Högtryck, sol och sedan värme

Av Martin Hedberg

Ett högtryck rör sig söderut över landet. Till skillnad från det förra högtrycket vi hade så medför detta lite mer karaktäristiskt högtrycksväder, dvs klart väder med sol på dagarna och minusgrader på nätterna.

Men, som många i landets sydöstra delar redan noterat, så kan det blåsa och bildas snöbyar i kanten på ett högtryck. Så sker under onsdagen över Gotland, Öland, Småland och Blekinge. Men större delen av landet får annars en hel del sol och mest svaga vindar.

I stort sett hela landet har snö och den kommer att ligga kvar ett par dagar. Temperaturen sjunker och når 10 till 15 minusgrader i Götaland och Svealand natten mot fredag. Lite märkligt kan tyckas att det samma natt kommer att vara bara 1 till 10 minusgrader i Norrland.

Allt mer tyder på att temperaturen under helgen inte bara stiger, utan att det till och med blir riktigt milt med plusgrader i början av nästa vecka. I dagsläget ser det ut som om i stort sett hela landet får omkring +5 grader på tisdag. På onsdag nästa vecka kan det till och med vara upp emot +10 på en del platser!

Men sedan faller temperaturen tillbaka något, i synnerhet i landets norra halva. Återstår dock att se om inte temperaturerna håller för att Götaland och delar av Svealand skall få vår enligt definitionen i nästa vecka. I så fall kommer våren 2013 inte sakta smygande från söder som den brukar. Nej i så fall kommer den på bred front över ett stort område på en gång.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

26 CommentsLeave a comment

 • Blir så less på allt snack om våren! I en månad har de pratas om våren på denna sida.
  Det är riktigt märkligt att folk inte fattar trots att de bor i Sverige. Här finns de något som heter vinter. Och Februari är den i medeltal kallaste vintermånaden i södra Sverige.
  Jag hoppas de ska bli mycket kallare och snörika vintrar framöver. Så folk misströstar ännu mer.
  Hoppas mars och april blir riktigt svinkalla och snöiga långt ner i sydsverige.

 • @Knut:

  Jag tycker också om vintern, i synnerhet efter en kall, vindstilla och klar vinternatt med en lysande, eller åtminstone av solen belyst, måne, då snön gnistrande vit täcker fur, gran och gräs, och morgonen bjuder på en vit morgonsol, vars föga värmande strålar får rimfrosten på träd och buskar att bokstavligt glittra likt oräkneligt antal kristaller.

  Men jag tror nog att man lagom till mars månad anser att man fått nog med vinter, även om det varierar från person till person, men personligen anser jag att en vinter som oupphörligt håller vårt land i sitt våld å det längsta blir alltför ihärdig, och man börjar långsamt att längta efter våren.

 • Jag har fått för mej att dom flesta föredrar den varma årstiden framför den kalla. Dock känner nog de flesta en viss glädje av den första snön.

  De senaste vintrarna har tyvärr denna glädje berövats mej och ersatts med ett: Nej, nu börjar vintereländet igen…

  Orsaken tror jag är att de flesta senaste vintrarna här i sydost har börjat så brutalt. Svinkallt och snökaos pang bom direkt i början av december och sedan håller på till och från ända till mars eller april. Det blir en lång vinter åtminstone för dem som måste skotta snö för hand och ordna värme med ved.

  För övrig kan jag upplysa om att det känns svinkallt och det är snökaos precis just nu. Men i nästa vecka ska det visst bli lättare att leva har vår vän Martin lovat… 🙂

 • Knut vad sur du är!! Klart man vill ha vår, det är väl naturligt att vilja efter en lång kall vinter!! Ät dina D-vitaminer så du inte blir så pessimistisk!
  Och glöm inte att njuta av solen minst en halvtimme om dagen när den äntligen kommer tillbaks… <3

 • Knutte borde flytta till norra rysland o inte va så sur.Det är väl härligt med årstids-växlingar.Man ser nästan alltid fram till nästa årstid.

 • @Väderbiten:

  Det stämmer att innevarande vinter började med en hel del snö och blåst i SO-Sverige i december, men mig veterligen har det sedan i Sydsverige inträffat flera mildperioder under vintern, och jag förutsätter att sydöstra Sverige INTE utgör ett undantagsområde.

 • Ingen snö i Malmö tack och lov. Och Knut, vi i södra skåne är vana att få vår i början av februari om det ens varit någon vinter. Definitionsmässigt dock tidigast 15/2 eftersom det inte får vara vår innan dess

 • Äntligen våren!!!!Hoppas att det blir så nu.
  Det är väl självklart att dom flesta längtar till våren efter en sån här vargavinter.
  Nu ska ni se att det blir en riktigt bra sommar också
  (sommrarna efter vargavintrarna 2009-2010 var väl hyfsade vad jag minns.)
  Knut:ut och gå så att du får lite endorfiner så ska du se att du är glad när våren kommer….

 • @Eva-Lena:

  Tycker du att det har varit en vargavinter?
  Uppenbarligen varierar uppfattningen om hur en äkta vargavinter skall se ut från person till person.

  Enligt mig är det en vargavinter när det på mer än 15 veckor inte är en enda dag då temperaturen når över nollstrecket, då temperaturen i minst en vecka i streck varje natt sjunker under 15 minusgrader och då snön ej å det närmaste smälter eller åtminstone töar vid värmande sol.

  Om man går efter min definition, tillika min upplevelse, har vi inte haft en vargavinter i år, utan en något kall vinter.

  Det må vara så att snön legat ovanligt länge på sina håll i Sydsverige, men å andra sidan har det följande perioder varit mildväder där: 15-18 dec, 24 dec-9 jan, 27-31 jan, samt därefter några enskilda dagar i februari med töväder.

  Inte heller i statistiken utmärker sig innevarande på något sätt för att vara särskilt kall, utan den hamnar ej ens med på listan över 20 kallaste vintrarna i Sverige sedan 1900, vilket var fallet med såväl vintern 2009/10 som 2010/11.

  Notera också att vintern 2010/11 inte heller genomgående var kall, utan att det vid upprepade tillfällen i januari, samt i början respektive slutet på februari det året, var förhållandevis milt väder. ´

  Vintern 2009/10 däremot, är ett praktexempel på en äkta vargavinter, alltså enligt min definition, då snön i Stockholm låg mellan 14 december och 2 april, vilket är osedvanligt ihärdigt, och i februari hade vi mer än halvmetern med snö.

  Kan som kuriosa säga att mina släktingar i norra Kroatien fått så mycket att snö denna vinter, uppåt 7 dm i Zagreb i mitten av januari, att de t o m är trötta på snön, vilket jag aldrig har hört talas om tidigare, och likväl har det inte varit anmärkningsvärt kallt där, bara anmärkningsvärt snörikt.

  Så förhöll det sig även ett par vintrar under 1990-talet, exempelvis 1993/1994, som intet var jättekall, men likväl osedvanligt snörik, med exempelvis 60 cm snö på Söderåsen i slutet av januari. (Källa: ”Väder & Oväder under 1900-talet”, Raoul Iseborg)

 • @ Daniel

  Jag sa ”håller på till och från”. En riktig mildperiod *så man verkligen känner det* har det bara varit en enda och det var första veckan i januari.

  Det är en annan sak jag vill säga också och det är när jag studerat flödena i vattendragen här i sydost de senaste drygt två decennierna så kan jag konstatera att hela 1990-talet och halva 2000-talet var en *lugn* period där flödena var rätt lika och kom ungefär som väntat efter årstiderna. Men sen c:a 2005 och framåt kommer extremsituationer då och då som bryter mönstret. Man kan t.ex. se att 2006 hade en extrem vårflod här i sydost så vintern 2005/2006 torde varit mycket snörik.

  Men det extremaste av allt var vattenflödet i slutet av november 2010 då det totala översvämningar, ingen hade sett så mycket vatten nån gång. Mellan en vecka och fjorton dagar efter kom isskylan nedåt -20 helt plötsligt och allt bara frös till is. Genomdränkta husväggar frös helt enkelt sönder och trillade till marken lite varstans sedan kom en vargavinter värre än den här. Våren kom i april vill jag minnas så det var en lång (och jobbig) vinter.

 • @ Daniel

  Hur man upplever vinter beror på vart man bor och var du bor har jag ingen aning om. Vintern är inte lika över hela Sverige och teoretiskt skulle man kunna flytta runt och på så sätt få en vinter som strävar efter att likna idealet.

  Jag upplever det också den här vintern som en vargavinter. Ett ständigt snöskottande och snö som kan vara väldigt tung och kompakt. Aj, aj, aj jag har ryggproblem…. och får ta det väldigt försiktigt men ändå få värk efteråt. Men orsaken till upplevelsen *vargavinter* måste vara vindarna som så gott som ständigt har varit nord, ost eller nordost. Har du nånsin hört talas om milda nordostvindar vintertid?

  Kan berätta att de senaste dagarna kommit ca 20 cm snö från snöbyarna från Östersjön samtidigt som en isande kall hård och byig nordostvind. Det är ont om cykelspår i snön men för mig gäller cykla eller gå jag har inget annat att välja på mer än buss i så fall.

  Jag är trött på det här nu och längtar tillbaka till dom *snälla* vintrarna med västvindar. Åkej, det kan bli stormar men dom brukar inte bli så långvariga. Dom här extremstormarna som Gudrun och Per kan vi väl dock vara utan. 🙂

 • @Daniel… Hade Stockholm en vargavinter 2009-10 enligt din definition, eller vad syftar du på i din ”artikel”??? Då kan du ju kolla dina parametrar du ställer upp för din ”Vargavinter” och hur dåligt de passar in på ex Stockholm vintern 2009-10, eller du kanske syftade på Ojmjakon i Sibirien???

 • @”allasomtyckerdetskallvaravårfastdetärvinter”

  Som skidåkare finns det inget mer inspirerande än minst 20 cm snö och minusgrader, d.v.s. vinter. Om inte det finns duger även bärig kärnis för skridskoåkning. 🙂

 • Mer vinter tack. Gärna sol men inte värme i Feb. Då blir det kallt i Maj när den riktiga våren ska infinna sig.

 • @till alla som kommenterade mitt inlägg

  Jag undrar vem de är som behöver d-vitaminer och allt va det var ni skrev !?

  Ni som är sura o pessimistiska. Jag gnäller inte över nån vinter och lider inte det minsta. Men att börja prata om våren när inte ens halva vintern gått blir man less på. Meterologerna är lika usla på det som gemene man.

  Förövrigt ska ni inte lita på nån vår i nästa vecka som de olika vädertjänsterna lovar. Iskalla nordvindar kommer dominera helgen efter denna (hoppas de kommer ett par meter snö samtidigt).

  Ja jag skottar för hand och eldar med ved !

  De enda jag lider med är djuren och äldre människor ! Resten är bara gnällfolk.

  Husen är billiga i Spanien och Porugal nu, flytta dit..

  Peace och Punkt

 • @Rutger B:

  Vintern 2009/10 var kanske inte en av de värsta sedan 1700-talet, men likväl mycket kall, och i Stockholm hade vi mellan 28 december och 4 februari inte en enda plusgrad, vilket kan bekräftas om man läser om januari 2010 på SMHI. Måhända stämmer vintern i fråga något dåligt överens med mina parametrar, men jag kan med all säkerhet säga att vi i Haninge dels en vecka i mitten av januari, dels en vecka i slutet av februari, med nattemperaturer under 15 minusgrader, låt vara att detta inte gällde samtliga sju nätterna de respektive veckorna, men väl merparten av dem. Visst, jag kanske överdrev det där med 15 veckors isdygn; jag tvivlar på om detta överhuvudtaget har existerat i Stockholms historia. Nej, det jag egentligen ville säga var att många som nu fryser litet extra kan komma ihåg vintern 2009/10, med en lång snösäsong samt en förhållandevis lång period med isdygn.

