Av Martin Hedberg
Många frågar sig när våren kommer. Det är korrekt att den rent statistiskt brukar ankomma till sydligaste Sverige så här års. Men årstiderna har aldrig varit så bra på att hålla tidtabeller. Det gäller i synnerhet våren som brukar hatta fram och tillbaka mer än de andra årstiderna.
Det krävs att medeltemperaturen skall vara över noll grader sju dygn i rad för att det skall ha blivit vår. Det har stämt ett par dagar i stora delar av Götaland och östra Svealand. Men nu blir det kallare ett par dagar i hela landet, vilket gör att våren låter vänta på sig.
Under måndagen fördjupar ett lågtryck över Östersjön. Samtidigt så förstärks ett högtryck över norra Norrland. Det gör att det blir blåsigt i södra Norrland, Svealand och Götaland från måndag kväll, över tisdagen och onsdagen. Det blir även en del snö i södra Norrland och snö/blötsnö i Svealand och Götaland under måndag och tisdag.
Men lågtrycket medför även att det, efter nederbörden, drar ner torrare luft över landet. Det gör att molnen börjar luckras upp och att solen kommer att visa sig mer. Den långa trenden med gråmulet väder kommer därmed att brytas. Samtidigt sjunker temperaturen. Det blir mellan 4 och 8 grader kallare från måndag till torsdag i så gott som hela landet.
Så vi går mot ljusare tider och tidpunkten när våren kommer närmar sig. Men först skall det både komma snö och bli kallare, men också bli soligare. Men ni som längtar efter värme skall inte misströsta, från och med kommande helg blir det åter varmare.
/Martin
Tycker det låter prima ! Våren kan vänta ett tag till,har vi tur så dröjer det minst en månad innan den lyckas tränga undan Bore .
Ja vår! Och sol! Äntligen 😀
Ingen brådska med våren. Låt vintern stanna några veckor till i Mälardalen. sen vår…………..
Våren i Falkenberg närmar sig, blommande snödroppar och många träningsmatcher i fotboll, just nu + 2,1 grader!
Har vi tur tur så trängs Kung Bore omedelbart långt bort och kommer aldrig mer igen!!!!! Vi vil ha vår. NU!!!!
har nog av vinter i värmland åker till polen o tyskland om någon vecka
Har hört någonstans att det finns tre definitioner på en årstids ankomst, härvidlag vår:
– en astronomisk (när dagarna blir längre än nätterna = vårdagjämningen)
– en meteorologisk (när dygnsmedeltemperaturen övsteriger 0 under en vecka)
– en biologisk (det kan vara saker som händer med naturen. Kan inte komma på något bra. Men på hösten skulle det kunna vara när löven gulnar)
hälsningar
Björn
Underbart,men det är som du säger att våren virrar hit och dit innan det blir ”vår” men så är det aldrig, väldigt sällan iaf när det gäller höst Pang så är det höst på en dag,Pang så är det vinter på en dag märkligt syndrom.Det sägs att vid längvarig kyla finns finns ej någon positiv energi många går ner sig
Håller inte med om påståendet att det är vårens ankomst som har svårast att hålla tidtabellen, snarare är det vinterns ankomst som varierar mest, i södra Sverige kan vinterns ankomst ske när som helst mellan slutet av oktober och början av februari eller rentav inte alls.
Det är en sak jag undrar:
Varje gång som det föreligger en risk för snöbyar från Östersjön in över kustlandskapen, varnar man för problematiskt väder och säger i TV-nyheterna att detta kan vålla bekymmer. När man sedan granskar de förutsagda nederbördsmängderna är det inte mer än 5-10 mm i smält form, vilket vid en temperatur kring noll eller strax därunder inte ger några anmärkningsvärda snömängder. Vid upprepade tillfällen denna vinter har man i min hemort i östra Svealand varnat för kraftigt snöfall som riskerar att vålla kaos, men totalt har endast ETT av alla dessa ”kaossnöfall” vållat smärre problem här i Nyköping, vilka inbegriper snövallar, halka och försenad busstrafik. Kanske att Stockholm med sin täta stadsbebyggelse, täta trafik och många invånare riskerar att drabbas av kaos tillföljd av snöfall, men bortsett från Upplandskusten och Öland bör man inte direkt skrika ut att det kommer att bli problematiskt så fort snöbyar uppenbarar sig. Jag åsyftar bland annat de nuvarande prognoserna, där bland andra SVT förutspår snöfall som enligt dem kan ge kaos i Småland och Östergötland, samt på Öland och Gotland. Sedan finns det även de som kraftigt överdriver det när man istället, för ovanlighetens skull, INTE varnar för mycken snö, då jag exempelvis kunde se någon från Österlen som den 12 februari sade att det föll 25-30 cm snö där, när SMHI förutspådde lätt snöfall. Jag kan med all säkerhet säga att det inte föll i närheten av dessa mängder, då jag har bekanta på just Österlen som kan meddela nysnömängderna. Det känns som om vissa tror att SMHI generaliserar och inte förmår analysera väderläget i detalj, såsom lokala variationer i väderläget. Man må vara kritisk, men att överdriva angående de felkällor i väderprognosen, utan man skall kritisera sakligt och konstruktivt, på samma sätt som väderprognoserna inte direkt skall varna för trafikproblem vid minsta snöby.
Angående Björns 3 definitioner på våren, så har jag ett exempel på en biologisk – min häst har i dagarna börjat fälla sin vinterpäls här nere i Skåne, så den biologiska våren har inträtt, även om den meteorologiska tycks dröja ännu ett tag.
Håller med Daniel. Det varnas dessutom stup i kvarten för ”snöstorm”. I min värld är storm vindstyrkor >25 m/s i medeltal vilket det mycket sällan är i samband med snöfall. Det är väl tyvärr så att överdrifter är mer regel än undantag i media idag.
Det skulle vara bra om ”Daniel” lärde sig att sätta tummen på ”ny-rad-knappen” då och då så att hans texter bröts upp och gick att läsa.
@Palle. Hittar ingen svensk definition på snöfall men DMI har följande
Snestorm: Snefald på mere end 10 cm på 6 timer og middelvind overskrider 10 m/s og snefygning er sandsynlig lokalt inden for varslings-området.
@Daniel. Det behövs knappt 1 cm snö i Halland innan alla Bulgariska långtradare börjar kasa på sidan på E6:an. Så kaos kan ju vara olika beroende på betraktaren…
Daniel, gud vad du skriver! Skaffa dig en egen blogg!
@Rutger: Det är förståeligt att de i Danmark har en annan syn på vinterväder än vi har. Det är ju löjligt att kalla den definitionen du beskriver för ”snöstorm”.
Men det är klart Danmarks högsta berg heter ju Möllehöj och är ”hela” 171 m.ö.h, så det kan förklara att Danskarna har ett annat perspektiv på naturförhållanden……
Martin: De har ju i och för sig Grönland också 😉
@Anders Persson:
Visst, jag skall tänka på det hädanefter.
@Rutger B:
Det kan också vara så att folk har blivit mindre försiktiga när det gäller att hantera dåligt vinterväglag. Sedan vet jag att Halland liksom Skåne, Danmark och Blekinge tenderar att få den något osaliga kombinationen snö och blåst, och detta kan självfallet ställa till det, men det jag anser att väderprognoserna rätt ofta överdriver läget, speciellt på ostkusten.
Däremot har jag av somliga västkustbor hört att väderprognoserna ibland har svårt att prognostisera snöbyar av det kraftigare slaget, som vid minsta ökade vindstyrka kan bli klart kraftigare än vad man tidigare befarat.
@Martin: Jodå Grönland hör mycket riktigt till till Danmark.Om man ska tänka så kan jag även säga att Storbritannien delvis är täckt av en ca 3-4000 m tjock inlandsis eftersom de formellt ”äger” en del av Antarktis 🙂
Hanna, det har mina hästar också gjort, här i Västra Götaland. Har funderat mycket på vad som styr när de börjar tappa vinterpälsen. Tror snarare det är antal ljusa timmar än att det är temperatur och/eller väder.