Vårvindar, sedan lite kallare

Ja nu har då våren kommit officiellt till sydligaste Sverige. Den ankom förra helgen, men det är denna som vi vet säkert att dygnsmedeltemperaturen varit över noll, sju dygn i sträck.

Den milda luften fortsätter att strömma in över landet. Men det är inte bara i söder utan även i norr som det är för årstiden mycket milt. I morgon måndag och på tisdag så kommer hela landet att få plusgrader mitt på dagen. Det är bara högterrängen i Lapplands kalfjäll som fortfarande kommer att ha en enstak minusgrad. Annars kommer hela Sverige att ha tögrader.

Götaland och Svealand kommer att ha mellan +6 och +10. Södra och Norra Norrland mellan +3 och +7

Men under onsdagen faller temperaturen tillbaka något. Inte så att det blir total vinter igen, men två till tre grader lägre än under måndag och tisdag.

Samtidigt blir det tidvis blåsigt och soligt.

Härligt tycker förstås en del, men det är inte så bra om man fortfarande vill ha snö. Jag kan tänka mig att det kommer att ställa till med en del besvär för Vasaloppsarrangörer och -åkare senare i veckan.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

24 CommentsLeave a comment

  • Ja vi får väl se hur det blir. Prognosen har ju vänt dramatiskt sedan i går för tex Evertsberg. Denna ser mer lovande ut helt klart.
    Men träffprocenten på prognoser längre än 36 timmar är som vi alla vet mycket låg.
    Hoppas iaf vintern kommer tillbaka och att mars blir riktigt kall och snörik i södra Sverige !

  • Det är sorgligt. Än så länge går det att åka utför i Värmland, men det är bara en tidsfråga innan snön smält för mycket. Förra vintern hade vi skidsäsong från mitten av december till den 20:e april. Än så länge har säsongen varat en månad (från 19:e januari). Inget isfiske, knappt någon längdåkning och få minuter i pulkabacken. Det är trist. Kanske kan det hände något mot mars. Men det ser lerigt ut.

  • Här i Göteborg har vi haft två riktiga vinterveckor , det är allt , dessutom har det under ” vintern ” varit väldigt milt , lägsta temp under vintern kring – 8.

    Så är det med vintrarna , ibland kalla å långa men ofta inte alls långa och absolut inte kalla.

    Helt omöjligt att sia om vintrar , att det blir något mildare under min livstid tycker jag , tycker även de riktigt kalla vintrarna som de två kring 2010-11 inte riktigt hade så låga lägstatemperaturer som de kallaste 80-talsvintrarna , i alla fall här vid västkusten.

    Ser ut som att naturen går för vår nu och den får väl göra det nu , helt rätt tycker jag.

    Intressant att se hur duktig naturen är på att hantera såpass olika vintrar som den supertorra barmarksfrost mars 2013 och denna , inte långt ifrån , subtropiska vinter.

    • Nära subtropisk? Nja mer likt en ”Engelsk/dansk” vinter skulle jag säga ( för västkusten) dvs dominerande barmark och nästan aldrig under -10

      Subtropiskt klimat har mycket mildare temperaturer med runt 10-17° Dagtid under vintern vilket är en omöjlighet även den mest extremt milda vinter i Sverige.

      • Stationen i Floda registrerade 11,4°C 13:00 idag.

        De som tittat på stora vita män som jagar en liten svart (hockey) förra veckan har kanske missat att OS gick i en subtropisk stad, Sotji. Har varit på andra sidan ’pölen’ i Istanbul vid den här tiden på året och frusit arslet av mig, i snöfall. Det varierar. 🙂

        • Så en enda dag med temperatur runt 10° ger ett subtropiskt klimat? Nej skärp dig människa, kolla upp vilka kriterier som gäller för olika klimatzoner innan du kommenterar.

          • 🙂 Alla kan väl läsa vad du skrev? Det var ju just det som var roligt!

            Floda hade 11,7°C idag. Det är givetvis inte alls en omöjlig dagtemperatur en mild vinter i Sverige. 😉

          • Det finns många exempel på höga februaritemperaturer. Rekordet enligt smhi är på 16,5° i Västervik och Ölvingstorp den 18/2 1961.

        • Apropå Floda. Tittade på vädret hos SVT nu, brukar inte göra det men var intresserad av vad herr Stenborg skrev klockan sex igår kväll.
          http://www.svt.se/vader/manadskronikor/mer-var-an-vinter-i-soder
          Bör inte en meteorolog veta hur landet ser ut geografiskt? 🙂
          Citat,
          ”I Götaland 11,3 grader i Norrköping i Östergötland,
          i Svealand 11,4 grader i Floda i inre Södermanland,”

          Äsch, han var nog bra lite trött. 🙂

  • Hur räknar man ut medeltemperaturen under ett dygn. Ska man använda temp värden timme för timme, minut för minut eller sek för sek.? Kan man få en kort instruktion ?

    • Hej Janne.
      Man brukar mäta väder en gång i timmen. Vill man ha medeltemperaturen över ett dygn så tar man bara medelvärdet av dessa 24 mätningar.
      Men det finns även andra sätt, tex kommer man ganska nära om man tar medelvärdet av min- och maxtemperaturen.

      Principen är att ju fler mätningar, desto bättre medelvärde. Men viktigare än antalet mätningar är att de är jämt fördelade över dygnet. Man får helt enkelt bestämma sig för om man skall mäta tre gånger per timme, varannan timme eller var sjätte timme.

      Du kan läsa mer om hur SMHI gör här.

  • Och hur ska man veta den verkliga temperaturen ? Dvs vilken termometer kan man lita på All ”skit” som säljs på Clas i Sjön, Jula, Biltema etc visar ju alla olika värden om man hänger upp dom bredvid varandra. Kalibreras dom vid tillverkningen eller ? Verkar inte så! Tips på termometer som visar den verkliga tempen med +- 0,1 gr åtminstone tas tacksamt emot !

    • En PT100/1000 sensor med 1/3 DIN. Då vet du att du får en tolerans på 0,1°C vid 0°C. Men du behöver elektronik till så du ser resultatet. 😉
      MEN, felvisning utomhus står normalt inte själva termometern för, utan placeringen. Även en bit ut ifrån ett ouppvärmt uthus kan ge felvisning, inte tiondelar utan grader.

      • Sista meningen håller jag INTE med dig, ett ouppvärmt uthus ger ingen märkbar värme om en station är placerad minst 4-5 m ifrån.

        Och är ( termometergivaren) skyddad med strålningskydd är effekten av huset 0

        • Med ”en bit ut” avsåg jag montering på uthuset mha ett normalt fäste, typ ~20cm från vägg. Annars hade jag inte nämnt uthuset, men jag borde uppenbarligen varit tydligare. 🙂

  • Härligt! Hoppas nu att vi får en vår utan några irriterande bakslag och att den meteorologiska sommaren kommer i början av april.

    Snö har vi haft tillräckligt av detta decennium.

  • I dag har vi haft 3 plus här i bergslagen och vägarna är snöfria och torra. Solen strålat hela dagen så jag var bara tvungen att sätta i gång sommarbilen, skulle bara ta en kortare sväng så den fick röra sig lite. Skulle jag inte gjort 2 km längre bort står polisen med körkort o alkoholtest. Så upptäcker dom mina sommarhjul och jag tyckte det var sommarväglag (torr asfalt) Nä nä det är vinterväglag så länge det finns snö och is bredvid vägbanan och i terrängen. Suck bara att ta i mot böteslappen. Tänk på det alla att inte byta hjul för tidigt. (OBS) även frost i diket en morgon påstår polisen är vinterväglag och vinterhjul krävs..

    • Det finns något som kallas ” frostkalka” om du inte visste det? Snö vid kanterna som smälter dagtid som rinner ut på vägen och fryser om natten.

      Det finns ALLTID en risk för halka i Sverige, oavsett om det är sommar +25 och torrt väglag.

  • Brukar följa prognoserna för ENSO, http://iri.columbia.edu/our-expertise/climate/forecasts/enso/
    Det fanns antydningar redan mot slutet av förra året om en ny El Nino 2014, senare prognoser har förstärkt antydningarna.

    Igår publicerades denna artikel, http://iri.columbia.edu/news/february-2014-climate-briefing-kelvin-waves-signal-potential-el-nino/

    Det ser ut som att planeten peggar upp och väljer sin största driver. Ännu en förnekarbakfylla i antågande?

  • Hej! Hur svarar jag på en vän som säger, angående koldioxidutsläpp:
    ”Det har effekt på MILJÖN, inte nödvändigtvis klimatet som förändrats massor av ggr av naturliga skäl under historiens gång. Vet bara att det finns många forskare som anser att det inte stämmer att just koldioxid har den inverkan som IPCC hävdar, och att dessa tystas. Och att många andra miljöfrågor hamnar i skymundan pga fokus på klimat.”

    • Fråga vad hon/han menar med ”miljö” respektive ”klimat”.

      Att klimatet har förändrats tidigare säger ju inget om att det inte kan förändras av oss.

      Jämför med en skogsbrand: Det fanns skogsbränder långt innan det fanns människor. Och skogsbränder kan skapas även idag av tex av att blixten slår ned. Men betyder det att människan inte har skapat några skogsbränder?

      Det finns flera orsaker till såväl skogsbränder som klimatförändringar. Människan är en av orsakerna.

      IPCC är inget organ med åsikter. IPCC är en bred panel av forskare som sammanställer vetenskapliga slutsatser. ”Vetenskapliga slutsatser” är resultat som framkommit när forskare fått artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter som Nature, Science, PNAS osv. IPCC:s rapporter ÄR en lägesbeskrivning av var vetenskapen står i klimatfrågor.

      Givetvis finns det forskare som inte ansluter sig till den breda mittfåran. Men då är det bara upp till dem att publicera sina vetenskapliga resultat så kan de få dem inlemmade i IPCC:s nästa rapport. (Och om de inte får dem publicerade i Nature eller de andra tidskrifterna så kan det bero på att de inte håller tillräckligt hög vetenskaplig kvalitet, att de inte säger något nytt eller att alla andra forskare är i konspiration mot dem. (obs: inslag av ironi här från min sida).)

      Jag håller med om att många frågor kommer i skymundan till följd av klimatfrågor. Men man skall då veta att ”klimat” är ett samlingsbegrepp som innefattar väldigt mycket, såväl väder, som vatten, ekosystem, jordbruk, fiske, sjukdomsspridning, energi, geopolitik mm. Vart och ett av dessa är givetvis mindre än dess samlingsnamn ”klimat”.