Nu är det kallt.
Snart blir det milt.
Sedan varmt.
Och halt.
(Sedan lite kallare/inte fullt lika varmt, sedan blir det jul)
Det blir riktigt varm innan jul. Det ser ut att bli drygt tio grader i helgen i södra Sverige, typ Götaland och stora delar av Svealand. Men mildluften stannar inte där, nej även i Norrland blir det tögrader i helgen! Låt vara att det inte blir lika varmt som i söder, men ändå, det är makalöst.
Dessa attacker av mild och varm luft sker i samband med att luften både är fuktig och att det faller ut nederbörd. Och kombinationen Kalla ytor + Hög luftfuktighet + Vatten i flytande form, den brukar medföra att vatten kondenserar och fryser till fast form på dessa kalla ytor.
Och vatten i fast form, gärna med ett tunt lager flytande vatten uppepå, har den egenskapen att den ger väldigt liten friktion mot i princip allt.
Det blir med vanliga ord och resonemang j**ligt halt.
Jag ser att dessa förutsättningar är uppfyllda:
- I Götaland och Svealand under torsdag morgon.
- I södra Norrland under fredag.
- Och i Norra Norrland natten mellan lördag och söndag
Så ta det försiktigt i trafiken och på trottoarer kommande dagar!
/Martin
Finns det inte något sätt att med hjälp av stora anläggningar ”suga in” koldioxid ur atmosfären och omvandla den till en gas som inte bidrar till den globala uppvärmningen (svavel exempelvis). Koldioxid är ju ändå den växthusgas som bidrar mest till den globala uppvärmningen. Detta skulle ju i så fall kunna vara en metod för att kyla ned planeten och därmed minska riskerna för framtida klimathot orsakade av en höjd medeltemperatur på jorden.
Vet dock inte om detta är möjligt, men det är ju därför jag frågar 😉
Träd och annan biomassa är genom fotosyntesen extremt bra på att suga i sig koldioxid.
Det lär dock vara svårt att få ut svavel eftersom det är ett annat grundämne. Det är faktiskt inte heller önskvärt.
PS. Om/när vi binder koldioxid med biomassa så skall vi vara försiktiga med att bränna upp den, det bildas då givetvis koldioxid igen. Bäst är att bevara kolet i fast fast i någon form, tex genom att bygga saker som upplevs mer värdefulla än den energi man får genom att elda upp biomassan. DS.
Aah! Just det! Det är ju klart att koldioxid inte kan omvandlas till svavel. Jag tänkte fel. Men är det inte möjligt att ”suga in” koldioxid ur atmosfären och omvandla det till någon annan gas som inte bidrar till den globala uppvärmningen? Förstod inte riktigt ditt svar, Martin.
Oskar, det du nämner har diskuterats under ett flertal år. Men det konstaterades för långsamt för fyra, fem år sedan och tiden har runnit ut idag. Då behöver vi inte ens gå in på kostnader, bristande effektivitet eller andra problem.
Grundproblemet, Jorden kommer att ta hundratals år på sig för att initialt ta hand om en stor del av det vi släppt ut, men det kommer ta tiotusentals år för den att komma ner till förindustriella nivåer av koldioxid på egen hand.
Vi ska bygga något som fixar det bättre och helst igår.
Apropå Oskars kommentar ovan och att jag är lite grinig just nu, så här lagom före Jul.
Tur det var glatt på gatan iaf. 🙂
Det finns många idéer runt geoengineering. Problemet är att de som går fort att implementera innebär höga risker och kommer sannolikt att avliva vår civilisation snabbare än AGW. De som medför låg risk tar lång tid att utveckla. Avtalet i Paris har i princip beslutat att vi måste använda oss av geoengineering framöver. Trots att det saknas lösningar.
Vi lever i en desillusionerad era av hybris.
Den ”enkla” lösningen, att låta kolet stanna kvar i backen, passar inte den vänskapsekonomi vi lever med idag. Våra ledares hybrislösning på alla problem heter mer, mer energi, mer pengar, mer tillväxt. Lik förbannat beslöt man i princip i Paris att låta marknaden hantera klimatanpassningen.
Kruxet är att vi redan bokat in över +1,5°C och med hög sannolikhet även +2°C. Vi är redan i begynnelsen av en, enligt paleostudier, katastrofal havsnivåhöjning. Glaciärerna på västra Antarktis och på Grönland bekräftar genom att de börjat röra sig två-tre gånger så fort som tídigare. Golfarna på Falsterbo-Skanör gillar nog de milda vintrarna nu, men de får spela undervattensgolf framöver.
Vår civilisations kolbudget är tråkigt nog slut 2021, när Paris-avtalet ska börja gälla.
James Hansen använde ord som bullshit, vilket är hårt för att komma från honom. Det finns många som reagerat kraftigt, även de som enbart tittat på den energi vi kommer kräva framöver och konstaterat att det är ett omöjligt avtal, redan nu. Här en nylig kommentar av Steffen Böhm.
http://steffenboehm.net/2015/12/14/how-emissions-trading-at-paris-climate-talks-has-set-us-up-for-failure/
Havsnivå i all ära och de enorma kostnader som det kommer dra med sig. Vi kan flytta på oss. Torka och odlingsbar mark? Vi kan flytta på oss. Torkan i Syrien är bara en mild inledning, Nildeltat har redan problem, snart följer medelhavsområdet. Titta för allt i världen inte mot resten av mellanöstern eller asien. Vad gör EU då? FN? Vi? Dagens problem är ingenting i jämförelse.
Titta ut i omgivningen, som är så mån om att energieffektivisera att man förbrukar 8000 kWh per år i sina villor eller mindre, man ser horderna av elbilar och det finns laddstolpar överallt. Inte ett tak utan solpaneler och givetvis mängder av vindkraftverk. Företagen går i bräschen och är i princip självförsörjande på el. Ironi givetvis, men vi hade kunnat haft det där redan idag.
Istället har vi fortsatt 25000 kWh per år för en normalvilla, dieselbilarna ökar. Etanol och biodiesel dyrare än bensin och diesel, vid årsskiftet försvinner subventionen på etanol helt. Vi är delägare i Vattenfalls skitiga kolaffärer som släpper ut mer än hela nationen per år utomlands (vilket givetvis är andra länders problem…) och vi satsar stenhårt på en ny KanonJul för våra handlare så vi får ytterligare lite snurr på ekonomin och kan fortsätta trenden med ökad konsumtion som ger utsläpp i andra länder.
Åhh, vad duktiga vi är. Bara vi bibehåller en positiv attityd så fixar det sig. Eller?
Just nu är vi feta och otränade men siktar på att springa en mara om fem år under 2:30 utan att lägga in alla de mil som krävs varje vecka, för att kunna nå målet. En postiv attityd under alla, ibland tråkiga, träningsmil är nödvändigt. Men utan arbetet kan man lika gärna slänga en postiv attityd i soptunnan.
För en gångs skull får man väl gratulera Vattenfall som är med i detta projekt.
http://www.bbc.com/news/uk-scotland-north-east-orkney-shetland-35106581
Men man kan inte gratulera USA till att ha Donald Trump som främste republikanske presidentkadidat.
”History will judge those involved unfavourably and the outcome demonstrates the foolish, small-minded and parochial mentality which dominates the current Scottish government’s dangerous experiment with wind energy.”
När jag tittade på denna nu, så ploppade Adolphson & Falk opp i huvvet.
http://s30.postimg.org/iz8ea0gj5/ensemble_tt6_stockholm1512170018.gif
En show glöms bort om den bara visar opp
Effekter som man knappast anar
Så ge mig trettio grader kallt, tomtar överallt.
http://youtu.be/piTVgxWT-SM?t=1m9s
Arne Weise, vinter och Jul. Nåja, det blir åtminstone Jul.
Metoffice har släppt sin årliga prognos.
http://www.metoffice.gov.uk/news/releases/archive/2015/global-temperature
”The global mean temperature for 2016 is expected to be between 0.72 °C and 0.96 °C above the long-term (1961-1990) average of 14.0 °C, with a central estimate of 0.84 °C, according to the Met Office annual global temperature forecast.”
Avslutande citat.
”Professor Adam Scaife, head of long-range prediction at the Met Office, said: ”This forecast suggests that by the end of 2016 we will have seen three record, or near-record years in a row for global temperatures.”
The Met Office doesn’t expect this run of back-to-back records continue indefinitely, but the current situation shows how global warming can combine with smaller, natural fluctuations to push our climate to levels of warmth which are unprecedented in the data records.”
Det sista är viktigt att poängtera. Det bör avta. Risken finns dock att vi är på väg in i en längre period av höga värden, även utan El Nino.
Sedan får de lägga till November och December. November blev i paritet med Oktober och hittills så ligger December ruskigt högt enligt NCEP/NCARs reanalys.
Vi får förmodligen inte en La Nina värd namnet nästa år heller, vilket är tvärt emot vad en del media skrivit om.
Temperaturerna i Nino 4 regionen i Stilla Havet är fortsatt höga trots att nuvarande El Nino är på avtagande. Modellerna för Nino 4 visar inga större förhoppningar om en La Nina, blir det en så kommer den sent och blir troligtvis inte kraftig. Det där är då så långt fram att man inte ska lägga enorm vikt vid det, men det är ändå vårt att notera vad en del ensemblemedlemmar gjort ett tag nu, pekar uppåt mot slutet.
CFSv2 (okorrigerad).
http://s12.postimg.org/a3zeqoyy5/nino4_Mon20151216.gif
ECMWF.
http://s21.postimg.org/d5adxpz1z/ECMWF_Nino4_Dec.png
Hej Martin. Vintern i södrasverige ser ut o ute bli helt denna vinter. Tror att våren kommer rekord tidigt nästa år 1 februari kommer våren
Nu verkar snart alla tro att vintern kommer regna bort helt? Det hoppas jag inte.
Mer nederbörd än normalt, samt högre temperaturer än normalt, i Januari.
Efter det mer normal nederbörd samt mer normala temperaturer.
Egentligen borde det bli kallare än normalt med tanke på svallvågorna från El Nino, men det vågar jag inte tro på längre.
Det snackas ju lite om att kylan kommer sent i år, alltså Februari/Mars (som CFS periodvis hintat spås bli lite kallare än normalen, då med 71-00 som referens. Jag bönar och ber.
Jo, har sett dem. Om man ska fortsätta spekulera med CFS som referens så kanske Februari ändå kan ge drösvis med snö på sina ställen.
Man borde flytta fram Julafton en månad, minst. 😉
Säga vad man vill om CFS, men de senaste tre vintrarna har de ju faktiskt nästan förutspått perfekt. Ska bli spännande och se om de lyckas ännu en gång.
Haha, vi får lobba för den idén för den myndighet som bossar över kalender-relaterade frågor.
Kylan kommer i januari, men hur varaktig den blir är svårt och säga! Utifrån som det sett ut så blir det nog inte kallt under en längre period.
Personligen tycker jag det är synd att inte man får se snö och kyla under december.
Men man får nog vänja sig i att det blir mer extrem väder åt båda hållen.