar, vilket rimligen borde leda till att molnen främst hamnar över Skåne och Västra Götaland.

    En annan sak som stödjer det faktum att YR.NO:s prognoser är icke-konsistenta är att om de exempelvis anger ”lett skydekke” eller ”klarvaer”, men samtidigt skriver 0-0,1 mm nederbörd, har det med jämna mellanrum skett att det följande dag är igenmulet och snöar/regnar.

    Har du också märkt detta?

  • Daniel, exakt så är det här också. Skall bli kul att se imorrn, yr lovade 4 timmar sol. Själv tror jag mulet….

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: