Högtrycket växer sig starkare

Av Martin Hedberg

Högtrycket över Norrland växer sig allt starkare. Men över södra Östersjön har vi ett lågtryck och i gränsområdet mellan dessa blir det blåsigt och snöbyar. Detta gränsområde sträcker sig under tisdagen från Gävleborg till Blekinge. Under onsdagen har det förskjutits söderut och snöbyarna berör främst Gotland, Öland och Småland.

I samband med högtrycket så får dock större delen av landet relativt klart väder och något sjunkande temperaturer. Solen värmer en del om dagarna, men frånvaron av moln gör att temperaturen faller ordentligt under natten.

Men kallgraderna blir inte länge. Redan under helgen börjar temperaturen klättra uppåt igen. Många frågar sig när våren kommer, dvs när det varaktigt är en dygnsmedeltemperatur över noll grader. Det kommer att ske de kommande veckorna i södra Sverige. En del uttalar stor längtan dit. Men minst lika många längtar till vårvintern, den fantastiskt fina årstiden då det både är värmande solljus en stor del av dagen och samtidigt snö för alla vinteraktiviteter.

Hur som helst, till helgen blir det vårtemperaturer och relativt goda solchanser på många platser över Sverige. Det kan vara lite blåsigt i de västra delarna av fjällen under söndagen, men öster om fjällkedjan bör det vara rätt så vackert väder i högtrycket. Även södra Sverige får fint väder och mest svaga till måttliga vindar till helgen.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Så underbart och höra att även södra Sverige kan få lite sol och *fint väder*. Det är precis vad jag längtar efter.

  Vårvintern här KAN vara härlig 🙂

 • Hej,

  lite orelaterat, men varför har ni inte med hela världen på eran världskarta?

  Martin: Hej Per. Det är en liten bugg som uppstod när vi modifierade layouten på sidan nyss. Den kommer att åtgärdas i eftermiddag.

 • Hej Martin!

  Finns det någon möjlighet(hemsida/verktyg) att jämföra föregående års ortspecifikatempraturer med årets tempraturer?

 • Mimo, funktionen du eftersöker finns här på klart.se. På sidan med prognos för den ort du är intresserad av, klicka på historik, så kan du välja en historisk tidsperiod, som visas i ett diagram med temperatur, nederbörd, etc.

 • Följer upp informationen från Lennie och frågar Martin om de historikuppgifter som finns på ex temperaturen bygger på polariserade värden från ortens närmaste mätpunkt, eller?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *