De senaste dagarna har såväl internationell som svensk media publicerat flera artiklar som handlar om att vi skulle kunna få en ny ”lilla istid” inom något tiotal år. Det blir inte så, man har missförstått alternativt övertolkat vad man kan dra för slutsatser av en forskarrapport.

I det här fallet är det dessutom inte ens en vetenskapligt testad och publicerad rapport/artikel, det är en artikel som presenteras på en konferens! Det betyder inte att den är felaktig, men det betyder att man inte skall tillskriva den alltför mycket uppmärksamhet innan den blivit vetenskapligt granskad.

SolfläckarDet finns mycket att säga, men två saker slår mig tydligt:
1. Att en rapport/påstående som ”går emot strömmen” får så stor uppmärksamhet.
2. Att man inte anstränger sig mer för att beskriva vad forskarna egentligen säger.

Den första punkten är nog ett resultat av mänsklig empati i kombination med önsketänkande. Vi tycker spontant lite illa om ”etablissemanget” och vill gärna se den ensamme, listige riddaren välta detta.

Eftersom vi även blivit upp till öronen mättade med bevis om hur illa det är ställt med globala uppvärmningen och att vi människor bär skulden, så vore det även skönt om det visade sig att naturen/solen var god och räddade oss. Inte för att en istid skulle göra det, men om det ändå skulle bli istid så gjorde det ju inget om vi hade för-värmt lite så att den blev mildare.

Den andra punkten är ett resultat av dålig journalistik, ”kreativa” bild- och rubriksättare och en febril jakt på klick-vänliga artiklar.

Så det blir alltså ingen ny istid?

Nix. Det som Professor Valentina Zharkova presenterade är en modell som beskriver hur solfläckarna varierar. De skriver i ett pressmeddelande att:

”It is 172 years since a scientist first spotted that the Sun’s activity varies over a cycle lasting around 10 to 12 years. But every cycle is a little different and none of the models of causes to date have fully explained fluctuations.
A new model of the Sun’s solar cycle is producing unprecedentedly accurate predictions of irregularities within the Sun’s 11-year heartbeat.
The model draws on dynamo effects in two layers of the Sun, one close to the surface and one deep within its convection zone.
Predictions from the model suggest that solar activity will fall by 60 per cent during the 2030s to conditions last seen during the ‘mini ice age’ that began in 1645.”

Det man har gjort är att:

A: Man har skapat en ny, och som man hävdar bättre, modell av ”solar activity”, dvs antalet solfläckar.
B: Man använder denna för att göra en prognos på ”solar activity” och finner att den kommer ha ett nära minimum år 2022 och två ”full phase separation” mellan 2030 och -40. Då skulle antalet solfläckar falla med 60% och det har inte inträffat på 370 år.
C: När de två vågorna däremot är i fas med varandra får man en förstärkning av solfläckarna.

Jag kan börja med att förtydliga att ”solar activity” inte är solenergi. Solar activity är antalet solfläckar. Det är detta som beskriver solens 11-års cykel.

Modellen bygger på utsläckning eller förstärkning av två processer som har olika periodicitet. När de ligger i fas med varandra förstärker de varandra, när de ligger i motfas släcker de ut varandra.  56477main_destructive

Mängden solfläckar har i och för sig en koppling till mängden energi som når jorden genom kopplingen till ”solar flares”. Jag har skrivit om det tidigare, tex ”Håller solen på att somna?” och ”Stigande temperatur med eller utan solfläckar”.

Skillnaden i hur mycket energi solen strålar ut är mindre än 0,1% mellan låg och hög ”solar activity”.

SolenergiSolenergi (rött) och dess koppling till jordens medeltemperatur (blått). Från Wikipedia.

När det är låg ”solar activity” så strålar solen med 1366 W/m2 och när den är hög strålar solen med 1367 W/m2 utanför jordens atmosfär. Detta påverkar jordens klimat, men inte så mycket som man tidigare trodde. (Grafen ovan visar dessutom hur ”solar activity” påverkar jordens medeltemperatur. Det finns en viss påverkan, men den är liten jämfört med ökningen orsakad av växthusgaser och albedoförändringar.)

En artikel i vetenskapliga tidskriften Nature (Regional climate impacts of a possible future grand solar minimum) skrev om en eventuell effekt av minskad solaktivitet i fjol, 2014 (underligt att den inte fick så mycket uppmärksamhet?):

Any reduction in global mean near-surface temperature due to a future decline in solar activity is likely to be a small fraction of projected anthropogenic warming. However, variability in ultraviolet solar irradiance is linked to modulation of the Arctic and North Atlantic Oscillations, suggesting the potential for larger regional surface climate effects.

 

Solfläckar

Antalet solfläckar sedan 1600-talet. (Wikipedia)

”Lilla istiden” i slutet av 1600-talet (Maunder minimum) och början av 1800-talet (Dalton minimum) var dessutom relativt lokala. De påverkade klimatet i Europa och Nordamerika, men hade begränsad inverkan på hela jordens medeltemperatur.

Som synes av grafen nedan så a) syns knappt ”Lilla istiden” på global skala, och b) har vi redan nu höjt temperaturen med råge över de förändringar som förekommit de senaste tusen åren, alltså inkluderande Lilla istiden.

PAGES2k_MBH99

Jordens medeltemperatur rekonstruerad tusen år tillbaka i tiden. Gröna punkter är 30-års medelvärde av PAGES 2k rekonstruktion. Röd kurva visar global medeltemperatur enligt  HadCRUT4 data från 1850 fram till idag. Blå kurva och yta är orginalet till ”the hockey stick” av Mann, Bradley and Hughes (1999 ). Grafik av Klaus Bitterman. Källa: Thinkprogress.

Den effekt av minskad solaktivitet som Professor Valentina Zharkova föreslår skall inträffa 2022 samt 2030-40 skulle på sin höjd motsvara ett par år av uppvärmning. Och värmen skulle dessutom ”återtas” när de två dynamiska effekterna några år senare istället samverkar.

Att dra slutsatsen att det skulle bli kallt som under ”Lilla istiden” (som dessutom inte var kall globalt sett) bara för att solfläcksaktiviteten under ett par år liknar det som varade under många år då, är att dra för långtgående slutsatser.

Atmosfären är helt annorlunda nu, det krävs mycket större minskning av energin från solen för att det skall bli kallt igen.

Det blir ingen istid. Det kan bli ett hack i den i övrigt stadigt stigande temperaturen.

/Martin

Den som vill läsa mer kan göra det på tex Uppsalainitiativet, HotWhopper eller AndThenThereIsPhysics.

 

110 Comments

 • Förutom solaktivitetscykeln så kommer jorden att gå in i en ny istid förr eller senare. Enligt Milankovic’s teori så finns det tre olika cykler då en istid kan inträffa, eller har större förutsättningar att inträffa. En som löper på ca 100 000 år (jordbanans form), en på ca 41 000 år (jordaxelns lutning), och en på ca 26 000 år (jordaxelns precision).

  • Vi borde (vilket vi uppenbart inte är) redan vara på väg mot en istid med tanke på Milankovic cyklerna. Slår man ihop excentricitet, axellutning och precession och försöker uppskatta nästa peak, så blir den på ca -5°C i avvikelse (normal global medeltemperatur) och om ~12500 år.

   Men om vi fortsätter släppa ut växthusgaser i samma takt som nu så kommer vi ohyggligt mycket snabbare upp i +6°C. Då hamnar vi på samma nivå av massutrotning som under Perm och de som är kvar på planeten riskerar att inte få uppleva någon istid som beror på Milankovic cyklerna.

 • Visst.. då detta är ett ämne som många tycker och tror mycket om utan självreflektion och egentlig objektivitiet
  kan det kännas skönt med bevis och kunskap med hänvisningar till gedigna källor som kontrast.

 • Apropå El Nino och media, nu är den pågående döpt till Godzilla, hum… 🙂
  http://www.usatoday.com/story/news/2015/08/13/godzilla-el-nino/31647757/
  Nåja, vad borde vi kalla oss själva då?

  Här istället senaste uppdateringen från NCEP/NOAA.
  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.pdf
  Citat.
  ”All models surveyed predict El Niño to continue into the Northern Hemisphere spring 2016, and all multi-model averages predict a strong event at its peak in late fall/early winter (3-month values of the Niño-3.4 index of +1.5°C or greater; Fig. 6). At this time, the forecaster consensus unanimously favors a strong El Niño, with peak 3-month SST departures in the Nino 3.4 region potentially near or exceeding +2.0°C. Overall, there is a greater than 90% chance that El Niño will continue through Northern Hemisphere winter 2015-16, and around an 85% chance it will last into early spring 2016 (click CPC/IRI consensus forecast for the chance of each outcome for each 3-month period).”
  ECMWF uppdaterar snart med Augusti månads prognos.

  Något som man normalt bara kan använda bakåt i tiden är PDO, men nu börjar det bli intressant värre. Nu ökar index igen och vi har nu 19 konsekutiva månader med positiva värden, mer än under de två kraftigaste tidigare El Nino. 82-83 och 97-98.
  http://research.jisao.washington.edu/pdo/PDO.latest

  Havisen i Antarktis ligger nu nära medel (area).
  http://s21.postimg.org/ptpm76i53/seaice_recent_antarctic.png
  Havsisen i Arktis gör som det gjort under tidigare kraftiga El Nino, stretar emot smältning, men ligger fortsatt långt under medel (area även där).
  http://s4.postimg.org/8cdr6p00t/seaice_recent_arctic.png
  Men om likheterna fortsätter så får vi se an kraftigare avsmältning följade år. Ett isfritt Arktis är ruskigt nära nu.

  En snygg animation från NASA som visar avvikelser i havsnivå mellan Januari till Juli.
  http://youtu.be/XO8gXGCWjQQ

 • JMA placerade Juli 2015 som den varmaste någonsin.
  http://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/gwp/temp/jul_wld.html
  1st. 2015 (+0.38°C), 2nd. 1998 (+0.30°C), 3rd. 2014 (+0.28°C), 4th. 2010, 2005 (+0.24°C)
  God marginal till ner 1998 och 2014.

  Om man tittar på de första elva dagarna i Augusti via NCEP/NCAR så kommer även Augusti bli nummer ett och slå 1998 och 2014 med mycket god marginal om det inte sjunker under sista halvan av Augusti.

 • Man får inte lämna Internet ett par dagar för då händer något nytt. Tittade via Worldview på Jakobshavn (Grönland). En enorm kalvning syns den 15:e.
  http://1.usa.gov/1DViLfs
  Gå tillbaka en dag till den 14:e Augusti.

  • Följande är den största kalvning som filmats.
   http://youtu.be/hC3VTgIPoGU

   Det är nog fortsatt rekord som filmad händelse, men inte ett rekord som kalvning för Jakobshavn. Det som hände nu var större. Frågan är hur fort det gick. Notera grafen i videon på slutet som visar var fronterna legat tidigare.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: