Vulkanen Calbuco i Chile har fått ett utbrott. Det startade igår 22 april kl 21 UTC (23 svensk sommartid).
Calbuco ligger i närheten av turistorterna Puerto Varas och Puerto Montt, ca 1000 km söder om Santiago.
En evakueringszon på 20 km har etablerats och ca 4000 människor har flytt sina hem.
Vulkanen Calbuco i Chile 22 april. Foto: Carlos F. Gutierrez/AP
Utbrottet skall ha kommit som en total överraskning för myndigheterna.Förra gången vulkanen hade ett utbrott var 1972. Vulkanen räknas som en av top-3 av de potentiellt farligaste av de ca 90 aktiva vulkanerna i Chile.
Det här utbrottet är redan tillräckligt stort för att påverka vädret över en stor region i Chile, detta utöver de mer konkreta konsekvenserna för människorna i samhällena i vulkanens direkta närhet.
Beroende på hur högt upp i atmosfären som askan och partiklarna från utbrottet når så kan de färdas långa sträckor innan de faller ner.
/Martin
Ytterligare två time-lapse sekvenser.
https://www.facebook.com/cimatchileoficial/videos/995033180507999/?theater
https://www.facebook.com/cimatchileoficial/videos/995164670494850/?theater
Eftersom tråden handlar om vulkaner så kan man nämna att det var först förra veckan som deflationen i calderan i Bardarbunga bekräftades ha avstannat. För den här gången.
Mäktigt att se naturens krafter på detta vis. Det tycks bli rejäla blixtutladdningar inne i askmolnet också.
Undrar om detta utbrott är stort nog att påverka de globala temperaturerna? Utbrottet i El Chichon 1982 tog ju helt udden av den kraftiga el Ninon 1982-1983…
Tror inte det. Har försökt kolla höjden på plymen och här anger de flygnivå FL400 vilket borde innebära strax över 12 kilometer.
http://www.smn.gov.ar/vaac/buenosaires/productos.php
Isf kanske en VEI 4 om den håller på ett tag.
Senaste VEI4 och 5 var länge sedan.
http://www.volcano.si.edu/volcano.cfm?vn=358020
Uppdateringar runt Calbuco hittar man här om man använder översättning eller kan Spanska.
http://www.sernageomin.cl/volcan.php?iId=3
Sedan beror det på mängden SO2 och hur högt den kommer, där påverkar även latituden för en vulkan. Det kommer säkert mätningar. St Helens 1980 var en VEI5 och släppte ut en miljon ton SO2. El Chichon VEI5, 7Mt och Pinatubo VEI6, 20Mt.
Missade en sak, det ligger en länkt till en webkamera överst i länken till sernageomin. Inte stor och man måste uppdatera själv, men bättre än inget. Just nu ser det lugnt ut.
http://www.sernageomin.cl/camaras/Calbuco/fija/calbuco.jpg
Artikel om den möjliga globala temperaturpåverkan av utbrottet: http://globalnews.ca/news/1956644/what-the-calbuco-volcano-eruption-will-bring/
Ett litet faktafel i artikeln, Pinatubo var 6 på VEI-skalan, inte 4-5 som det felaktigt står på ett ställe..
Annars, Trötter har gissat rätt, VEI tycks vara runt 4, lite mindre än Mount St Helens som låg på 4-5. Inte så stor global påverkan att förvänta alltså..
Det var just volymen jag avsåg ovan med ”om den håller på ett tag”. Det är stor skillnad mellan stegen i VEI-skalan.
http://sv.wikipedia.org/wiki/VEI-skalan
Lite kyligare färska bilder från nära nordpolen, N 89° 18′.
http://barneo-polus.livejournal.com//47742.html
Framförallt följande, som visar att isen växer så hårt däruppe att man snart behöver båt även vintertid. 😉
http://ic.pics.livejournal.com/barneo_polus/35513028/328125/328125_original.jpg
Ny studie om hur den ”hiatus” vi haft påverkar projektionerna framöver. Förnekare använder den bekant som argument för att inte behöva agera utan köra vidare enligt BAU och RCP8.5.
http://www.nature.com/nclimate/journal/v5/n5/full/nclimate2575.html
Artikel av en av författarna, Matthew England.
http://theconversation.com/the-climate-hiatus-doesnt-take-the-heat-off-global-warming-40686
Citat.
”The recent slowdown in the rise of global average air temperatures during the first decade of the 21st century is being used as a touchstone argument for those who deny the science of global warming. But in research published today in Nature Climate Change, I and others show that the “hiatus” is just a blip on the radar compared to the long-term warming we have in store.”
Det vi ser fram emot om vi fortsätter enligt BAU är då +5°C till 2100.
Bra länkar Trötter. Du får snart guldmedalj av Martin! (Ärligt menat)
Jag läser för att jag är intresserad och bryr mig. Noterade du likheten mellan Ed Hawkins graf från 2013 för RCP6 och denna med RCP8.5/RCP4.5?
Jag antar du menar att simuleringarna sticker iväg mot höjderna medan verkligheten tar en paus som ingen vet hur lång den blir, men om 60-årscykeln fortsätter så borde den vara fram till ca 2035 (1975 + 60) om än med något positiv lutning (som jag talade om i ett tidigare inlägg). Hoppas man får leva minst 20 år till o kolla utfallet. 🙂
Du påstod nyss att du inte förnekade AGW, verkligheten har inte tagit någon paus och de har med din abborrfena i denna.
Jo, jag tror på AGW och försöker leva i konsekvens därmed, vilket även du verkar försöka göra, men hur kan vi övertyga resten av överkonsumenterna att göra detsamma. Övergången till en CO2-friare livsstil kommer att gå med snigelfart. Därför får vi vara tacksamma för de temppauser som naturen bjuder på.
Det är jättebra att du försöker Lasse H, det är mycket mer än de flesta gör. Men man behöver inte ”tro” på AGW för att acceptera att fysiken bakom fungerar. Även modellerna bygger på fysik och matematik. Naturen bjuder på mycket, men tar aldrig pauser.
Enbart för din skulle gjorde jag en liten animation av grafiken i länken ovan för att förtydliga en sak.
http://s4.postimg.org/c56s4ve5p/GW_Components_500.gif
Synd att den inte visas direkt här. 😉
Samma Matthew England som ovan, medverkade förra året i en annan studie och följande är en sammanställning över var modellerna visade för sannolikhet för framtida ”pauser”. Klippte ut en graf.
http://s18.postimg.org/j4pczzuy1/Hiatus_Probability.png
Studien hittar du här.
http://web.science.unsw.edu.au/~matthew/Maher_et_al_2014_GRL_incl_cover.pdf
Calbuco är fortsatt rastlös enligt rapporterna hos sernageomin. Länk ovan.
En artikel från Carbonbrief generellt runt vulkaner men speciellt intressant runt SO2 och påverkan på El Nino.
”Based on eruptions of other Chilean volcanoes, like Chaiten or Puyehue Cordon Caulle, huge emissions of sulfur dioxide are not expected, or supported by the satellite data.”
Volcano eruptions can influence more than just temperature. Recent research suggests eruptions can affect the position of the Intertropical Convergence Zone (ITCZ), a huge belt of low pressure that is the main source of rain for much of Africa.
This has implications for weather in the Atlantic Ocean, as Dr Doug Smith, who leads decadal climate prediction research at the UK Met Office, tells Carbon Brief:
”If the eruption occurs predominantly in one hemisphere then we would expect the ITCZ to shift away from that hemisphere. So in this case, the ITCZ could shift northwards, which would tend to promote rainfall in the Sahel but also enhance Atlantic hurricane activity.”
The impacts could also reach the Pacific Ocean and affect the El Niño event that’s currently brewing there, says Smith:
”There are also signs that volcanoes may promote El Niño conditions for a year or two, possibly followed by a tendency towards La Niña. There already looks to be an El Niño building, so maybe this volcano would enhance that?”
Sorry, missade länken.
http://www.carbonbrief.org/blog/2015/04/how-do-volcanic-eruptions-influence-the-climate/
Martin, det är bara du , Trötter och Olle här och ni verkar helt lost. Vad har hänt med dig ?
Tänk till lite, du är ju skärpt!
Gör gott istället , arbeta mot det de sprutar över oss (chemtrails) arbeta mot att de stora medicinbolagen som gör oss sjukare, arbeta mot att bankerna trycker egna pengar, arbeta mot att media i Sverige är styrd (ägd). Arbeta mot att vår högsta politiska ledning åker på hemliga möten utan insyn. mm.VAKNA!!
Klimathotet är bara en dimridå.
Väldigt vänliga hälsningar masco.
Masco, jag hoppas att du inte är seriös? Visserligen så är jag inte riktigt så alarmistisk som en del andra här. Jag tror att det finns ett hot mot klimatet på längre sikt men jag anser att en del av hoten är grovt överdrivna. Ditt inlägg däremot var jag bara dumt. Ta detta med chemtrails. Säg en seriös vetenskapsman som på allvar tror på det? Det andra du skriver är mest rappakalja och går inte ens att bemöta på ett vettigt sätt
Den här killen var ganska cool tycker jag.
Wow. 😀
http://youtu.be/4hmC0FHRGCU
Personligen hade jag lagt benen på ryggen och stuckit därifrån fortare än kvickt 🙂
Skulle dock gärna stå på några mils avstånd och bevittna spektaklet med skräckblandad förtjusning
Samma här, men hur vet man vad som är säkert avstånd? Det beror på hur just den vulkan man står vid, har uppträtt tidigare och man bör vara insatt i hur den normalt beter sig inför ett utbrott eftersom de är individuella. Men det finns ändå inga garantier.
Pyroklastiska flöden håller typiskt över 80km/h, så benen räcker inte långt om det vill sig illa. Den här är liten (om inget mer händer) jämfört med Mt St Helens (VEI5). Proffs som David Johnston, samt även James Fitzgerald, Robert Kaseweter och Beverly Wetherald trodde de valt säkra platser för att observera St Helens. De dog. Trixie Anders och Barry Johnston som käkade frukost i tron att det skulle bli en lång tråkig dag klarade sig med nöd och näppe.
http://blogs.scientificamerican.com/rosetta-stones/2012/05/30/dedication-the-geologists-who-died-at-mount-st-helens/
Hastigheter på 480km/h uppmättes vid de pyroklastiska flödenna vid St Helens. De kan även nå duktigt långt, upp mot 100km.
Som jämförelse så vräkte Tambora (VEI7) ut 150 gånger mer än St Helens. Aska föll så långt bort som 1300km. Sen kommer de riktigt stora som t ex Toba (VEI8) som inte finns någon anledning att oroa sig för.
Jag tycker AGW är mycket värre än vulkaner. Framförallt så är det betydligt mer förutsägbart, vi vet vad vi borde göra och vi har vetat det länge.
Så du menar att jag inte hinner springa ifrån ett pyroklastiskt flöde? Jag som är så snabb 😉
Leta upp en aktiv och prova! 🙂
Vilken bra idè! Gör du mig sällskap? 😀
Tyvärr. Har varit vid flera vulkaner tidigare men flyger inte längre, sista gången jag flög hoppade jag ut ur en gammal Cessna som höll på att ramla isär.
Men om du kommer iväg omedelbart så ta Calbuco, det är tom läge för laharer nu med de regn som utlovas, så det kan bli spännande på riktigt! 😉
Förövrigt är detta mitt sista inlägg här. Lycka till!
Artikel med en ny studie över extremväder, länk till hela studien i artikeln.
http://www.theguardian.com/environment/2015/apr/27/extreme-weather-already-on-increase-due-to-climate-change-study-finds
”Global warming over the last century means heat extremes that previously only occurred once every 1,000 days are happening four to five times more often, the study published in Nature Climate Change said.”
Vi har inte råd med +2°C när man tittar på de områden som är drabbade redan idag.
http://i.guim.co.uk/static/w-620/h–/q-95/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2015/4/27/1430126067459/8739c51f-066a-4efc-8c41-56a1b5ffc0ac-620×414.png
Ökad nederbörd över Grönland är knappast positivt med tanke på dagens sommartemperaturer och den hastighet som glaciärerna visar nu.
En minimal sammanfattning från gårdagens rapport från sernageomin, lätt tillputsad efter översättning blir.
”Current conditions suggests that eruption columns with heights greater than 15 km above sea level are still likely in the short term.”
De nämner även att prognoserna visar regn kommande dagar och varnar för det.
Artikel från BBC igår.
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-32511379
En mindre utbrott under dagen.
http://youtu.be/vjU2n9ixrAA
Läste att Hugo Moreno, en lokal geolog, sa att de fick tre timmars förvarning inför det första utbrottet, vilket inte är någonting egentligen, och fyra minuter inför det tredje.
En del av gårdagens rapport från Sernageomin.
http://www.sernageomin.cl/reportesVolcanes/20150501050237449RAV_Los_Lagos_2015_05_01_vol_12.pdf
”After the occurrence of eruptive pulse yesterday, seismic activity evolved into a continuous tremor signal of higher energy than that recorded hours before the eruption, showing that the volcanic system is in a phase of sustained excitement. This suggests that the volcanic system is still in a unstable phase likely to evolve into conditions that favor a revival of the eruptive activity.”
Otroligt grymma bilder på blixtar runt Calbuco.
http://francisconegroni.photoshelter.com/gallery/Calbuco-Volcano/G0000X7XgVD.cKqw