2014 blev det varmaste året hittills

Global medeltemperatur

Så där, då har även NOAA kommit fram till det som Japanska nationella vädertjänsten presenterade preliminära siffror kring för någon vecka sedan: 2014 blev det varmaste året som någonsin uppmätts.

Global medeltemperatur

2014 det varmaste året sedan mätningarna började. De tio varmaste åren markerade med mörkrött. Alla har inträffat sedan 1998.

Eller som NOAA skriver i sitt meddelande:

The globally averaged temperature over land and ocean surfaces for 2014 was the highest among all years since record keeping began in 1880. The December combined global land and ocean average surface temperature was also the highest on record.

Värmen fördelade sig dock inte homogent och många i tex USA kanske höjer lite på ögonbrynen över att 2014 skulle vara det varmaste året hittills. USA var nämligen en av de geografiska områden som inte hade ett varmt år. Men övriga delar av världen, i synnerhet i Arktis hade rekordvarmt. Nedan visas skillnader för de fyra säsongerna (grafik från Columbia Universitet).

NOAA temperature reportSammantaget ger detta att 2014 blev rekordvarmt.

2014 petar därmed ner 2010 samt 2005 till andra respektive tredje plats över varma år.

/Martin

71 Thoughts to “2014 blev det varmaste året hittills”

 1. Fredrik

  Nä va! Hur kunde det bli så här! Varför har ingen sagt något! Vi har inte fått någon information…

 2. Daniel Göteborg

  Intressant, hoppas att användningen av fossila bränslen minskar framöver. Det är kanske inte bra om det blir för snabb eller kraftig upphettning av planeten.

  1. EJ

   För min del hoppas jag i så fall att utsläppen av ämnen som inte funnits i atmosfären tidigare minskar. De kan blockera fönster i spektrumet som varit delvis öppna förut. Detta till skillnad för koldioxid som redan tidigare blockerat sin del av spekturmet.

 3. rolfis

  Härligt härligt bara och tacka och ta emot och hoppas på ännu varmare……… sommar året om så boken och eken växer igen här uppe i Sveriges avlånga land. Vi kan då spara energi och inte åka utomlands och sola och bada.

 4. Dimitrios

  Självklart 2015 blir även varmare och 2016 osv. Denna vintern har varit även mildare och kortare än förran. Då spring is in the air och sommar jätte nära. Den är framtiden dvs Sverige blir klimatiskt som Belgien eller Frankrike jätte snart.

 5. carl

  Jag har undrar med vilken noggrannhet man mäter temperaturen på alla platser! Framför allt bakåt i tiden!
  Jorden är stor! Många ställen måste det vara långt i mellan mätpunkterna! Man har säkert bytt mätinstrument genom åren. Hur är dom kalibrerade osv.

  Måste vara mycket svårt att innan satellit erans tide varv rätt värden ! Hur gjorde man i början av 1900Talet?

  1. Anders

   Hej Carl. Du har helt rätt även med dagens teknik måste mätningar av global temperatur vara oerhört komplicerad.

  2. Palle

   Har också tänkt på det, hoppas Martin svarar!

  3. EJ

   Fundera då också på hur man mäter att världshaven har blivit någon hundradels grad varmare. Har du en miljard mätpunkter motsvarar varje mätpunkt över 1 kubikkm (1 biljon liter) vatten.

 6. Anders Persson

  Perioden med stabilit klimat 1932-76 sammanfaller med socialdemokraternas regeringsinnehav i Sverige. Klart som korvspad.

  1. Ha ha – härlig satir!

  2. Bosse

   Haha, bra reflektion!

 7. Fredrik

  I Sverige gick det per post och senare med telegraf (1800-talet) och senare med telefon och -fax. De flesta mätställen hade barometer och vindmätare redan från början, mitten på 1700-talet. Barometer och termometer har använts väldigt länge. Vindriktning och -styrka har varit viktiga sedan människan började jaga och ge sig ut på sjön, och sjöfarten var och är viktig. Fyrar är därför vanliga mätställen, och sikt, isläge och vattenstånd måste också inrapporteras. Informationen sparas och man sammanställer ibland långa mätserier.
  Inte så konstiga saker, tycker jag. När väderprognoserna framåt i tiden började vet jag inte riktigt, men väderspåmän har funnits länge, och med en barometers hjälp blev det litet tyngd bakom spåningen.

  Litet off. En styv vecka tog det för en väderleksrapport från Hälsingborg att nå riksnyheterna i Stockholm på 1700-talet.

  1. carl

   Förstår också att man på vissa platser mätte men till vilken noggrannhet? Hur mätte man tex i öst europa asien afrika osv.
   Har man samma antal mätpunkter nu! Hur gjorde om man bytte mätpunkt? La till en tog bort en?

 8. Trötter

  Om det är någon tröst så kommer Januari månads globala temperaturavvikelse inte att sätta något rekord, baserat på de första femton dagarna enligt NCEP/NCARs reanalys. Å andra sidan blev det åter högre avvikelser mot slutet. Men om de skulle fortsätta på samma nivå, så hamnar Januari på tredjeplats.

  1. Olle R

   Nu börjar januaris globala temperaturer att bli riktigt varma, åtminstone enligt Moyhus reanalys. Den ligger iofs tre dagar efter dags dato, men en annan sajt som är riktigt up-to-date skvallrar om att temperaturen stannar på denna höga nivå i åtminstone tre dagar till. http://models.weatherbell.com/temperature.php
   Ett rekord som återstår att slå är varmaste vintern, 1997-1998 enligt JMA, 2006-2007 enligt GISS. Varmaste månaden av alla är nog svår att rå på utan en rejäl El Nino, februari 1998 enligt JMA, Januari 2007 enligt GISS.

   Det går så långsamt att följa den globala temperaturutvecklingen, tänk om man kunde krypa ner i sin kryokammare och ställa den på väckning om 10 år, som i sci fi-filmerna 🙂

   1. Trötter

    Jo, men sedan sjunker det förmodligen. En uppvällning av kallare vatten är på g i Stilla Havet.
    http://www.bom.gov.au/climate/enso/sub_surf_tao.gif

    Va? Det är tur det går längsamt för trögdjur som mig! 😀
    Vart ENSO tar vägen i år är högintressant.

 9. Henrik

  Mer koldioxid tack, utan det dör vi! Mindre tungmetaller och GM mat tack.

  Och mer fred. För lite om det nu för tiden. Hur ska vi kunna göra något utan fred och säkerhet? Utan det försvinner hoppet. Så det kvittar vad vi skriver eller argumenterar om vädret. Ingen bryr sig om vädret, förutom dem som drabbas av det för stunden, när hela världen sitter på vapen som kan utrota oss över natten. Vår civilisation närmar sig brytpunkten och vädret är inte bekymret. Moraliskt förfall, hopplöshet, girighet, idoldyrkan(se idol tex), ignorans, masochism(människans våld mot sig själv), extremism, apati, självförnekelse, hat, lust, maktlust, droger och beroende, ett pengasystem som är nära en ny krasch, etc
  Ser inte ljust ut.

  Men vi slutar släppa ut koldioxid så löser sig nog saker och ting!

  1. Trötter

   Du vill ha fred?
   https://www.youtube.com/watch?v=hcxwTgEC7IM
   Hur ska vi få fred?
   Dem av oss som har en familj som upplevt krig på riktigt vill definitivt ha fred.

   Våra utsläpp av växthusgaser är en del av en helhet vars påverkan är bevisbar och framförallt, om vi hade ett uns av intelligens som kollektiv, så skulle vi göra något åt det. Gör vi inget, får vi garanterat mer av det du raljerar om.

   Hela vår civilisation är uppbyggd kring marknadsekonomi och det har egentligen varit så ända sedan människan gick ifrån att vara jägare/samlare. Vissa fick lite mer än andra och fick därmed högre status. Så är det än idag och även en orsak till flera problem den moderna människan har. T ex kroniska depressioner som beror på att vår medfödda försvarsmekanism att fly från rovdjur går på högvarv, urbefolkningar som fortfarande lever som jägare/samlare där man delar allt lika har inga kroniska depressioner.

   Frågan är snarare om vi är intelligenta överhuvudtaget?
   Svaret måste blir nej, eftersom vi fortfarande har mängder av företag, eller andra grupperingar i samhället och individer, som glatt ignorerar moral och helhetssyn samt slåss för ‘sin’ trosuppfattning eller ‘sin’ ekonomi och fullständigt skiter i vad som är bevisbart eller skadligt för individ och/eller helhet.

   Så länge människor trallar omkring i sina egna små sfärer, för att slippa ta in helheten för sfären vi bor på, så kommer inget att hända och vi kommer få mer krig. De som inte vill ha krig bör omedelbart ta till sig den fakta som finns och agera.

   1. Anders Persson

    Har du inte läst Orwells ”1984”? Där får man lära sig att ”krig är fred”. Förr i tiden så tog vi européer oss till något främmande land och rövade massa människor för att få billig arbetskraft. Idag startar eller uppmuntrar vi krig under någon humanitär förvändning om ”brist på mänskliga rättigheter”. De miljoner flyktingar som blir följden kommer sedan hit till Europa och jobbar åt oss.

    1. Trötter

     Nej, det har jag tyvärr inte.
     Ordet jämlikhet har bara skalet kvar och vi har en kapitalism som är driven så långt att den inte är ett jota bättre än kommunism i sin mest drivna form.
     Banker kan inte tillåtas gå i konkurs, politiker pratar om ökad tillväxt och välstånd, krydda med AGW och vetenskapsförakt till önskad styrka och smak. Toppa med lite människofientlighet som förklaring till ojämlikheterna och vips, så har man ett recept som för tankarna till 30-talet och den enklaste, mest obildade och ojämlika lösningen på alla problem.

     1. Johan

      Lär dig skillnad mellan korporativism och kapitalism, Trötter.

      1. Trötter

       Lär dig verkligheten, Johan.

      2. Johan

       Oerhört fånig comeback. Om du läser på om skillnaderna mellan kapitalism och korporativism kanske du inser hur du kanske skulle behöva lära dig som verkligheten?

       Om man driver kapitalism så långt som du vill tro är det en ideologisk motsättning att banker inte kan gå i konkurs, att konkurrensen snedvrids efter politisk ideologi tack vare differentierade skattebaser och subventioner + den obefintliga äganderätten gör det omöjligt att hålla kommun och stat skyldiga för alla utsläpp de orsakar.

       Skärp dig. Maken till fräckhet att slänga ur dig en så dum kommentar när du själv skriker ”varg” när det är en björn som dödat byapojken.

      3. Trötter

       Jag ser ingen skillnad på din oneliner och min. Det var även därför jag svarade som jag gjorde.

       Verkligheten är inte alltid nedskriven för allas åtnjutande, den är inte heller svart eller vit. Min verklighet har tagit mig längre tid, än det tar att slå upp skillnaden mellan korporativism och kapitalism. Har gjort många saker i livet, bl a drivit eget företag samt arbetat som tjänsteman åt ett av landets framgångsrikaste. Det som de ansåg vara den viktigaste egenskapen hos en anställd stod inte (heller) nedtecknad någonstans.

       Det i särklass aggressivaste och farligaste rovdjuret av de du nämner är byapojken.

      4. Håkan

       Den logiska konsekvensen av hårt dragen kapitalism är korporativism. Med mer pengar köpes politiskt inflytande, då kan man ändra spelreglerna

      5. Johan

       Trötter: Min oneliner påpekar ett faktafel och sen svarar du med att det snarare är fel på min världsbild än att du helt enkelt blandat äpplen med päron. Det är fortfarande ett faktafel och kommer vara det oavsett vad för bortförklaring du kommer med. Kapitalism och etatism är en ideologisk motsättning som resulterar i korporativism, likaväl som kommunism och socialism förr eller senare gör det, Parlamentariska systemet tillåter nämligen inget annat styrelseskick då lobbyverksamheter styr båten mot sin hamn vilket resulterar i ett virrvarr mitt ute på havet. Anekdotisk bevisföring har jag svårt för, och ännu svårare när du försöker ange din arbetserfarenhet som något beviljande för att använda dig av faktafel i dina kommentarer. Det stör mig då du ofta bidrar med empiri i ett kommentarfält som annars mest består av idioti. Tråkigt att du inte kan erkänna ett enkelt faktafel och gå vidare. Jag anklagar inte din beskrivning av samhället som fel då banker inte kan gå i konkurs, främlingsfientligheten beskylls för dålig tillväxt (och andra bekymmer) och att klimatfrågan reduceras till en kortsiktig och utspädd fråga som enbart tjänar som syfte att skapa empati för makt och begär. Det som är fel är att kalla det för ”kapitalism”, för det är helt enkelt inte kapitalism.

       Håkan: Nej, det vore i sådana fall otroligt paradoxalt om en ideologi som bygger på komparativa fördelar i slutändan reglerar de efter politisk flagga. Återigen, långdragen kapitalism och etatism är en omöjlig kombination. Sen kan man ifrågasätta om renodlad kapitalism är möjlig i ett samhälle som bygger på infödda institutioner som i sin tur baseras på centralmakt – det är dock en annan femma.

      6. Johan

       Och trötter, att byapojken är farligast spelar ingen roll. Om en björn dödat någon är det fortfarande fel att skrika ”varg”, eller ”pojke” för den delen.

       Samma sak om en människa dödar en annan människa som råkar vara en seriemördare. Att offret är en mördare spelar ingen roll i orsakssambandet, och förövaren är fortfarande den människa som dräpte honom.

      7. Trötter

       Det här var väl meningen där jag gjorde mig skyldig till ett faktafel enligt dig?
       ”Ordet jämlikhet har bara skalet kvar och vi har en kapitalism som är driven så långt att den inte är ett jota bättre än kommunism i sin mest drivna form.”
       Jag försökte uttrycka mig så att alla skulle förstå, men du ville alltså med din oneliner påpeka att det är ett faktafel använda ordet kapitalism för att beskriva det som styr planeten?

       Sedan när blev empiribefriade filosofiska etiketter likställt med fakta?

     2. EJ

      ”och vi har en kapitalism som är driven så långt att den inte är ett jota bättre än kommunism i sin mest drivna form”.

      Gör ett lyft och flytta till Nordkorea redan i morgon, för tyvärr lär kapitalistutveckligen fortsätta i västvärlden!!!

      Kommunism i sin mest drivna form har i alla exempel i världen varit betydligt värre än västvärlden idag.

      Dina resonemang och påstående blir bara värre och värre.

      1. Trötter

       Du missar det viktigaste ordet.
       Jämlikhet.
       Därmed faller, precis som vanligt, allt du påstår.

       Just nu fortsätter beviseligen ”kapitalistutvecklingen”, fråga är om vi vill ha det så, beviseligen fortsätter även AGW.

      2. EJ

       Du kan byta ”och” i meningen med en punkt och få exakt samma betydelse. Jämlikhet står då i en annan mening och har inget med kapitalism-/kommunismtexten att göra.

       Svårt att säga att man har fel när man är en besserwisser. I ditt fall omöjligt. Därmed faller som vanligt dina försvarskommentarer eftersom du aldrig kan erkänna fel.

      3. Trötter

       Mina åsikter kan givetvis vara fel. Men du kan inte byta ut någonting i dem.

       Att du inte förstår skillnaden mellan åsikter och fakta är däremot helt uppenbart.

 10. Trötter

  Tja, står vi vid ett trendbrott?
  http://www.forbes.com/sites/tomzeller/2015/01/18/the-end-of-the-partisan-divide-over-climate-change/
  ”The first step to solving a problem is admitting that you have one.”

  Citatet i artikeln från API är uppmuntrande, men det är bara ord än så länge och vi borde börjat agera igår.

  Citat av avslutningen.
  ”After all, a record-setting year every now and again is no big deal. Anomalies happen. But the fact is that all 15 years since the year 2000 have been among the top 20 warmest years ever recorded. The odds of this happening randomly, or as a part of natural variability? About 1.5 quadrillion to one.”

  När ska vi i Sverige inse att vår konsumtion, och därmed våra utsläpp i andra länder, är vårt stora problem?

 11. masco

  Utan vår konsumtion skulle miljoner dö av svält. Konsumtion ger inga klimatproblem.

  1. Bosse

   Så det så kallade välståndet uppstår ur intet? Men indoktrineringen börjar i förskolan. Där sorteras människor efter naturliga förutsättningar, de som är starka och fogar sig lyckas i systemet. De som tidigt kritiserar systemet får problem när de försöker gå sin egen väg. Helt kört är det när man skaffar barn. Då är det den stora sekten samhället som sätter spelregler för hur ditt liv skall se ut för dig och dina barn. Naturtillgångar ger oss det primära överskottet. Pengar skapas på riksbanker, deras fördelning styrs av regimer. Försök bli rik på något som hotar nuvarande samhällssystem, och det du vill bygga är ändå något bättre.

 12. rolfis

  Så gör dom stora pojkarna med dom breda hängslen och jo kvinnorna också. http://www.dn.se/ekonomi/klimattema-i-davos-da-aker-tusentals-hojdare-privatplan/

  1. Trötter

   Har svårt att tänka mig en tydligare bild av hyckleri, än det där.

   1. Magnus

    Miljöpartister som flyger från Bromma för att åka på tal där de ska argumentera för att Bromma läggs ner?

    Skämt åsido kan jag inte alls hålla med. Det är väl bättre att vi lyckas samla beslutsfattarna och att de tar beslut, snarare än att spara in på ett antal flygtimmar? Hade mötet ställts in hade dessa besparats, en droppe i havet, men om mötet blir av så kanske en enorm skillnad kan göras!

    Gör skillnad på investeringar och kostnader.

    Det är inte enstaka händelser som formar totala utsläppen, lika lite som en enskild dags väder motsvarar klimatet.

    Rätt löjligt att klaga på en sak som denna. Det är totalt kontraproduktivt eftersom det endast bidrar till att föda föraktet för makthavare. Svenskar ÄLSKAR att tro att rika/mäktiga är idioter. Vilket är idioti att tro. Genom att spä på den känslan blir det dessutom mycket lättare att säga emot när beslutet sedan kommer om att dra ner på flyget. ”för de flög ju själva”.

    1. Trötter

     Magnus, de är givetvis inga idioter. Var har du fått det ifrån?

     Det är ingen enstaka händelse, att vi snart har en procent som äger lika mycket som resterande befolkning på planeten.

     Nu hyllar våra politiker ECBs stödpaket för att får fart på ekonomi och konsumtion. Men var någonstans ska de peta in åtgärder mot AGW när vårt lands stora problem gällande klimatfrågan ligger i just ökande konsumtion?
     Det är hyckleri.

 13. Erik

  Låt koldioxiden komma tillbaka till sitt naturliga omlopp. Länge har den legat bunden i marken i gamla växtrester i form av olja och kol. Nu får den äntligen komma tillbaka till sitt naturliga tillstånd, som en del av kolcykeln. Skulle jorden må sämre av det knappast, möjligtvis människan som på grund av överbefolkning bosatt sig överallt och på platser där ingen skulle valt att bosätta sig för 100 år sedan.

  1. Inte bara människan mår dåligt av det. Övriga växt- och djurarter drabbas också.
   De ekosystem som fanns förra gången, för ett par miljoner år sedan, då vi hade så höga koncentrationer växthusgaser, är inte kvar. Liknande ekosystem kan uppstå igen, men det kommer att ta lååång tid (tiotusentals till miljontals år). Det som finns idag är inte livskraftigt i den nya miljön. Låter det som en bra plan?

   1. Erik

    Evolutionen har fungerat förut, arter och djur anpassar sig och utvecklas. När dinosaurierna dog ut skedde en bra mycket mer brutal omställning klimatet. Då tar omställningen betydligt längre tid. Det största problemet är befolkningsökningen och den är inget som vi i Sverige kan påverka. Befolkningen har gått från en knapp miljard år 1800 till ca sju miljarder idag. Dessutom ser befolkningstillväxten framöver ut att öka till och med mer än vad som tidigare sagts.

    1. Jag är inte orolig för evolutionen. Den fungerar och skördar sina offer, i synnerhet vid klimatförändringar.
     Jag är orolig för vad konsekvenserna av att klimatet förändras.

     1. Erik

      Jag tror att risken för ett framtida kärnvapenkrig är större och farligare än växthuseffekten för mänskligheten och vår planet.

   2. Fredd

    Kommer 2015 bli så varmt som 2014 hoppas inte det

  1. Håkan

   Hur kan det komma sig att olika mätmetoder ger så olika resultat? Havet runt Antarktis har haft rekordis under 2014, min gissning är att temperaturen i det området inte har mätts speciellt noggrant (det är nog ganska svårt att sätta mätstationer där), men det var något som satelliten mätte bättre. Hursomhelst så skulle jag lita mer på satellitmätningen för ett globalt genomsnittligt perspektiv, men för ett lokalt pwrspektiv så är nog mätstationen bäst!

   1. Bertild

    Det beror mycket på ‘Vad man vill visa’, politik, forskningsbidrag osv osv. Jag tycker det är är intressant att denna inställning; att det blir varamare och varmare inte ifrågasätts när det är såppas tydligt att det eg inte blir så. Men Ifrågasätter man den gällande uppfattning bemöts man inte av seriösa motargument utan mer ”du sticker man huvudet i sanden”, man bemöts inte med en debatt på seriös nivå med seriösa motargument utan det hamnar istället på sandlåde nivå. Helt enkelt eftersom klimatalarmisterna har något att vinna på att tesen att: det blir varmare och varmare, eller denne har inga seriösa motrargument, eller alltsom oftast både och.

    1. Men det är ju väldigt tydligt att det HAR blivit varmare.
     Luften: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/
     Haven: http://www.nodc.noaa.gov/OC5/3M_HEAT_CONTENT/

     Att temperaturen inte stiger linjärt med ett exakt steg från ett år till ett annat är inte förvånande. Se bara på hur temperaturen har utvecklats de senaste hundra åren, det svänger från ett år till ett annat. Men den överlagrade trenden är EXTREMT tydlig.

      1. Temperaturen har stigit även i de diagrammen du hänvisar till. Men framför allt gör du två misstag när du tror att temperaturen inte ökar:
       1. Du tittar på för kort period. Eftersom solen har stor påverkan på temperaturen så får man inte dra för långtgående slutsatser på tidsskalor som är av samma storleksordning som dessa perioder.

       2. Du måste även se vad som sker i haven, de absorberar mer än 90% av energin.

       Studera sedan vad som skett sedan 1950-talet, eller 1900-talets början. Eller ett par hundra år tillbaka i tiden, eller några tusen. Visst har det blivit varmare, såväl i luften som i haven.

      2. Martin: Men visst är det ganska positivt att den glob medeltempen har legat ganska konstant de senaste ca 12 åren. Fortsätter det så i ytterligare ett antal år har vi fått ännu mer respittid. Sen kan man ju säga att glob medeltempen inte säger allt. Ännu viktigare är väl tempen i de områden där de stora landismassorna finns. Temperaturen i övriga världen är tämligen ointressant i jämförelse.

      3. AndersH

       En bra analys som visar varför man inte kan hävda att det är det varmaste året ”hittills”:
       http://www.breitbart.com/london/2015/01/23/2014-was-not-the-hottest-year-on-record-so-why-did-nasa-claim-it-was/

      4. Olle R

       Jag ser att David Rose omnämns i artikeln som Anders H länkar till, journalisten som säger att han var på presskonferensen men varken hörde, såg eller fattade något.
       https://mobile.twitter.com/ClimateOfGavin/status/556139730929455105/photo/1

       Det varmaste året är alltså det som med störst sannolikhet är varmast. I övrigt är det bara en punkt i ett diagram som man kan räkna långsiktiga trender på

  2. EJ

   Två frågor jag gärna skulle vilja ha svar på.
   1. Varför skiljer sig mätningarna åt? Satelliter mäter förstås hela jordytan och inte bara vissa punkter. De kan även mäta olika höjder och inte bara på jordytan. Synd att artikeln saknar förklaring.
   2. Hur gör en satellit för att mäta temperaturen på jordytan? Värmestrålningen från jordytan blir ganska söndertrasad på väg genom atmosfären och dessutom läggs atmosfärens egna värmestrålning till. Någon som vet?

  1. Haha hoppas det stämmer det blir säkert tvärtom istället! Snö & Kyla åt folket!

  2. Fredrik

   Kylan skulle alltså komma sig av lågtryck över Atlanten med västliga vindar. Varför tror ni att det är så varmt nu? Ja just det, lågtryck med västliga vindar!
   Om någon orkar titta på en jordglob så ser denne att Skandinavien ligger rätt långt norrut. Stockholm ligger t ex i höjd med sydligast Grönland. Det är Golfströmmen som gör att vi inte har samma temperatur som där, enkelt uttryckt.

   1. Albin

    Fredrik: Varmt ute nu? Skulle inte kalla -2 för värme eller milt överhuvudtaget, och sedan i Måndags har vi nu Ostliga vindar inte västliga

 14. Jan Ekblom

  Är du säker på att 2015 inte blir det kallaste hittills ! Och hittills vad räknas det ifrån ?

  1. Vi kan ju räkna från slutet av 1800-talet.
   Ja, jag är helt säker på att 2015 inte kommer att slå köldrekord.

 15. Trötter

  Har tidigare skrivit att jag uppskattar när de som jobbar med detta yttrar sig, här ännu en med Eric Rignot.
  Del 1.
  https://www.youtube.com/watch?v=rPWJztdPC_s
  Del 2.
  https://www.youtube.com/watch?v=22R1bytJUJE
  Del 3.
  https://www.youtube.com/watch?v=ANBHZfH4l6M

  Se alla men framförallt den sista.
  En abrupt kontrast till nyheterna via media från Davos och jublet över ECBs stödpaket.

 16. Niklas

  Hej Martin!

  Väntar ivrigt på att du ska kommentera detta påstående att det nu kommer att bli en 3-5 grader kallare vår än normalt. Jag tycker att rapporten på WSI hemsida snarare talar om att någon extrem kyla inte är att vänta i slutet på vintern och att vi snarare kan få en ganska normal eller något pyttelitet kallare än vanligt.

 17. Trötter

  Volymen i Arktis.
  Inte behöver man väl förklara för nordbor varför is smälter?

 18. Trötter

  2014 i all ära men det är trenden som är den viktigta.
  En video till.

 19. Trötter

  Al Gore’s halvtimme i Davos.
  https://www.youtube.com/watch?v=l8qke8EtpI8
  Det är dags för Live Earth igen.
  http://liveearth.org/

  Kom att tänka på Orup, men från 1981…
  Tiden rinner iväg. Men visst, oavsett hur det går, så ska det givetvis gå med musik! 🙂

 20. Stoffe

  När kommer en kommentar om när våren kommer från dej Martin???:))

  1. Strax innan våren kommer.
   Vänta. 🙂

 21. Urban Sandberg

  Martin,
  Hur kommer det sig att satellitbaserade observationer inte visar på rekord? Kan det bero på att landbaserade mätstationer genomgått förändringar? Färre stationer i obebyggda trakter, ”homogenisering” av tempdata?
  Jag tycker att du och de som läser detta ska studera det som avhandlas i länken: http://wattsupwiththat.com/2015/01/28/improving-climate-literacy-temperature-homogenization-activity/
  Men det är väl att hoppas på för mycket?

Kommentera