Nu har det gått drygt en vecka efter det att en den stora skogsbranden i Västmanland tog fart.

Jag, liksom många andra, pratar givetvis om den. Dels för att jag följer och rapporterar om vädret i media. Dels för att jag har själv skog, låt vara utanför det aktuella riskområdet i Västmanland (Jämtland). Jag bävar inför stormar, men ännu mer inför skadeinsekter och bränder.

Saknas det initiativ?I veckan hade jag ett möte med en representant från ett av våra större försäkringsbolag. Han uttryckte förtvivlan över att saker inte flyter på så bra som det skulle kunna göra och frågade sig vad han och hans företag skulle kunna göra för att mildra skadorna och bistå verksamheten. Det intressanta var att frågan sträckte sig utanför individens och företagets kärnverksamhet, att främst se till sitt eget bästa. Han frågade sig vad han/de kunde göra utöver vad som förväntas av dem, bara för att: 1. de har resursen, 2. det skulle kunna vara till nytta för andra.

Han var även irriterad över att många med makt förefaller vara uppenbart tafatta och initiativlösa. Om du är chef för någon resurs som skulle kunna användas när samhället krisar, varför tar du då inte initiativ och agerar? Folk i beslutande positioner sitter och väntar med hänvisning till att det inte ingår i deras arbetsuppgifter, att de inte fått en formell förfrågan eller att de inte vill göra mer än de har befogenheter till.

Vi väntar till det är helt uppenbart att vi har en kris, vi väntar till dess någon annan leder. Kruxet är att vi med den strategin förlorar värdefull tid. Krisen blir svårare att hantera, skadorna blir större och det krävs mer resurser för att hantera problemen.

Men det gäller givetvis inte alla. Det finns personer med civilkurage och initiativförmåga, men jag tror att man främst finner dem på en lägre nivå i makthierarkierna. Det är enskilda som använder sin gödselspridare som brandbil eller ringer runt till bekantas bekanta för att fråga om någon vill nyttja hens stallplatser, lediga säng eller skogsredskap.

I media och kommentarer har framkommit såväl beröm som kritik och gnäll. Men om vi skippar det senare och fokuserar på det som varit bra respektive riktigt konstruktiva lösningar, vad har vi då att lära oss?. Det handlar om dels om det som gjorts, dels om det som kan göra ännu lite bättre. Hur blir vi bättre på att ta hand och hjälpa varandra? Hur kan vi lära oss att vi som individer gör skillnad? Hur kan vi skapa en miljö där vi tänker och agerar utanför vårt formella ansvarsområde, trots att ingen (ännu) begärt det av oss? Vi kanske saknar inlevelseförmåga, framför allt på organisatoriskt nivå?

/Martin

65 Comments

 • En del politiker har blivit arga och lite sura för de menar att branden har använts politiskt.
  Dvs . om en kris uppstår är det inte bra att härleda sannlokia skäl till dess uppkomst.
  WTF.
  Lever vi i gamla Sovjet eller?

  • ”En del politiker har blivit arga och lite sura för de menar att branden har använts politiskt.
   Dvs . om en kris uppstår är det inte bra att härleda sannlokia skäl till dess uppkomst.”
   Menar du med detta att någon politiker krävt ett förbud för skogsmaskiner när det är torrt, eller ett allmänt förbud mot maskiner i skogen överhuvudtaget?
   Branden orsakades uppenbarligen av en markberedare, och enbart manuellt arbete utan maskiner funkar nog inte idag….

 • Läser på er väderleksrapport att det är Ingen risk för åska här i Laholm idag, den 13 augusti.

  Vad är det som mullrar på himlen då? Låter som åska, ser ut som åska, (blixtar)..

  Säg att man litar på er väderlekstjänst och inte drar ut elkontakterna. Därför pajar alla datorerna, tv och andra elektriska komponenter och apparater.
  Skickar jag fakturan till er? 😉

   • Jag vill inte se skogsbränder av den magnitud som man kan se i Sibirien, inte heller som den nu aktuella i Sverige. Det är WWF som vill se fler skogsbränder, dock inte heller stora okontrollerade.
    WWF:
    ”Paradoxalt nog har Sverige blivit så bra på att bekämpa bränder att vi behöver anlägga fler. Men katastrofen i Västmanland är givetvis inte önskvärd, enligt skogsexperten Linda Berglund”

 • Om folk bara kunde kliva ett steg ur sin bekvämlighetszon så kanske man skulle få se lite liv och rörelse i kategorin; beslutsfattande.
  Man måste våga ta tag i saker FAST man inte haft styrelsemöte där allas åsikter ska bedömas och inlyssnas. Brinner det så borde alla i närheten och närmaste allmänheten delta och visa engagemang. Vakna upp lite! ”Någon annan” kan inte alltid komma till undsättning!

 • Apropå min tidigare gissning om temperaturer i Juli.
  http://martinhedberg.se/atlas-of-mortality-and-economic-losses-from-weather-climate-and-water-extremes/#comment-29054

  Havstemp kommer på andra plats efter Juni enligt metoffice och haddsst3.
  http://www.metoffice.gov.uk/hadobs/hadsst3/
  Data här.
  http://www.metoffice.gov.uk/hadobs/hadsst3/data/HadSST.3.1.0.0/HadSST3_monthly_globe_ts.txt

  Snart släpper JMA och NOAA sina rapporter så får vi se var Juli landar totalt. En ny kelvinvåg är på gång i Stilla Havet och därmed även en El Nino framåt juletid.
  Det som händer i Stilla Havet styr mycket. Det finns tecken som tyder på att vi är på väg mot en upptrappning framöver som kan pågå under många år.

 • Var det inte en del som menade att det blev kallare och att vi var på väg mot en mycket snar istid ?
  Nån som minns?

   • Inget konstigt alls, ny istid kommer oavsett vad vi gör. Sett i ett längre än ”mannaminne” så är det ”normala” för jorden just istid. Interglacialerna mellan istiderna är betydligt kortare än istiderna.
    Vad solen gör bestämmer vad som ska hända, och det solfläcksmaxima vi just har passerat är det hittills svagaste under den här cykeln.
    Känns mera som att vi kanske är på väg mot ett långvarigt minima som ger oss ett kallare klimat istället!
    Är det då så att vår mänskliga påverkan kan bromsa en nedkylning så kanske vi borde vara tacksamma för det istället!

    • Ja, istider har varit det naturliga tillståndet på den här planeten sedan någon miljon år tillbaka. Det interglaciala perioderna som avbröt istiderna har varit betydligt kortare än istiderna. Men det är nya tider nu.

     Vi skulle ha gått mot en ny istid, men kommer kommer med stor sannolikhet att ”missa” den Detta eftersom vi kickar igång så pass kraftig förändring av strålningsbalansen att en minskad instrålning från solen inte förmår skapa omfattande glaciärer som är själva grundförutsättningen för istiden. Planeten kommer istället in i en situation där det är olika grader av varmt.

     Om vi hade varit intelligenta i vår strävan att undvika nästa istid så skulle vi ha pytsat ut lite växthusgaser om ett par tusen år. Inte kopiösa mängder nu.

     • Istiden kommer nog ändå i sinom tid, men ingen av oss nu levande behöver uppleva den, som tur är!
      Sedan finns det som vi alla vet, olika grader av helvete, själv väljer jag ett varmare klimat än en istid!
      Människans intelligens är väl knappast av den långsiktiga varianten, det är viktigare att leva nu än om 10 dagar.
      Orsaken till att vi nu är 7 miljarder individer är ju att vi har lärt oss använda/bemästra lagrad energi.
      Den har gett oss mölighet att producera livsmedel för alla.
      Om (när) detta i slutänden leder till en kollaps så har Moder natur återigen som alltid visat vart skåpet skall stå!
      Skall man se krasst på det hela så är jordens befolkning på tok för hög, men just den parametern tycks vara tabu.

      • mikethebike, du är ute hårt på din cykel när det gäller en istid inom en snar framtid och även när det gäller planetens befolkning och solfläckar.
       ”Kör tills skiten rasar” är inget bra alternativ när det bara finns en cykel att köra med.

      • Förstår inte vad du menar med uttrycket ”ute hårt på din cykel”, och var har jag skrivit en ”istid inom snar framtid”?
       Befolkningsökningen är ett problem för alla som gitter inse det. Om världens befolkning skall ha samma standard som vi i västvärlden har idag, och dom förtjanar det lika mycket som oss, så räcker inte klotet till, krävs ingen Einstein för att räkna ut detta.
       Solens skiftande aktivitet och därmed skiftande energiavgivning är i högsta grad avgörande för vårt klimat, är faktiskt vår enda energikälla!
       Har aldrig påstått eller använt den idiotiska frasen ”kör tills skiten rasar”, det överlåter jag åt andra utan djupare insikt om världen.
       Vad jag vänder mig emot är den ensidiga fokuseringen på CO2 som ett hot, en förorening och ibland i engelskan ”poison”
       Finns lika många röster för som emot när det galler CO2 inverkan på klimatet!

      • Att ”vara ute och cykla”, innebär att någon har fel, din signatur var anledningen till att jag valde just det uttrycket. Sorry.

       Citatet ”istid inom snar framtid” var från torun, som du kommenterade.

       Det var jag som skrev ”kör tills skiten rasar” och det är vad jag anser din kommentar andas.

       För att spara lite tid, hänvisar jag till ett par tidigare kommentarer.
       http://martinhedberg.se/tank-om-chefen-bad-om-goda-rad/#comment-19789
       Titta på Roslings föreläsning, sen finns länkar till solaktivitet och lite om koldioxid.

       Lika många röster för och emot(?), bland dina vänner kanske, men inte inte inom vetenskapen.
       http://martinhedberg.se/en-president-om-klimatet-2/#comment-26885

       Lite ”Einstein” behöver man vara när man tar till sig information för att söka djupare insikt om hur världen fungerar.
       Då menar jag metodisk och ifrågasättande, för jag anser inte att människan är speciellt intelligent.

 • Ja Mikethebike, hur är ditt tidsbegrepp egentligen?
  Vad är det som får dig att tro att det på något drömlikt vis blir så att globala uppvärmningen och kommande istid är på något vis i fas och relevanta för varandra?

  Sedan är det ett alibi default att peka på mängden snarare än aktivitet hos människor.
  Du vet väl att det inte är en speciellt hög procent som har utsläpp percapita som är problematisk?

 • Hel Martin läste på nätet att många väderinstetut säger att vi får en lång sommar o en varm höst.O kommande vinter blir mildare än förra årets vinter hela 5-9 grader varmare.o Martin har i Aftonbladet sakt att vintern 2014 blir mild .Det kanske är dax o ändra årstiderna o ta bort vintern o ha perioder sommar o regn o o storm perioder .med tanke på klimatförändringarna .Läste någonstans på nätet om att vi inte kommer o få vinter inom en snar framtid .sedan så skulle ju sommar värmen bestå flera månader framåt .

   • Hej Martin jo jag läste det någon stans.Sedan har ju många väderinstetut talat om att sommar temperaturerna ska vara i många månader framåt.Enligt många expetter så skulle denna vinter bli mycket mildare än föregående år upp till 9 grader varmare.Själv så tror jag på en mild vinter mildare än förra vintern.Knaske blir det 5 grader varmare denna vinter .Martin tror du som jag så är det nog slut på att vintrana blir kalla o snörika .Man ska nog inte hoppas på.Skulle tro att dom närmast 20 kommande vintrar blir milda o nu menar jag 5-8grader mildare

    • Kurt/Markus: Du får gärna skriva referenser till var du läser denna information. Jag vill också veta.

  • Kurt, långtidsprognoserna (t ex IRI) talar om något varmare än normalt. Samt tendensen från förra året med fastlåst varmt här och kallt i Nordamerika känns väl lockande att chansa på för många kanske?

   Men det finns något som skiljer sig från i fjol och ska jag dra en chansning, så kan det lika gärna bli precis tvärtom. Massor av snö och länge. 🙁

 • det är växthusgaserna som är orsken till den pågåend uppvärmningen . solens instrålning kan ej ’reflekteras ut igen /återvända’ utan blockeras av en atmosfärsom har en ovanligt hög halt co2 ekvivalenter.

  Så visst är solen den primära energin i klimatet men den har inte ökat sin output utan faktiskt om något minskat varför co2 ekvivalenter är orsaken.

 • Lite OT mitt i alla intressanta diskussioner:
  Efter extremt torra juni o juli, sammanlagt 40 mm regn, har det bara denna vecka kommit 90 mm o totalt hittills i aug 120 mm.Kan man hoppas på ett lite torrare slut på månaden. Idag var det världens kanonad här inkl regn o hagel, 25 mm på en halv timme.
  Här= N Bohuslän.

 • Grundfrågan; hur får man mer än de direkt ansvariga att agera och frivilligt hjälpa till? Lite mer övergripande så känns det som vi har haft det så bra så länge och lärt oss att någon annan tar ansvaret för samhället och varandra, att vi inte skall lägga oss i, det är enklast och säkrast så. Vi har också delat upp oss i vi och dom. Vi ser inte längre sambandet med mina egna insatser och det ständigt pågående samhällsbygget. Efter några generationer har vi utvecklat ett beteende där ingen vågar ta egna initiativ i rädsla att bli utpekade, utskrattade, avskedade, ruinerade eller dylikt. Vi har glömt att vi en gång för länge sedan var direkt beroende av varandra, nu förlitar vi oss på myndigheter och andra med makt. Även de som sitter på myndigheter och de med makt har vaggats in detta bekväma välfärdstänkande och glömt hur vi en gång byggde upp systemen med omtanke för varandra.

  När den stora utmaningen kommer, då samhället ”brinner” än mer än nu, då kommer solidariteten mellan oss att väckas och vi kommer alla att räcka ut handen, oavsett kön, religion, stad eller land, rik eller fattig, för vi vet att det vi ger andra ger vi också till oss själva och man inte blir lycklig av pengar och makt om man inte använder det till allas bästa. Och för att komma dit så måste vi nog var och en börja med oss själva och inte vänta på att någon annan skall göra något. //SOL

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: