Snö, regn och besvär i trafiken

Sydvästliga vindar för in fuktig, och efterhand mild, luft över Sverige.

Ett snö-och regnområde rör sig under fredagen norrut över landet. I Svealand, södra och Norra Norrland kommer nederbörden i form av snö. I Götaland och delar av Svealand blir det regn. Detta skapar problem i trafiken i synnerhet som vi är inne i sportlovsveckorna och många skall till och från skidanläggningar eller andra resmål.

2014-02-21_Halkrisk.001Halkriskkarta från Trafikverket. Klicka här för att komma till deras senaste prognos.

De största problemen torde dock vara nu under fredagen. Vi väntar att det skall falla mellan en och två decimeter snö under dagen från Värmland-Närke-Uppland och norrut.

Söder om samma linje, dvs i södra Svealand och Götaland blir det istället regn. Under fredagskvällen drar regnet bort och temperaturen sjunker. På en del platser i Västra Götaland och Värmland kan det då uppstå halka när våta vägbanor fryser på.

Vi har lågtryck på Atlanten och högtryck över Ryssland. Detta ger oss sydvästliga vindar. Dessa för med sig mild luft och under söndagen och måndagen slår det igenom även i Norrland. På måndag räknar vi med plusgrader i i stort sett hela landet.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Martin vad bra att våren är kommen så nu får vi hoppas på riktig att riktig mildluft kommer sedan så hoppas jag på en tidig sommar med mycket sol

 • Härligt vinter väder här i Sälenfjällen. Fick även rapport från hemma trakten i Bergslagen att snön vräker ner och det kommit drygt 10 cm och tempen är nollan. Lyssnade på webbradion över örebro och hörde att det skulle snöa större delen av dagen hemma i norra Örebro.

 • Hej Martin ! Jag såg på halkriskkartan att det ska bli frosthalka där jag bor i Västernorrland. Kan man kalla det för frosthalka när det är snö på alla vägar utom E4:an. Snöhalka eller ishalka borde passa bättre när det är vinterväglag. Frosthalka har vi på hösten på asfaltvägar. Utländska trailerbilar slirar på frosten uppför Skuleskogen på hösten & på vintern har de stora problem i alla backar häromkring.
  Ha det bra !

 • Våren är inte kommen eftersom det inte varit över 0grader 7 dygn i sträck, iaf inte i Borås. 🙂

  • Våren kan ha kommit till Borås.
   Vårens start räknas från den första dagen av de sju. Men man vet alltså inte säkert förrän alla sju dagarna har passerat.

 • Fredrik våren är kommen till Borås. Kolla SMHI. Det ska va över noll grader i dygnstemperatur. Att det är minus på natten hindrar inte temperaturen att ligga över nollan i medeltemperatur.

 • Vårens ankomst hemma hos mig i Bergslagen ska vara 25 mars enligt smhi så får får nog dras med en blandning av minus 5 till plus 5 dom kommande 32 dagarna. Postskötaren meddelade att jag har en halvmeters plogvall hemma, kul att komma hem i 5 plus på söndag och skotta bly. Men här 2 biltimmar åt norddväst i Sälenfjällen är det 4 minus och torr härlig snö och våren kommer först 10 -15 april till Sälenfjällen mina vänner. Skål

 • Om någon slängt en funderare på vad en halvmeters plogvall är? Så är det en plogvall på 50 cm hög och drygt lika bred. Han hade kört i dag över Ramshyttan mellan Örebro – Nora och det var enormt med snö…

 • Behövs inga mängder med snö för att det ska bli en halvmeters plogvall. Med 4m frontblad å sidvinge blir det rejäla strängar av lite snö:)

 • Var finns prognoser för Tjejvasan och öppet spår på klart??? Vore bra att skriva om det i stället för klimatet!