Hur blir vädret i jul?

Av Martin Hedberg

Snö eller inte på marken på julafton, det tycks varje år vara den stora frågan. Nåja, i rättvisans namn skall jag poängtera att en annan kioskvältare är huruvida det skall regna eller inte på Midsommar.

Men nu lackar det mot jul, idag är det drygt en vecka kvar. De senaste dagarna har jag gjort flera intervjuer för media och tillsammans med andra meteorologer konstaterat att det troligen blir en vit jul i stora delar av landet.

Visserligen har det nu under helgen slagit om och blivit milt. Idag söndag är det tex mellan 0 och +5 i Götaland och Svealand, medan södra och norra Norrland har mellan 0 och -10. Det är bra mycket varmare än det var för bara ett par dagar sedan.

Men blidvädret skall bara stå sig fram till och med tisdag. Under onsdagen sjunker temperaturen något. Inte så att det blir riktigt kallt igen. Men i alla fall ett par två tre grader lägre. Det kanske räcker för att det skall bli någon minusgrad i Svealand och på Sydsvenska Höglandet.

Men fortsätter temperaturen att sjunka och räcker det fram till jul?

Jag har följt upp hur ensembleprognserna prognostiserat julvädret. ”Ensembler” är en metodik där man gör många prognoser med lite olika initialisering. Det gör att man får olika  utveckling av prognoserna. Om/så länge som prognoserna ligger samlade så kan man dra slutsatsen att sannolikheten för den utvecklingen är relativt stor. Om prognoserna divergerar, dvs sprider sig, så vet man att man inte skall dra för stora växlar på en enskild prognos.

Tidigare har jag angivit ett stort spann, tex att Stockholm skall få mellan +3 och -12 grader på julafton. Det är för brett intervall för att det skall vara någon praktiskt användning, men det är det man har kunnat säga när det varit nära två veckor kvar till jul.

Därutöver så finns det olika källor till prognoser. De so används mest här i Sverige är ECMWF respektive NCEP. Den första ett Europeiskt samarbete, även kallat ”Centret”, den andra har sitt ursprung i USA, därför kallad ”Amerikanen”. Om prognoser från olika institut visar samma utveckling så är den utvecklingen lite mer sannolik.

Man kan även titta på hur konsistenta prognoserna är från en dag till en annan. Om de hoppar fram och tillbaka så skall man snarare konstatera mellan vilka värden den varierar, snarare än att säga att ”den senaste är den bästa”.

Så hur ser det då ut?

Traditionellt så har ECMWF väldigt bra rykte här i Europa. De är helt enkelt bra på att göra prognoser. Såväl ECMWF dess ensembler som NCEP visade i torsdags att det skulle  kallare och att det skulle stå sig över juldagarna.

Men i fredags visade NCEP på en lite varmare utveckling, ungefär samma temperaturer som vi har idag söndag, eller tom någon grad varmare. Den stöddes dock inte av ECMWF eller dess ensembler.

Men under lördagen så började även ECMWF visa på en lite varmare utveckling. Som det ser ut idag får tex Stockholm mellan +3 och -8 grader på julafton med störst sannolikhet för temperaturer kring noll grader. Dvs det som NCEP redan sagt stöds nu även av ECMWF.

Vill man förbereda sig lite inför julvädret vad gäller temperaturer så kan man föreställa sig dagens väder (söndag 16 dec), men med osäkerheter i form av en rätt stor spridning upp och ned i temperatur. Kring noll i Svealand och någon plusgrad i Götaland, +/- ett par grader. I Norrland väntar jag kallgrader, troligen lite kallare än idag. Jag skulle säga -5 till -15. Variationen, osäkerheterna, i temperaturer illustreras av ensemblerna och det faktum att man inte kan veta exakt hur framtiden kommer att utvecklas. Men man kan age mer eller mindre sannolika situationer.

Med tanke på att det troligen fortsätter att vara blidväder måndag och tisdag i Götaland och södra Svealand så tunnas snötäcket ut något där. Men det blir ju lite kallare på onsdag så det som ligger då kommer att frysa. (Vilket skapar förutsättningar för halka under veckan som kommer.)

Men/och det kan fortfarande komma mer snö, kanske tom dagen innan julafton?

Jag tror man skall vara beredd på att vädret denna jul kommer att handla om något annat än snötäckets svara eller inte vara. Anledningen till att temperaturen hoppat i modellerna är att de har svårt att fånga lågtrycken som vandrar in.

Jag sänker oddsen (ökad sannolikhet) för att julvädret 2012 snarare handlar om vindar än om den snön som redan ligger på marken.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

29 CommentsLeave a comment

 • Varför vill folk ha prognoser på så lång tid ? Träffprocenten är ju obefintlig. Förstår att de är jul och att många vill ha den vit. Men blir man inte bara besviken….

  Vem som helst kan väl säga ungefär vad de ska bli för väder på julafton. Har man ett spann på 15 grader så är det ju svårt att misslyckas !!

  Nej dygnsprognos är de längsta de borde får erbjuda. Då har de iaf 80-85 % träffsäkerhet. Resten är i de flesta fall felaktiga.

  De värsta är att de tjänar massa pengar på att chansa fram vädret.

  De enda de borde få hålla på med är realtid och vädret som varit.

 • Sant är att de deterministiska ECMWF och amerikanska NCEP (GPS) modellerna visat temperaturer för Julafton nära ”nollan”. Men den senaste ensembleprognosen för Stockholm http://www.mittvaeder.se/se/home/vaeder/ensembleprognos.html (ur beräkningarna 15 december 12 UTC) visar snarare -3 till -5 grader, dvs utifrån medelvärdet av ensembleprognoserna.

  Lägg märke till att dessa ensemblevärden visas enbart från ECMWF, inte från NCEP. Ensemblemedelvärdeskartorna på
  http://www.wetterzentrale.de/topkarten/ visar dock ganska likartade utvecklingar.

 • Hej! Det är bra cyniskt för många UTANFÖR Stockholms innerstad dvs förorterna som nog inte längtar efter snö utan längtar efter ett slut på elavbrotten och ständiga snöskottningen som kostar mycket när man nödgas be proffsen komma. Räknas alla de människorna? Det är ju ett helvete för närvarande med snön. Kan vissa tycka.
  Yvonne

 • Det är rätt intressant när du skriver:
  ”Tidigare har jag angivit ett stort spann, tex att Stockholm skall få mellan +3 och -12 grader på julafton. Det är för brett intervall för att det skall vara någon praktiskt användning, men det är det man har kunnat säga när det varit nära två veckor kvar till jul.”

  Så varför görs det 2-veckors prognoser över huvud taget när de ändå är värdelösa?

  Martin: Det viktiga är att inte stirra sig blind på det som kallas för den ”deterministiska” prognosen, eller ”huvudkörningen” som den också kallas. Det är i och för sig den som man lägger mest resurser på (högst upplösning, flest beräkningar mm), men den ger bara ETT svar och inget om sannolikheten för att just det scenariot skall inträffa. Det gäller vare sig det är en prognos på två veckor, två dagar eller två timmar.

  Ensembleprognoser har den egenskapen att de säger något om sannolikheten för att något skall, eller inte skall, inträffa.

  Och det är inte bara stora sannolikheter man vill åt. Även små sannolikheter är intressanta att kvantifiera, i synnerhet om utfallet är kostsamt. Verkligheten är långt ifrån linjär. Säg att sannolikheten för tex en svår storm, sträng kyla eller kraftig nederbörd bara är 5%, så kanske man ändå väljer att ta höjd för det. Detta om kostnaderna eller konsekvenserna för att inte ta höjd för det är för höga eller oacceptabla.

 • Svar till både Martin och Anders:

  YR.NO:s 10-dygnsprognos, som uppdaterades klockan 08:03 imorse, söndag den 16/12, pekade för min hemort, Nyköping, den 23-24/12 på en temperatur på 3-5 plusgrader, och redan igår kväll hade tendenser till blidare väderlek dykt upp i prognoskörningarna hos YR.NO. Jag vet att YR.NO såväl som SMHI följer de operationella modellerna från ECMWF, och att de därför är av låg kvalité, men faktum är att upphovsmannen till den privata vädersidan Eftra.org har meddelat att flera prognosmodeller uppvisar en samstämmighet gällande en återgång till mildare väder kring julhelgen, vilket även danska DMI såväl den gångna som förra tisdagen förkunnade, och de borde väl åtminstone ha koll på vädret framöver. Faktum är att NCEP:s långprognos, vilken finns länkad på Eftra.org, i flera dagar pekat på en stigande medeltemperatur i Sydsverige, till uppåt nollstrecket, mellan julafton och nyårsafton. Idag har de förvisso dragit ned medeltemperaturen aningen, och större delen av Sydsverige täcks återigen av ljusblåa fält, vilket innebär en genomsnittstemperatur på 0-5 minusgrader, utom södra Götaland samt alldeles utmed kusterna. Vid varje tillfälle denna månad som mildväder dykt upp i 10-dygnsprognoserna, har någon hojtat till om att ”ensembleprognoserna instämmer ej med detta”, och då får jag uppfattningen att operationsmodellerna är praktiskt taget meningslösa, då ensemblemodellerna uppvisar en större helhetsbild över väderläget. Då är frågan som följer; Blir det mildare, kallare eller jämfört med nu jämnbördigt väder i julhelgen?

 • Anders braskar julen slaskar! Eller kolla tre dagar efter nymåne,brukar stämma ganska bra faktiskt. Mvh Billy.

 • Knut: Ack om du vore världens diktator. Alla meteorologer skulle hylla dig. Ty ”problemet” är att andra människor än du vill veta vädret 2, 3, 4-5 ja 10-15 dagar i förväg. Om vi då kunde neka med hänvisning till ”Den Store Knut” vore allt väl, men det kan vi inte. Vi är tvungna att göra så gott vi kan och det innebär:

  1. Ge det mest troliga vädret (från ensemblemedelvärde eller –median)

  2. Anger utifrån spridningen runt detta medelvärde hur säkert detta värde är.

  3. Utifrån samma spridning ge risken för olika viktiga väderhändelser (storm, snö, frost, skyfall etc).

  Såväl statistiskt-vetenskapliga undersökningar som ekonomiskt-praktiska erfarenheter visar att vi meteorologer genom d e n n a metod kan ge användbar information upp till drygt två veckor.

 • Daniel skrev: ”Vid varje tillfälle denna månad som mildväder dykt upp i 10-dygnsprognoserna, har någon hojtat till om att ”ensembleprognoserna instämmer ej med detta”, och då får jag uppfattningen att operationsmodellerna är praktiskt taget meningslösa, då ensemblemodellerna uppvisar en större helhetsbild över väderläget.”

  Jo,helt riktigt, operationsmodellerna är, tagna i isolering, “praktiskt taget meningslösa”. Väderrelaterade beslut måste tas antingen från de ”riktiga” ensembleprognoserna eller, eftersom dessa är tillgängliga för ganska få av de skattebetalare som finansierat dem över 20 år, alternativt från en ”mini-ensemble” av de senaste operationsmodellerna.
  Eller helst i en kombination.

  Se rekommendationer i ECMWF:s ”User Guide”:
  http://www.ecmwf.int/products/forecasts/guide/Recommendations_on_categorical_and_probabilistic_medium_range_forecasting.html

 • Man kanske kan justera i ”andra änden” på prognoserna också. Några one-liners:
  ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.”
  ”Klä dig för det bästa, men var beredd på det mesta.”
  ”Om det är dumt att gå ut (köra bil) ska man inte gå ut (köra bil).”
  ”Sopa framför egen dörr först.”

  Om det behöver någon förklaring:
  Flexibel klädsel enligt flerlagersprincip; klä dig jämnt, inte t ex värsta dunjackan och balettskor. En kasse med ombytesstrumpor, en torr undertröja och en bättre mössa – ev. en stor näs- eller handduk är bra att ha med. Ta av det kallaste lagret så fort du har chansen.
  Du ställer nog till mindre oro och elände om du tackar nej till ett möte och stannar hemma, än om folk räknar med din medverkan och du aldrig kommmer eller är mycket sen men halvdöd.
  Gör det lätt för andra att göra nåt för dig!

 • Fredrik, förstår inte hur du får det sistnämda ordspråket att passa in? Sopa framför egen dörr? Skulle vi prognosförbrukare har gjort något fel som inte berättigar oss till att klaga på prognoserna eller hur tänker du? Du låter som en friluftsmänniska, vardagen är något annorlunda uppbyggd än så för de flesta. På med kläder på sig själv och kanske barn, in i bilen och ut till dagis och jobb. Livet är oftast inte en polarexpedition och de människor som kan tacka nej till möten hipp som happ är i garanterat i minoritet.

 • Ett klargörande till Martins text.
  Det refereras till ”NCEP” vilken är mer känd som GFS.

 • Hej Martin hur länge stannar mildluften .Kommer den o vara januari till mars ut o sedan vår Martin kommentera gärna detta

 • macke skrev: ”Hej ser ut som vintern är över för i år för södra halvan av landet”

  För det första: menar du vintern före årsskiftet, eller menar du hela vintern för 2012/2013?

  Och exakt var drar du gränsen? Du säger ”södra halvan”. Om man delar Sverige på två har vi Östersund i mitten. Så söder om Ö-sund är vintern slut för i år enligt din prognos?

 • Tittade för övrigt på prognosen som yr.no lagt upp kl 20.04 nu i afton. Prognosen de hade tidigare idag visade på fasansfulla fem plus och regn dagen efter julafton (befinner mig norr om Nora i bergslagen), men denna nya prognos som de nyss laddat upp har tvärvänt och nu ser det istället ut att bli -14 på julafton och mellan -3 till -10 i mellandagarna. Jag hoppas innerligen att detta kommer att vara fallet, för jag är vintermänniska till tusen 🙂

 • ANDERS PERSSON: Jag tillhör också de som vill veta vädret 10-15 dagar framöver. Men de stämmer aldrig, så då får man ändå inte veta hur vädret ska bli.
  Vad är då poängen ?
  För Borås har ni nu från +4 till -13 på julafton !! Då snackar vi gardering. 99% träffsäkerhet är det på den prognosen en dag i slutet på december.
  Jag kan ge samma prognos utan att vara meterolog!!

  Även NI borde tycka det är sorgligt att lämna en sådan prognos.

 • Men snälla nån, varför debattera julvädret? Gör ett konsensus att ’vetenskapen’ backar +25 varmt och solsken på julafton, slut på diskussionen Al Gore Style!

 • Hej Martin kan du svara på en fråga.Kommer det o vara milt nu resten av vintern för oss som bor i södra Sverige.För det verkar ju bara komMa upp mild luft från atlanten

 • Till Knut (och andra): Genom kollegor som har tillgång till ECMWF:s prognoser har jag fått veta att medan den operativa modellen för Julafton i Borås svängt från +2 till -12 till -7 grader så har ensembleprognoserna angivit -4 till -6 som det mest troliga intervallet.

  Men du har rätt i att osäkerheten är stor, kanske ovanligt stor. Dock ligger cirka 50% av ensembleprognoserna inom ± 2 grader. Så nog tycker jag att vi har en hyfsad bild av vad som väntar på Julafton, dvs om en vecka!

 • Till Anders Persson: Eftersom du verkar vara den enda som kommenterar prognoser. Martin verkar endast kommentera de som pratar negativt om klimatförändringar (håller med martin).

  Hur stor träffsäkerhet har långtidsprognoser, 7 dagar och längre ? Jag skiljer på temperatur och nederbörd.
  Vill man egentligen veta med tanke på hur chansartade de prognoserna är ?
  Jag förstår att man är nyfiken, de är även jag. Men fyller de egentligen någon funktion ?

 • Till Knut: Jag kan inte svara dig mer än jag gjort hittills: att “träffsäkerhet” är ett opålitligt mått på prognosnyttan, att sannolikhetsprognoser ger användbara information 10-15 dagar framåt osv. På finska TV:ns vädersida har jag nyligen haft en följetong om vad som är en bra väderprognos (Mikä on ”hyvä” sääennuste?). Mesta delen av texten är på svenska och rekommenderas. Logga in på
  http://www.yle.fi/saa/saarinki/?wp=users_2263.

 • Knut, det är väl inte så jäkla svårt att fatta, det går inte göra prognoser så långt fram. Det är väder vi snackar om, inte en bilbesiktning. Jag tycker däremot det kan avkrävas bättre korta och lokala prognoser, för där handlar det om pengar och arbetsinsats. Och borde därmed gå att lösa. Även en uppföljning som heter duga borde finnas, det fanns det förr.

 • Henrik,håller helt med dig på denna punkt.Det är helt galet att trycka ut 14 dygns prognoser med så låg kvalite när ändå en uppdatering för låt säga nybro närmaste 3 timmarna innan nästa update sker kan fela rätt rejält särskilt nederbörd.Det är säkert svårt att göra en lokal prognos men dom senaste dagarna har ju mitt förtroende för SMHI gått i botten,där framstår plötsligt martin som ett geni och denna sida har gjort ett bra jobb,fast det får nog i säg betraktas som ett undantog från normen.Men vad jag förstår så är problemet för få stationer som kan mäta temp och nederbörd framför allt på landsbygden och där av problemet med felaktiga prognoser som inte är justerade till lokalt område och detta kommer nog aldrig försvinna som jag ser det.

 • Här i Nyköping har såväl SMHI som YR.NO varit allmänt dåliga nästan hela året. När det har prognosticerats uppehållsväder har det regnat/snöat, har det prognosticerats lätt nederbörd har det vräkt ned, har det prognosticerats sol har det varit mulet, med mera. Inte minst YR.NO har missat punkten om molnighet, då det ofta när de prognosticerat ”lett skydekke” blivit totalt igenmulet, som i somras, när YR.NO i nordvästra Skåne prognosticerade växlande molnighet och 18-19 grader. Med facit i hand blev det större delen av dagen helt gråmulet, och täta dimmoln, samt allmänt kring 15 grader, alltså en miss i 3 grader på temperaturen. Nu i december har YR.NO haft mer rätt än SMHI, då SMHI ofta prognosticerat lätt snöfall, medan det i Nyköping vräkt ned uppåt 1 dm vid enskilda tillfällen. Då har YR.NO mer tydligt prognosticerat tidvis intensivare snöfall. För bara 20-30 år sedan var väderprognoserna betydligt bättre. Flera manuella stationer var en fördel, och lokalprognoserna var allmänt mer konkreta än idag.

 • Daniel, intressant att du också märkt av yr.no’s felprognoser när det gäller klart eller mulet. De har även övet västra götalan under hela året angivet klart vädet när det väldigt ofta varit mulet. Märkligt att man inte kan lära sig av felprognoserna, finns det ingen uppföljning?

 • Som jag påpekat någon gång tidigare: datorprognoserna (från a l l a modeller) vet inget om markvädret utom lufttrycket. Moln, nederbörd och 2 meterstemperatur räknas ut utifrån förhållanderna i den fria atmosfären. Man får vara glad att det inte är sämre än vad det är. Så fylla Sverige med väderstationer skulle inte hjälpa.

 • Svar till Henrik:

  Detta är en bra fråga, i synnerhet då med tanke på att Västsverige präglas av västliga vindar, vilket rimligen borde leda till att molnen främst hamnar över Skåne och Västra Götaland.

  En annan sak som stödjer det faktum att YR.NO:s prognoser är icke-konsistenta är att om de exempelvis anger ”lett skydekke” eller ”klarvaer”, men samtidigt skriver 0-0,1 mm nederbörd, har det med jämna mellanrum skett att det följande dag är igenmulet och snöar/regnar.

  Har du också märkt detta?

 • Daniel, exakt så är det här också. Skall bli kul att se imorrn, yr lovade 4 timmar sol. Själv tror jag mulet….