Vasaloppet och vädret

På väderfronten inte mycket nytt. Vi har lågtryck på Atlanten och högtryck över Ryssland. Emellan dessa har vi syd- eller sydostliga vindar och Skandinavien.

Det gör att det fortsätter att strömma in för årstiden mild luft över oss. Det är också relativt grått och det passerar några mindre nederbördsområden. 

Temperaturen pendlar mellan +2 och -7 i Norrland och -2 och +7 i Götaland och Svealand.

Förberedelserna för Vasaloppet fortskrider och som ni säkert har hört i nyhetsflödet så har man problem med vatten som tränger upp i spåren. En del av vattnet är smältvatten som runnit till uppifrån, en del är markvatten som tränger upp genom snön. Det senare är det som är vanligt på myrarna.

Nu fortsätter man att preparera de känsliga delarna av spåret med konstsnö och ihopsamlad snö. Man försöker även dränera bort vatten.

Vädret kommer inte att missgynna Vasaloppsspåren så mycket som det gjorde förra veckan då det både töade och regnade. Men det hinner å andra sidan inte bli riktigt så bra (först kallt sedan nysnö i god tid för att man skall hinna preparera spåren) som man skulle behöva för att det skall bli perfekt.

Men man har beslutat sig för att genomföra Vasaloppet och man kommer att göra sitt yttersta för att det skall bli så bra det kan. Med tanke på den erfarenhet, det engagemang och de resurser man har så kommer man att komma långt.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

  • Börjar bli väldigt trist med detta ständiga gråmulna väder. Känns som en ändlös november, även om dagarna nu är betydligt längre. Men jag antar att den här milda vintern får sin förklaring när man tar sig en titt på NAO-index:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao.sprd2.gif

    Uppenbarligen har den mestadels varit positiv, utom en kort period i januari. Och det var ju också då det blev riktigt rejäla vintertemperaturer ett tag

  • I Skåne har ”vintersäsongen” varit optimal, d v s lång och mild höst, enbart en mycket kort kall period (14 dagar) och redan nu en begynnande vår. Perfekt!!

  • Jag tror problemet uppmärksammades redan av Monty phyton som lät vikingarna irra runt i dimman tills de såg solen eller sjöormen i deras fall. Vi bor i Skandinavien och detta är vår lott. Men vi slipper dö av Malaria eller torka i alla fall. Solen skiner just nu i Barcelona så våren är på väg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *