Både snö och sol

Av Martin Hedberg

Som rubriken anger så blir det både snö och sol kommande dagar. Men jag vill redan nu säga att det också blir en hel del moln.

Det finns säkert många som tycker att vi har fått nog med snö denna vinter. Men det finns också många sportlovslediga som tycker att det är goda nyheter med mer snö. Detsamma kanske gäller för de som tränar inför Vasaloppet samt preparerar spåren.

För trots högtryck så får vi påspädning av snötäcket. Högtrycket har sitt centrum över Ryssland och det gör att vi får sydostliga vindar över Skandinavien.

Under tisdag eftermiddag och kväll kommer ett sammanhängande snöfall in över östra Götaland och östra Svealand. Det rör sig under natten mot onsdagen vidare väster- och norrut över landet. Under onsdagen är det främst Svealand, södra och norra Norrland som får ytterligare ca 10 cm snö.

På en del platser kommer det att vara klart väder. Det gäller tex norra Norrland under tisdagen. Det gör att man får en del sol dagtid, men också ganska kalla nätter.

I söder kommer molntäcket att vara sammanhängande under tisdagen och lite uppluckrat under onsdagen vilket ger chans för solen att visa sig tidvis.

Temperaturen håller sig i Götaland och Svealand mellan 0 och -10, medan man i södra och norra Norrland i allmänhet får mellan -10 och -20, lokalt kallare.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

18 CommentsLeave a comment

 • Inga prognoser om när våren kan tänkas komma? Blir Mars kall och snörik med. Tänker mest på södra sverige och den ”ovanligt” långa vintern.

 • Vid flera tillfällen har jag sett temperaturuppgifter i prognosen för ”nästa vecka” som verkar konstiga.
  Min/max-temperaturerna och temperaturen för de tre tidpunkterna under dagen verkar inte överensstämma.
  Ex. för Nässjö visas nu (11 febr kl 22:45) för 20/2 en min temp på -11. 19/2 kl 19 visar +2, 20/2 kl 07 visar +1. 20/2 kl 19 visar +2. När är det tänkt att denna mintemperatur på -11 ska inträffa?
  Natten mellan 19:e o 20:e eller på kvällen den 20:e? I förra fallet skulle det innebära en temperatursänkning på 13 grader PLUS en höjning på 12 grader under 12 timmar. I andra fallet en temperatursänkning på 13 grader på 5 timmar. Detta verkar orimligt.
  Jag ifrågasätter inte svårigheten att göra en temperaturprognos för 8-10 dagar i framtiden, men det verkar som om min/max-temp och tempangivelsen vid olika klockslag inte ”hänger ihop”.

 • Hej!

  Tack för prognosen. Går det att säga något om ungefär hur mycket snö det kan tänkas komma i Östra Götaland imorgon eftermiddag/kväll? Vänligen, Magnus

 • Instämmer med Åke J. Dessutom; med så stor latitud mellan max- och mintemperatur på en och samma ort vid ett och samma tillfälle som visas på klart.se blir ju informationen ganska meningslös. Det är ju t ex en enorm skillnad på om det ska bli + 2 grader eller – 10 grader.

 • Du är för rolig Martin, ”Sverige är långt, livet är kort” åk flyg inrikes 299 kronor. Perfekt reklam på en sida där Mr Globaluppvärmning huserar. Seriöst…..

 • Varför har nederbördskartan över världen bekurits
  öster om Indien så att Australien, Nya Zeeland, Japan ej kommer med?

  Martin: Hej Ivar. Tack, det var en bugg som uppstod då vi gjorde om layouten. Vi åtgärdar det strax.

 • Tänkte slippa snön ett tag i Sth så jag åkte västerut till N Bohuslän. Och vad gör det här, jo snöar :-). Fast totalt är här bara 5 cm snö så skridskorna når än så länge ner till isen.

 • ja jag är en av dessa snöhatare
  snowhaters united 🙂
  om jag fick som jag ville så skulle snön försvinna tidigast 1 mars så att man kan börja cykla till jobbet igen

 • Håller med Bosse… Man kan inte ärligt prata om att vi måste minska global uppvärmning och göra sådan reklam. Som om kyrkan skulle göra reklam för vapen! Vad menar du Martin???

  Martin: Att vi snart äger annonsförsäljningen själva (den har legat på externt bolag tidigare) och därmed kan ställa högre krav på våra annonsörer.

 • till tobias, med all respekt för dig och ditt troliga hat mot vintern och snön så måste jag nog säga och jag tror många håller med mig.I södra sverige är det inte ovanligt att vintern håller sig en bit in i mars och senare gör ett litet återbesök i april,snarare det normala som vi till din lycka har sluppit dom senaste åren som har varit minst sagt konstiga.Jag skulle bli mer förvånad om det snöar på midsommarafton.Detta väder ser bra ut och håller ett bra chema som skulle kunna ge oss tidernas bästa sommar sett ur strandraggarens perspektiv.

 • @Mickael.

  Jag hatar inte vintern. De sista vintrarna anser jag vara ovanliga, snön brukar mer komma och gå är nere med snö, slask och barmark om vartannat. Min fråga var enkel, blir det en sen vår eller en tidig? Hur ser prognosen ut för mars?

 • De senaste vintrarna är inte alls ovanliga, utom möjligen att de har varit mildare och snörikare. Du är bara för ung och oerfaren, Tobias. 😉

  I helgen var jag runt bland husen och på södersidorna såg jag uppkomna snödroppsknoppar, halvdecimeter höga påskliljeblad, och ungefär lika höga pärlhyacinthobbar. Allt är kvar även nu, men ett par cm snö döljer dem. Mitt på lördagen, när det var som soligast, rosslade även en koltrasthanne litet grand, men den hannen är också ett båker.

 • jag håller med Mickael.BLIR DET SEN VÅR ELLER TIDIG VÅR????klart.se brukade vid exakt denna tidpunkt på februari skriva eller sia om vårens ankomst…så fram med sanningen…

  Martin: Tänk om jag inte skriver på ett visst datum, utan väntar med att skriva tills det är exakt lika lång tid kvar till våren som det var i fjol. 😉

 • Det ar ganska vanligt att vintern i sodra sverige ar helt snofri, tack och lov. Just nu ingen sno i Malmo. Det kan val komma nagon flinga da och da men de ligger inte lange. Satt pa en skon uteservering idag i solen. Stor skillnad mot de norra delarna av Sverige som Sthlm och norrut

 • Skriv inget om våren än Martin det blir bara bråk i klassen(kommentarsfältet):)

  Personligen hoppas jag Vintern stannar ett bra tag till.

 • All respekt för dig svennen men du har fel,det är mer ovanligt med en vinter utan snö.jag kan aldrig minnas att det har hänt,det skulle vara malmö då men det tvivlar jag på.sen är det ju skillnad på snötäcke och snöfall eller blötsnö som faller från himlen Det beror väl kanske på hur man ser det.

 • En helt snöfri vinter har vi aldrig upplevt i Sverige, inte ens den mycket milda vintern 1988/89, under vilken vinter snön uppenbarade sig i såväl december -88 som februari -89, även om det i ingendera fallen rörde sig om några extrema mängder. De geografiska, och följaktligen klimatiska, aspekterna medför att det är en teoretisk omöjlighet att vi i Sverige, med nuvarande klimat alltså, upplever en vinter HELT utan snö. Förövrigt anser jag att innevarande vinter hittills varit tämligen normal, förvisso med aningen mer snö än brukligt under vissa perioder, men varje köldperiod har avlösts av en mildperiod, med dessutom intet alltför oansenliga plusgrader, vilket näppeligen var fallet under de smällkalla vintrarna på 1960- och 80-talen.