Vinter 2.0 tack

Halka i trafiken i Stockholm

Nu regnar det. Och blåser. Det har varit tögrader och stormvindar. Inte bara en gång, eller tögrader bara i södra Sverige. Nej det har varit, och kommer att bli, tögrader i Norrbotten också. I mitten av januari!

Jovisst har det varit svinkallt också. I alla fall i Norrbotten. I södra Sverige har det bara varit kallt. Men inte som förr, nej nu är det normala att det är lite varmare än det brukade vara.

Halka i trafiken i StockholmRödljuskörning i Stockholm. Det är oklart om personerna på bilden verkligen har något med incidenten att göra.

Och inte nog med det, det växlar också. Milt – kallt – blåsigt – kallt… Vad får vi av det här? Jo en situation som vi ser just nu tex: Is på gatorna efter att det töat efter att det varit kallt och snöat. Stormfällda träd, strömavbrott och benbrott. Och som sagt var, nu regnar det.

Det man kan hoppas på just nu är att vintern tar ett omtag. Att isen regnar bort och att vi får en omstart på vintern. Först kallt så att det blir tjäle i marken, därefter fortsatt minusgrader och snöfall i omgångar. Det behöver inte komma ett par decimeter på en gång, utan räcker med en. Därefter fortsatt kallt, men inte svinkallt. Sedan lite mer snö. Och så fortsatt minusgrader fram till det är dags för våren at göra entré.

Regn i januari, vad skall det vara bra för? Nä, visst, det är inte vi som väljer hur vädret skall vara. Det är väl i och för sig tur det, hur skulle det se ut. Men i sånt fall skulle åtminstone någon eller några vara nöjda. Vem är nöjd med vädret som vi har idag?

Nej, jag skall inte veckla ut det här i någon berättelse om klimatförändringar. Jag vill bara påpeka att jag inte uppskattar vintern som den ser ut just nu.

Jag hoppas att vi kan få till en förändring till det bättre. I början på nästa vecka blir det sakta lite kallare.

/Martin

               

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

37 CommentsLeave a comment

  • Det är skönt med mildare klimat, underbart hoppas att det blir så här eller varmare vintrarna framöver. Det är mycket skönare att ha kort vinter och tidig vår, sedan en lång härlig varm sommar! Såhär är vädret i Sverige nu acceptera det.

   • Instämmer. Jag tackar gud för det milda vädret (helt uppriktigt, och då är jag ändå sk ”ateist”).

    Sen förstår jag fortfarande faktiskt inte varför det aningen varmare vädret skulle vara så hotfullt? Man talar om sådant som metan som skall frigöras ur marken/isen/havet och påföljande potentiella lavineffekter–skrämmande! En det hotar t o m med att hela atmosfären kan försvinna ut i rymden… (jorden en ny Mars).

    MEN man frågar sig ju varför det i så fall gick så bra under exempelvis vikingatid och medeltid? Då var det ju betydligt varmare, åtminstone här uppe i Norden, närmast medelhavsklimat. Och det är ju ändå småpotatis mot hur klimatet fluktuerat under årmiljoner, eller hur?

    Även en sån sak som ökenutbredningen verkar ju mer knuten till kallt klimat (=>mindre monsunregn) än till hetta? Växtligheten i exempelvis i Sahara har ju gått fram och tillbaka i cykler om några tusen år, såvitt jag förstått.

    • En ateist hävdar att det inte finns en skapare. Jag är agnostiker eftersom jag inte kan bevisa att det inte finns en skapare.
     De hade inga kärnkraftverk t ex. Ringhals 1 fick stänga pga högt vattenstånd under Egon.
     2-3 meters ökning till 2100 är fullt möjligt och betänk var högvatten ligger då, smälter rubbet så pratar vi 80 meter högre havsnivå. Det som inte är småpotatis är hastigheten på nuvarande turboladdade uppvärmning som vi själva orsakar.

     Det kunde förvisso vara fint med palmer på den nya atollen Grönland när all is är borta och även på den Antarktiska halvön. Hade varit riktigt kul med krokodiler i sjön här hemma. Men det vår nuvarande civilisation byggt upp, tar lite tid att flytta på. Även odlingsbar mark som ska föda 10-11 miljarder människor framöver måste flyttas, man har redan idag stora problem med bevattning och pumpar upp fossilt vatten ur akvifärer. Alla storstäder som ligger vid havsnivå måste flyttas.

     Har du några goda idéer på hur fort vi fixar det där utan att någon lider av torka som t ex i Brasilien eller Kalifornien, eller krig som i Syrien där torkan startat/bidragit till det krig som nu pågått länge?

     Ser vi inga handlingar nu, så får vår civilisation stora problem framöver.

     • Instämmer i definitionerna, syftade mest på att jag ofta *kallats* ateist, av folk som inte uppskattar min ”dystra” agnostiska världsbild (mest på underliga sajter, mer sällan fejs2fejs).

      Att döma av de praktiska (om än stora) problem du radar upp så tror du tydligen inte heller på de scenarier av ren domedagskaraktär som jag nämnde? Det var ju skönt 😉 För jag hoppas ju att du är mer påläst än jag, som lekman inom området. Kanske ligger det inom din profession?

     • Nej, jag brukar framhålla att jag är novis när det gäller klimat och väder.

      Man behöver inte tro alls, det är det som är det fiffiga med vetenskapen runt AGW, den är fritt tillgänglig för alla som orkar och vill ta till sig.

 • världen är bokstavligen lite lätt uppochner (ta i trä att det håller sig vid litet), -35 i mellanöstern usa med bilder där folk är klädda i provisoriska vinterkläder, atlantstormar i England, brittiskt fuktigt mildväder i södra Sverige, kära (bi)polära vortexen, regulera tillbaka dig så vi kan pusta ut samt få vinterväder..

  • @elin…
   Ja som du kanske känner till som är USA en stor landmassa med ett utpräglat inlandsklimat i de flesta av landets delar. Det betyder att det normala där är ”varm sommar och kall vinter”.
   England och vi i skandinavien ligger i väsvindsbältet vilket präglas av cykloner (Lågtryck) som kommer in från atlanten, de för med sig mild luft för breddgraden räknat, vilket vi skall vara glada över. Dessa Cykloner kan bli rätt kraftiga (väldigt lågt tryck) vilget ger stormar. Inget konstigt med det heller som du ser. Men allt är ju konstigt när man inter riktigt förstår.

 • Det är väl så att soleffekten är starkare i år, Sedan har ju inget högtryck etablerat sig i norra Ryssland och fört ner kall luft samt blockerat alla lågtryck. Jag som tillbringar dagarna inne på ett kontor tycker dock att det är mysigt med gråvädret samt det milda klimatet. Hoppas att det håller i sig.

 • Varför inte hoppas på tvärtom!
  Isen smälter, milda vindar, plussgrader,regn
  och sol däremellan.
  Alltså summeringen blir ingen vinter överhuvudtaget.
  Det vore det allra bästa…
  Jag bor i södra Sverige så det är inte helt osannolikt,
  vintern 2014 varade i tre veckor här i söder innan mildluften tog över, en alldeles lagom vinter.

 • Ja det här är då inget kul väder alls. Bor i Dalarna och ser hellre att det antingen är riktig vinter med lagom kallt väder men snö, Den här slasken/halkan är inte ett dugg rolig. Eller alternativt att allt bara smälter bort och håller sig borta tills vi får vårvärme och sommar.

 • Jag bodde i Bryssel i fyra år. Där vande man sig vid tre årstider med en lång höst som varade till februari-mars då våren tog vid. 2010 var det snö som låg kvar i hela två veckor över jul. Riktigt fint men kaos på vägar och gångbanor, då salt och sopborste var det enda vapnet de hade mot snön.
  Kanske kommer Brysselvintern till Stockholm innan jag dör? Nej, jag tror inte det för medeltemperaturen är trots allt 3-4 grader kallare i Januari i Stockholm än där nere.

 • Nej, tack! Någon kyla och snö vill jag INTE ha.
  Har ni glömt, hur det blir när ett högtryck parkerar över Norrland och snökanonen drar igång med åtföljande totalt meningslös snöskottning varje morgon? USCH!

 • Vinter som består av plusgrader är detsamma som minimalt med sol och bara gråväder, med andra ord som November nyligen. Mycket trevligare med minusgrader då chansen till sol är mycket större plus snö som lyser upp fint.

 • Jag är inte nöjd med hur det ser ut just nu. Det milda vädret som bidrar till regn/blötsnö istället för snö och temperaturskiftningarna mellan fryspunkten som fryser och tinar upp isen så att det blir riktigt halt och slaskigt.
  Jag vill ha rikligt med snö och minusgrader samt sol för att det är så jag ser på en riktig vinter.

 • Det var det enfaldigaste jag läst på länge, sitta och önska sig svinkallt väder med minusgrader och tjäle.??

  Det normala människor hoppas på är givetvis mildväder och plusgrader då det sparar miljoner i pengar i bl.a. snöröjningskostnader i kommunerna, halkolyckor sönderfrysta ledningar, vägar som behöver repareras pga tjälskott, listan kan göras lång.
  Dessutom sparar man som privatperson rejält med el på uppvärming av villan, slipper sönderfrysta växter och träd i privata trädgårdar mm. Tänk om tänk rätt! Stockholmarna kan ju gärna ha massa minusgrader det ändå ligger mot Finland-Ryssland hållet där den kalla luften finns och brukar ju generellt ha mera den typen av isvinter man hoppas på här.

 • Så där ja alla vinterälskare,underbart nu blir det svinkyla och snö i hela landet ända in i april,dessutom uteblir våren säger WSI,detta är ju fantastiskt kanske för sommarälskarna kan få 3 dagar sol sen kan ju det bli höst igen med kyla och snö,hurra!

 • Det är häpnadsväckande vilken samling tomtar och troll den här bloggen drar till sig! Att ifrågasätta att det är snö och minusgrader i januari är bevis nog!

 • Kanske normalfallet i Stockholm och norröver, här på Hallandskusten är det inte så vanligt med massa snö och massa minusgrader TACK OCH LOV! men det kan ni gott ha där uppe i Chotaheiti! ända fram till April!

 • >Leffe
  Intressant tolkning de gör WSI att förhärskande västvindar skall ge kallt väder här i feb -April??
  De verkar tro nog vi ligger på samma breddgrad som USA där solen blir stark tidigt på året och om det blir molningt=iskallt.

 • Bertil.. Har du läst boken ”En man som heter Ove”? .. Om inte .. gör det. För övrigt så verkar det som om naturen får sin välbehövliga vila. Vinter 2.0 (beta-versionen) verkar vara på ingång. Hoppas att det blir kallt nog så vi inte får ett rejält fästingår 2015. Kram på er därute i stugorna. Tänd en brasa, njut av ett glas rött och kura in er i varma goa filtar. Nu verkar vintern vara på gång igen..

 • @Bertil..Man får nog ta WSI med en nypa salt och med deras långprognoser som är väldigt vanskliga,dom har nog missat hur långt Sverige är? det lovades kallt efter nyår,men inte här i södra/östra Svealand? utan i norr i stället där har det ju varit kallt sedan föra året typ nov/dec och fram till nu,huga

 • Jag förstår inte några av er. Är jag egoistisk? Vissa vill inte ha någon som helst vinter och andra vill ha en snörik och kylig vinter som jag så jag är inte den ända som önskar det som du förstått. Jag kan inte uttrycka mig utan att bli kallad egoist eller möta motstånd nuförtiden. Jag förstår att alla inte önskar det likadant och att de flesta har starka åsikter men man behöver inte bli riktigt upprörd över det. Jag förstår att det kan ställa till problem men det behöver inte betyda att vi som föredrar riktiga vintrar inte kan få vara lite glada.

 • @Snögubben
  Filtar? du kan ta din filt och köra upp den någonstans där solen inte skiner (Stockholm)
  Idag är vi glada här i sydväst! +5 och det vita eländet rinner bort i floder. Skönt det var bara en lucka mot normalt för årstiden.

 • Om regnet kan spola bort all snö får det gärna regna i januari. Men när snön smält bort får det gärna vara sol och 10-15 plusgrader tills det är dags för vår.

 • Bertil & Niklas: Där solen inte skiner på vintern är där det är plusgrader. På vintern är det generellt antingen kallt och soligt eller plusgrader och grått utan tillstymmelse till solsken. Väldigt många som verkar tro att vinter utan snö skulle motsvara någon sorts fabulöst Hawaii-väder.

 • @JE
  Inte alltid, titta på vädret som varit i helgen, här nere i sydväst har det varit ca +7 strålande sol, frisk vind, helt underbart. Idag ser ut att bli samma sak, vi upplever detta väder rätt ofta.
  Men om det är ett högtryck från öst som kommer in med fortsatt östlig vind från ryska landmassan vintertid är givet det kan bli kallt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *