Helgvädret och kall global uppvärmning

Av Martin Hedberg

Kan det vara så här kallt i en globalt uppvärmd värld? Eller är det kyliga svenska marsvädret ett tecken på att växthuseffekten bara är en förevändning för staten att höja bensinskatten? Eller är vi på väg mot en ny istid?

Svaren är Ja, Nej och Nej.

Och hur blir vädret i helgen?

Vädret i Sverige präglas fortfarande av högtrycket. Det ger mestadels klart väder, vilket i sin tur ger soliga dagar med stigande temperaturer. Men om nätterna så sjunker temperaturen igen. Det blir relativt svaga vindar och nederbördsfattigt. Ungefär som vi haft det den senaste tiden med andra ord, möjligen lite högre temperaturer.

På tisdag och onsdag nästa vecka så blir det istället blåsigt och nederbördsrikt. Kalluften ligger kvar, men det blir inte så stora skillnader i temperatur mellan dag och natt. Temperaturen stabiliseras istället kring ett medelvärde av de tidigare dag- respektive nattemperaturerna.

Och hur var det nu med den globala uppvärmningen?

Min termometer anger att det, just nu, är -17 grader utanför mitt fönster. Betyder det att det är samma temperatur i en annan stad? -Nej. Betyder det att det kommer att vara samma temperatur här i eftermiddag? -Nej.

Trenden på temperaturen utanför mitt hus fram till lunch kommer att vara att den stiger med 2-3 grader per timme. Betyder det att det kommer att vara +43 grader utanför mitt fönster om ett dygn (-17 + 2,5×24 = 43)? Nej, det troliga är att det återigen är omkring -17 grader.

Vi människor gör ofta för stort nummer av korta trender. Förvisso börjar stora förändringar med små. Men alla små förändringar leder inte till en stor förändring. Eller som jag skrev i en kommentar tidigare: Just nu är jag hungrig. Det betyder dock inte att jag håller på att svälta ihjäl, jag har bara inte ätit frukost ännu. Igen.

Klimatet är statistik av vädret sett över flera års sikt. Att det är kallt i Sverige i mars 2013 betyder inte att det är kallt på alla andra platser på jorden just nu. Det betyder inte heller att det kommer att vara kallt i Sverige i april eller i augusti.

På samma sätt är en enskild orkan eller värmebölja inte ett bevis på vare sig global uppvärmning eller människans påverkan på klimatet.

Allt väder är påverkat av att människan påverkar jordens strålningsbalans. Högtrycket och det kalla vädret vi har just nu, såväl som stormen Gudrun, värmeböljan i USA i fjol och duggregnet i midsomras är alla konsekvenser av detta.

Om människan inte hade påverkat jordens strålningsbalans genom markförändringar och  utsläpp av aerosoler och växthusgaser så hade vädret idag varit annorlunda. Jag kan inte säga vilket väder det hade varit, bara att det hade varit annorlunda. Och inte bara vädret hade varit annorlunda, även klimatet hade varit det. Dvs medelvärdet av vädret hade varit annorlunda.

Den långsiktiga trenden på väderutvecklingen är att det blir varmare, avdunstningen ökar, nederbörden ökar, glaciärer och permafrost smälter, havsnivån stiger osv. Detta sker vi genom många små förändringar. Alla går inte i samma riktning hela tiden, men sammantaget flyttar de medelvärdet i de riktningarna.

Ungefär på samma sätt som att det kommer att vara sommar i Sverige om fyra månader, trots att det är vinter just nu.

Trevlig helg i vårvintersolen.

/Martin

142 tankar på “Helgvädret och kall global uppvärmning”

 1. Japp, människan är en märklig varelse. Hon/han väljer alltid svåra och besvärliga lösningar på allting. Ett exempel som passar här är utsläppshandel. Den kostar massor med pengar, byråkrati, drar massa arbetstid som kunde användas inom skola och sjukvård – och som samtidigt medför en miljönytta som är i det närmaste noll. Istället för denna finns det betydligt enklare sätt.

  Svara
 2. Janne, varför kan enbart ett par transportsätt använda el?!? Elbilar är inget nytt. Faktum är att i bilens barndom var elbilen vanligast. GM gjorde en uppskattat elbil för 20 år sedan, men den drogs in av politiska skäl. Detsamma gäller lastbilar. Det är inget problem att fixa dem också på el.

  Men det behövs ett riksdagsbeslut om att vi skall gå över till el på hela fordonsparken om tex 10 år. Då gäller det att bygga kraftverk, bygga ut elstamnätet, eltankstationsnät, elbilar, ett fungerande debiteringssystem på batterier/tankningar… Det sköter inte industrin av sig själv.

  Svara
 3. tänkarn, människan har gjort en massa påverkan på planeten. En del bidrar till global uppvärmning och andra till avkylning. Flera samband är dock oklara. Gör vi åtgärder för att kompensera andra, så har de också påverkan. Även naturliga orsaker påverkar.

  Nu till FAKTA som du så gärna gillar:
  1. Förändringar i vattenånga på högre höjder står för 3ggr mer positiva tillskott än koldioxid. Detta upptäcktes redan 1978 med sk bandmodeller och samma resultat har fåtts fram av flera forskargrupper. Bandmodellerna har jämförts mot verkligheten och de stämmer bra.
  2. Mängden vattenånga har mätts ovanför Boulder, Colorado och där har halten gått upp kraftigt sedan 1980 då mätningarna startade. Mycket kraftigare ökning än koldioxid.
  3. Man vet inte vad som påverkar halten vattenånga. Mycket forskning saknas i detta område. Det står att läsa om i IPCC senaste rapport från 2007.

  Utifrån ovanstående vad drar du för slutsats av vissa åtgärder? Om vi bortser från det ekonomiska, utan bara ser på det rent klimatmässiga, är tex inblandning av sockerrörsetanol från nylagda sockerrörsfält för att dryga ut bensinen en tjänst eller en björntjänst? Kanske bättre att spendera pengarna på ett riktigt åtgärdsprogram med större chans till framgång.

  Martin: En fakta som du glömt (?) att nämna när det gäller vattenånga är att den är positivt återkopplad till temperaturen. Dvs när det blir varmare så kan luften innehålla mer vattenånga. Då blir det mer vattenånga och dtå blir det dessutom varmare.

  Och nu till hönan och ägget: Vad gjorde att det blev varmare ”första gången”? Här är koldioxid, metan och andra växthusgaser starka kandidater. Med mer växthusgaser så blir det lite varmare. När det så blivit lite varmare så avdunstar mer vatten till vattenånga. Då blir det ytterligare varmare.

  De långlivade växthusgaserna (koldioxid, metan, lustgas och freoner) skapar förutsättningar för atmosfären att innehålla mer vattenånga. Det är det du observerar.

  Svara
 4. En del har ju framhållit detta o det tycker jag är rätt. Det här med växthuseffekten o si o så många graders höjning på si o så många år har blivit” en fråga om lobbyism för varan, både en politisk o ekonomisk ” där ” oliktänkande nedvärderas ”, typ !

  Svara
 5. Visst Martin är det bra att ni finns som väderspåmän. Men sanningen är ju den idag att klotet på 16 år inte blivit varmare. Medan CO2 ökat väsentligt. Slutsatsen är den att det bör vara något fel i antagandet (prognosen) att CO2 driver på jordens medeltemp. Vad vi också kan konstatera är förutsättningen för växtligheten och därmed jordens försörjning ökat.

  Du skriver i ett inlägg tidigare att Klimat och väder är skillda saker. Javisst är det så. Märkligt då med dina kollegor som går ut och talar om hur vädret kommer att gestalta sig med ökande temperaturer, minskad nederbörd som snö i norra Sverige samt ökad vattennivå i Stokholmstrakten.

  Vi kan nu konstatera att en viss AGW tillskyndare inom definitivt huggit i sten.

  Jag tror det vore bra om ni väderspåmän ägnade väderprognoser och utvecklingen mot säkrare sådana mera tanke än att försöka sig på att tala om (gissa) hur klimatet kommer att gestalta sig.

  Svara
 6. För ungefär en månad sedan lovade du att vi skulle få återse Australien, Nya Zeeland, Kina osv på den stora nederbördskartan – men än så länge lyser de med sin frånvaro. Varför?

  Svara
 7. Vädersida ?

  Just nu skulle jag skämmas som yrkesman om jag vore meteorolog.
  Ännu en gång har man misslyckats totalt i prognosmakeriet.
  Vart tog snön vägen som skulle komma imorgon!?? Så fruktansvärt besviken.
  Nog för att de ska snöa i Skåne men jag bor i Borås. Och även här utlovades det snö. Senast igår 14mm i smält form. Idag är det nere på 1mm. Hur kan man misslyckas så kapitalt gång på gång ?
  Otaliga gånger i vinter har det utlovats snö. Men de har inte kommit nått. Torrare än Sahara har de varit.
  I lördags natt kom det 3 cm visserligen men de var inget som meterologerna utlovade eller hade med i sina sk prognoser.

  Är evinnerligt trött på detta kvacksalveri. De enda de borde få hålla på med är vädret som varit.

  Svara
 8. Det råder uppenbarligen skiftande bud gällande de exakta mängderna nysnö i södra Götaland i samband med morgondagens snöväder. Såväl DMI som YR.NO har, i synnerhet i västra Skåne, kraftigt tonat ned nederbördsmängderna, och enligt YR.NO:s uppdatering av morgonens prognos runt klockan 17, bör man i västra och södra Skåne på sin höjd vänta sig nysnömängder på 5-15 cm. Bara 28 minuter senare poängterade DMI på V2:s vädersida att snöovädret ser ut att drabba Hovedstadsområdet, nordvästra Sjaelland och norra Fyn lindrigare, än vad tidigare prognoser sagt, och rimligen bör även detta innebära att, åtminstone västra Skåne, utsätts för snöovädret i en något mindre omfattning, än vad som tidigare förutspåtts. Samtidigt ångar SMHI på med sina varningar om 15-25 cm snö i hela Skåne, när andra har sänkt värdena till som mest 15-20 cm på Österlen och östra Söderslätt, till 10-15 på västra Söderslätt, samt till max 5-10 cm i västra Skåne, alltså utmed Öresundskusten. Vad är det tillslut som gäller, 25 eller 15 cm?

  Svara
 9. Vattenånga i atmosfären, där tror jag nog att variation i solens instrålning har större betydelse än variation i luft temperatur. Man kan ju se det soliga Mars och April dagar, då det kan ånga från backen trots att det är flera minusgrader, eller isar som smälter när det är -10 i luften. Däremot en varm Juli natt då det är +18 grader då lägger sig daggen på marken. Nu verkar det som solen går in i en lugn fas, så det borde påverka koncentrationen av vattenånga i atmosfären… Sen har vi ju Jetflygen också naturligtvis, även om de i det stora hela kanske inte ’injicerar’ så mycket vattenånga i atmosfären, så kanske de har en stor betydelse eftersom de gör det på en hög höjd, där det normalt är väldigt torr luft…

  Svara
 10. Just nu är det ostlig vind. Har varit så hela mars och ska tydligen fortsätta så långt prognoserna sträcker sig. Är detta normalt?

  Svara
 11. Glädjande att fler än jag har genåmskådat växthuseffektsbluffen. Före jul var jag ensam att frågasätta detta vansinne! Vill ni veta mer så googla ”lilla istiden” så får ni skrämmande fakta om det som komma skall med ändrad golfström och förminskade solfläckar! Vissa forskare menar att norra europa kommer att få sibirien klimat i framtiden tvärt emot klimatisternas spådomar, Jag är rädd för att vi kommer få detta bistra klimat framöver tyvärr! Men all heder åt Martin som trots allt tar in kommentarer från oss ickeklimatister än och han med flera kommer alltid att vidhålla växthuseffekten tyvärr, vilka fakta som än läggs fram om motsatsen, för mina källor är inte lika mycket ”VÄRD” som deras av förståliga skäl som går mot deras TRO! Ha en bra dag i detta satans klimat!

  Svara
 12. För er som tycker att den globala uppvärmningen är bluff – den räknas inte som avbruten för att ni fått skotta mycket tre år i rad. Titta på bilden nedan för att se trenden. Detta är inte vad någon tycker, detta är fakta. Att förneka det här är att välja att stoppa huvudet i sanden, eller att helt enkelt inte begripa bättre. Det kanske blir enklare med bilder?

  http://www.google.com/imgres?imgurl=http://prasoondiwakar.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/01/Temp-Trend.jpg&imgrefurl=http://prasoondiwakar.com/wordpress/research/global-warming-trend&h=729&w=1194&sz=76&tbnid=sLrUy0qqw4DsWM:&tbnh=76&tbnw=125&zoom=1&usg=___775rJ-pLLtxlNXW_OSeWX6QhLA=&docid=jiDrcGVP5EDlXM&sa=X&ei=uihIUZyDLrP44QT32ICQCQ&ved=0CEMQ9QEwAw&dur=1178

  Svara
 13. Enligt smhi och klart.se skulle det falla 2cm i nacka.brorsan Min vart utringd kl22.00 på snöröjning då hade det kommit 9cm o har snöat av och till och är uppe i 12cm nu hur stora felmarginaler har ni??och ni siar om framtida väder!!!haha skamligt…

  Svara
 14. Det är konstigt att jusvårare något är att bevisa respektive motbevisa deståmer tvärsäkra är experter och troende.Väderprognoser är svåra att vara tvärsäker om,för facit kommer i morgon.Däremot vet vi inget säkert om klimatet förän om 20-30år.Frågan är om vi ens kan mäta temperaturen i jordens atmosvär på ett tillfölitligt sätt.

  Svara
 15. Hej Ingemar

  I Skåne har vi haft ostlig, nord ostlig vid sedan 1-dec 2012 i princip.

  I går måndag låg medelvinden på 25,5 ms/s ost, har aldrig upplevt det tidigare dvs storm från ost.
  Inte vad man väntar sig härnere 🙁 snorkallt i kvadrat.

  Men vad de som vet menar är att ost vinden kommer dominera skandinavien mer och mer vintertid.

  i takt med att isen på norpolen smälter, så släpps de sibiriska vinterhögtrycken längre och längre västerut, då vattnet blir kallare.

  Det vi har att vänta enl. dom är långa kalla vintrar med ihållande ost/nordost vindar .. och svinkallt.

  deras profetia stämmer ju på de senaste 5 vintrarna

  jep

  Svara
 16. I många av kommentarerna har förändringar av golfströmmen nämnts. Hade varit kul om Martin skrev om vad forskningen säger angående golfströmmen.

  Svara
 17. Sture

  Jag tror det är du som stoppar huvudet i sanden efter att ha läst ett digram.

  Av ditt digram kan vi läsa att jordens medeltemperatur ökat. Ingen som helst tvekan om detta men vad som orsakar denna temperaturhöjning framgår inte av digrammet.
  Det är också fakta att de senaste 15 årens temperaturhöjning var ingen heller väldigt liten. Trots att CO2 halt stigit kraftigt.

  Så då är vi ense att temperaturhöjningen som du i ditt diagram visar inte kan bero på CO2 halten eller hur?

  Hur vill du förklara att temperaturhöjningen som finns i början av ditt diagram.

  Tar gärna emot en förklaring på detta.

  Svara
 18. ”Kallt vinterväder dominerade i västra Europa med temperaturunderskott på omkring 1 grad. I östra Europa var det däremot milt med temperaturer på i allmänhet 4-7 grader över det normala. Även på Island var det stora temperaturöverskott. Reykjavik och Stykkisholmur hade båda sin tredje mildaste februarimånad. Där har mätningar pågått i 143 respektive 168 år.”
  Källa: SMHI

  Svara
 19. Martin

  Här kommer en mycket intressant inlägg i debatten från en av dina föregångare:

  Alf Nyberg (1911-1993) var 1955 till 1977 chef för SMHI. Han var meteorolog. Efter honom har ingen fackman (geovetare som meteorolog, hydrolog eller oceanograf) basat för SMHI.

  År 1990 skrev Nyberg ett brev till dåvarande miljö-och energiministern Birgitta Dahl. Om det besvarades vet jag inte.

  Brevet är publicerat i Svenska Meteorologiska Sällskapets tidskrift Polarfront, nr 91, April 1997.

  Till statsrådet Birgitta Dahl!

  Som trädgårdsodlare och pensionär har jag med undran hört om planer på att minska utsläppen av koldioxid i Sverige. Det har t.o.m. diskuterats att införa skatt på utsläpp av denna gas. Det synes mig ändå klart att den uppvärmning som eventuellt kan förorsakas av koldioxiden måste vara gynnsam för landets ekonomi. Mindre uppvärmningskostnader, som skulle bli följden av en höjd lufttemperatur är en fördel, mindre vägrenhållningskostnader och lägre transportkostnader till lands och till sjöss är andra. För växtligheten är givetvis en förändring till varmare klimat en stor fördel.

  Det är givet att man med ansträngning kan hitta några nackdelar också men att tro att vårt nuvarande klimat skulle vara optimalt förefaller helt orimligt. En mindre minskning av vårt koldioxidutsläpp som vi kanske skulle kunna uppnå kan ju inte heller märkbart påverka den globala mängden koldioxid och därmed ej rädda världens befolkning i övrigt från befarade katastrofer.

  Jag vore tacksam för att få veta vilka skäl som föreligger för att Sverige skall engagera sig i en verksamhet som synes vara mot landets intresse och hoppas på ett klarläggande svar.

  Stockholm den 20 mars 1990.

  Alf Nyberg

  Svara
 20. sant som du skrev att temperaturer mäter man med instrument. men de värden man får med hjälp av instrumenten används sedan för att vinkla hur klimatet i det stora hela ser ut som

  Svara
 21. Aftonbladet hade utsända reportrar i skåne för att rapportera om den sk ”snösmockan”. Militären va redo med bandvagnar och klass 2 varningen ett glödhett samtalsämne. Allt spektakel ser ut att resultera i lokalt några cm nysnö.

  Snacka om Praktfiasko!! MoahahahaMoahahaha
  Bara att gratulera att ni slapp undan den polska ”snöchocken”. Här däremot några mil öster om sthlm har det kommit 15cm o fortsätter vräka ner. Skulle ha kommit 2 cm enl. prognosen.
  Vill inte klandra någon men märkligt hur det kan bli så fel. Hoppas nästa blogginlägg handlar om att våren sveper in på bred front, är så satans less på denna vinter.

  Svara
 22. Kul att du påpekade att det vräker ner snö några mil öster om stockholm mumin, här i Västerås däremot har det inte kommit en flinga….måste ligga väldigt lokalt

  Svara
 23. Göran! Det var på den tiden när det fanns skickliga yrkesmän som tittade till fakta och inte var köpta av klimatister!

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: