Asteroid mycket nära på fredag kväll

Asteroidregn

Av Martin Hedberg

På fredag är det dags, då kommer en asteroid vid namn 2012 DA14 att passera relativt nära Jorden. Den är inte jättestor, men inte heller någon liten sten. Knappt 50 meter i diameter och med en hastighet på ungefär 6 km i sekunden passerar den fascinerande nära jorden.

Tidtabell för asteroiden, Svensk tid =GMT+1 timme. Grafik från NASA.

När den är som närmast så kommer avståndet från jordens yta till asteroiden att vara 27680 kilometer eller ca 3,5 jordradier. För att sätta det i relation till något så kan man konstatera att det är mycket närmare än månen och faktiskt även närmare Jorden än våra så kallade ”geostationära” satelliter.

Tidpunkten för passagen är klockan 20:26 på fredag, men vi kommer inte att kunna se asteroiden från Sverige. Den är så liten att man behöver kikare och man ser den bara från östra Europa, Asien, Indonesien och Australien.

Om den slog ner på jorden så skulle den kunna jämna en större stad med marken. Ungefär som en atombomb. Skall man då vara orolig för att astronomerna har räknat fel och att den ramlar ner på Jorden?

Nej, man behöver inte oroa sig. Inget kommer att hända på fredag. Den träffar oss inte, det blir inga tidvattenvågor, inga vulkanutbrott och asteroiden syns inte ens med blotta ögat. Men Jorden kommer däremot att påverka asteroiden, dess bana förändras efter passagen.

Det är varken första eller sista gången en asteroid passerar nära Jorden, det har hänt miljontals gånger tidigare och kommer att hända igen. Men det är första gången i modern tid som en asteroid av den här storleken passerar så pass nära Jorden.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

34 CommentsLeave a comment

 • Vad synd att man inte kommer att kunna se asteroiden, det hade varit spännande.
  Du skriver att dess bana förändras efter passagen, har dom räknat eller listat ut vart den tar vägen sen?
  Kram på er alla på alla hjärtans dag…..

  Martin: Japp, men man poängterar att det gör att dess bana blir lite mer oförutsägbar efter att den passerat Jorden.

 • Martin.
  Det skall väl vara 27680 km inte 27,680.?
  Mvh

  Martin: Japp. Jänkarna använder kommatecken för att separera tusental och punkt för att skilja heltal från decimaler. vi gör tvärtom. Jag borde ha ändrat.

 • Det får mig att undra om man skulle gå ut med informationen om att det finns en asteroid på väg rakt mot jorden.

  Martin: Asteroiden är inte på väg rakt mot jorden.

 • Hej!
  Man kanske borde förklara: 1. vad en asteroid är dvs vad den innehåller för materia. 2. om den har en rak bana eller cirklar runt jorden. 3. vart den tar vägen om den fortsätter sin bana ut i rymden. 4. vad är det i jordens kraftfält eller jordens inre som påverkar dess bana.
  Tacksam för svar
  Liza

 • För att svara Tiago: Denna asteroid var ingen hemlighet, alla kända asteroider och passager finns på NASA:s hemsida.

 • @Tiago

  LOL om den hade varit på väg RAKT mot jorden så hade det varit en helt annan situation. Lite mer panikartat kan man tänka sig.

 • @liza: nåja detta är ändå en vädersida. att förklara vad en asteroid är och hur den påverkas av jorden kanske inte riktigt ingår i begreppet.
  google finns dock, bara att söka.

  en sak jag undrar över: hur stor är denna asteroid? detta hade kunnats tagas med som lite extra kuriosa.

  Martin: Knappt 50 meter i diameter. (Det står faktiskt i inledningen 😉 ).

 • Kan en asteroid verkligen passera jorden i så låg fart som 6 km/sek och litet avstånd utan att fångas av jordens dragningskraft.

  Satelliter har ju ca 8 km/sek i omloppsbanan och flykthastigheten är ca 11 km/sek.

  Martin: Den påverkas av vår dragningskraft vilket länkar av dess bana. De senaste siffrorna jag har kollat via NASA anger att hastigheten är 7,82 km/s relativt jorden. Vidare att det närmaste avståndet till jordytan kommer att vara 4,4 jordradier.

 • Var det möjligen den asteroiden som slog ner i ryssland? Räknade dom fel på asteroidens bana?

  Martin: Jag funderar på om det var ”skrot” från asteroiden.

 • Nej. Så mycket fel får vi hoppas att de inte räknar. Den som slog ned i Ryssland var möjligen max 5 meter i diameter innan den splittrades upp. Hade den varit 50 meter hade skadeverkningarna varit i klass med Tunguska-meteoriten 1908. En slump att den föll samma dag som den nära passagen av asteroiden. Ungefär som att blixten slog ned i St Peterskatedralen samma dag som påven förkunnade sin avgång….

  Martin: Klockrent. Men likheterna är större mellan två stenar av olika storlek än mellan en avgående påve och en blixt. 🙂

 • Hej! Hur skulle du säga att vädret blir i Jämtland v.9?

  Martin: Det är lite långt bort för att dra några detaljer (Jämtland må vara stort till ytan, men en och en halv vecka är också ett stort avstånd i tid). Givet detta så ser det ut att bli lite kallare än just nu och större skillnader i temperaturer mellan dag/natt. Även mindre moln och mer sol än nu.

 • För att svara Magnus: Jag vet att den här asteroid är ingen hemlighet. Det jag menar är, jag undrar om man (t.ex. på NASA) skulle offentliggöra en asteroid som är på väg rakt mot jorden. Jag är starkt tveksamt att det skulle ske.

 • Vilken otur att man inte kan se den. 🙂 Måste inhandla en teleskop så man kan se lite vad som rör sig i rymden. Har du något bra tips till en nybörjare på teleskop??

 • Alla väntar med spänning på meteoriten som ska passera sen händer det något i ryssland vid 10-tiden i morse.. ett meteorit regn… Hmmm Och det har ingenting med meteoriten som ska passera ikväll att göra… Intelligent tänkt att skylla på slumpen,, intelligent… Tror att ryssarna är lite nervösa ikväll 🙁

  Martin: Om det visar sig, vilket preliminära beräkningar gör, att meteoriten över Ryssland kommit från en annan riktning än den som väntas i kväll så måste man rimligen beakta att händelserna troligen är oberoende av varandra.

 • Jag tyckte spontant att det verkade tämligen kallt att inte varna allmänheten eftersom försvaret känt till detta, men de skall tydligen känt sig säkra på att allt material skulle hinna brinna upp. Alternativen annars är ju kanske att de inte alls hade koll på det här men att de i efterhand vill göra sken av motsatsen eller helt enkelt att de var osäkra på storleken och inte ville skapa panik i onödan.

 • När vi ändå talar om meteoriter, asteroider och meteorider, vill jag ställa en fråga:

  Jag är väldigt nyfiken på etymologin, alltså bakgrunden, till ordet ”meteorologi”. Som synes har det något med ”meteor” att göra, men jag vill gärna lära mig lite mer djup kunskap om ordets betydelse.

  Således ställer jag utifrån ovanstående frågeställning följande, mer konkreta fråga:
  Har meteorologin ursprungligen någon anknytning till observationer av rymden och dess stjärnor och himlakroppar?

  Vore intressant att ta reda på.

  M V H Daniel

  Martin: Ordet Meteorologi härstammar från grekiskans ”meteoros” vilket betyder ”i luften befintligt”. Meteorologi är alltså läran om det som finns i luften, om man vill hårddra det lite. Typ moln, regn., snö, vindar…

 • David, när anser våra makthavare att det INTE ÄR I ONÖDAN att skapa panik(förutom då det är ett argument för att höja skatter och avgifter)!?

 • Mats – den frågan får du rikta till personerna bakom det luddiga begreppet ”makthavare”. En retorisk fråga tillbaka: förväntar du dig riktiga svar?

 • David, svar nej!
  Men egentligen skulle det vara en självklarhet i stater som påstår sig vara demokratiska.

 • @ Bo Persson, det som föll i tunguska 1908 var sannolikt ingen meteorit, utan något annat, eftersom det exploderade i luften innan det föll ner. @ Liza, en meteorit ligger aldrig i omloppsbana, utan färdas fritt i ”luften” i Universum, därav förleden ”meteor” som i ”meteorologi”. Men innan de slår ner så kallas de meteorer. En asteroid däremot, från ”astro” = stjärna ligger i omloppsbana runt en stjärna, fast är tusentals ggr mindre än planeter. Mellan Jupiter och Merkurius t.ex. (om jag minns rätt) finns ett asteroidbälte som man misstänker kan ha varit en planet en gång i tiden som sprängts i samband med t.ex. rymdkrig.

  Martin: Oj, det var inte riktigt rätt. Så här ligger det till:
  1. Det som orsakade bla en massiv trädfällning i Tunguska 1908 var en meteor eller meteorit. Dessa kan explodera, eller skapa tryckvåg i luften, precis som skedde igår över Tjeljabinsk i Ryssland.
  2a. En meteor är en sten från rymden som träder in i jordens atmosfär. Ofta brinner/förångas den genom friktionen mot atmosfären.
  2b. En meteorit är är en meteor som inte helt förångats. Dvs det är en meteor som landat på Jorden.
  3. Asteroider i vårt solsystem är inte rester av en gammal planet. Det är material som (ännu) inte bildat någon planet.
  4. Och slutligen (suck): Det finns inga belägg för att det förekommit ”rymdkrig” i vårt solsystem.

 • Fenomenet är globalt men absolut har du rätt -vi snackar Ryssland. Kan inte låta bli för skojs skull att ponera att samma sak inträffat i USA. Skulle gissa på att en och annan stämningsansökan redan rullat in : )

 • Svar till Lennie:

  Asteriodbältet ligger mellan jupiter och mars, mellan vilka avståndet är betydligt större än mellan exempelvis mars och tellus (jorden). I detta bälte finns, som namnet antyder, flertalet små till medelstora asteroider, varav ett flertal till den geometriska formen kan liknas vid planeter, då de är sfäriska…

  Martin: Hej Daniel. Ursäkta att jag klipper i din kommentar, men dels är den väldigt lång, dels består den til största delen av kopierat material.

  Det är bra att du förklarar saker, men försök att hålla dig kort. Gör en sammanfattning med egna ord. Om det in te skulle räcka så lägg då till en länk, tex till Wikipedia (som var aktuellt i detta fall).

 • #Trollmor: Nej, men kanske Kalifornien . Googla
  ”Fireball Lights Up Northern California Skies”

 • Martin, tack för att du balanserade mina fakta med lite lögner. Det skulle ju bli alldeles för lätt att se vad som är sant om kommentarsfälten var fyllda av enkom sanning. Jag tror säker klart.ses läsare uppskattar lögnerna du bidrog med. (Kan du mot förmodan länka till källa som styrker att asteroiderna ALDRIG varit del av en planet så varsågod).

  Martin: jag känner inte dess historia utöver innan de var en del av vårt solsystem. Men det gör å andra sidan inte någon annan heller. Påstår man att asteroiderna skulle vara resterna av en i ett rymdkrig sprängd planet så måste det bevisas. Jag skall med stor nyfikenhet ta del av det materialet som skulle kunna vara bevis för detta rymdkrig, har du lust att presentera det?

 • Martin:

  Det stämmer att jag i min text baserat mig på beskrivningen av dessa fenomen på wikipedia, men inte helt och hållet. Jag använder mig av ett mycket högkvalificerat språk, som gör att många misstänkt att jag direkt kopierat från Internet. Fast jag förstår precis vad du menar, jag hade bara litet lätt omformulerat min beskrivning gentemot den som fanns på wikipedia, istället för att utifrån den fakta som fanns utveckla faktabeskrivningen med egna ord och resonemang. Jag skall tänka på detta i fortsättningen, liksom på att korta av mina kommentarer.
  M V H Daniel

 • Klart du har rätt Lennie, och du Martin har fel, rymdkrig finns ju hela tiden. Det har jag sett på tv, Transformers bland annat. Skål på dig Lennie!

  Martin: Jag trodde att de berättelserna var från andra galaxer, inte vårt eget solsystem. 😉

 • Martin, om du läser wikipediaartikeln under uppslagsordet ”asteroid” så står det att när asteroiderna först upptäcktes så trodde man att det var delar som samlats men ännu inte hunnit bilda en planet. Idag vet man dock, enligt wikipediartikeln, att de flesta asteroider är kollisionsfragment. Så det finns alltså ingenting som hindrar asteroiderna från att vara fragment av en förstörd planet. Om du läser min ursprungliga kommentar så skriver jag angående ”exploderad-planet-teorin” att det finns misstankar om att det är så, inte att det nödvändigtvis måste vara så.

  Martin: Du skrev: ”…som man misstänker kan ha varit en planet en gång i tiden som sprängts i samband med t.ex. rymdkrig.”

  Men jag ger mig, det är nog som du säger ett rymdkrig som skapat asteriodbältet. Vi har ju trots allt en hel del bevis för det: Förutom alla stenar i rymden så finns ju mängder av böcker, filmer och spel på temat rymdkrig och konflikter mellan civilisationer på olika planeter och rymdskepp. Det kan ju inte bara vara fantasier?

 • Nja, Martin. Transformers kommer ju till jorden men deras hemplanet Cybertron låg ju en bit bort, denna käkades ju upp av en gigantisk maskin som kanske spottade ut lite berg…

  Tråkigt vinterväder förresten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *