Att förklara väder med ekonomi

Dela kunskap

Av Martin Hedberg

Högtrycket består. Det gör att vädret fortsätter på den inslagna vägen: Det blir överlag klart väder. Detta gör i sin tur att det blir soligt om dagarna, men också att nätterna blir kalla.

Att temperaturen åker jojo hänger samman med ”strålningsbalansen”. Man kan jämföra det med ens ekonomi: Om man tjänar mer pengar än man spenderar så ökar saldot på bankkontot. Men om man istället handlar för mer än man drar in så minskar saldot.

Det räcker inte med att bara tjäna någonting för att man skall gå plus. Man måste tjäna mer än man spenderar för att få mer på kontot. Det är detta som gör att dygnets lägsta temperatur ofta inträffar omkring en timme efter solens uppgång: Det är först då som solinstrålningen är kraftig nog för att överstiga den energiförlust vi hela tiden har i form av utstrålning av värmeenergi från Jorden.

Det är också här som man märker effekten av moln. Molnen dämpar solinstrålningen, det har nog ingen missat. Men molnen dämpar även utstrålningen av värmeenergi. Moln är därmed lite som en förkylning: Man kan inte jobba och dra in pengar, men man kan inte heller spendera så mycket. Saldot på kontot förblir ungefär detsamma från ena stunden till den andra: När det är mulet så varierar inte temperaturen så mycket över dygnet.

Vill man spinna vidare på metaforen med ekonomi så kan man konstatera att vi just nu har lånat ut pengar: Den varma luften vi hade för någon vecka sedan är ersatt med kall luft. Den situationen ser ut att bestå ett tag. Det fortsätter att vara kallare än genomsnittet i alla fall en vecka till. Därefter blir det lite varmare, men inte riktigt så varmt som det brukar vara så här års.

Metaforer, dvs att likna ett system med ett annat, kan bidra till att förklara saker. Men det kan även förvilla, så man skall inte dra jämförelserna för långt. Lånar man ut pengar så brukar man kunna ta ut ränta, men så fungerar det inte med temperaturen: Vare sig våren eller sommaren behöver bli extra varm, eller kall för en delen, bara för att det är kallt just nu.

Det kommer att driva förbi en del moln och något snöfall kommande dagar, men överlag är det högtrycket, solen och stora temperaturvariationer som dominerar vädret.

/Martin

Detta inlägg har 58 kommentarer

 1. @Markus

  2005 var det 17 grader varmt, men inte 2006.

 2. Kommentar angående Martins svar till chrille:

  Isåfall skulle vi vara påväg in i en ny istid under hur många enskilda år som helst under 1900-talet, då det den här tiden på året var betydligt kallare bland annat 1942, 1947, 1966, 1971, 1978, 1987, 2001 och 2006. Samtidigt glömmer man att fjolårets mars var en av de varmaste vårt land upplevt, och detta motbevisar i princip tesen att istiden skulle vara nära förestående för Nordeuropas del. Inte sant Martin? 😉

 3. Tack för svaret Martin.

  Daniel
  Men om man tittar tillbaka 4 år i tiden så är förra årets milda vinter ett undantag från de övriga kalla och inte tvärtom
  Av de årtal du nämner så har jag bara upplevt 2001 och 2006 och de vintrarna var däremot undantag från de milda vintrarna.
  Läste någonstans (kanske här) att kalla vintrar under 1900-talet kommer ungefär 3 på raken följt av milda vilket vi nu passerat

 4. Hej! Vi ska till Budapest om 3 veckor men jag såg att det förväntas bli minus 13 grader nu på fredag! Det måste väl vara något slags köldrekord för Budapest i mars?
  Förra året var det vårväder och ca15 gr varmt när vi var där i mars.

 5. Anna: jo bakom ett lågtryck som utvecklar sig över Osteuropa strömmar det ner kall luft och det kan bli -13 på natten i Budapest, det visar också ensembleprognoserna. Men redan under söndagen vänder det och nästa vecka kan det bli mellan 10 och 15 PLUSGRADER

 6. ”Det är -5 grader i Östergarnholm kl. 13.54 den x:e mars 2013. Måste betyda att det blir en ny istid.” Suck!
  http://www.smhi.se/klimatdata/Manadens-vader-och-vatten/Varlden/februari-2013-varmerekord-for-norra-halvklotet-1.29164

  Kanske – jag vet inte – kan denna i och för sig på senare tid kalla väderlek tolkas som ett utslag av lokalt extremare väder. Större omslag kan man säga, eller som jag brukar säga:
  ”För att ersätta det här mäktiga låg-/högtrycket behövs ett än mäktigare hög-/lågtryck.”

 7. Tänk vad fantastiskt det är. Vi har flera årstider som varierar år från år. Inte konstigt att vi har diskuterat vädret med varandra genom tiderna. Nuförtiden borde vädret va ganska ointressant för de flesta. De jobb de flesta av oss har är helt oberoende av vad det är för väder. Vädret blir bara viktigt när vi har fritid och ska åka Vasalopp eller ut med båten. Själv njuter jag av denna vårvinter. Skidåkning och solfångarna levererar skön billig värme! Lite ny snö skulle inte skada…

 8. Jag tillhör kategorin människor som hellre blir glatt överraskad än grymt besviken. Därför brukar jag (tyvärr) utgå från ”worst case” och det gäller i största synnerhet på våren när jag väntar på att den förhatliga snön och kylan ska försvinna.

  Mitt absoluta skräckscenario vore att jag under min levnadstid får uppleva det man fick vara med om år 1816 och tyvärr ser det i dagsläget ut som om den profetsian kommer att bli sann i år. Måtte jag ha fel.

 9. hej Martin,har du någon aning om när vi kan få vår här i södra småland? såg på en länk från Anders där han skrev att det kalla vädret skulle hålla på hela mars ut minst!!

 10. @Vinterhataren:

  Vad hände år 1816? *nyfiken*

 11. Jag säger som Mattias A: Tänk vad fantastiskt det är! I går t ex kunde jag glida på skidor runt sjön Orlången i Huddinge genom att bara staka eftersom det var is och skare i spåren. Nästan ingen friktion alls. Vilken härlig upplevelse. Men lite nysnö skulle inte skada, så att man vågade åka i terrängen också. Just nu går det för fort utför i de isiga spåren.

 12. @Lotta

  År 1816 var det s k ”året utan sommar”, vilket var ett resultat av ett massivt vulkanutbrott vars solskymmande partiklar tillfälligt kylde ned atmosfären.

 13. Pekar ensembleprognosen fortsatt på en stigande temperaturtrend på sikt?

 14. Hej Anders P!
  Jag har jämfört en prognoser på vädersidan myForecast som gäller tiden framåt i 15 dagar för Växjö till och från under vintern. På sidor som baserar sina prognoser på ECMWF körningar är varierar längre tid väldigt mycket. Jag antar att myF använder NCEP som källa. Prognosen för Växjö om 10 dagar har stämt väldigt bra och variationen mellan mitt tittande på sidan är inte alls så stora som exv vissa svenska sidor. Är detta bara slumpen eller ligger det något i min iaktagelse (har ingen statistik att presentera). PS Härlig vintermorgon idag!

 15. Daniel, har du bevis för det?Såvitt jag vet så är det där med vulkanen en ren gissning.

 16. Snälla Martin!
  När kommer våren till Västerås?

 17. Stefan: Jag är inte bekant med MyForecast, så jag vet inget säkert. Men efter att ha tittat på ett antal 15-dygnsprognoser för olika platser skulle jag säga att många metoder kan ligga bakom deras prognoser, alla dock med användande av NCEP:s modell och, troligen, ensemble systemet (EPS).

  1.GFS:s 15 dygnsprognos rakt över
  2.Dito men med EPS de sista fem dygnen
  3.Som 1. men med en gradvis övergång från GFS till EPS.

  Deras sannolikhetsprognoser tyder på att EPS används i någon form, men det kan också vara fråga om statistisk tolkning, det sk. Model Output Statistics systemet (MOS).

  Det är ganska hög variabilitet genom hela 15-dygnsperioden för så gott som samtliga stationer vilket talar för 1. Med EPS får man efterhand en konvergens mot ett klimatologiskt typvärde.

  Det är signifikant att prognosen för Stockholm hade omkring -5 som max och -10 som min, ända till dygn 15.

  ECMWF:s motsvarande max/min prognos har -3 som ökar till +3 för max, och omkring -8 för min. Men då är det fråga om äkta max/min och inte, som jag tror är fallet hos MyForecst max/min av prognoserna giltiga för 00, 06, 12 och 18 UTC. Tar man den informationen från ECMWF så har de prognoser som ligger nära MyForecasts.

  Det är synd att du inte fört statistik över ”hoppigheten”. Enbart ”iakttagelser” räcker inte för att visa att ett system är bättre än ett annat och undersökningsperioden boer helst vara tre månader eller mer.

  Att de som använder ECMWF:s deterministiska prognoser rakt av lider av ”hoppighet” betvivlar jag inte en sekund. Frågan är dock om MyForecast är mindre ”hoppig”.

 18. Här i sydöstra Småland har det snöat hela natten och eländet håller fortfarande på. Det snöar inte så mycket men det snöar hela tiden. Som duracellkaninen som bara håller på och håller på och håller på. Snöplogen körde nyss förbi och skottade upp en stor snövall där jag ska ut och in. Hittills har ser det ut att ha kommit 10 cm av det vita äcklet. Jag har en vedhög utanför där jag hållit på med torr ved de senaste dagarna för att värma mig med och nu ser det ut som en snöhög istället. Sen smälter den vita skiten och allt blir blött och måste torka innan det går att elda.

  Vad jag kan se kommer snön med kalla nordostvinden som har varit typisk den här vintern. Det mesta snön har i fallit på ostkusten och på västkusten har dom nästan sluppit snön. Det känns lite orättvist.

  För dom som inte har besvär av snön och det ”växlingsrika” vädret kan jag meddela att troligen vänder vindarna framöver och håller emot den kalla luften från nordpolen så att de ständiga lågtrycken från Atlanten kan ta en nordligare bana över Skandinavien och Sverige. Välkommen och njut av ännu en växlingsrik pissesommar åska – regn – blåst – lite sol – åska – regn – blåst – lite sol. Vikingarna måste varit rätt tuffa. Jag är säker på det finns skönare ställen att bo på än här…

  Har också konstaterat så många gånger att här över Sverige möter högtrycken från öst lågtrycken från väst. Kan det bli annat än kaos?

  Tänk efter lite nu….
  Hur ofta kommer ett lågtryck från Ryssland?

 19. Då edet alltså officiellt… dwt blir ingen vår i år. Min favorit årstid ”försvinner”…
  Kan inte med ord beskriva hur ledsen o nedstämd jag blir..
  Martin: du har uttalat dig i Aftonbladet idag där du säger att det blir kallt hela mars. Hur säkert är det? Du brukar ju annars vara försiktig med att uttala dig om vädret så långt fram i tiden

  Martin: Jag var försiktig. Jag sade, när jag talade med dem igår kväll, att det inte var sannolikt att det skulle bli ett isdygn till denna säsong.

  Men jag antar att de förbisåg detta och istället gick på vad jag sade för ett par dagar sedan då de intervjuade mig första gången inför artikeln.

 20. För ganska precis ett år sedan fick vi en kort period med värme över Sverige. Då sade Hedberg att ”så här varmt ska vi vänja oss vid för så kommer det bli ända upp till Luleå i framtiden”. Det han sade då har fastnat för så fort det är kallare än normalt så är det bara vädret men när det är varmare då är det klimatet…

 21. Jag tittade på medeltemperaturen för igår. 8grader under det normala i Dalarna. Enligt prognosen ska vi få ännu kallare om två veckor. Dvs om normaltemperaturen går upp 2grader på två veckor, får vi mer än 10 grader kallare än normalt då.
  Är det möjligt att denna kyliga luft tilltar i styrka ? Känns jobbigt just nu med långtidsprognoser.

 22. hej
  martin, du som förespråkar ”global uppvärmning”, erkänn att altihopa är en bluff. vi är på väg mot en istid. ”global uppvärmning” är statligt påhitt för att höja och försvara hög bränsleskatt.

  Martin: Varför skulle regeringen vilja ”höja och försvara hög bränsleskatt”? Ett trick för att få nya väljare?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny
%d bloggare gillar detta: