Att förklara väder med ekonomi

Av Martin Hedberg

Högtrycket består. Det gör att vädret fortsätter på den inslagna vägen: Det blir överlag klart väder. Detta gör i sin tur att det blir soligt om dagarna, men också att nätterna blir kalla.

Att temperaturen åker jojo hänger samman med ”strålningsbalansen”. Man kan jämföra det med ens ekonomi: Om man tjänar mer pengar än man spenderar så ökar saldot på bankkontot. Men om man istället handlar för mer än man drar in så minskar saldot.

Det räcker inte med att bara tjäna någonting för att man skall gå plus. Man måste tjäna mer än man spenderar för att få mer på kontot. Det är detta som gör att dygnets lägsta temperatur ofta inträffar omkring en timme efter solens uppgång: Det är först då som solinstrålningen är kraftig nog för att överstiga den energiförlust vi hela tiden har i form av utstrålning av värmeenergi från Jorden.

Det är också här som man märker effekten av moln. Molnen dämpar solinstrålningen, det har nog ingen missat. Men molnen dämpar även utstrålningen av värmeenergi. Moln är därmed lite som en förkylning: Man kan inte jobba och dra in pengar, men man kan inte heller spendera så mycket. Saldot på kontot förblir ungefär detsamma från ena stunden till den andra: När det är mulet så varierar inte temperaturen så mycket över dygnet.

Vill man spinna vidare på metaforen med ekonomi så kan man konstatera att vi just nu har lånat ut pengar: Den varma luften vi hade för någon vecka sedan är ersatt med kall luft. Den situationen ser ut att bestå ett tag. Det fortsätter att vara kallare än genomsnittet i alla fall en vecka till. Därefter blir det lite varmare, men inte riktigt så varmt som det brukar vara så här års.

Metaforer, dvs att likna ett system med ett annat, kan bidra till att förklara saker. Men det kan även förvilla, så man skall inte dra jämförelserna för långt. Lånar man ut pengar så brukar man kunna ta ut ränta, men så fungerar det inte med temperaturen: Vare sig våren eller sommaren behöver bli extra varm, eller kall för en delen, bara för att det är kallt just nu.

Det kommer att driva förbi en del moln och något snöfall kommande dagar, men överlag är det högtrycket, solen och stora temperaturvariationer som dominerar vädret.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

58 CommentsLeave a comment

 • Lite OT kanske men jag skrev kommentaren före jag läste Martins blogginlägg ovan, men det ska jag läsa noga senare…

  Ryssland Röst låter meddela det är rekordkallt vårväder i Ryssland och att temperaturen i Perm (vid Uralbergen) är rekordlåga minus 37 grader. Sådan kyla har inte registrerats sedan 1983.

  http://swedish.ruvr.ru/2013_03_09/Rekordkallt-varvader-i-Ryssland/

  Själv kan jag bara hålla med och att iskylan känns ända hit. Våren börjar isande kall som om det vore mitt i smällkalla vintern. I dag har det varit extra jobbigt med ihållande blåst och så där 12-15 sekundmeter i vindbyarna plus envisa snöbyar från Östersjön. Vinden har varit ostnordost hela dagen.

  Typiskt den här vintern har varit nordostvinden. Och att den skulle ha något angenämt med sig tror jag det är få som tycker. Typiskt också har varit vinterhögtrycken som Martin flera gånger har berättat om.

  Högtryck på sommaren längtar nog de flesta efter men vart är dom då?

  Ärligt talat…
  När hörde du senast talas om ett högtryck i juli som stannat kvar minst en vecka eller kanske två?

  Jag kan inte direkt minnas det och det har definitivt inte hänt de senaste åren men för något tiotal år sedan minns jag en eller ett par somrar det var så fint och soligt väder så länge att jag nästan tröttnade. Det känns främmande att säga så idag när sommar efter sommar mest har regnat och blåst bort. För att inte tala om denna åska som sommarlågtrycken för med sig och som jag personligen lider fruktansvärt illa av med en migränliknande huvudvärk. Det är inget jag längtar efter måste jag säga. 🙁

  En annan intressant notering är att statliga Rysslands Röst förklarar mars som en vårens månad. Och är mars vårmånad i Ryssland så är den banne mig det här också.

  Så det så! 🙂

 • Sommaren 2010 bjöd på en flera veckor lång värmebölja i södra och mellersta Sverige, med flera dagar med över 30-gradig värme. Detta får ej glömmas när man talar om de senaste årens väder.

  Högtrycksperioder som varat längre än en vecka hade vi förövrigt somrarna 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002 och 2001, och ändå var det bara 2002, 2003 och 2006 som var bra somrar, medan 2004 och 2007 tidvis var riktigt dåliga.

  Således är det enbart somrarna 2000, 2011 och 2012 som inte stoltserat med längre högtrycksperioder. Men av SMHI:s nederbördskartor att döma, hörde sydöstra Götaland till de områden i Sverige som inte fick överdrivet mycket regn under sommaren, och i augusti skall det ha varit problem med låga vattenflöden, åtminstone i Blekinge. I Skåne där jag stundom befann mig under sommaren 2012, var det under sensommaren riktigt torrt, och där hade vi en dryg augustivecka med torrt, varmt och mer eller mindre regnigt väder.

 • Bra skrivet Väderbiten 🙂 Håller med om att mars är en vårmånad det lärde man ju sig till och med i skolan!
  Tänkte själv bara vara dryg och kommentera det här med ekonomi och värme/kyla… Om jag uppfattat det rätt så är det nu vi betalar tillbaks de alla de ”gröna” vintrarna som vi hade för några år sedan??? Då borde vi ha innestående för de totalt värdelösa vårarna som det varit nu ett par år i rad, med frost i maj för 2 år sedan som slog ut alla grodäggen bl a och förstörde äpplena på en del träd..
  …. Och är det någon som minns april månad 2010, tror jag det var, vi bodde då i skåne och då var det mellan 15-20 grader varmt… Suck…. Trånar…. 8)

 • Vid närmre eftertanke.. Det måste ha varit 2009 som april var himla varm!

 • Pedagigiskt och bra, Martin! Jag tror att det är många som går och ställer sig själva frågor om väder och klimat, men som man aldrig får bevarade. Det kan gälla varför vissa väderfenomen uppkommer, varför vädret ser så olika ut på olika platser på jorden etc. Fortsätt gärna förklara för oss intresserade amatörer!

 • Ja, exakt när ett högtryck stannat längre än 1 vecka i Juli kan jag inte säga. Men jag vet iaf att jag bärgat hö i Juli och Aug de senaste 20 åren. Och det klarar man inte under en vecka för att få bra kvalitet, så någon period varje sommar har det iaf blivit en veckas uppehåll, det har varit på håret ett par år med endast 5-6 dagars uppehåll minns jag. Mars är inte vårmånad, det kan man lätt kolla genom fönsterrutan, varför dela in det i kalendermånader, det stämmer bättre om man anser våren tillhör sista hälften av Mars. Naturen bryr sig inte om våran kalender.

 • Sommarhögtryck? Nä fy för bubblan. Massa chemtrails i skyn som påminner om de som försöker förstöra vår planet, utan att någon gör något. DET vill jag helst slippa se/ bli påmind om under sommaren. Tacka då vet jag ett rejält åskoväder. med stormvindar och spöregn, och gärna med en vacker regnbåge som avslutning. Att se dimma komma upp som rök från havet tidiga sommarmorgnar är också en vacker syn. De dagar då det är högtryck så klarar jag bara av att vara ute mellan 3 och typ 6 på morgonen, och mellan 18 och 23. Mitt på dagen är det för mycket luftföroreningar, för ljust/ varmt.

 • En något annorlunda jämförelse och i mitt tankedjup drar jag mig till minnes ett blogginlägg med liknande tema, som jag själv kommenterade. Klickar på länken Ekonomi och ser att inlägget skrevs i slutet av augusti 2010 rubricerat ”Om väder vore ekonomi”. Handlade om analyser som utgjorde underlag för väder- och ekonomiprognoser och en jämförelse mellan dessa för att få fram om samma metod och analysunderlag var tillämpbart för båda kategorierna.
  Andemeningen i detta och föregående inlägg kan tyckas lite halsbrytande, men ändå på något sätt tankeväckande, då de öppnar ögonen och får läsaren att tänka i nya banor – på så sätt en användbar pedagogik. Ger helt enkelt nya perspektiv. Så gärna en fortsättning med nya metaforer och andra parametrar!

 • Årstiderna definieras inte enbart av vädret som en del tycks tro. Årstiderna bygger också på fenologi dvs händelser inom flora och faunaområdet (tex flyttfåglars ankomst eller när en blomsterart blommar) och astronomiskt dvs solens vinkel över horisonten och upp o nedgångstider.
  Därför brukar mars räknas till våren. Även om det vädermässigt och även klimatologiskt ofta är mer vinter än vår under i alla fall första hälften.
  Årstider bygger på både väder, klimatologi, astronomi och fenologi där dessa komponenter också delvis styr varandra.

 • Till Anders P. I dina svar på tidigare bloggar så nämnre du alltid smhi och yr, när jag pratar om svängiga prognoser. Var hämtar klart sina prognoser från. Dmi har hel helgen hållit fast vid -5 grader om 8 dagar för min ort, medan klart svängt mellan +1 och -10. just nu så skiljer det 18 grader på 11e dagen i klart prognos. Myforecast har bara justerat sin med 3 grader……….. Beror detta på att klart slavisk följer dataprognoserna rakt av? Vårvinter hälsningar!

 • Till kommentaren från signaturen ”Y”: Jag vet inte om du är identisk med den signatur ”Ylva” som jag besvarade för något dygn sedan. För att kunna besvara frågor så måste jag, liksom min namne ”GW”, veta lite mer från den som frågar, i detta fall var ”Y” bor någonstans.

  ”Ylva” sade att hon bodde i ”västra Götalands inland”. När jag gick in på DMI:s hemsida dess avdelning för utlandsprognoser hittade jag för Sverige bara de absolut största städerna, inklusive Göteborg, vilket ju är västra Gotland, men knappast dess inland. Dess prognos efter dygn 5 var på 0 grader för dagen -10 för natten, dvs i medeltal -5.

  Eftersom solen står rätt högt på himlen har jag svårt att tänka mig någon plats i Sverige som vare sig i prognos eller verkligheten kan hålla sig på -5 hela dygnet.

  Vad gäller yr.no, smhi.se och dmi.dk så beror de fundamentalt på 10-dygnsprognoser från det europeiska vädercentret ECMWF i Reading, UK. Bara de första två dygnen hämtar data från deras egna modeller, som dock, lite förenklat, är finskaliga versioner av ECMWF modellen.

 • Lennie säger: söndag den 10 mars 2013 klockan 12:33

  ”Sommarhögtryck? Nä fy för bubblan….. Mitt på dagen är det för mycket luftföroreningar, för ljust/ varmt.”

  Men blommorna öppnar sig för fullt och tar in det livgivande ljuset och värmen. Jag också blir mycket piggare och värk och krämpor märks inte på samma sätt. I dag har det varit hemskt med iskall hård byig vind och snöbyar som bara hållit på och hållit på möjligtvis med korta avbrott. Men banne mig mitt på dan tittade solen fram, inte så länge bara några minuter kanske, men då kändes allt så mycket bättre och blåsten inte riktigt lika kall. 🙂

 • @Väderbiten

  Jag antar att ni i sydöstra Småland drabbades av samma fenomen som Bornholm och ”sydhavsöarna” i Danmark, alltså såhär års sällsynt förekommande snökanoner, vilka kunde bildas då Östersjön är öppet.

  Vem vet, vi kanske får fira Valborg i full snöstorm och 0 grader i hela landet. 😉

 • Hej!Att det känns kallare efter soluppgången en kall vintermorgon har jag känt av och undrat varför.Råder motsatt förhållande vid solnedgången?

  Martin: Japp, temperaturen börjar sjunka innan solen gått ner under horisonten.

 • Hej! Vårens försening har jag hört förklaras med att jetströmmar i atmosfärens över skikt pressar kall luft mot oss i Norden. Någon gång måste ju jetströmmens låsning släppa och ”blåsa” åt något annat håll. Finns det prognoser på det också?

  Martin: Nu när det är kallare än det brukar vara i Skandinavien, så är det mildare luft än det brukar över Grönland.

 • Jag vet inte om jag förstått rätt, men ditt svar till Pelles kommentar ovan tolkade jag som att du menade att inga förändringar är nära förestående vad jetströmmen angår.

  P.S: Du svarade kommentatorn Äpplet med att ensembleprognoserna indikerade mildare väder efter den 20-21 mars. Ser det fortfarande ut så? Jag börjar nämligen bli orolig för att vi ”inte får någon vår i år”.

  //Daniel

  Martin: Ja. Temperaturen stiger, men sakta. Det ser inte ut att bli lika abrupt som när det blev kallt.

 • det är ju bara så typiskt när man trodde att det skulle bli vårväder och lite varmare så att man skulle kunna cykla till jobbet på morgnarna.
  Hoppas det blir bättre snart så att isen försvinner från cykelbanorna

 • Har kollat med mina anteckningar, vårens väder liknar mycket år 2006 då våren på allvar den 24 mars då +15,4 grader i Skogstorp ca 5 km söder om Falkenberg, så håll ut! vårvärmen kommer till påskveckan!

 • @tommy

  Jag tror att du syftar på våren 2005, då våren hastigt anlände den 23-24 mars efter en smällkall start på våren. 2006 blev det aldrig varmare än 11,6 grader i mars, och det året kom våren igång först den 26 mars.

  Vidare föreligger det en skillnad mellan årets marsmånad och 2005 respektive 2006 års marsmånader, då de sistnämnda två åren ej hade någon mildluftsattack, vilket vi hade förra veckan, då Kristianstad nästan hade 14 grader varmt. Men annars finns det många likheter mellan årets vårvinter och samma årstid 2005 och 2006, som du sade.

 • Till Ernst: Det är inte helt korrekt att det råder motsatt förhållande vid Solnedgången. Temperaturen börjar oftast sjunka redan någon timme efter tidpunkten då solen står som högst, medan temperaturen oftast börjar stiga ganska snabbt efter att solen har gått upp.

  Om man skulle göra ett diagram över dygnets medeltemperatur för en bestämd tid på året skulle diagrammet inte bli symmetriskt (utom möjligen där det är midnattssol).

 • När det gäller det ekonomiska så hoppas jag att lagen ändras nu så att det blir tillåtet köra med vinterdäck året runt.

 • Tycker vädret är perfekt just nu.
  Långa dagar med sol. Kylan får gärna stanna några veckor till.

 • Hej Martin
  Har en seriös fråga.
  Vet du om det finns någon forskare som undersöker möjligheten att vi är i början på en ny istid?
  Det eär inte bara här i Sverige som vi upplever en kall vinter. Känner folk runt om i världen som upplevt detta som en kallvinter bla i London, Barcelona och i Arabemiraten.

  Martin: Allvarligt talat: Seriösa forskare har inte så förutfattade meningar att de bestämmer sig för att forska på ”varmare klimat” eller ”kallare klimat”. Klimatforskare undersöker klimatet i sig. Om det skulle visa sig att vi gick mot en istid så skulle de berätta det.

  Men du upplever och hör talas om att det är en kalla vinter. Du får då skilja på väder och på klimat. Vädret är här-och-nu, klimatet är medelvärdet av vädret över stora ytor och lång tid (från tiotals år och uppåt).

  En analogi: Själv är jag, och säkert många andra i Sverige, just nu rätt så hungrig. Men det betyder inte att jag håller på att svälta ihjäl. Jag har bara inte ätit frukost ännu. Om en halvtimme kommer jag att vara mätt, men det betyder inte att jag håller på att fördubbla min vikt. Detta trots att de korta trenderna anger just ”svält” respektive ”övervikt”. Bägge dessa är en analogi på väder.
  Klimatet då: Jag väger ungefär lika mycket nu som för 1, 5, 10 och 20 år sedan. I princip samma vikt hela tiden, trots att jag flera gånger om dagen känner mig hungrig respektive mätt.

  Stora förändringar börjar med små förändringar. Men alla små förändringar är inte början på en stor.
  Att det är kallt här och nu betyder inte att vi går mot en istid.

 • Kommentar angående Martins svar till chrille:

  Isåfall skulle vi vara påväg in i en ny istid under hur många enskilda år som helst under 1900-talet, då det den här tiden på året var betydligt kallare bland annat 1942, 1947, 1966, 1971, 1978, 1987, 2001 och 2006. Samtidigt glömmer man att fjolårets mars var en av de varmaste vårt land upplevt, och detta motbevisar i princip tesen att istiden skulle vara nära förestående för Nordeuropas del. Inte sant Martin? 😉

 • Tack för svaret Martin.

  Daniel
  Men om man tittar tillbaka 4 år i tiden så är förra årets milda vinter ett undantag från de övriga kalla och inte tvärtom
  Av de årtal du nämner så har jag bara upplevt 2001 och 2006 och de vintrarna var däremot undantag från de milda vintrarna.
  Läste någonstans (kanske här) att kalla vintrar under 1900-talet kommer ungefär 3 på raken följt av milda vilket vi nu passerat

 • Hej! Vi ska till Budapest om 3 veckor men jag såg att det förväntas bli minus 13 grader nu på fredag! Det måste väl vara något slags köldrekord för Budapest i mars?
  Förra året var det vårväder och ca15 gr varmt när vi var där i mars.

 • Anna: jo bakom ett lågtryck som utvecklar sig över Osteuropa strömmar det ner kall luft och det kan bli -13 på natten i Budapest, det visar också ensembleprognoserna. Men redan under söndagen vänder det och nästa vecka kan det bli mellan 10 och 15 PLUSGRADER

 • ”Det är -5 grader i Östergarnholm kl. 13.54 den x:e mars 2013. Måste betyda att det blir en ny istid.” Suck!
  http://www.smhi.se/klimatdata/Manadens-vader-och-vatten/Varlden/februari-2013-varmerekord-for-norra-halvklotet-1.29164

  Kanske – jag vet inte – kan denna i och för sig på senare tid kalla väderlek tolkas som ett utslag av lokalt extremare väder. Större omslag kan man säga, eller som jag brukar säga:
  ”För att ersätta det här mäktiga låg-/högtrycket behövs ett än mäktigare hög-/lågtryck.”

 • Tänk vad fantastiskt det är. Vi har flera årstider som varierar år från år. Inte konstigt att vi har diskuterat vädret med varandra genom tiderna. Nuförtiden borde vädret va ganska ointressant för de flesta. De jobb de flesta av oss har är helt oberoende av vad det är för väder. Vädret blir bara viktigt när vi har fritid och ska åka Vasalopp eller ut med båten. Själv njuter jag av denna vårvinter. Skidåkning och solfångarna levererar skön billig värme! Lite ny snö skulle inte skada…

 • Jag tillhör kategorin människor som hellre blir glatt överraskad än grymt besviken. Därför brukar jag (tyvärr) utgå från ”worst case” och det gäller i största synnerhet på våren när jag väntar på att den förhatliga snön och kylan ska försvinna.

  Mitt absoluta skräckscenario vore att jag under min levnadstid får uppleva det man fick vara med om år 1816 och tyvärr ser det i dagsläget ut som om den profetsian kommer att bli sann i år. Måtte jag ha fel.

 • hej Martin,har du någon aning om när vi kan få vår här i södra småland? såg på en länk från Anders där han skrev att det kalla vädret skulle hålla på hela mars ut minst!!

 • Jag säger som Mattias A: Tänk vad fantastiskt det är! I går t ex kunde jag glida på skidor runt sjön Orlången i Huddinge genom att bara staka eftersom det var is och skare i spåren. Nästan ingen friktion alls. Vilken härlig upplevelse. Men lite nysnö skulle inte skada, så att man vågade åka i terrängen också. Just nu går det för fort utför i de isiga spåren.

 • @Lotta

  År 1816 var det s k ”året utan sommar”, vilket var ett resultat av ett massivt vulkanutbrott vars solskymmande partiklar tillfälligt kylde ned atmosfären.

 • Hej Anders P!
  Jag har jämfört en prognoser på vädersidan myForecast som gäller tiden framåt i 15 dagar för Växjö till och från under vintern. På sidor som baserar sina prognoser på ECMWF körningar är varierar längre tid väldigt mycket. Jag antar att myF använder NCEP som källa. Prognosen för Växjö om 10 dagar har stämt väldigt bra och variationen mellan mitt tittande på sidan är inte alls så stora som exv vissa svenska sidor. Är detta bara slumpen eller ligger det något i min iaktagelse (har ingen statistik att presentera). PS Härlig vintermorgon idag!

 • Daniel, har du bevis för det?Såvitt jag vet så är det där med vulkanen en ren gissning.

 • Stefan: Jag är inte bekant med MyForecast, så jag vet inget säkert. Men efter att ha tittat på ett antal 15-dygnsprognoser för olika platser skulle jag säga att många metoder kan ligga bakom deras prognoser, alla dock med användande av NCEP:s modell och, troligen, ensemble systemet (EPS).

  1.GFS:s 15 dygnsprognos rakt över
  2.Dito men med EPS de sista fem dygnen
  3.Som 1. men med en gradvis övergång från GFS till EPS.

  Deras sannolikhetsprognoser tyder på att EPS används i någon form, men det kan också vara fråga om statistisk tolkning, det sk. Model Output Statistics systemet (MOS).

  Det är ganska hög variabilitet genom hela 15-dygnsperioden för så gott som samtliga stationer vilket talar för 1. Med EPS får man efterhand en konvergens mot ett klimatologiskt typvärde.

  Det är signifikant att prognosen för Stockholm hade omkring -5 som max och -10 som min, ända till dygn 15.

  ECMWF:s motsvarande max/min prognos har -3 som ökar till +3 för max, och omkring -8 för min. Men då är det fråga om äkta max/min och inte, som jag tror är fallet hos MyForecst max/min av prognoserna giltiga för 00, 06, 12 och 18 UTC. Tar man den informationen från ECMWF så har de prognoser som ligger nära MyForecasts.

  Det är synd att du inte fört statistik över ”hoppigheten”. Enbart ”iakttagelser” räcker inte för att visa att ett system är bättre än ett annat och undersökningsperioden boer helst vara tre månader eller mer.

  Att de som använder ECMWF:s deterministiska prognoser rakt av lider av ”hoppighet” betvivlar jag inte en sekund. Frågan är dock om MyForecast är mindre ”hoppig”.

 • Här i sydöstra Småland har det snöat hela natten och eländet håller fortfarande på. Det snöar inte så mycket men det snöar hela tiden. Som duracellkaninen som bara håller på och håller på och håller på. Snöplogen körde nyss förbi och skottade upp en stor snövall där jag ska ut och in. Hittills har ser det ut att ha kommit 10 cm av det vita äcklet. Jag har en vedhög utanför där jag hållit på med torr ved de senaste dagarna för att värma mig med och nu ser det ut som en snöhög istället. Sen smälter den vita skiten och allt blir blött och måste torka innan det går att elda.

  Vad jag kan se kommer snön med kalla nordostvinden som har varit typisk den här vintern. Det mesta snön har i fallit på ostkusten och på västkusten har dom nästan sluppit snön. Det känns lite orättvist.

  För dom som inte har besvär av snön och det ”växlingsrika” vädret kan jag meddela att troligen vänder vindarna framöver och håller emot den kalla luften från nordpolen så att de ständiga lågtrycken från Atlanten kan ta en nordligare bana över Skandinavien och Sverige. Välkommen och njut av ännu en växlingsrik pissesommar åska – regn – blåst – lite sol – åska – regn – blåst – lite sol. Vikingarna måste varit rätt tuffa. Jag är säker på det finns skönare ställen att bo på än här…

  Har också konstaterat så många gånger att här över Sverige möter högtrycken från öst lågtrycken från väst. Kan det bli annat än kaos?

  Tänk efter lite nu….
  Hur ofta kommer ett lågtryck från Ryssland?

 • Då edet alltså officiellt… dwt blir ingen vår i år. Min favorit årstid ”försvinner”…
  Kan inte med ord beskriva hur ledsen o nedstämd jag blir..
  Martin: du har uttalat dig i Aftonbladet idag där du säger att det blir kallt hela mars. Hur säkert är det? Du brukar ju annars vara försiktig med att uttala dig om vädret så långt fram i tiden

  Martin: Jag var försiktig. Jag sade, när jag talade med dem igår kväll, att det inte var sannolikt att det skulle bli ett isdygn till denna säsong.

  Men jag antar att de förbisåg detta och istället gick på vad jag sade för ett par dagar sedan då de intervjuade mig första gången inför artikeln.

 • För ganska precis ett år sedan fick vi en kort period med värme över Sverige. Då sade Hedberg att ”så här varmt ska vi vänja oss vid för så kommer det bli ända upp till Luleå i framtiden”. Det han sade då har fastnat för så fort det är kallare än normalt så är det bara vädret men när det är varmare då är det klimatet…

 • Jag tittade på medeltemperaturen för igår. 8grader under det normala i Dalarna. Enligt prognosen ska vi få ännu kallare om två veckor. Dvs om normaltemperaturen går upp 2grader på två veckor, får vi mer än 10 grader kallare än normalt då.
  Är det möjligt att denna kyliga luft tilltar i styrka ? Känns jobbigt just nu med långtidsprognoser.

 • hej
  martin, du som förespråkar ”global uppvärmning”, erkänn att altihopa är en bluff. vi är på väg mot en istid. ”global uppvärmning” är statligt påhitt för att höja och försvara hög bränsleskatt.

  Martin: Varför skulle regeringen vilja ”höja och försvara hög bränsleskatt”? Ett trick för att få nya väljare?

 • Jag har precis kollat det väntade nederbörden i Hultsfred under de kommande två veckorna. Jag får det till drygt 40mm, det mesta nästa vecka. Eftersom det enligt prognos kommer vara minusgrader under nästan hela prognosperioden, så kommer nederbörden att vara i form av snö, och 40 mm vatten i snöform kommer då att vara ca 40 cm snö. Det vore väl ett rekord om något om detta skulle inträffa i senare delen av Mars? Dessutom så ser det ut att bli rekordkallt, med dygnsmedeltemperaturer runt ca -7… Jag kollade på Nyköping också och det är liknande siffror där. Jag har sett att tidigare har prognostiserade kraftiga nederbörd inte infallit, så jag tror inte att det kommer komma 40 cm snö under nästa 2 veckor, men jag undrar varför klart.se använder sig av en sån undermålig prognos tillverkare. Är detta det bästa ni kan frambringa?

 • @väderbiten

  Ett tips är att bygga en enkel vedbod som du kastar in veden i efter kapning/klyvning så att du kan skydda veden från det ”vita äcklet”. Själv tycker jag det är orättvist att Katterjokk har 1,5 m snö medans vi i Fjollträsk bara har någon dec. om ens det?

 • JEF

  Det är så det fungerar med alarmisterna.
  Jag ger mig sjutton på att man skyller på att det är den globala uppvärmningen som orsakar att det blir kallare än normalt.

 • @ Palle

  Det är många som skidsemestrar i fjällen det kanske vore nåt för dej? 🙂

 • Meningslöst med 14 dagars-prognoser de stämmer aldrig.Nederbörds-prognoserna är rena skämtet.

 • När man tittar på SMHI:s väderseit så skall det vara minusgrader varenda natt t.o.m. 31/3 . O på den norske nått liknande ! Men på den här är det ochså intressant att se på världens väder Idag hade ju Paulatak i Canada – 38 C Sen ang.Skåne kan man ju se på den danske! Kul att jämföra väderseiterna, ibland är dom inte överens ! Och 10-dygns-prognoserna. O pricka vädret när det är högtryck kanske inte är så svårt. Och ibland undrar jag över tidningarnas rubriker alla ” så här blir vädret i sommar ” ! Eller i vinter !?