Av Martin Hedberg

På fredag är det dags, då kommer en asteroid vid namn 2012 DA14 att passera relativt nära Jorden. Den är inte jättestor, men inte heller någon liten sten. Knappt 50 meter i diameter och med en hastighet på ungefär 6 km i sekunden passerar den fascinerande nära jorden.

Tidtabell för asteroiden, Svensk tid =GMT+1 timme. Grafik från NASA.

När den är som närmast så kommer avståndet från jordens yta till asteroiden att vara 27680 kilometer eller ca 3,5 jordradier. För att sätta det i relation till något så kan man konstatera att det är mycket närmare än månen och faktiskt även närmare Jorden än våra så kallade ”geostationära” satelliter.

Tidpunkten för passagen är klockan 20:26 på fredag, men vi kommer inte att kunna se asteroiden från Sverige. Den är så liten att man behöver kikare och man ser den bara från östra Europa, Asien, Indonesien och Australien.

Om den slog ner på jorden så skulle den kunna jämna en större stad med marken. Ungefär som en atombomb. Skall man då vara orolig för att astronomerna har räknat fel och att den ramlar ner på Jorden?

Nej, man behöver inte oroa sig. Inget kommer att hända på fredag. Den träffar oss inte, det blir inga tidvattenvågor, inga vulkanutbrott och asteroiden syns inte ens med blotta ögat. Men Jorden kommer däremot att påverka asteroiden, dess bana förändras efter passagen.

Det är varken första eller sista gången en asteroid passerar nära Jorden, det har hänt miljontals gånger tidigare och kommer att hända igen. Men det är första gången i modern tid som en asteroid av den här storleken passerar så pass nära Jorden.

/Martin

34 Comments

 • Fenomenet är globalt men absolut har du rätt -vi snackar Ryssland. Kan inte låta bli för skojs skull att ponera att samma sak inträffat i USA. Skulle gissa på att en och annan stämningsansökan redan rullat in : )

 • Svar till Lennie:

  Asteriodbältet ligger mellan jupiter och mars, mellan vilka avståndet är betydligt större än mellan exempelvis mars och tellus (jorden). I detta bälte finns, som namnet antyder, flertalet små till medelstora asteroider, varav ett flertal till den geometriska formen kan liknas vid planeter, då de är sfäriska…

  Martin: Hej Daniel. Ursäkta att jag klipper i din kommentar, men dels är den väldigt lång, dels består den til största delen av kopierat material.

  Det är bra att du förklarar saker, men försök att hålla dig kort. Gör en sammanfattning med egna ord. Om det in te skulle räcka så lägg då till en länk, tex till Wikipedia (som var aktuellt i detta fall).

 • Martin, tack för att du balanserade mina fakta med lite lögner. Det skulle ju bli alldeles för lätt att se vad som är sant om kommentarsfälten var fyllda av enkom sanning. Jag tror säker klart.ses läsare uppskattar lögnerna du bidrog med. (Kan du mot förmodan länka till källa som styrker att asteroiderna ALDRIG varit del av en planet så varsågod).

  Martin: jag känner inte dess historia utöver innan de var en del av vårt solsystem. Men det gör å andra sidan inte någon annan heller. Påstår man att asteroiderna skulle vara resterna av en i ett rymdkrig sprängd planet så måste det bevisas. Jag skall med stor nyfikenhet ta del av det materialet som skulle kunna vara bevis för detta rymdkrig, har du lust att presentera det?

 • Martin:

  Det stämmer att jag i min text baserat mig på beskrivningen av dessa fenomen på wikipedia, men inte helt och hållet. Jag använder mig av ett mycket högkvalificerat språk, som gör att många misstänkt att jag direkt kopierat från Internet. Fast jag förstår precis vad du menar, jag hade bara litet lätt omformulerat min beskrivning gentemot den som fanns på wikipedia, istället för att utifrån den fakta som fanns utveckla faktabeskrivningen med egna ord och resonemang. Jag skall tänka på detta i fortsättningen, liksom på att korta av mina kommentarer.
  M V H Daniel

 • Klart du har rätt Lennie, och du Martin har fel, rymdkrig finns ju hela tiden. Det har jag sett på tv, Transformers bland annat. Skål på dig Lennie!

  Martin: Jag trodde att de berättelserna var från andra galaxer, inte vårt eget solsystem. 😉

 • Martin, om du läser wikipediaartikeln under uppslagsordet ”asteroid” så står det att när asteroiderna först upptäcktes så trodde man att det var delar som samlats men ännu inte hunnit bilda en planet. Idag vet man dock, enligt wikipediartikeln, att de flesta asteroider är kollisionsfragment. Så det finns alltså ingenting som hindrar asteroiderna från att vara fragment av en förstörd planet. Om du läser min ursprungliga kommentar så skriver jag angående ”exploderad-planet-teorin” att det finns misstankar om att det är så, inte att det nödvändigtvis måste vara så.

  Martin: Du skrev: ”…som man misstänker kan ha varit en planet en gång i tiden som sprängts i samband med t.ex. rymdkrig.”

  Men jag ger mig, det är nog som du säger ett rymdkrig som skapat asteriodbältet. Vi har ju trots allt en hel del bevis för det: Förutom alla stenar i rymden så finns ju mängder av böcker, filmer och spel på temat rymdkrig och konflikter mellan civilisationer på olika planeter och rymdskepp. Det kan ju inte bara vara fantasier?

 • Nja, Martin. Transformers kommer ju till jorden men deras hemplanet Cybertron låg ju en bit bort, denna käkades ju upp av en gigantisk maskin som kanske spottade ut lite berg…

  Tråkigt vinterväder förresten.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: