Av Martin Hedberg

Ett högtryck rör sig söderut över landet. Till skillnad från det förra högtrycket vi hade så medför detta lite mer karaktäristiskt högtrycksväder, dvs klart väder med sol på dagarna och minusgrader på nätterna.

Men, som många i landets sydöstra delar redan noterat, så kan det blåsa och bildas snöbyar i kanten på ett högtryck. Så sker under onsdagen över Gotland, Öland, Småland och Blekinge. Men större delen av landet får annars en hel del sol och mest svaga vindar.

I stort sett hela landet har snö och den kommer att ligga kvar ett par dagar. Temperaturen sjunker och når 10 till 15 minusgrader i Götaland och Svealand natten mot fredag. Lite märkligt kan tyckas att det samma natt kommer att vara bara 1 till 10 minusgrader i Norrland.

Allt mer tyder på att temperaturen under helgen inte bara stiger, utan att det till och med blir riktigt milt med plusgrader i början av nästa vecka. I dagsläget ser det ut som om i stort sett hela landet får omkring +5 grader på tisdag. På onsdag nästa vecka kan det till och med vara upp emot +10 på en del platser!

Men sedan faller temperaturen tillbaka något, i synnerhet i landets norra halva. Återstår dock att se om inte temperaturerna håller för att Götaland och delar av Svealand skall få vår enligt definitionen i nästa vecka. I så fall kommer våren 2013 inte sakta smygande från söder som den brukar. Nej i så fall kommer den på bred front över ett stort område på en gång.

/Martin Hedberg

26 Comments

  • Tror knappast att någon bor i ett oisolerat hus i Sverige. Antar att du menar att folk ex. bor i stugor timrade av liggtimmer utan tillägsisolering. 6 tums timmer är inte oisolerat, det är 6 tums isolering, av den bästa byggprodukten-trä.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: