Av Martin Hedberg

Högtrycket består. Det gör att vädret fortsätter på den inslagna vägen: Det blir överlag klart väder. Detta gör i sin tur att det blir soligt om dagarna, men också att nätterna blir kalla.

Att temperaturen åker jojo hänger samman med ”strålningsbalansen”. Man kan jämföra det med ens ekonomi: Om man tjänar mer pengar än man spenderar så ökar saldot på bankkontot. Men om man istället handlar för mer än man drar in så minskar saldot.

Det räcker inte med att bara tjäna någonting för att man skall gå plus. Man måste tjäna mer än man spenderar för att få mer på kontot. Det är detta som gör att dygnets lägsta temperatur ofta inträffar omkring en timme efter solens uppgång: Det är först då som solinstrålningen är kraftig nog för att överstiga den energiförlust vi hela tiden har i form av utstrålning av värmeenergi från Jorden.

Det är också här som man märker effekten av moln. Molnen dämpar solinstrålningen, det har nog ingen missat. Men molnen dämpar även utstrålningen av värmeenergi. Moln är därmed lite som en förkylning: Man kan inte jobba och dra in pengar, men man kan inte heller spendera så mycket. Saldot på kontot förblir ungefär detsamma från ena stunden till den andra: När det är mulet så varierar inte temperaturen så mycket över dygnet.

Vill man spinna vidare på metaforen med ekonomi så kan man konstatera att vi just nu har lånat ut pengar: Den varma luften vi hade för någon vecka sedan är ersatt med kall luft. Den situationen ser ut att bestå ett tag. Det fortsätter att vara kallare än genomsnittet i alla fall en vecka till. Därefter blir det lite varmare, men inte riktigt så varmt som det brukar vara så här års.

Metaforer, dvs att likna ett system med ett annat, kan bidra till att förklara saker. Men det kan även förvilla, så man skall inte dra jämförelserna för långt. Lånar man ut pengar så brukar man kunna ta ut ränta, men så fungerar det inte med temperaturen: Vare sig våren eller sommaren behöver bli extra varm, eller kall för en delen, bara för att det är kallt just nu.

Det kommer att driva förbi en del moln och något snöfall kommande dagar, men överlag är det högtrycket, solen och stora temperaturvariationer som dominerar vädret.

/Martin

58 Comments

 • Jag har precis kollat det väntade nederbörden i Hultsfred under de kommande två veckorna. Jag får det till drygt 40mm, det mesta nästa vecka. Eftersom det enligt prognos kommer vara minusgrader under nästan hela prognosperioden, så kommer nederbörden att vara i form av snö, och 40 mm vatten i snöform kommer då att vara ca 40 cm snö. Det vore väl ett rekord om något om detta skulle inträffa i senare delen av Mars? Dessutom så ser det ut att bli rekordkallt, med dygnsmedeltemperaturer runt ca -7… Jag kollade på Nyköping också och det är liknande siffror där. Jag har sett att tidigare har prognostiserade kraftiga nederbörd inte infallit, så jag tror inte att det kommer komma 40 cm snö under nästa 2 veckor, men jag undrar varför klart.se använder sig av en sån undermålig prognos tillverkare. Är detta det bästa ni kan frambringa?

 • @väderbiten

  Ett tips är att bygga en enkel vedbod som du kastar in veden i efter kapning/klyvning så att du kan skydda veden från det ”vita äcklet”. Själv tycker jag det är orättvist att Katterjokk har 1,5 m snö medans vi i Fjollträsk bara har någon dec. om ens det?

 • JEF

  Det är så det fungerar med alarmisterna.
  Jag ger mig sjutton på att man skyller på att det är den globala uppvärmningen som orsakar att det blir kallare än normalt.

 • @ Palle

  Det är många som skidsemestrar i fjällen det kanske vore nåt för dej? 🙂

 • Meningslöst med 14 dagars-prognoser de stämmer aldrig.Nederbörds-prognoserna är rena skämtet.

 • När man tittar på SMHI:s väderseit så skall det vara minusgrader varenda natt t.o.m. 31/3 . O på den norske nått liknande ! Men på den här är det ochså intressant att se på världens väder Idag hade ju Paulatak i Canada – 38 C Sen ang.Skåne kan man ju se på den danske! Kul att jämföra väderseiterna, ibland är dom inte överens ! Och 10-dygns-prognoserna. O pricka vädret när det är högtryck kanske inte är så svårt. Och ibland undrar jag över tidningarnas rubriker alla ” så här blir vädret i sommar ” ! Eller i vinter !?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: