Branden: Varför är folk med makt och resurser så initiativlösa?

Nu har det gått drygt en vecka efter det att en den stora skogsbranden i Västmanland tog fart.

Jag, liksom många andra, pratar givetvis om den. Dels för att jag följer och rapporterar om vädret i media. Dels för att jag har själv skog, låt vara utanför det aktuella riskområdet i Västmanland (Jämtland). Jag bävar inför stormar, men ännu mer inför skadeinsekter och bränder.

Saknas det initiativ?I veckan hade jag ett möte med en representant från ett av våra större försäkringsbolag. Han uttryckte förtvivlan över att saker inte flyter på så bra som det skulle kunna göra och frågade sig vad han och hans företag skulle kunna göra för att mildra skadorna och bistå verksamheten. Det intressanta var att frågan sträckte sig utanför individens och företagets kärnverksamhet, att främst se till sitt eget bästa. Han frågade sig vad han/de kunde göra utöver vad som förväntas av dem, bara för att: 1. de har resursen, 2. det skulle kunna vara till nytta för andra.

Han var även irriterad över att många med makt förefaller vara uppenbart tafatta och initiativlösa. Om du är chef för någon resurs som skulle kunna användas när samhället krisar, varför tar du då inte initiativ och agerar? Folk i beslutande positioner sitter och väntar med hänvisning till att det inte ingår i deras arbetsuppgifter, att de inte fått en formell förfrågan eller att de inte vill göra mer än de har befogenheter till.

Vi väntar till det är helt uppenbart att vi har en kris, vi väntar till dess någon annan leder. Kruxet är att vi med den strategin förlorar värdefull tid. Krisen blir svårare att hantera, skadorna blir större och det krävs mer resurser för att hantera problemen.

Men det gäller givetvis inte alla. Det finns personer med civilkurage och initiativförmåga, men jag tror att man främst finner dem på en lägre nivå i makthierarkierna. Det är enskilda som använder sin gödselspridare som brandbil eller ringer runt till bekantas bekanta för att fråga om någon vill nyttja hens stallplatser, lediga säng eller skogsredskap.

I media och kommentarer har framkommit såväl beröm som kritik och gnäll. Men om vi skippar det senare och fokuserar på det som varit bra respektive riktigt konstruktiva lösningar, vad har vi då att lära oss?. Det handlar om dels om det som gjorts, dels om det som kan göra ännu lite bättre. Hur blir vi bättre på att ta hand och hjälpa varandra? Hur kan vi lära oss att vi som individer gör skillnad? Hur kan vi skapa en miljö där vi tänker och agerar utanför vårt formella ansvarsområde, trots att ingen (ännu) begärt det av oss? Vi kanske saknar inlevelseförmåga, framför allt på organisatoriskt nivå?

/Martin

66 tankar på “Branden: Varför är folk med makt och resurser så initiativlösa?”

 1. Dom kanske tycker att det är ointressant mark som brinner och att det lika gärna kan brinna bort. Vi har för mycket skog i Sverige kanske de säger.

  Svara
 2. Kan jag dra en parallellitet med ”Vargfrågan”. Människan offrar mycket lidande hos folket på landet, för att bevara en kraftfull vargstam. Den naturintresserade Stockholmaren har en hytte i Dalarna. Tror att samma ”hen” tycker att naturen har sin gång och skogen Skall, brinna ner med jämna mellanrum. Blir kul att studera faunan. Liksom. Lantisarna lider även här. Nu har vi slagit fast att skogsbränder är en statlig och Europeisk ansvarsfråga. Staten och EU skola bekosta det materiella för dom som saknar försäkring. Lidande går inte att reparera. Detta var liknande som filmen ”Den perfekta stormen”. Alla klimatfaktorer spelade på det heta strängen samtidigt. EU är vår dirigent. Lite förslag. Euro-Pool med släckvatten och plan. Korkar och stoftfilter till fossila skorsstenar. Instrumenterad forskning från solen, stratosfären och ner till den flytande järnkärnan. (Sugen på Nobelpris för datormodell. Någon). Såg ni kamrater. Inte gnäll. Konstruktivt.

  Svara
 3. ’Vår beredskap var god’
  typ.

  Det som har hänt är långsmat men säkert. Man går baraa inför sådant som get cash på kort tid , snabb ROI.
  Tyvärr är politikerna som nu sitter som företrädare för företag med det som sitt motto.
  Ingen plan , ingen vision ingen koll. Sorry men de suger fett.

  Svara
 4. En del kan ha med den svenska jantelagen att göra – ”du ska inte tro att du är något”. Människor som visar initiativ, kraft och ansvar ses tyvärr inte alltid med goda ögon hos folket. Sverige har dessutom inte varit i krig på 200 år (som väl är vill jag dock säga) – det spelar roll – vi är inte vana vid alarmerande stora situationer. Minns när vi var i England för ett par år sedan och såg vaktavlösningen på Buckingham Palace. Den engelska polisen styrde upp allt på ett alldeles utmräkt sätt och trots att det var hur mycket folk som helst var det lugnt och polisen agerade bestämt men med respekt. England är också vant vid hårdare tider i förhållandevis närtid. En tredje sak är att civilbefolkningen sitter och väntar på att myndigheterna (”fabror myndigheten”) säger att de ska evakuera – kan de inte tänka själva när det brinner i skogen 500 m ifrån dem? Detta med anledning av att allmänheten i berörda områden tycker man fått för lite information. Kan folk inte tänka själva och dra egna slutsatser?

  Svara
 5. Tragiskt att vi inte har bättre beredskap. Lider med befolkning i dessa trakter. Politikerna är tandlösa och på kommunal basis så verkar samarbetet fungera bra nu men väldigt dåligt i början.

  Svara
 6. Lite samma problem har det redan blivit i södra Sverige
  i Skanör området har vill ägare med stora strandnära villor
  börjar fatta galoppen och rådfråga hydrologer från Lundsuniversitet om försvar mot vattnet och stormarna som blir värre pga uppvärmningen.

  Inte nån hjälp från de sombordeoch SKALL skydda medborgarna , de ’så kallade’makthavarna.

  Så ser det tydligen ut överallt…
  INGEN hlälp o beredskap FAST man vet vad som komma skall… Fy f.. vad dåligt.

  Svara
 7. Människor med makt bryr sig bara om att saker och ting inte får kosta, samtidigt som de själva lyfter skyhöga löner.

  Svara
  • Exakt, de är så rädd om sin egen position/karriär så istället för att göra något, som senare eventuellt visar sig vara ”fel”, stoppar de huvudet i sanden och hoppas att ingen märker just deras tafatthet. I Sverige har det tyvärr blivit så att istället för att belöna initiativförmåga belönar man chefer som ”sparar” pengar, tragiskt. Det här gäller för övrigt även privata företag, tro inget annat…

   Svara
 8. Det kan vara som du, Martin, och försäkringsmannen säger, men det behöver inte vara det.

  Ni vill göra en personlig, rask insats, så det syns. Det är väl bra, men om inte räddningstjänst eller annat begärt hjälp av dig eller försäkringsbolaget, så är risken att ni ställer till mer än hjälper till.

  Som jag förstår det, tycker du handlingskrafts-resonemanget bör gälla även globala problem: ”Vi kan och vill och känner vi måste göra något, men myndigheterna är så tröga.” (Jag kan ha fel där.) Visst kan du och han göra nåt direkt som syns och märks: Avregistrera bilen!

  Svara
 9. Det första gnäll man hörde kom från en LRF-direktör
  Han tyckte att räddningsledningen hade varit dålig och inkompetent. Det visste han innan alla andra..
  Märkligt med tanke på att en amerikansk observatör med stor erfarenhet bedömde räddningsledningen som exemplarisk. Tänk om det var Stora Enso som var orsak till hela spektaklet. Är det då verkligen rimligt att skattebetalarna ska betala för deras snikenhet.
  Tycker att skogsägarna ska skärpa till sig och fundera över sin del i katastrofen i stället för att kasta skit på människor som gör sitt jobb.

  Svara
 10. Martin, detta har inte direkt med ditt inlägg om branden att göra fast ändå till viss del då det handlar om luftfuktighet.
  Hur i sjutton gubbar, på ren svenska, kan det (iallafall enligt er tabell) vara så lite som20 % luftfuktighet här i Stockholm klockan åtta på morgonen? Är väl inte ens fysiskt möjligt i denna delen av världen?
  Det har ju dessutom regnat inatt(förvisso en del vind men ändå) och blivit fuktigare överlag sista veckorna, även på dagarna och morgnarna är ju alltid innan solen värmt upp tillräckligt, riktigt fuktiga (runt 70-80% )
  En förklaring på detta vore tacksamt, detta fascinerar mig!

  Svara
  • Hej.
   Håller med om att det är osannolikt att det skall vara 20% luftfuktighet. Det ligger på 70-80 så här om morgontimmarna. Och, nej, inte ens mitt på dagen, när den relativa fuktigheten brukar vara som lägst, kommer det ner till 20%.
   Jag tror att anledningen till uppgiften helt enkelt är mät- eller datafel.

   Svara
 11. Att myndighetspersoner ”sitter still i båten” och inte agerar beror på att man i det offentliga inte belönas för att man gjort en bra insats, men att man i stället kan tappa sin karriär om man gjort något fel. Att agera utanför sin befattningsbeskrivning är att ”begå fel”. Detta är det systemfel som gör att personer med handlingskraft slutar jobba i en myndighet, för att övergå till eget företagande eller till privat arbetsgivare (som inte har regler som styr vad man ska göra).

  Svara
 12. Martin. Du som matematiker har koll på den klimatiska påverkan av branden. Brunna skogen hade riktigt hög virkesdensitet. Vi sägen en gran/fura, på var femte kvadratmeter. Medeldiameter i roten 450 mm. Höjd= 32 meter. Har energimängden, x-Joule/Kg. Densitet= 0,8. Vissa stammar står kvar men har minskat i vikt. Fukt och fossilt.
  Vilken energimängd har tillförts atmosfären ? Hur mycket växthusgaser. Hur många liter vatten kan denna energi koka till ånga. Är detta försumbart i den globala värmen. Skulle ge lite perspektiv till oss nummer-bitare. Vårt eget kärnkraftverk/Vätebomb, (Solen), ger 900 Watt på en kvadratmeter. Kanske på en area på 33% av jorden projiserade front area. Sedan har vi ju den mekaniska friktionen i jordens flytande järnkärna. Fattar först nu att allt går att räkna fram med matematik som jag behärskar med vanlig ingenjörsmatematik. Reflektion från moln, borde kunna mätas med en tre strålars kolliderande radar från tre olika satelliter. Spektrumanalys. Hmm.

  Svara
 13. Man måste först veta hur stor del av träden som brunnit upp. På de bilder som visas står träden kvar, svedda men icke uppbrunna. Det är undervegetationen som brunnit/brinner. Om det är så i hela det brunna området blir naturligtvis mängden Co2 som skapats mindre än om alla trädstammar brunnit.

  Svara
 14. Att ta tag i detta vore ett medgivande till att vi har tuffa tider framför oss pga alldeles för mycket utsläpp..
  Helt utan rim och sans har man kör på och nu ger det resultat men dåligt sådant.

  Medgivandet vore en ’förlust’ för makthavarna och deras självbild skulle vittra och komma på sned.
  Men det vore starkt av dem att göra det. Jag tycker de ska göra det för jag har fått nog av fegheten.

  De enda som är konsekventa och kan och vill och har kompetens ja det är MP.
  SD gnäller över att flyktingar finns. De borde . för sinegen skull, se på att det är torka och krig kring olja som skapar flyktingar och då inse att bästa vis att minska detta är att ta tag i klimat och energi politiken. De skiter det i tyvärr just nu.Skit dåligt..

  Ungefär likadan är de borgerliga tyvärr.. jag gillar annnars kte go och ansvars tagande för sitt eget liv men det finns gränser , det färej bli viktigare än ekonomi,hälsa, framtid , välfärd och vår säkerhet.

  Svara
  • Att du Torun är stark anhängare av MP är ju lätt att förstå, men det börjar bli väldigt mycket partipropaganda i dina kommentarer på en vädersajt.
   Kompetens finns hos alla partier, och den bästa kompetensen när det gäller miljöfrågor finns inte nödvändigtvis i ditt parti bara för att namnet antyder det! Finns väldigt många uttalanden från företrädare för MP som säger annorlunda!
   Mindre partipolitik och mera som hör till ämnet tack!

   Svara
 15. Mike ,ok men jag har ju rätt att tycka att de som har makten inte sköter sitt jobb så som det ser ut nu.
  De fick chansen men tog den inte.
  Då känner jag att när ämnet är makthavarnas oförmåga att ta initiativ att det är på sin plats att såga det. ..

  ps. rösta blått innan men nu blir det som sagt gönt!

  Svara
 16. ”Fredrik, du kan väl inte mena att det är fel att tala om vad man kan bidraga med för att avhjälpa situationen!!??”

  Har jag skrivit det?! Har Martin och försäkringsmannen sagt vad de kan bidra med för…? Jag tror du inbillar dig saker, Ulrik. Vänligen blanda inte in mig i de sakerna.

  Svara
 17. Martin!
  Jag har hört/läst andra som också har kommit med ospecificerade klagomål på brandbekämpningen, men inte sett så mycket konkret.

  Vad specifikt är det du tycker har skötts dåligt? Är det beredskapen som var dålig, eller är det den operativa fasen av brandbekämpningen som inte har skötts på rätt sätt?

  Svara
  • Nej, de som har haft ansvar har, vad jag kunnat utläsa, skött sina åtaganden exemplariskt.
   Vad jag efterfrågar är vad som krävs för att folk som har resurser, men inte formellt ansvar, agerar.

   Svara
 18. I vintras var det flera häftiga bränder i ljunghedarna vid Norska kusten Kanske Norge, Sverige (och Finland) borde ha gemensamma plan för vattenbombning?
  Och: det brandskadade virke kan med fördel ersätta det stinkanded soporna som bränsle för Västerås Kraftvärmeverk!

  Svara
 19. När människor bryr sig händer saker helt automagiskt. Oavsett om det handlar om global uppvärmning eller skogsbränder. Men eftersom det finns ett samband, är följande något att bry sig om?

  +18°C ovanför Arktis [76N, 176E] känns rätt häftigt, även om yttemp är nära noll.
  http://ciresblogs.colorado.edu/icebreaker/2014/08/11/blob-of-death/
  Havsisen är rena skräpet voymmässigt och väntar egentligen bara på rätt förhållanden en säsong så har vi ’isfritt’ (~ en miljon km²).
  http://1.usa.gov/1pMFFe6

  En kul(?) graf som reality check.
  http://i.imgur.com/FeAC3zn.gif

  Svara
 20. Läs om Antarktis isar ! Allt jämnar ut sig ! Värmehöjning på jorden . Avstannat. Som Fn:s klimatpanel hade svårt att förklara.

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: