Klippa gräsmattan på julafton?

Ja om det inte regnar.

Det ser ut att bli en grön-grå jul i södra Sverige. En del snö och minusgrader kan vi vänta oss i Norrland (undantaget Gävleborg), men inte så där gnistrande kall som julen brukar/brukade vara.

Även om det är minusgrader i stora delar av landet just nu så kommer mild luft kommer in över Skandinavien med början på torsdag. Med den också regn och snö (där det är kallt nog). Värmen, jo vi får nog kalla den så, kulminerar på söndag med 10, kanske upp emot 12 +grader i Götaland och södra Svealand. Det blir faktiskt tögrader även i Norrland, om än inte lika många.

Det är ingen klass längre på vintrarna, inte ens inför Midvintern då det istället blir friska västliga vindar och regn. Nu kanske någon säger att Midvintern inträffar i januari, och då minsann brukar det vara bistert. Jo, tack, vi får väl se. Kallt kanske, men inte som förr i alla fall, svarar jag då. (Man kan diskutera om Midvintern motsvarar vintersolståndet eller den tidpunkt då det är som kallast.)

Även om det blir lite kallare dagarna före jul så hinner det inte bli minusgrader i södra Sverige. Vill man ha vit jul så skall man se till att vara i Jämtland-Härjedalen eller längre norröver.

Så de flesta (eftersom befolkningstyngdpunkten ligger typ i höjd med Linköping) lär uppleva ännu en grön jul. Man får väl be någon äldre släkting plocka fram några gamla super-8 filmer eller diabilder som kan visa att det faktiskt var både minusgarder och fanns snö i södra Sverige för inte sååå länge sedan.

Jovisst har vi haft snörika vintrar och minusgrader i söder för bara några år sedan också, så det finns nog några såna bilder på något USB-minne eller i en kamera som man tappat laddkabeln till. Men hittar du såna bilder på din smartphone?

Face it. Det blir allt varmare och det som kommer att återskapa våra bistra vintrar här i Skandinavien är möjligen att Golfströmmen packar ihop till följd av allt smältvatten som rinner ut från glaciärerna som töar på Grönland. Vilken fest vi är med om.

Jag planerar att klippa gräsmattan på julafton. Om det inte regnar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

  • Jag skulle nog hellre satsa pengar på att det här blir den mildaste sedan mätningarna började, än att det blir någon senvinterköldchock. Nästan ingen långtidsprognos pekar på att det ska bli så mycket kallare senare.

 • Tjaa, 09/10, 10/11 och (till viss del) 12/13 var väl rätt schyssta vintrar i min mening. Även 05/06 och 08/09 bjöd väl på perioder av ordentlig kyla. Men nog ser det mörkt ut även denna vintern och förmodligen även nästa, och den därefter, och den därefter.. ja, ni fattar. Trist naaaanting.

 • Tack för svar i föregående bloggsida. Men jag undrar varför L-banan nästan alltid går upp över norska havet.
  Det räcker ju att de tar en sydligare bana för att vi skall få vinter. Kan den globala uppvärmningen vara orsaken eller är det bara tillfälligheter?

  • Beror på jetströmsaktiviteten framförallt. Är Atlanten väl igång och pumpar är det liten chans att den hejdas, tyvärr.

 • Det är inte första gången det rågar bli en grön jul i södra Sverige mer regel än undantag. Sen kan man ju tycka vad man vill om julesnön men visst för barnens skull är det inte roligt. Själv hatar jag kyla o snö för lagom kan det ju aldrig vara.Om det sen rågar bli såna här vintrar är det väl ingen som kan säga med säkerhet Herregud man kan väl inte veta om en månad eller 20 år hur vintrar eller somrar kommer att bli det.

  • Vi vet med säkerhet att jorden ackumulerar energi, mindre strålar ut i rymden än vi tar emot.
   Vi vet med säkerhet att det manifesteras genom att temperaturen stiger.
   Det måste inte bli varmare på alla platser och hela tiden. Men det ökar definitivt sannolikheten för det.

   Det är som att spela med dopade/fixade tärningar: Det måste inte bli en sexa varje gång man kastar, men sannolikheten har ökat. Jag kan vinna tävlingen utan att behöva modellera exakt hur tärningen rullar.