Högtrycksväder med sol

Av Martin Hedberg

Jag följer med intresse och lite fasa diskussionen kring om man redan skall hylla och längta efter våren eller inte. Det känns på något sätt som att man först borde klarlägga var i landet man bor. Så här års är det helt naturligt att våren gör entré i Skåne, Halland och Blekinge. Men det vore mycket underligt om den redan kom till Dalarna, Jämtland, Norrbotten osv.

För övrigt har inte Vasaloppet gått ännu och vi kan väl bjuda alla skidlöpare, och arrangörerna, på en bra vintersituation fram till dess att alla lopp är genomförda?

Rätta mig någon med lokal kännedom, men visst brukar det gå ganska fort med snösmältningen kring Mora bara någon vecka efter Vasaloppet?

Nåväl, hur ser vädret ut kommande dagar?

Det pratas om vår i alla möjliga media. Man har rätt att önska sig vilket väder som helst och jag hoppas att vi kan enas om att det i alla fall är tur att vi inte kan styra vädret (bara påverka det) -gissa om det skulle skapa osämja om vem som skulle få bestämma över vädret! Nu visar det sig i alla fall att vi får både vinter- och vårtemperaturer kommande vecka…

Ett högtryck har åter erövrat Skandinavien. Det gör att det på de flesta platser inte blir så blåsigt eller kommer så mycket nederbörd. Under torsdagen utgör dock de västra fjällen ett undantag. Här blir det både blåsigt och snöbyar.

Till skillnad från det högtryck vi hade förra veckan så innehåller inte detta lika mycket moln. Det gör att det finns goda chanser att ta del av en värmande vintersol. Det gör också att temperaturerna sjunker rejält om nätterna. Som kallast på ett par dagar ser det ut att bli på fredag morgon.

De lägsta temperaturerna når man vanligen strax efter soluppgången. Det kan låta underligt, men det beror på att temperaturen fortsätter att sjunka så länge som instrålningen av solenergi är mindre än utstrålningen av värme. Och när solen precis kommit över horisonten så blir det förvisso ljust, men den ger inte så mycket värme.

På lördag och söndag blir det något mildare, men annars inga stora förändringar av väderläget: Högtrycket ligger kvar och det bildas en och annan snöby i fjällen. Temperaturerna når dagtid upp till omkring noll i Götaland och Svealand, medan södra och norra Norrland får ett par minusgrader. Kallare om nätterna.

Men mer värme kommer det att bli i början av nästa vecka. Lite på måndag, men det är framför allt på tisdag och onsdag som en ordentlig portion mildluft kommer in över Skandinavien. Det kan då bli ett par plusgrader i så gott som hela landet. Mildluften stannar dock bara några dagar, först drar kalluft ner över Norrland och efter ett par ytterligare dagar kan det vara södra Sveriges tur att återfå minusgraderna.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Kan det bli tal om isdygn igen efter mildluften i södra Sverige, eller är det minusgrader främst nattetid som gäller?

 • Det tycks vara lite osäkert hur milt det blir i nästa vecka. För Malmö talade yr.no igår om 4-6 plusgrader, idag endast om uppåt 3 grader.

 • För just Malmö har ECMWF hoppat lite på sistone, mellan 0 och +5. Just nu cirka +2 för nästa onsdag-torsdag, vilket är också vad deras kunder yr.no och smhi.se visar. Klart.se, som hämtar uppgifterna från annat håll, har också +2.

  Lite varmare är ECMWF ensembleprognoser på 4-5 plusgrader, en prognos som stått sig de senaste tre körningarna.

  Att den prognosen är lite varmare ska man dock inte dra alltför stora växlar på eftersom ensemblegrindpunkten som Malmöprognosen är hämtad ifrån ligger norr om Malmö, i Teckomatorp mot Eslöv, längre in mot land och bort från det +1 gradiga vattnet i Oresund.

 • Aftonbladet 1.a sida igår…Nu kommer vår värmen + 10 grader nästa vecka. Ja jag vet inte men kollar man prognosen nu så max 2 plus tis ons då..annars runt 0 eller kallare övrigt. Så man förstår inte den skrivelsen riktigt…vad jag ser så inte 10 plus någonstans i sverige den veckan iallafall.

  Martin: Underlaget till Aftonbladet från mig, och tror jag SMHI, var att: det troligen blir ett par plusgrader på många platser nästa vecka. Jag fick frågan om det kunde bli +10 och svarade att det skulle kunna bli det någonstans, men att upplevelsen snarare handlar om +5.

  Min erfarenhet är att journalisterna, dvs han/hon som gjorde intervjun, brukar vara ganska bra på att återge det man sagt.

  Däremot brukar de som gör grafiken, sätter rubriker och framför allt de som sätter löpsedeln, vara ganska bra på att twista till sanningen lite mer än vad den sakkunnige egentligen uttalat. När jag påpekar detta får jag till svar att folk behöver läsa artikeln (dvs bakgrunden) för att förstå rubrik och löp. Det går att härleda löpet ifrån texten.

  Jag är istället av åsikten att rubriker, bilder och löp skall sammanfatta artikeltexten, gärna med en liten knorr. Men man skall inte förväntat sig att det är på det viset.

 • Hej!

  Jag har en fråga om lite underligheter i prognoserna här i sthlms-området.
  Jag bor på Södermalm, och brukar åka skidor strax söder om Södermalm, i Björkhagen.

  Därför har jag markerat både Södermalm och Björkhagen som favoriter, och därmed också lagt märke till dessa i mitt tycke underligheter.

  Björkhagen ligger c:a 3 km fågelvägen söder om Södermalm, och är en förort med ganska mycket ”landsbygd”, dvs mycket natur och lite trafik och glest bebyggt. Till skillnad då mot Södermalm som ju ligger i citykärnan.

  Man tycker ju att det borde vara kallare i Björkhagen än i city på Södermalm, men så visar inte prognoserna.
  De visar i stort sett ständigt att det är kallare på Södermalm än i Björkhagen.
  Just nu, t.ex, så visar prognosen att på morgnarna lör/sö/må kommer det att vara -10/-11/-11 på Södermalm, medan i Björkhagen ska det vara -4/-4/-5.
  Känns inte riktigt trovärdigt, va’ ?

  Och som sagt, jag hade inte skrivit detta om det var en engångsföreteelse, utan det ser ut på detta sättet hela tiden, kanske inte så extremt som nu, men alltid varmare i Björkhagen än på Södermalm…

  Mvh Johan

 • Kan berätta det är riktigt busväder här på sydostkusten i dag torsdag och det har varit så mer eller mindre hela veckan.

  Nu är det -3 ute och det blåser en kall byig nordostvind så snön tidvis yr från hustaken. Snön för det snöar mest hela tiden. Det är inga mängder som faller men det snöar mest hela tiden så snötäcket ökar på det viset. Har man ytterdörr och gångar på läsidan i väster kan det snö i drivor.

  Ja, så är det här just nu…

 • Busväder idag på sydostkusten? Vad räknar du då till sydostkusten? Här i Åhus har det varit sol och vindstilla hela dagen med runt 0 grader.

 • Johan: Prognosen för Björkhagen – det här skulle kunnat vara ett fall för Leif GW Persson:

  -Ja, alltså, Björkhagen den platsen känner jag ju väl till. Där var och festade en gång med en livad tjej . . .

  -Men det får du berätta en annan gång!

  -Jo, men på den där festen var det en annan snubbe – och det var det konstiga – han var från Björkhagen. . .

  -Men det är väl inte så konstigt om festen v a r i Björkhagen ! !

  -Jo, men han var från Björkhagen i S k å n e, Björkhagen strax norr om Ängelholm!

  -Så, du menar att. . .

  -Jo, att Johan, som tycker att det är lite för varmt i h a n s Björkhagen strax söder om Södermalm, kan av misstag har fått tag i väderprognosen för Björkhagen i västra Skåne. Och där brukar det ju vara varmare så här års…
  -Du är fantastisk GW!

  -Jo, men vänta. Jag minns en gång fick vi ett larm om ett stort slagsmål i Björkhagen. Vi ryckte ut, men allt var lugnt. För det var i Björkhagen nere i Nynäshamnstrakten. Ute vid kusten. Och där är det ju varmare vintertid än över land tack vare det öppna vattnet.

  -Så du tror Johan måste kolla vilken av alla tre Björkhagar som ligger ute på hans webbsida?

  -Ja, det tycker jag. Man kan aldrig vara nog misstänksam

 • @ Vera

  ”Busväder idag på sydostkusten? Vad räknar du då till sydostkusten? Här i Åhus har det varit sol och vindstilla hela dagen med runt 0 grader.”

  Åkej… då preciserar jag mej till Smålandskusten. Åhus ligger i Skåne och förenklar man kartan och gör Sverige till en stående rektangel så måste det bli sydkusten. Det är så jag tänker men det kanske inte blir alldeles bra… 🙁

  Förresten jag hade hemskt gärna bytt väder med dig idag… 🙂

 • Jag förstår! Definitionsbitar… Men då upplevde vi inte samma verklighet på olika vis i alla fall : )

 • Verkligen Kul, Anders!

  Du kanske har valt fel yrke och skulle blivit komiker istället?

  Du kanske tycker att det är roligt att ironisera, men såvida ERA SYSTEM inte visar på fel Björkhagen, så är det Björkhagen som jag har sparat i ”mina platser” Björkhagen/Stockholm, och inget annat.

  Men det är klart, jag kan ju inte veta vad ERA SYSTEM visar på för Björkhagen när jag väljer Björkhagen/Stockholm, de kanske är ute och cyklar i Skåne?

  Dock tycker jag att DU ska kolla det jag beskriver istället för att ironisera över att jag skulle ha valt fel plats. Ditt ironiserande ger ju knappast ett seriöst intryck av vare sig forumet eller siten.

  Mina frågor kvarstår: Idag visar t.ex. Södermalm/Stockholm: -2/-9 grader, och Björkhagen/Stockholm: -1/-4.

 • @Anders Persson. Fortsätt att roa oss andra som inte sitter och lipar över lite humor…