Högtryck och sakta kallare

Av Martin Hedberg

På lokal skala så har december hittills präglats av kyla och kraftigt snöfall.

Men under helgen så fick vi ett markant omslag: Det blev varmare. Inte varmt, men temperaturen steg med omkring 10 grader på de flesta platser. Snön ”satte sig” och på en del platser i Götaland och Svealand så började det töa.

Många uppskattar kramsnö, men samtidigt restes farhågor om hur det skulle gå med snötäcket fram till julhelgen.

Nu när temperaturerna har planat ut, med tex ett par plusgrader i Götaland och nollgradigt i Svealand, så sker nästa omslag i vädret. Det blir dock varken lika markant eller hastigt. Men så sakteliga sjunker temperaturen i hela landet med en eller ett par grader per dag.

På torsdag är det 10 till 15 minusgrader i södra och norra Norrland samt 5 till 10 i Svealand och Götaland.

Det hänger samman med att vädret återigen präglas allt mer av högtrycket som har sitt centrum över Ryssland.

Större delen av landet kommer med stor sannolikhet att få kallgrader på julafton. Och det finns förutsättningar för att i stort sett all snö som liger på marken på onsdag morgon, även ligger kvar till och med julafton.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

 • 10-dygnsprognoserna har vid tre uppdateringar pekat på att det så sakteliga under loppet av julhelgen går över till plusgrader igen, oavsett vad ensembleprognoserna säger eller inte.

  SMHI antyder dessutom att ett lågtryck på Atlanten är berett att ta sig in över Skandinavien, och detta torde ju innebära plusgrader och nederbörd efterhand. Det finns en samstämmighet mellan olika prognosmodeller om denna utveckling, vilket meteorologen för Eftra.org säger. Ser du denna tendens också, Martin?

  Sedan vill jag påpeka att det förekommit tillfällen då de operationella modellerna haft mer rätt än ensembleprognoserna. Exempelvis pekade ensembleprognosen förra veckan på en temperatur under nollstrecket här i Södermanland, vilket ej blev fallet.

 • Hej Martin efter jul så kan snön försvinna .Jag bor på Gotland .Mild luften som kommer direkt efter jul afton den kommer o bestå resterande av vintern va .Skulle vara tacksam fören kommentar från Martin

  Martin: Det ser ut att bli ett omslag till mildare väder i samband med julhelgerna. Om det bara står sig ett par dagar eller om det blir längre tid är för tidigt att säga.

 • Hej Martin har en fråga. Hur länge kommer Ryssland o ha sitt högtryck kvar innan dom får in mildluften?

 • Ett tips :
  Använd röd färg för plusgrader och blå för
  minusgrader. Som det nu är ger prognostabellerna ett förvirrat intryck !

  Martin: Vi har röd färg för den högsta temperaturen och blå för den lägsta. Det är det mest logiska sättet anser vi. Det blir som du vill ha det när det ligger på var sin sida om nollstrecket.

 • Det är svårt att läsa er sida då reklam blippar upp mitt i överkanten. Varför detta???? Och var tog uppdateringen av sidan som skulle göras som du svarade någon om tidigare i höst.

 • Nu är det snart Jul och då ska man ju vara snäll sägs det .Men jag håller med Stefan den där reklamen som drar ner sidan precis som man ska börja klicka sig fram är J-GT iriterande 🙁 🙁 Man få lite Grinchentankar faktiskt 😉

  Martin: Det är en kampanj vi kör. Som det ser ut kommer den att ligga upp till den 22 dec, därefter blir det betydligt färre annonser högst upp 🙂

 • Och hur kommer grinchen in i resonemanget? Blir julen föstörd av en banner? Finns betydligt fler otrevliga människor som lyckas med det isåfall. Skrolla ner och välkommen till internet, klart.se har ju inga popupfönster ens…

 • Enligt flera vädersajter ska det dra in ett oväder vid Julafton/Juldagen som vid mellersta Sverige kan få rikligt med snö. Hur säker är denna prognos? Spännande värre, men tråkigt för alla bilåkare i så fall..Är det något som du kan kommentera Martin!?