 • @ Knut

  Gnälla på vädret har man gjort så länge jag kan minnas så det är inget konstigt med det.

  I det karga klimat vi lever i ser jag det snarare som en mänsklig rättighet.

  Jag har svårt att tänka mig vikingarna ständigt sjöng lovsånger till vädergudarna och tackade för snö och kyla under de levnadsvillkor som stod tillbuds då.

  Men det är också olika människor emellan. Själv känner jag total maktlöshet inför någon som är nöjd och lycklig med allt.

  Sådana möten blir oftast inte längre än nödvändigt.

 • @Daniel. förstår inte ditt syfte med att skriva en massa en massa oseriösa påståenden som du sedan backar från och skriver att du överdriver etc etc….

 • Svar till Daniel:

  Ska man jämföra denna här vintern med förra årets vinter som bara varade i några veckor så kallar jag den här vintern för vargavinter och det står jag fortfarande fast vid.
  Någon mildluftsattack hit och dit varade ju som bekant inte speciellt länge och i det stora hela så har minusgraderna härjat rejält.
  Vintern började i slutet av Nov och det är vinter fortfarande så vitt jag kan se när jag nyligen var ute.
  Vindarna har blåst från Nord-Nordost i stort sett hela vintern, så ja jag kallar det för vargavinter
  och den är ju inte slut än, hela Mars kan ju tyvärr bli kall…

 • @Rutger B:

  Det var inte meningen att det skulle vara ett oseriöst inlägg. Jag ville bara ge uttryck för min irritation över att många upplever denna vinter som historiskt kall. Jag läste i efterhand igenom min kommentar, och insåg att 15 veckor knappt en gång passar in på Norrland. Denna gång var det på intet sätt en ursäkt för att slippa undan alla tillrättavisningar, utan jag framförde kommentaren först, och tänkte sedan, då det redan var försent att få det skrivna oskrivet. Däremot står jag fast vid att i enlighet med min definition ej kalla innevarande vinter för en vargavinter, då såväl 2009/10 som 2005/06 var värre (hittills).

  @Eva-Lena:
  Det stämmer att vintern pågått länge, men en gedigen vargavinter brukar liknande mildluftsattacker som vi hittills haft denna vinter ej uppenbara sig överhuvudtaget, såsom 2009/10, då vi i Stockholm hade oavbrutet isdygn 28 december-4 februari. Jag förstår att många efter tre kalla vintrar blir alltmer frustrerade, men eftersom att jag är fäst vid detaljer kan jag inte hjälpa att innevarande vinter, enligt min definition, (notera att jag tar tillbaka dessa 15 veckor och ersätter dem med 3-4 veckor), ej är en vargavinter. Finns det något institut som prognosticerat en kall marsmånad, eller är det så att du tror på persistens, alltså att det väder som nu råder skall fortsätta?

 • Bor man i lägenhet 5 trappor upp som håller konstant rumstemperatur året och och läser förskönande väderkrönikor som är tänkt att läsas av alla i landet varhelst man bor så kan man säkert få intryck av att den ena vintern är den andra lik

  Men bor man i ett oisolerat hus och värmer sig med vedpinnar och dessutom har lite väderminne så märker man direkt skilladen både från väder dag för dag, månad för månad och den ena vintern till den andra.

  Med hjälp av klimatdata från webben kan man oftast få bekräftelse för det man upplever.

  Men som sagt, upplevelserna är olika från person till person.

  Jag tycker t.ex. det var lättare att ta en kall vinter när man var yngre hade ork och allt var mer eller mindre fixat.

  ”Vaddå snö??? De e ju gött å ut och slira med bilen ju… he he he”

 • Tror knappast att någon bor i ett oisolerat hus i Sverige. Antar att du menar att folk ex. bor i stugor timrade av liggtimmer utan tillägsisolering. 6 tums timmer är inte oisolerat, det är 6 tums isolering, av den bästa byggprodukten-trä.